Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een vuist tegen de middelvinger van Koolmees!

  •  
10-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
17071510877_8eaa5cf8ce_o

© Wanneer ineens indaalt wat je toekomstperspectieven zijn... (cc-foto: Ciokka)

Door de plannen van het kabinet kunnen jongeren zo nog vaker worden gebruikt als wegwerpmedewerkers
De jongeren van Young & United en FNV Jong hebben het afgelopen jaar een start gemaakt met het organiseren van leeftijdsgenoten tegen het groeiende aantal flexcontracten in Nederland. Bijna de helft van alle jongeren begint een werkend leven met een onzeker contract. Zo’n contract zorgt ervoor dat niet alleen je contract onzeker is, maar eigenlijk het verloop van je hele leven. Een hypotheek krijgen is voor jongeren in een flexcontract onmogelijk, het opbouwen van pensioen gebeurt amper of niet en steeds meer jonge koppels stellen het krijgen van een kind hierdoor uit.
Afgelopen maandag presenteerde minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn plan voor de arbeidsmarkt, de wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze nieuwe wet is een middelvinger van het kabinet richting alle jongeren die binnenkomen op de arbeidsmarkt. In de nieuwe wet schrijft Koolmees namelijk dat werkgevers nog makkelijker flexcontracten mogen gaan gebruiken. In de huidige wet werk en zekerheid staat dat er aansluitend drie tijdelijke contracten aan mogen worden gegaan in twee jaar, Koolmees wil dit verlengen naar drie jaar. Deze maatregel zorgt ervoor dat jongeren nóg een jaar extra in onzekerheid zitten, terwijl jongeren juist snakken naar zekerheid!
Wegwerpmedewerkers Koolmees wil ervoor zorgen dat het ontslaan van werknemers makkelijker wordt gemaakt door af te stappen van de eisen die er nu zijn om iemand te kunnen ontslaan. Hiermee voldoet Koolmees aan de wensen van de grote bazen die hierdoor nog makkelijker misbruik kunnen maken van jongeren. Het gebeurt nu al dat jongeren worden ontslagen zonder dat daar een gegronde reden voor is, de bazen zijn zich er goed van bewust dat jongeren hun rechten op de arbeidsmarkt nog niet goed kennen. Met deze plannen wordt dit alleen maar makkelijker omdat de harde eisen voor ontslag wegvallen. Jongeren kunnen zo nog vaker worden gebruikt als wegwerpmedewerkers.
Daarnaast wil de minister de proeftijd voor een vast contract verlengen van twee naar vijf maanden. Ook zo zorgt Koolmees ervoor dat jongeren worden uitgebuit en worden behandeld als een wegwerpproduct, want zelfs met de oude wet zijn er al jongeren die worden aangenomen met de gedachte dat ze alleen in de proeftijd mogen blijven werken. Door deze periode langer te maken zal dit probleem alleen maar erger worden. Ook wil Koolmees dat werknemers vanaf dag 1 recht hebben op een ontslagvergoeding. Dit is fijn, maar hierdoor is er ook in de wet opgenomen dat de ontslagvergoeding lager wordt voor mensen die langer in dienst zijn. Hiermee maakt Koolmees gebruik van een oeroude techniek die bazen al gebruiken sinds werknemers zich weten te organiseren: hij probeert ons tegen elkaar uit te spelen. Op deze manier probeert Koolmees het ook makkelijker te maken om mensen te ontslaan, dat wordt tenslotte goedkoper.
De kant van de bazen Minister Koolmees toont met deze nieuwe wet dat hij de belangen van werkende jongeren niet serieus neemt. Hij staat met deze nieuwe wet niet aan de kant van de werknemers, maar aan de kant van de bazen en het grote geld. Hij zorgt ervoor dat werknemers in een nog groter gat van onzekerheid worden gegooid, terwijl de werkgevers met Hans de Boer van VNO-NCW voorop in hun handen staan te wrijven. En zelfs met al deze plannen is het voor VNO-NCW nog niet genoeg, die hadden liever gezien dat de ontslagvergoeding vanaf dag 1 niet in deze wet was opgenomen.
Genoeg is genoeg, deze plannen kunnen we niet zomaar pikken. De FNV is samen met FNV Jong en Young & United een Offensief gestart tegen de race naar beneden door de werkgevers en de afbraak van onze sociale zekerheden door de politiek. Op 1 mei staat FNV Jong met duizenden andere activisten in Den Haag om te protesteren tegen deze afbraak. In Den Haag gaan we aan het kabinet laten zien dat wij als werknemers nog steeds een gezamenlijke vuist kunnen maken en dat we deze nieuwe plannen niet accepteren. We gaan laten zien dat we met meer zijn, en dat wij deze nieuwe strijd opnieuw zullen gaan winnen. We gaan samen een vuist maken tegen de middelvinger van Koolmees en zo zelf bepalen hoe onze toekomst er uit moet zien!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.