Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Vuurwerkdrama: vader en zoontje (4) in Arnhem omgekomen bij brand

  •  
01-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Man en kind overleden bij flatbrand Arnhem

© 2020-01-01 03:02:04 ARNHEM - In een flat aan het Gelderseplein zijn twee mensen overleden nadat hier een brand was uitgebroken. De man en zijn 4-jarige zoon stonden in de lift toen de brand u

De politie heeft op nieuwjaarsdag twee jongens van 12 en 13 aangehouden voor de flatgebouwbrand in Arnhem, waarbij een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven kwamen. De moeder (36) en dochter (8) raakten zwaargewond. Het gezin zat vast in de lift die zich met rook vulde. De NOS meldt:
" De jongens zijn in de flat aangehouden. De politie heeft op camerabeelden gezien dat de brand is ontstaan door vuurwerk. De jongens worden verhoord. Door de brand viel de elektriciteit uit en kwam de lift vast te zitten."
Ook elders in het land werd weer aangetoond dat er de nodige nadelen kleven aan vrij verkrijgbaar vuurwerk. Zo meldt het AD dat politieagenten en brandweerlieden in verschillende plaatsen met vuurwerk werden bekogeld. “Volstrekt onacceptabel”, aldus Sjors Fröhlich , burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. In zijn gemeente brandden ook meer dan tien auto’s uit.
In Nieuwe Pekela werd een vuurwerkbom onder een brandweerwagen gegooid. Een politieagent die in de buurt stond, raakte daardoor gewond aan haar gezicht, meldt RTV Noord. In Muntendam werden agenten beschoten met een lawinepijl.
Amsterdamse ziekenhuizen hadden een drukke nacht, bericht AT5.
" ‘In vergelijking met andere jaren was het relatief druk’, meldt een woordvoerder. Slachtoffers moesten worden behandeld aan oogletsel en letsel aan handen en vingers. Daarbij moesten ook een aantal amputaties worden uitgevoerd."
Minister Ferd Grapperhaus zei eind vorig jaar te overwegen een voorstel voor een volledig vuurwerkverbod voor te leggen aan de Tweede Kamer als het opnieuw mis zou gaan bij de jaarwisseling. De Partij voor de Dieren kondigde op de valreep van 2019 al een wetsvoorstel aan om consumentenvuurwerk te verbieden. GroenLinks werkt mee aan de initiatiefwet.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub5 jan. 2020 - 13:01

Sjors Fröhlich moet zijn mond houden. Ik woon in Vianen, waar hij dus burgemeester is, en ik heb hem half november al een e-mail gestuurd vanwege de vuurwerkoverlast waar toen al sprake van was. Dus 6 weken vóór Oud- en Nieuw. De mensen hadden waarschijnlijk hun internet bestelling al ontvangen en waren die aan het uittesten. Agenten in burger zouden die vuurwerkafstekers kunnen benaderen en hun, of in veel gevallen hun ouders, een boete kunnen geven. Maar dat is niet het beleid van de gemeente. Als de geuniformeerde politie in hun gemarkeerde auto's al een vuurwerkafsteker te pakken krijgen, dan volgt er een gesprek met hun ouders. Die ouders vinden het over het algemeen geen probleem dat hun minderjarig kroost al weken voor O&N met vuurwerk op straat loopt en overlast veroorzaakt. Dus na het foei-gesprek gaat de politie weer weg. Het afsteken van illegaal vuurwerk door minderjarige kinderen wordt dus gedoogd door Sjors Fröhlich en toen Oudjaarsavond helemaal uit de hand liep, kwamen er berichten van Sjors op op Twitter en in de media waarin hij geschokt reageert op 'The Purge' die gaande was. Wat dat betreft is hij al een échte politicus: gedogen en vervolgens geschikt zijn als het uit de hand loopt.

Rebel3
Rebel33 jan. 2020 - 9:29

Gelukkig zijn de PvD en GroenLinks het initiatief gestart om vuurwerk te verbieden. Iedereen, die van dieren houdt en in een schone en veilige omgeving wil leven, steun en stuur dit door! https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/groenlinks-werkt-aan-landelijk-vuurwerkverbod-we-kunnen-de-roep-van-onze-hulpverleners-niet-blijven-negeren~b73916bd/

2 Reacties
Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub5 jan. 2020 - 13:04

Vergeet de dieren niet. Weken lang geknal zorgt voor enorme stress bij alle honden en katten. Ik ben noodgedwongen Nederland ontvlucht met mijn hond. In Frankrijk geldt een totaalverbod en we hebben een week lang geen enkele knal gehoord. Heerlijk over het strand gelopen, geshopt in Nantes, Oudjaarsavond gevierd met vrienden en zonder één knal. Geen doden gevallen, geen auto in de brand, niks. Hopelijk gaat dat totaalverbod er snel komen.

4Vier!
4Vier!5 jan. 2020 - 14:07

Zelfblijvennadenkenaub 5 januari 2020 at 14:04 "Geen doden gevallen, geen auto in de brand, niks." Gelukkig geen autopech gehad, want als je die ergens in de campagne had moeten achterlaten vermoedelijk wel de fik er in. Sowieso zullen er ca 128 auto's in Frankrijk in de hens gegaan zijn, want dat is zo'n beetje het gemiddelde PER DAG. Hoewel, bij de Figaro komen ze op ca 100 per dag. https://www.ladepeche.fr/article/2018/04/19/2783145-128-voitures-brulent-tous-les-jours-en-france.html https://www.lefigaro.fr/actualite-france/2019/02/13/01016-20190213ARTFIG00219-110-voitures-brulees-chaque-jour-en-france.php Helaas dat dit asociale, stompzinnige gebruik naar NL is overgewaaid.

Marin Cielo
Marin Cielo2 jan. 2020 - 9:25

Ik hoorde dat andere flatbewoners een bankstel in de lobby hebben gezet. Dat is in brand geraakt, door vuurwerk. Moet je dan naar vuurwerk wijzen als oorzaak? Lijkt mij van niet, kinderen spelen vaker met vuur. Volgens de regels moet een vluchtroute altijd vrij zijn van obstakels en mag er in een lobby niets staan. Nou is iedereen boos op de verhuurder alleen is dat ook weer een sterk staaltje van met z'n allen wegkijken. Als ik degene was die dat bankstel daar had neergezet zou ik me ontzettend beroerd voelen. Te lam om het ding zelf naar de stort te brengen en nu dit. Niemand wil zoiets maar het begint wel met degene die het ding daar dumpt. En dan komt de wet van Murphy.

3 Reacties
madbako
madbako2 jan. 2020 - 11:31

@Marin Cielo 2 januari 2020 at 10:25 . Moet je dan naar vuurwerk wijzen als oorzaak? Neen, de oorzaak is namelijk het aangestoken vuurwerk. Vuurwerk an sich ontsteekt zich niet vanzelf.

wegmetons
wegmetons2 jan. 2020 - 12:58

@madbako, dat noem je een samenloop van omstandigheden. Jeugdige onnozelheid, vuurwerk en iemand die te lui is om zijn bank ff naar de stort te brengen

Marin Cielo
Marin Cielo3 jan. 2020 - 10:44

samenloop van omstandigheden is wat ik bedoel ja, een uiterst ongelukkige

Tafelpoot
Tafelpoot2 jan. 2020 - 8:41

Verschrikkelijk wat er zich voorgevallen heeft. Ik stel voor om net als Den Haag een vuurwerkverbod af te kondigen in Arnhem voor oud en nieuw 2020/2021. Gewoon in de gemeentelijke verordening opnemen dat elk incident zal leiden tot een vuurwerkverbod (inclusief de verkoop van vuurwerk). En dan streng controleren op het afsteken van vuurwerk en de verkoop van vuurwerk. Goede grenscontroles. Ook de ouders van die jongeren aanspreken. Desnoods de ouders een flinke taakstraf geven naast de HALT-maatregel aan jongeren. Een boete helpt niet zoveel. Zeker als die ouders een leidinggevende functie hebben. Want dan zijn meestal de ondergeschikten van die leidinggevenden die mogen opdraaien voor de boete. En om niet vergeten een verplichte opvoedcursus. Geen verkoop van verkoop van jongeren onder de 16 jaar. Legimatieplicht net zoals bij verkoop van alcohol. Bij verkoop uitgebreide vragenlijst laten invullen.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof2 jan. 2020 - 10:18

We gaan dus in het vervolg bij ieder incident de goeden onder de kwaden laten leiden? Bij voetbalgeweld wordt het voetbal verboden? Bij links geweld wordt een linkse politieke partij verboden, bij rechts geweld een rechtse politieke partij? Bij islamgerelateerd geweld wordt er een of meerdere moskees gesloten? Geldt dat dan alleen in Nederland of nemen we IS Alqaida en die andere haarclubjes ook mee? Bij iedere verkrachting wordt seks verboden voor een maand? Etc. etc. etc.

Katootje2
Katootje23 jan. 2020 - 9:26

"We gaan dus in het vervolg bij ieder incident de goeden onder de kwaden laten leiden?" Dus die twee jochies zijn de kwaden? Volgens mij moeten die zo snel mogelijk weer naar school, moeten degenen die verantwoordelijk waren voor dat bankstel aansprakelijk gesteld worden voor de schade en kun je vuurwerk beter verbieden. Ik zie weinig heil in een strafrechtelijke vervolging in het geval van dit soort ongelukken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 jan. 2020 - 23:37

Ik ga ervan uit dat deze pubers dit niet hebben voorzien, dat neemt niet weg dat dit land m.i. een serieus probleem heeft met het in toom houden van burgers wat gevaarlijke situaties oplevert, burgers, boeren en buitenlui die zich van alles permitteren bij gebrek aan handhaven en er vaak mee denken weg te komen, voor de overheid zoiets als vechten tegen de Bierkaai, die overigens in Den Haag ligt, ik ben niet voor een politiestaat maar dit loopt de spuigaten uit, vuurwerk als wapen, brandstichten volksvermaak, ieder oud en nieuw worden hulpverleners belaagd in hun werk, komen niet zonder kleerscheuren thuis, het dieptepunt vind ik kraaienpoten voor de brandweerkazerne opdat het vuur maximale schade aanricht, Rutte bralt iets van Den Haag mooie stad achter de duinen, Grapperhaus die ferme taal uitslaat maar in de praktijk geen deuk in een pakje boter slaat, je maintiendrai een vlag op een modderschuit, de enige echte hollanditis, dit land is niet opgewassen tegen burgers die kwaad willen, ik heb vaker gepleit voor staatscrèches waarbij de overheid een belangrijk aandeel neemt in het opvoeden van toekomstige burgers aangezien het nu al spaak loopt, daarbij kan je een terugtredende overheid missen als kiespijn, iets wat m.n. de vvd voorstaat, dat vergt een totale omslag in denken, een mega investering, je ziet een totale desintegratie van dit land zich zienderogen voltrekken, Rutte onze koopmanspremier lijkt me daartoe een ongeschikte kandidaat en als dat besef is ingedaald moeten we ons denk ik gaan afvragen hoe we willen dat dit land eruit gaat zien en ben ervan overtuigd dat het merendeel van het nederlandse volk niet zit te wachten op dit soort excessen en vurig wenst te worden bevrijd van dit soort asociale elementen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2020 - 16:38

Vreselijk voor dat gezin. Ik wens de nabestaanden, vooral moeder en dochter heel veel sterkte toe, dat zullen ze hard nodig hebben. Ik hoop dat ze een warme omgeving hebben, mensen die met hen door deze moeilijke tijden heen zullen gaan. Vreselijk ook voor die kinderen en de gezinnen van die kinderen. Ik denk oprecht dat ze de gevaren, de consequenties niet zo goed hebben ingeschat, in kunnen schatten gezien hun nog zeer jonge leeftijd. Het was een reeks van reacties die tot dit catastrofale ongeluk hebben geleid. Kinderen van deze leeftijd die weten dat het gevaarlijk is omdat het hen zo vaak verteld is, denken ondanks dat, zo vaak dat hen dat niet overkomt, het onder controle te houden is en onderschatten zo vaak de gevolgen van hun daden. Ik weet dat velen dit niet zullen accepteren maar dat belet me niet hier mijn gedachten daarover openlijk te laten gaan.

3 Reacties
mariamaria2
mariamaria21 jan. 2020 - 18:36

U heeft gelijk; hier zijn alleen maar verliezers aan beide zijden.

vdbemt
vdbemt2 jan. 2020 - 10:08

"Kinderen van deze leeftijd die weten dat het gevaarlijk is omdat het hen zo vaak verteld is, denken ondanks dat, zo vaak dat hen dat niet overkomt, het onder controle te houden is en onderschatten zo vaak de gevolgen van hun daden." Maar HET probleem is het volgende: "Volwássenen die weten dat het gevaarlijk is omdat het hen zo vaak verteld is, denken ondanks dat, zo vaak dat hen dat niet overkomt, het onder controle te houden is en onderschatten zo vaak de gevolgen van hun daden." Zij zijn het (verkeerde) voorbeeld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2020 - 8:07

vdBemt Ai, kinderen op die leeftijd, goed opgevoed doen zoiets natuurlijk niet, die doen uit het zicht van de ouders nooit iets wat niet mag. Laat me raden, Jij hebt geen kinderen.

Gi Raf
Gi Raf1 jan. 2020 - 16:30

En nu maar hopen dat populisten met al deze nare vuurwerkongelukken eindelijk de moed hebben om hun kiezers te vertellen dat consumentenvuurwerk echt verboden moet gaan worden. En dan te bedenken dat het vuurwerkverbod er al had kunnen liggen en dat alle narigheid voorkomen had kunnen worden. Met populisten aan de macht schiet het niet op. https://www.nu.nl/jaarwisseling/6021074/oogziekenhuis-rotterdam-ziet-aantal-slachtoffers-met-letsel-fors-stijgen.html

TigressApril
TigressApril1 jan. 2020 - 16:19

Wat een drama en altijd die perfecte storm van omstandigheden als het rampen betreft. Minderjarigen die echt vuurwerk hebben en afsteken (van wie hebben ze dat gekregen, medeplichtig!). Een portiek met genoeg brandbare troep om een zo te zien flinke brand te ontkennen. Onvoldoende nooduitgangen, geen noodstroom voor de lift en ook onvoldoende vertraging tegen brand. Het ergste vind ik nogwel dat zo'n eikel van 'vivare' zojuist op het NOS journaal stond te verkondigen dat het volgens het bouwbesluit en de brandweer toendertijd allemaal dikke prima was. "Volgens Eric Angenent van woningstichting Vivare voldoet de flat aan alle veiligheidseisen. Toch vindt hij dat de brand aanleiding is om opnieuw naar de nooduitgangen te kijken. " Dat is toch niet normaal dat er is afgetekend op maar 1 echte nooduitgang/vluchtroute. En nee trapjes die van de ene verdieping naar de andere gaan maar je er alsnog via 1 weg maar echt uit kan zijn geen extra nooduitgangen.

2 Reacties
4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 18:26

TigressApril 1 januari 2020 at 17:19 Als het voldoet aan het bouwbesluit bestaande bouw dan is er wettelijk niet tegen op te treden omdat het simpelweg wettelijk voldoet. De man van Vivare heeft gelijk, hoe treurig de uitkomst is van dit gebeuren ook is. De brandcompartimentering was kennelijk wel in orde, want in geen van de appartementen is iemand overleden; volgens mij ook geen brand in andere appartementen opgetreden. Het doel van brandpreventieve eisen in het bouwbesluit is niet dat er nooit brand uit kan breken, noch dat er niets zal afbranden; maar dat de brandweer voldoende tijd heeft om het betreffende brandcompartiment te blussen. In het bouwbesluit is het schipperen tussen risico-afwegingen en betaalbaarheid / realiseerbaarheid. Wat absoluut verstandig is is om als woningbouwverenigingen, VVE’s, eigenaren en/of huurders zorgen voor gecertificeerde brandmelders. Wat nog een “leuke” uitdaging wordt/is voor onze woningen/ kantoren/ garages/ gebouwen zijn de vervoersmiddelen met met accu. Waar “gewone” fietsen e/o auto’s even branden en dan uit gaan kunnen we onze lol op met electrische fietsen en auto’s: die leveren zeer moeilijk (niet) blusbare branden. Leuk als die onderin een garage onder een flat staan... Scootmobiels in een (gemeenschappelijk) portiek ook niet zo prettig voor vluchten.

adriek
adriek2 jan. 2020 - 14:41

Noodstroom is niet heel gebruikelijk bij liften, is zelfs heel gevaarlijk als er brand vlakbij de liftschacht is zoals in dit geval: je wilt niet dat de lift je naar een brandhaard brengt! Liften horen bij rookontwikkeling (brandmelding) in de brandweerstand te gaan, dat wil zeggen naar de begane grond, deuren open, stop. Het is me niet duidelijk of deze lift zo'n veiligheidsvoorziening had, of gewoon door is blijven werken tot de stroom uitviel.

mariamaria2
mariamaria21 jan. 2020 - 14:42

Ik weet niet of vuurwerk hier zoveel mee te maken had. Volgens mij werd er grof vuil in de brand gestoken ( bankstel). Of dit door vuurwerk kwam of gewoon een aansteker; gelegenheid maakt.... En dat is in dit geval toch echt een aso die zooi in een portiek achterlaat. Heel veel sterkte aan de nabestaanden! Verschrikkelijk drama

6 Reacties
Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 22:41

Het staat gewoon in het artikel, er zijn camerabeelden. Dat iemand zijn oude bankstel in het portiek parkeert is inderdaad niet handig, maar als je aan het verhuizen bent of zoiets dan is dat soms de enige oplossing, aangezien je grofvuil alleen op gezette tijden buiten mag zetten. Gelegenheid maakt... ??? O, dus dat bankstel was een uitnodiging om de boel in de fik te steken? Zelfs 12-jarige jochies zouden beter moeten weten. Je vraagt je wel af wie die jochies van vuurwerk heeft voorzien. Diegene dient ook ter verantwoording te worden geroepen. Misschien nog wel meer dan de jochies zelf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jan. 2020 - 11:03

Het is ook minsten zo aso om grof vuil in de fik te steken. Zeker binnenshuis.

4Vier!
4Vier!2 jan. 2020 - 12:29

Karingin 1 januari 2020 at 23:41 "Dat iemand zijn oude bankstel in het portiek parkeert is inderdaad niet handig" Niet alleen "niet handig", maar ronduit gevaarlijk. Ook hier weer evident: 2 doden. Dat is de reden dat in het bouwbesluit ook staat dat een vluchtroute zo min mogelijk brandbare materialen moet bevatten (beperkte vuurlast). Je kan bouwen wat je wilt, maar als bewoners er hun brandbare spullen opslaan en jonge knullen er vervolgens vuur op gooien.... "maar als je aan het verhuizen bent of zoiets dan is dat soms de enige oplossing, aangezien je grofvuil alleen op gezette tijden buiten mag zetten." Nee, er zijn andere oplossingen: bijvoorbeeld je de bank dus in je eigen woning houden en niet in de (enige) vluchtweg zetten. Tijdens oud en nieuw is dat al helemaal niet verstandig, niet alleen voor wat nu is gebeurd, 2 doden, maar de kans was ook groot geweest dat mensen 'm de straat op hadden gesleept om een vuurtje te stoken. Zelf heb ik, mede door drukte op m'n werk nog geen gelegenheid gehad iets af te spreken voor het ophalen van mijn eigen bank. Die staat dus nu al een tijdje op zijn kant in m'n eetkeuken, niet in het gemeenschappelijke portiek. En nee, dit praat beslist niet goed wat die knullen hebben gedaan, maar ook in een andere (ongelukkige) omstandigheid waardoor brand was ontstaan was het neerzetten van die bult brandhout in de vluchtweg gevaarlijk geweest.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jan. 2020 - 13:59

4Vier! 2 januari 2020 at 13:29 Ook de fietsen in ons trappenhuis zijn ergerlijk. Het is gelukkig te nauw voor banken maar niet voor andere rommel.

4Vier!
4Vier!2 jan. 2020 - 18:05

DanielleDefoe 2 januari 2020 at 14:59 "Ook de fietsen in ons trappenhuis zijn ergerlijk. Het is gelukkig te nauw voor banken maar niet voor andere rommel." (Gewone) fietsen zijn ook "gevaarlijk" in de zin van eventuele blokkade voor als bijv iemand met ambulance moet worden afgevoerd, of bij vluchten in een nauwe gang. Brandgevaarlijk zijn gewone fietsen dan weer wat minder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jan. 2020 - 0:30

4Vier! 2 januari 2020 at 19:05 wel struikelgevaar.

Greendutch
Greendutch1 jan. 2020 - 14:26

in het kader van #2020tijdvoornieuwetradities kom ik net (per ongeluk) een uitspraak van paus Franciscus tegen: Traditie is vuur doorgeven’ De paus citeerde de negentiende-eeuwse componist Gustav Mahler: “Traditie is het doorgeven van het vuur, niet het aanbidden van de as.” ben niet meer gelovig maar vind dit wel enorm inspirerend.

1 Reactie
Salama.
Salama.1 jan. 2020 - 15:09

Je kan het inspirerend vinden maar wat heeft het te maken met dit incident?

Abma
Abma1 jan. 2020 - 14:17

Naast een vuurwerkverbod moet er ook een discussie gevoerd worden rondom het gedrag van nogal wat Nederlanders.

1 Reactie
adriek
adriek1 jan. 2020 - 17:38

Volgens mij is er over het gedrag waar je op doelt geen enkele discussie noodzakelijk. De vraag is hooguit of een vuurwerkverbod daarbij helpt.

Frans4
Frans41 jan. 2020 - 14:02

Ja blabla vuurwerk, maar hier gaat het toch echt om een in brand gestoken oud bankstel wat een of andere aso maar even in het portiek had achter gelaten. Je denkt toch niet echt dat wat vuurwerk een betonnen en betegelde portiek in brand kan zetten? Beetje populistische berichtgeving lijkt me. Net zoals 1 overleden Française werd 'gebruikt' om een paddo verbod in te stellen.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper1 jan. 2020 - 14:57

Frans 1 januari 2020 at 15:02 [ Ja blabla vuurwerk, maar hier gaat het toch echt ] De enige die hier blablaat ben jij. Het staat hierboven gewoon: "De politie heeft op camerabeelden gezien dat de brand is ontstaan door vuurwerk." [ Beetje populistische berichtgeving lijkt me. ] Politie. Camerabeelden. Vuurwerk.

Ecclesia
Ecclesia1 jan. 2020 - 16:38

De mentaliteit achter het afsteken van vuurwerk (in welke vorm dan ook) en in de fik steken van een willekeurig bankstel verschillen niet eens zo veel. Mensen die onder de indruk zijn van felle flitsen en harde knallen, waarbij ze ook nog eens giftige dampen inademen, ogen en vingers riskeren (niet alleen door eigen acties, maar ook van de buurman) en letterlijk geld in de fik steken... zijn sowieso niet helemaal van voren in mijn ogen (en in die van 75% van Nederland).

Rearden7
Rearden72 jan. 2020 - 3:45

@Frans Precies, de conclusies komen in dit geval wel heel snel. Zodra iemand camerabeelden zegt is schuld immers bewezen in Nederland. Wellicht eerst maar eens pyrotechnisch en juridisch onderzoek afwachten? Vraag is hoe kan het dat de stroom die de liften bedient uitvalt bij brand? Mogelijk kortsluiting, of stonden er sprinklers in het hok met zekeringen? Vivare heeft nogal wat uit te leggen in deze, naar vuurwek wijzen is wel heel makkelijk. Dagelijks zijn 13 huisbranden in Nederland, met 30-40 dodelike slachtoffers (1) per jaar. Moet 1 tragisch geval de traditie van een heel land op het spel zetten? 1. https://www.brandveiliger.nl/feiten-en-cijfers-over-woningbrand-in-nederland/

OlavM
OlavM1 jan. 2020 - 13:42

Een triest makende illustratie van mijn bezwaren tegen particulier vuurwerk die ik in een vorig item opsomde. Gezond verstand zegt dat het moet worden afgeschaft.

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 13:29

Als er nu nog niet voldoende aanleiding is voor een vuurwerkverbod, dan weet ik het niet meer.

3 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen1 jan. 2020 - 16:53

Want tuig kan alleen met vuurwerk zaken in de fik steken?

korheiden2
korheiden21 jan. 2020 - 18:29

@JanKlaasen :'Want tuig kan alleen met vuurwerk zaken in de fik steken?' Dat is een terechte vraag. Het lijkt wel of de jaarwisseling een soort van anarchie veroorzaakt, want het stikt van de brandstichtingen en vreugdevuren. Ik las dat in een stad als Stockholm tot 12 uur 's nachts niets aan de hand is, vervolgens gaan honderdduizenden kijken naar het vuurwerk van de gemeente en daarna gaat men rustig naar huis of uitgaansgelegenheid. Het is idioot dat de oudejaarsnacht zoveel vernielingen en letsel tot gevolg heeft. Dat ligt niet alleen aan vuurwerk, maar het is wel een grote oorzaak.

JanB2
JanB23 jan. 2020 - 9:59

Om een bankstel in brand te steken heb je geen vuurwerk nodig maar allereerst een bankstel. En vervolgens is een aansteker of een lucifer voldoende. Fikkie stoken is een geliefde bezigheid van jongens in de leeftijd tussen, pak 'm beet, de 6 en 14 jaar. Dat loopt soms uit de hand. En goed ook. Dat was vroeger zo en dat is nu nog zo. PS Ik herinner mij in dit verband de volledig (!) afgebrande kerk in onze vroegere bestemming tijdens de zomervakantie. Ook begonnen als een vuurtje dat aangestoken was door kinderen. De vervolgende schakel in de (overigens tamelijk korte) keten van noodlottige gebeurtenissen bestond uit een interventie door het plaatselijke brandweerkorps, dat zeer bedreven was in het drinken van bier maar minder inzicht had in hoe branden zich kunnen ontwikkelen. Het vuur begon immers klein onder aan een heuvel. Vervolgens echter spoot de brandweer het voor zich uit tegen de helling op. Bovenop de heuvel stond de kerk, met een authentiek houten dak van honderden jaren oud (u voelt 'm al aankomen waarschijnlijk). Om kort te gaan: de vlammen waren tot 30 km in de omtrek te zien. Maar ook dit was dus in aanvang kinderspel zogezegd.

GHS
GHS1 jan. 2020 - 12:54

Ik vraag me echt af, hoe het nu gaat in andere landen. Heb zo het idee, dat wij in Nederland alleen maar denken hoeveel er verdiend wordt met de verkoop van vuurwerk. Als ik het goed heb., dan is er voor 77 mil. euro de lucht in gevlogen. ( maar ja, als je net als in Australië een spektakel vuurwerk de lucht in schiet, dan kost dat de bevolking ook heel veel geld. En nu wordt het door particulieren betaald.)

2 Reacties
Martin108
Martin1081 jan. 2020 - 14:29

En maar klagen dat de energietransitie zo duur wordt voor de burger. Hoeveel leraren zou je voor de klas kunnen zetten met 77 miljoen?

wegmetons
wegmetons1 jan. 2020 - 14:54

In vrij veel Europese landen mag er vuurwerk worden afgestoken. Paar voorbeeldjes bij onze buren: België mag het, Duitsland mag het en in het VK ook. Verder is het me bekend van Oostenrijk en Zwitserland. Van andere landen heb ik geen weet dus daar durf ik niks over te zeggen. Wat betreft Martin, u brengt een non argument.

Greendutch
Greendutch1 jan. 2020 - 12:46

wanneer maken wij de keuze om politie, brandweer, ambulance- en verplegend personeel weer te respecteren? daarvoor moet men willen samenwerken, is sociale cohesie nodig, loyaliteit, begrip, geduld. het lukt alleen als we dit als samenleving willen. en zij verdienen dat. ik wens iedereen een goed 2020 en de hulpverleners een super 2020!! 2 jaar geleden, na val, op drukke zondagmiddag, op EHBO terechtgekomen. correct behandeld!! omdat ook ergens iemand het uitgilde van pijn en een klein kindje erg hard huilde kon ik wel geduld opbrengen want ik had al pijnstilling gekregen. het duurde uren maar zij moeten noodgedwongen kiezen, hebben ook maar 2 handen.

4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 12:37

Verschrikkelijk, wat afschuwelijk voor dat gezin, familie en vrienden. Ik ben dol op vuurwerk. Helaas neig ik door dit soort verschikkingen inmiddels toch al meer naar een verbod. Slechten/ontverantwoorden die het feest voor iedereen verpesten. Vuurwerk is leuk als mensen, incl. kinderen er verantwoord mee omgaan. Ik snap niets van van vuurwerk-naar-mensen-gooiers, vuurwerk in huizen-gooiers of in-prullenbakken-gooiers. Nooit gedaan trouwens. Karingin had gister een link naar een artikel over kraaienpoten die in DH bij brandweer waren uitgestrooid door een stel zieke geesten. Ik mag hopen dat die lui ook worden opgepakt; op de grens van poging tot doodslag.

DaanOuwens
DaanOuwens1 jan. 2020 - 12:29

Dit soort klootzakjes roept bij mij zo'n diepe walging en afkeer op. Ik denk aan de angst en wanhoop van dat gezin. Krankzinnig leed dat nooit meer weg gaat. Van dit soort misdaden zou ik gewelddadig kunnen worden. En het is echt niet zo dat dit toevallig is. Ook hier in Rotterdam denken dat soort mannetjes dat het leuk is vuurwerk in de entree hallen van flats te gooien. Dit kan overal gebeuren. Er staan honderden vergelijkbare flats in Nederland en er zijn duizenden vergelijkbare hufterige mannetjes. Dit is nou de reden waarom dat vuurwerk volgend jaar verdwenen moet zijn. Niet om mensen hun plezier te ontnemen zoals het domme deel van de samenleving denkt maar om dit soort excessen te voorkomen.

14 Reacties
gravin2
gravin21 jan. 2020 - 13:29

Misdaden? Denk jij dat kinderen van die leeftijd voorzien wat de consequenties van hun daden zijn? Tuurlijk weten ze dat het niet mag, maar dit hebben ze nooit verwacht, denk ik, De doodstraf dan maar?

MrIvez
MrIvez1 jan. 2020 - 13:52

Die kinderen zullen ook getraumatiseerd zijn voor de rest van hun leven.. Verschrikkelijk voor iedereen... Denk inderdaad dat een verbod de samenleving veel goed zou kunnen doen

DaanOuwens
DaanOuwens1 jan. 2020 - 14:15

@ gravin Jij schrijft: Denk jij dat kinderen van die leeftijd voorzien wat de consequenties van hun daden zijn? Zeker, ik weet dat het zo is. Zij zijn in voldoende mate verwezen op de gevaren. Wellicht hebben de ouders gefaald maar ook langs andere kanalen is hun duidelijk gemaakt dat dit gevaarlijk is. Ik denk inderdaad een psychologisch onderzoek met de vraag of je deze jongens nog los moet laten, blijkbaar zijn het idioten. En lange gevangenis straf zou terecht zijn. @ MrIvez Jij schrijft: Die kinderen zullen ook getraumatiseerd zijn voor de rest van hun leven.. Dat denk ik niet. Ook de daders van verkeersdoden blijken voor en tijdens de rechtszaak last van spijt te hebben en vervolgens al snel te zoeken naar wegen om langdurige rijontzegging te ontlopen. In het algemeen. Het gaat hier om een misdaad, dood door schuld. Een maximale straf van 4 jaar. Volgens het volwassenen recht. Er zijn hier goede redenen om ook in het jeugdrecht rekening te houden met deze strafmaat. De gedachte dat de daders last zouden hebben van hun misdaad lijkt mij vooral een soort wens gedachte. Vooral bedoeld om de zwarte werkelijkheid niet onder ogen te zien. En het is goed om ook even over de trauma's te denken van de familie van dit gezin.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2020 - 14:24

Het waren jongens van 12 en 13, geen mannen. Of ze over voldoende verantwoordelijksgevoel beschikken om getraumatiseerd te raken is onbekend. Over hoe de slachtoffers zich gevoeld hebben durf ik niet te denken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 jan. 2020 - 14:36

gravin 1 januari 2020 at 14:29 [ Misdaden? Denk jij dat kinderen van die leeftijd voorzien wat de consequenties van hun daden zijn? ] Om van een misdaad te kunnen spreken hoeft er geen sprake te zijn van voorbedachten rade. [ De doodstraf dan maar? ] Maak er maar een karikatuur van. Ze moeten worden berecht onder toepassing van het jeugdstrafrecht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2020 - 14:43

PS hier jeugdstrafrecht

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 16:52

DaanOuwens weet zeker dat kinderen van die leeftijd voorzien wat de consequenties van hun daden zijn en is van mening dat een lange gevangenis op zijn plaats zou zijn. Moord met voorbedachte rade nietwaar? Levenslang misschien?

Henk Tuinman
Henk Tuinman1 jan. 2020 - 20:13

Daan heeft de nuance denk ik in 2019 achtergelaten. Hij heeft wel vaker blijk gegeven van zwart wit denken. Dat zie je vaker bij geradicaliseerde extremisten. Gelukkig voor deze jongens vallen ze op deze leeftijd onder het jeugdrecht. En hij kent de daders en hun familie: Daan: Zij zijn in voldoende mate verwezen op de gevaren. Wellicht hebben de ouders gefaald maar ook langs andere kanalen is hun duidelijk gemaakt dat dit gevaarlijk is. Ik denk inderdaad een psychologisch onderzoek met de vraag of je deze jongens nog los moet laten, blijkbaar zijn het idioten. Hier zijn alleen maar verliezers.

EricDonkaew
EricDonkaew2 jan. 2020 - 1:59

@Henk Tuinman --------------------------------------- Dit zie je vaak bij mensen die in een sociaal isolement zitten. Bijvoorbeeld de hele dag thuis op een zolderkamer. Geen enkele (positieve) prikkel meer van de buitenwereld. Dat leidt, vaak in negatieve zin, tot versterking van de eigen emoties, in plaats van een gezonde wisselwerking met andermans gedachtegoed.

DaanOuwens
DaanOuwens2 jan. 2020 - 10:07

@ Katootje Jij schrijft: DaanOuwens weet zeker dat kinderen van die leeftijd voorzien wat de consequenties van hun daden zijn Dat klopt dat is ook zo. Iedere 12 jarige en ouder weet dat vuurwerk brand kan veroorzaken. Met uitzondering wellicht van jou. En je schrijft: Moord met voorbedachte rade nietwaar? Levenslang misschien? Nee dood door schuld en jeugdstrafrecht. Dat stond er al. Misschien moet je reageren op teksten die er staan niet op wat jij denkt dat er staat. @ Henk tuinman/EricDonkaew Het is nogal dom om bij een verschil van mening op de persoon te spelen. Het maakt namelijk per definitie een eind aan de dialoog. Daar kan je voor kiezen maar realiseer je dan goed dat het ook consequenties voor jezelf heeft. Uiteindelijke krijg je dan zelf exact dezelfde behandeling. Verder getuigd het van enorme intellectuele armoede.

EricDonkaew
EricDonkaew2 jan. 2020 - 11:27

@Ouwens: Het is nogal dom om bij een verschil van mening op de persoon te spelen. -------------------------------- En dat doe jij nooit...

Henk Tuinman
Henk Tuinman2 jan. 2020 - 12:03

Daan, Jij schrijft: Het is nogal dom om bij een verschil van mening op de persoon te spelen. Het maakt namelijk per definitie een eind aan de dialoog. Daar kan je voor kiezen maar realiseer je dan goed dat het ook consequenties voor jezelf heeft. Uiteindelijke krijg je dan zelf exact dezelfde behandeling. Verder getuigd het van enorme intellectuele armoede. Inderdaad,” uiteindelijk krijg je dezelfde behandeling “. Zie het maar als een spiegel. Lees je eigen reacties nog maar eens door.

gravin2
gravin22 jan. 2020 - 15:00

@nick, vuurwerk afsteken in een hal van een flat lijkt me geen misdaad.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 jan. 2020 - 19:34

gravin 2 januari 2020 at 16:00 [ @nick, vuurwerk afsteken in een hal van een flat lijkt me geen misdaad. ] Dood door schuld (307 Sr) dan weer wel.

EricDonkaew
EricDonkaew1 jan. 2020 - 12:25

Wat mij betreft is het over en uit met betrekking tot consumentenvuurwerk. De overheid moet nu doorpakken en niet kiezen voor een polderoplossing. De meeste mensen zijn het ook zat.

3 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen1 jan. 2020 - 12:33

Dan weet je in ieder geval zeker dat wat er komend oudjaar geknald gaat worden illegaal en zwaarder is.

Ecclesia
Ecclesia1 jan. 2020 - 16:41

@JanKlaasen Mooi toch? Is het stuk makkelijker voor veiligheidsdiensten om mensen op te pakken. Alles wat ook maar een aansteken buiten staat na 22.00u op 31 december... meenemen. Rare mensen...

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 22:30

Ja het duurt altijd even voor een verbod de gewenste uitwerking heeft. Volgend jaar zullen een aantal raddraaiers hun hakken in het zand zetten en de illegale markt op gaan (nou ja, dat doen ze nu ook al). Maar op den duur zal dat wel slijten, en wordt het normaal dat particulieren geen vuurwerk meer afsteken. Zo werkt dat, je moet ergens beginnen.

De Vries3
De Vries31 jan. 2020 - 12:20

Weer twee vuurwerkdoden. Vorig jaar ook al twee. Dit kan zo toch niet? Waarom doen we dit onszelf aan?

6 Reacties
itsme3
itsme31 jan. 2020 - 12:46

Dat is bijna gelijk aan het aantal verkeersdoden in dezelfde nacht. Waarom doen we onszelf fat aan?

Ecclesia
Ecclesia1 jan. 2020 - 16:42

@itsme Verkeer heeft nog geen alternatief (thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd) Vuurwerk heeft wel alternatieven (mooie vuurwerkshow op tv kijken, of gewoon de ogen dichtdoen en fantasie gebruiken om felle lampjes en harde knallen te horen).

4Vier!
4Vier!2 jan. 2020 - 12:45

Ecclesia 1 januari 2020 at 17:42 "Verkeer heeft nog geen alternatief (thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd)" De homo sapiens leeft al zo'n 280.000 tot 350.000 jaar, de auto bestaat slechts 135 jaar. Me dunkt dat we prima zonder kunnen, als we daar voor zouden kiezen....

Ecclesia
Ecclesia2 jan. 2020 - 13:40

@4Vier! 'als we daar voor zouden kiezen' klinkt als een kleine stap, maar het gooit wel de hele wereld omver. Mijn punt was dat het een valse vergelijking was van Itsme om vuurwerkdoden gelijk te trekken aan verkeersdoden. Omdat we verkeersdoden nog niet hebben opgelost hoeven we dan maar geen vuurwerkdoden op te lossen? Dat was gewoon onzin.

4Vier!
4Vier!3 jan. 2020 - 0:17

Ecclesia 2 januari 2020 at 14:40 ‘als we daar voor zouden kiezen’ klinkt als een kleine stap, maar het gooit wel de hele wereld omver. Mijn punt was dat het een valse vergelijking was van Itsme om vuurwerkdoden gelijk te trekken aan verkeersdoden" Het is geen valse vergelijking. Het gros van de verkeersdoden en gewonden komen ook voort uit onverantwoordelijk gedrag: mensen die dronken rijden, te hard rijden, "road rage" ed. Het lijkt misschien een valse vergelijking, maar dat is simpelweg omdat we het niet eens willen overwegen, niet bereid zijn auto's op te geven en daarom kiezen de risico's negeren. We negeren alle negatieve aspecten van autorijden zodanig dat het aantal auto's in NL nog steeds toeneemt. Sinds 1990 is het aantal personen auto's in Nederland flink gegroeid (van ca 5,1 mln naar ca 8,5 mln); het totaal wegvoertuigen is bijna verdubbeld. En ja, als we er voor zouden kiezen ze af te schaffen gooit dat inderdaad de hele wereld omver; of in ieder geval onze leefwereld. Het zou een eerste nuttige stap zijn tegen global warming als mensen weer gingen werken waar ze wonen (en ja, ik maak me ook schuldig aan forensen), eten kochten uit de directe omgeving. Het zou wellicht de sociale functie hebben dat kinderen weer veilig op straat zouden kunnen spelen, vrij van het snelverkeer. Wellicht zouden mensen weer wat minder gejaagd raken. Minder obesitas door meer te fietsen e/o lopen. Met een kleinere vraag naar olie wellicht wat minder olie-oorlogen, olie-milieurampen, ed. Je zou natuurlijk gelijk een "nationaal vuurwerk" kunnen denken aan "nationaal autoverkeer", auto's die wel mogen rijden ten behoeve van het nationaal belang. Bijvoorbeeld ambulances, brandweer en politie. Kortom, een keuzeafweging van voors en tegens en risico's. Maar zeggen dat er geen alternatief is, is absoluut niet waar. Eerder gaf ik aan dat de auto slechts 135 jaar oud is, het is nog veel korter geleden dat de auto echt in gebruik kwam. Dat is pas een jaar of 70 het geval. Aantallen personen auto's in NL: 1950, 1960, 1970, 1980, 1990, 1998 x 1000 139, 522, 2405, 4240, 5118, 5931 Bron https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37406/table?ts=1578010196300

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jan. 2020 - 10:46

4Vier! 3 januari 2020 at 01:17 Zelf kan ik zonder alhoewel mijn reistijden er aanzienlijk langer door zijn en ik soms een halfuur moet lopen langs een slechtverlichte weg om thuis te komen. De auto is een luxeartikel, dat ook veelvuldig wordt gebruikt voor pretverplaatsingen. Mensen laten zich luxeartikelen niet gemakkelijk afnemen.

Martin108
Martin1081 jan. 2020 - 12:18

Laat ik voorop stellen dat ik voor een vuurwerkverbod ben maar ik vraag me af of dat nu het echte probleem is of slechts een symptoom. Dertig jaar geleden was ik als pubertje ook aan t kloten met strijkers. Maar het ik zou t nooit naar mensen of dieren hebben gegooid of in huizen. Er moet toch iets serieus fout zitten als je een lawinepijl richt op een mens.

9 Reacties
4Vier!
4Vier!1 jan. 2020 - 12:42

Martin108 1 januari 2020 at 13:18 “Er moet toch iets serieus fout zitten als je een lawinepijl richt op een mens” Ja, echt bizar is dat. Compleet mesjogge. Ik moet zeggen dat ik me soms enigszins bejaard voel als ik weer een filmpje van (figuurlijk) ontploffende groep jeugd op anderen zie staan kopschoppen. Wellicht gebeurde dat “vroeger” ook, maar zag ik dat nooit omdat er geen filmpjes van waren, maar ook daarbij wtf mankeer je als je dat doet omdat iemand zegt dat je je fiets moet rechtzetten, fluit tijdens een wedstrijd of wat dan ook. Krankzinnig.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jan. 2020 - 13:22

'Er moet toch iets serieus fout zitten als je een lawinepijl richt op een mens.' Dat zou ik ook denken maar hier gaat het om knulletjes van 12/13 bij wie de prefrontale cortex nog niet is volgroeid waardoor ze vaak lastig kunnen overzien wat de gevolgen zijn van hun daden. Deze afschuwelijke gebeurtenis pleit maar weer eens voor een vuurwerkverbod, en handhaving daarvan.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof1 jan. 2020 - 13:58

@JoeSpeedboot, Die jochies van 12/13 waren sowieso te jong voor knalvuurwerk, onder de 16 zijn alleen sterretjes e.d. toegestaan. Wat ze deden was al illegaal, wat helpt verbieden van iets wat al verboden is dan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2020 - 14:42

De prefrontale cortex is pas bij ongeveer 25 jaar volledig ontwikkeld. Tieners "denken" met hun amygdala. Knulletjes van 12/13 moeten dan ook niet gewapend met dit spul op straat kunnen rondlopen. Zonder handhaving is het verbod een dode letter.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof1 jan. 2020 - 15:55

@Danielle, Die jongetjes mogen dit dus ook niet, de ouders zijn/dragen hier de schuld van. Op die leeftijd mag je dit niet kopen, bezitten of afsteken. Daar hebben ze toch echt hun ouders voor nodig gehad.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jan. 2020 - 17:56

'Daar hebben ze toch echt hun ouders voor nodig gehad.' Dat hoeft helemaal niet. Wat oudere vriendjes kunnen net zo goed de kopers zijn geweest. Als jongetjes van die leeftijd aan vuurwerk willen komen dan lukt dat meestal wel. Ik spreek uit ervaring.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2020 - 18:49

Jan Lubbelinkhof 1 januari 2020 at 16:55 natuurlijk weet ik dat het niet mag. Daar gaat het niet om.

4Vier!
4Vier!2 jan. 2020 - 18:11

DanielleDefoe 1 januari 2020 at 15:42 Toch is volgens mij ook een deel afhankelijk hoe verantwoordelijk je een kind maakt. Door een kind nul verantwoordelijkheden te geven zal hij/zij geen verantwoordelijkheid aanleren. Als je dan zo'n kind opeens vuurwerk geeft, dan gaat het mis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jan. 2020 - 0:36

4Vier! Ik heb een puber opgevoed en alleen met vuurwerk op pad was er niet bij.

Pensionada2
Pensionada21 jan. 2020 - 12:03

Nu hopelijk eindelijk vuurwerkverkoop en strenge handhaving.