Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vuurwerk belandt in kinderwagen, baby van 4 maanden gewond

  •  
01-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
22432725765_a247ffd0a9_k

© cc-foto: Jessica Dahlke https://flic.kr/p/AbizPT

In Breda is een baby van vier maanden gewond geraakt door vuurwerk. Dat meldt de politie :
"Zaterdagmiddag rond 13.15 uur waren drie kinderen, in leeftijden tussen 4 en 12 jaar, licht vuurwerk aan het afsteken in de Willem van Heesstraat in Breda. Toen een echtpaar met een baby in de kinderwagen voorbij liep, belandde een van de klappertjes in de kinderwagen en explodeerde. Daarbij raakte vier maanden oude kind in de kinderwagen gewond. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het voorval."
Omroep Brabant meldt dat de baby “behoorlijk gewond” raakte en werd afgevoerd naar het ziekenhuis:
"Of het gaat om een jongen of meisje, maakt de politie in verband met privacy niet bekend. De kinderen die het vuurwerk afstaken, zijn volgens de politie tussen de vier en twaalf jaar. De politie weet om wie het gaat en heeft ook al contact gehad met de ouders van de kinderen."
Het is onduidelijk om wat voor vuurwerk het precies gaat en daardoor ook of het afsteken strafbaar is.
Update:
Het vuurwerk betrof een zogeheten spinner en valt in de categorie die het hele jaar door te koop is voor personen boven de 12 jaar. De NOS meldt dat de baby in het brandwondencentrum is opgenomen.
De kinderen waren met haar toestemming met het vuurwerk aan het spelen, zegt de moeder:
"“Ze zagen de ouders met de kinderwagen aankomen. Op dat moment wilden ze stoppen met het spelen met vuurwerk. Maar een van mijn jongens gooide nog net een spinner omhoog die vervolgens in de kinderwagen belandde. Echt een ongeluk”, legt ze uit. “Hij gooide de spinner veel hoger dan zijn bedoeling was. Mijn dochter stond op dat moment achter een muurtje omdat ze bang was voor het vuurwerk.”"
De moeder van het slachtoffer is erg geschrokken, ook al omdat ze uit Irak afkomstig en de ontploffing traumatische herinneringen opriep. De politie onderzoekt of er inderdaad sprake is van een ongeluk.

Meer over:

nieuws, vuurwerk, breda
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2020 - 12:07

Categorie F1: vuurwerk dat zeer weinig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk dat bestemd is voor gebruik binnenshuis; Categorie F2: vuurwerk dat weinig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een besloten ruimte; Categorie F3: vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een grote open ruimte; Een spinner lijkt me absoluut niet iets voor gebruik "binnenshuis". Mij is ook onduidelijk wat bij F2 "buitenshuis in een besloten ruimte" is. De eigen tuin of dakterras? Ik snap überhaupt niet waarom je een bepaalde categorie vuurwerk het hele jaar door, door kinderen mag laten afsteken. Dit vuurwerk vorm bovendien de smaakmaker waardoor veel pubers meer knallen en hardere knallen verlangen.

2 Reacties
adriek
adriek3 nov. 2020 - 9:27

Door kinderen? Vanaf twaalf jaar. Maar gooien met vuurwerk? Nooit en te nimmer. Op de grond leggen en aansteken staat op de meeste van dergelijke stukjes vuurwerk. Mama stond er bij en hield toezicht.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 nov. 2020 - 13:42

[ Vanaf twaalf jaar. ] Hoe noem jij die? Volwassen? [ Mama stond er bij en hield toezicht. ] En toch gooien? Een wassen neus dus.

Starter2
Starter22 nov. 2020 - 8:55

Ik heb even naar de F1 categorie gekeken en ik dacht dat daar alleen knal erwten en sterretjes op zouden staan. Maar deze "spinners" staan er dus ook op en dat is echt onbegrijpelijk. Dat is echt wel spul met een zeker risico en dat geldt voor meer dat op die lijst staat. Moet mijn mening dus bijstellen. Dat zijn dus geen "klappertjes" zoals de politie meldde.

2 Reacties
adriek
adriek2 nov. 2020 - 9:35

Het gevaar van spinners valt best mee, als ze gebruikt worden zoals het hoort. Er mee gooien valt daar niet onder en de moeder, die blijkbaar toezicht hield, is daarmee aansprakelijk voor het ongeluk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2020 - 12:07

Eirda Volgens mij miet, het was wel met haar toestemming voor de deur. Zij was er volgens mij niet bij. Ik kan me dus vergissen. Maar niemand wil dit ook die moeder niet natuurlijk. Misschien heeft zij het onderschat zijn de regels niet goed. Ik weet het niet.

JanB2
JanB22 nov. 2020 - 0:39

Een hoop hysterie. Meer niet. Een ongeluk, wellicht niet al te ernstig, zoals er zoveel gebeuren. Veel bombarie om een klein event. Een harde (hockey-) bal die verkeerd in een kinderwagen terecht komt geeft per slot van rekening mogelijk (ernstig) hersenletsel, een hond die de kinderwagen omver springt richt ook al snel heel wat aan, en spelen met lucifers en spiritus kan flink uit de hand lopen. Horen we nooit iets over. Hoeft ook niet. Erg voor baby en ouders in dit geval maar geen thema dat om dringende maatregelen vraagt. Maar goed, er is "vuurwerk" in het spel en dan is iedere vorm van overdrijving gepast in sommige kringen.

7 Reacties
JanB2
JanB22 nov. 2020 - 0:43

PS Of je kinderen überhaupt zonder toezicht met F1 vuurwerk moet laten spelen is een tweede. Hetzelfde geldt trouwens ook voor sterretjes. De verbrandingstemperaturen zijn zeer hoog en het gevaar van vonken is altijd aanwezig.

Eric Minnens
Eric Minnens2 nov. 2020 - 8:42

@JanB "PS Of je kinderen überhaupt zonder toezicht met F1 vuurwerk moet laten spelen is een tweede" Nou, dat lijkt me nu juist het eerste, en de reden dat er, m.i. terecht, aandacht voor is. Sterker, en dramatischer, er wàs toezicht.

adriek
adriek2 nov. 2020 - 9:39

Als je je kinderen al met F1 vuurwerk laat 'spelen' (is vuurwerk afsteken een spelletje?) doe je dat in elk geval volgens de regels (ik wel). Met 'spinners' gooien valt daar niet onder, dus dat laat je als ouder/toezichthouder niet toe. Ik wil best geloven dat het een ongeluk was in de zin dat het niet de bedoeling is geweest vuurwerk in een kinderwagen te gooien, maar met vuurwerk gooien is simpelweg onverantwoord gedrag, (behalve als het om knalerwten gaat).

JanB2
JanB22 nov. 2020 - 9:57

Ook met toezicht kan het misgaan. Is niet anders met hockeyballen en honden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 nov. 2020 - 11:44

Een kind van een collega wist door met lucifers te spelen het hele huis te laten afbranden. Het jongste kind kwam daarbij om.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2020 - 12:02

Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2020 - 12:05

Ik zie nergens staan dat het met toezicht was, wel met toestemming van de moeder. Dat is iets anders.

Eric Minnens
Eric Minnens1 nov. 2020 - 20:42

Dus het gaat om een spinner. Niet tekort voor zo'n baby. https://youtu.be/O5WgiZYRyNc

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2020 - 15:44

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
prgrssf
prgrssf1 nov. 2020 - 18:05

Stop daar dan mee!

Oki Doki
Oki Doki1 nov. 2020 - 18:25

Er worden elke dag geldautomaten opgeblazen etc., dus het maakt ook niet uit of er een kind opgeblazen wordt?

DaanOuwens
DaanOuwens1 nov. 2020 - 19:07

@ Sander Jij schrijft: Wat een stampij om een ongelukje met een sterretje of zo. Omroep Brabant meldt dat de baby “behoorlijk gewond” raakte en werd afgevoerd naar het ziekenhuis: Blijkbaar vindt jij het geen probleem als een baby gewond naar het ziekenhuis gebracht moet worden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 nov. 2020 - 20:47

'Wat een stampij om een ongelukje met een sterretje of zo' Daarvoor zal dat kind niet zijn afgevoerd naar een brandwondencentrum. 'Bijna elke dag worden in Amsterdam geldautomaten opgeblazen, café’s beschoten, handgranaten geplaatst, ' Overdrijven is ook een vak.

Starter2
Starter21 nov. 2020 - 14:09

Het gaat hier om F1 vuurwerk. Daar vallen ijs fonteintjes, knal erwten in. Heeft niets met het vuurwerk wat rond de jaarwisseling verkrijgbaar is te maken.

4 Reacties
Oki Doki
Oki Doki1 nov. 2020 - 15:31

Als dat F1 vuurwerk al te gevaarlijk is om af te steken dan is dat vuurwerk dat rond de jaarwisseling wordt afgestoken nog veel gevaarlijker. Kortom het is een goed moment om dat gevaarlijke vuurwerk in de ban te doen. We willen geen door vuurwerk voor het leven verminkte kinderen meer.

Starter2
Starter21 nov. 2020 - 17:00

Oki, Dan moet je ook keukenmessen verbieden. Elk ding dat in de basis ongevaarlijk is kan met verkeerd gebruik gevaarlijk zijn. Dat is hier aan de hand.

Oki Doki
Oki Doki1 nov. 2020 - 19:57

Starter Met messen moet je niet spelen en dat wordt doorgaans ook niet gedaan, daarnaast zijn we messen wel nodig bij het klaarmaken van het eten. Met messen moet je zo veilig mogelijk werken, met messen moet je niet spelen voor je plezier, we kunnen niet zonder messen. We kunnen wel zonder vuurwerk. Vuurwerk zijn we niet nodig, dus dat gevaar kunnen we elimineren.

Oki Doki
Oki Doki1 nov. 2020 - 21:18

Messen zijn een noodzakelijk kwaad als daar veel ongelukken mee gebeuren, vuurwerk is dat niet.

Oki Doki
Oki Doki1 nov. 2020 - 12:48

Dit is niets nieuws. Ieder jaar raken er heel veel onschuldige kinderen zwaar gewond door vuurwerk. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt vuurwerk niet veilig afsteken. Waar vuurwerk wordt afgestoken gebeuren er ongelukken, en waar veel vuurwerk wordt afgestoken gebeuren er veel ongelukken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 nov. 2020 - 12:47

Het lijkt alsof de corona tijd heel wat getergde geesten heeft opgewekt, demonstraties met ware doodsverachting, corona ontkenners, bandeloze uitspattingen waar m.n. de jeugd zich aan bezondigd, kopieergedrag, misschien dat de pandemie dit beeld versterkt, eerst het hondje dat op beestachtige manier aan vuurwerkterreur ten offer is gevallen, nu een baby gewond, ook ik hoor vuurwerk afgaan in mijn buurt, een nieuwe corona ventiel zede, zijn misschien ook super spreaders op de koop toe, snap nog steeds niet dat je onder de 13 geen masker op hoeft..

2 Reacties
LBNB
LBNB1 nov. 2020 - 17:04

Mensen vervelen zich nu meer, de jeugd dus ook. Ik ben benieuwd of de jeugd uit de jaren 80(van de krakersrellen) zich zo hadden laten behandelen als nu gebeurd. We mogen ons in onze handen knijpen met deze brave jeugd. Ik snap overigens wel dat vuurwerk mogelijk verboden wordt. Want zeg nou eerlijk, wie heeft er vroeger geen kattenkwaad uitgehaald met vuurwerk.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2020 - 12:16

[ Want zeg nou eerlijk, wie heeft er vroeger geen kattenkwaad uitgehaald met vuurwerk. ] Nou, mijn ouders uit de jaren '30 bijvoorbeeld. Toen was er geen "traditie" van vuurwerk, dat begon pas in de jaren '50, waarschijnlijk doordat Indonesiërs die oudejaarsgewoonte hier voortzetten.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -1 nov. 2020 - 12:31

heftig .. de ouder(s) van de 4-12 jarigen hebben heel wat uit te leggen en goed te maken. (en omstanders op deze zaterdagmiddag)

Paul250371
Paul2503711 nov. 2020 - 11:52

Eerst een hond, toen een baby. De diverse redacties zijn zo blij met vuurwerk.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens1 nov. 2020 - 13:46

Zo werken we ieder jaar weer toe naar een droevige climax. Al is daar 'gelukkig' ook corona om de boel een beetje te temperen.

Eric Minnens
Eric Minnens1 nov. 2020 - 16:19

Paul, Begrijp ik nou goed dat jij eigenlijk geen enkel incident met vuurwerk vermeld wil zien? En waarom zouden 'de diverse redacties' daar zo blij mee zijn? Omdat zij anders niets te melden hebben? Omdat zij de boel dan weer eens flink kunnen opstoken? En niet om ons gewoon weer eens te waarschuwen en bij de les te houden?

Karingin
Karingin1 nov. 2020 - 11:39

4 jaar?? Allemachtig...

prgrssf
prgrssf1 nov. 2020 - 11:32

Ik heb ooit kinderen aangesproken die vuurwerk bij een auto tegen de autoband probeerden aan te steken, daar had ik nog het idee dat ik die tot normaal gedrag kon bewegen. Ik ben ook wel eens op straat met een stuk vuurwerk bekogeld. Ook meegemaakt (vooral gehoord) hoe een openbare prullenbak werd opgeblazen met (zwaar) vuurwerk. En nog wel andere incidenten. Het argument "traditie" beschouw ik als een belediging als het gaat om vuurwerk. Het is niet normaal wat er allemaal mis is met de vuurwerk-traditie in Nederland. Ik ben heel sterk voor dat het georganiseerd gebeurt (bijvoorbeeld in een buurt/wijk/gemeente op een bepaalde plek door specialisten) en niet ieder voor zich. Dat kan toch ook leuk zijn?

1 Reactie
rvb2
rvb21 nov. 2020 - 18:42

Dat kan voor sommigen leuk zijn. Voor anderen is er geen reet aan. Zo zijn er ook mensen die sporten wel leuk vinden, maar geen sport kijken. Vuurwerk toestaan is het beste, dan kan iedereen kiezen: kijken of zelf doen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 nov. 2020 - 11:12

[Het is onduidelijk om wat voor vuurwerk het precies gaat en daardoor ook of het afsteken strafbaar is.] Hoezo? Je mag nu toch helemaal geen vuurwerk afsteken - wat voor soort dan ook?

2 Reacties
Starter2
Starter21 nov. 2020 - 14:07

Jawel, dit wordt F1 vuurwerk genoemd. Klappertjes, knal erwten. Maar ook de fonteintjes op het ijsje is F1.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 nov. 2020 - 16:47

Dat noem ik geen vuurwerk . Ken ook niemand die dat wel doet .

Thuiszitter
Thuiszitter1 nov. 2020 - 11:04

Weer geen opzet in het spel zekers, een ongelukje als bij de hond van gisteren.

Sam V
Sam V1 nov. 2020 - 10:54

Woon je al in een achterstandswijk, krijg je ook nog met dit soort ongein te maken. Gewoon al het vuurwerk verbieden buiten de twee dagen aan het einde van het jaar.

7 Reacties
Max_Konijn
Max_Konijn1 nov. 2020 - 14:00

@sam v Wat een gelul zeg.. alleen de kop gelezen zeker? Dit spul valt niet eens onder vuurwerk. Te vergelijken met de fonteintjes op een ijs taart. En hoe triest dit geval ook is.. er kan altijd een keer iets mis gaan.. je kunt je met een mes in de vingers snijden.. verbieden we ook niet.. je kunt je vingers tussen een deur krijgen.. ook geen reden om deuren te verbieden.

Sam V
Sam V1 nov. 2020 - 15:31

@ Hoofdschuddend Het was een spinner. Een filmpje zodat u het wellicht begrijpt: https://www.youtube.com/watch?v=z3y2VZLOt2A Welk gelul.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2020 - 16:15

Klein verschil; dat zijn wel je eigen vingers!

Starter2
Starter21 nov. 2020 - 17:06

Sam, volgens het politiebericht waren het klappertjes. Spinners zijn Cat 1 vuurwerk. Die kan je nu nog niet kopen.

Sam V
Sam V1 nov. 2020 - 21:10

@ starter Lees even wat hier staat. Van de moeder van de “dader” en de politie. https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3283867/baby-die-gewond-raakte-door-vuurwerk-in-breda-ligt-in-brandwondencentrum-het-was-echt-een-ongeluk

Starter2
Starter22 nov. 2020 - 8:53

Sam, je hebt gelijk. Geen klappertjes zoals de politie zegt. Ik heb even naar de F1 categorie gekeken en ik dacht dat daar alleen knal erwten en sterretjes op zouden staan. Maar deze "spinners" staan er dus ook op en dat is echt onbegrijpelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2020 - 12:04

Met toestemming van de moeder, zonder toezicht dus.