Joop

Een vuist tegen de middelvinger van Koolmees!

  •  
10-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
17071510877_8eaa5cf8ce_o

© Wanneer ineens indaalt wat je toekomstperspectieven zijn... (cc-foto: Ciokka)

Door de plannen van het kabinet kunnen jongeren zo nog vaker worden gebruikt als wegwerpmedewerkers
De jongeren van Young & United en FNV Jong hebben het afgelopen jaar een start gemaakt met het organiseren van leeftijdsgenoten tegen het groeiende aantal flexcontracten in Nederland. Bijna de helft van alle jongeren begint een werkend leven met een onzeker contract. Zo’n contract zorgt ervoor dat niet alleen je contract onzeker is, maar eigenlijk het verloop van je hele leven. Een hypotheek krijgen is voor jongeren in een flexcontract onmogelijk, het opbouwen van pensioen gebeurt amper of niet en steeds meer jonge koppels stellen het krijgen van een kind hierdoor uit.
Afgelopen maandag presenteerde minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn plan voor de arbeidsmarkt, de wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze nieuwe wet is een middelvinger van het kabinet richting alle jongeren die binnenkomen op de arbeidsmarkt. In de nieuwe wet schrijft Koolmees namelijk dat werkgevers nog makkelijker flexcontracten mogen gaan gebruiken. In de huidige wet werk en zekerheid staat dat er aansluitend drie tijdelijke contracten aan mogen worden gegaan in twee jaar, Koolmees wil dit verlengen naar drie jaar. Deze maatregel zorgt ervoor dat jongeren nóg een jaar extra in onzekerheid zitten, terwijl jongeren juist snakken naar zekerheid!
Wegwerpmedewerkers Koolmees wil ervoor zorgen dat het ontslaan van werknemers makkelijker wordt gemaakt door af te stappen van de eisen die er nu zijn om iemand te kunnen ontslaan. Hiermee voldoet Koolmees aan de wensen van de grote bazen die hierdoor nog makkelijker misbruik kunnen maken van jongeren. Het gebeurt nu al dat jongeren worden ontslagen zonder dat daar een gegronde reden voor is, de bazen zijn zich er goed van bewust dat jongeren hun rechten op de arbeidsmarkt nog niet goed kennen. Met deze plannen wordt dit alleen maar makkelijker omdat de harde eisen voor ontslag wegvallen. Jongeren kunnen zo nog vaker worden gebruikt als wegwerpmedewerkers.
Daarnaast wil de minister de proeftijd voor een vast contract verlengen van twee naar vijf maanden. Ook zo zorgt Koolmees ervoor dat jongeren worden uitgebuit en worden behandeld als een wegwerpproduct, want zelfs met de oude wet zijn er al jongeren die worden aangenomen met de gedachte dat ze alleen in de proeftijd mogen blijven werken. Door deze periode langer te maken zal dit probleem alleen maar erger worden. Ook wil Koolmees dat werknemers vanaf dag 1 recht hebben op een ontslagvergoeding. Dit is fijn, maar hierdoor is er ook in de wet opgenomen dat de ontslagvergoeding lager wordt voor mensen die langer in dienst zijn. Hiermee maakt Koolmees gebruik van een oeroude techniek die bazen al gebruiken sinds werknemers zich weten te organiseren: hij probeert ons tegen elkaar uit te spelen. Op deze manier probeert Koolmees het ook makkelijker te maken om mensen te ontslaan, dat wordt tenslotte goedkoper.
De kant van de bazen Minister Koolmees toont met deze nieuwe wet dat hij de belangen van werkende jongeren niet serieus neemt. Hij staat met deze nieuwe wet niet aan de kant van de werknemers, maar aan de kant van de bazen en het grote geld. Hij zorgt ervoor dat werknemers in een nog groter gat van onzekerheid worden gegooid, terwijl de werkgevers met Hans de Boer van VNO-NCW voorop in hun handen staan te wrijven. En zelfs met al deze plannen is het voor VNO-NCW nog niet genoeg, die hadden liever gezien dat de ontslagvergoeding vanaf dag 1 niet in deze wet was opgenomen.
Genoeg is genoeg, deze plannen kunnen we niet zomaar pikken. De FNV is samen met FNV Jong en Young & United een Offensief gestart tegen de race naar beneden door de werkgevers en de afbraak van onze sociale zekerheden door de politiek. Op 1 mei staat FNV Jong met duizenden andere activisten in Den Haag om te protesteren tegen deze afbraak. In Den Haag gaan we aan het kabinet laten zien dat wij als werknemers nog steeds een gezamenlijke vuist kunnen maken en dat we deze nieuwe plannen niet accepteren. We gaan laten zien dat we met meer zijn, en dat wij deze nieuwe strijd opnieuw zullen gaan winnen. We gaan samen een vuist maken tegen de middelvinger van Koolmees en zo zelf bepalen hoe onze toekomst er uit moet zien!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 apr. 2018 - 8:55

Waar hebben we nog eens zo'n middelvinger gezien? Weten we het nog Hogervorst. Alles die ging omhoog. Maar feitelijk geen verschil tussen die twee hazen, die uiteindelijk hetzelfde pad bewandelen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2018 - 1:59

alles=alleen

Hiltermann
Hiltermann11 apr. 2018 - 20:51

Wettelijke proeftijd verlengen naar maximaal 5 maanden heeft een bij effect dat nu al te zien is. Werkgever heeft mensen nodig voor een project dat 4 maanden loopt. Onder de huidige wetgeving zal hij mensen een contract voor 4 maanden geven. Bevalt de werknemer niet dan moet hij die vier maanden betalen. Met de voorgenomen verlenging van de proeftijd biedt de werkgever een contract voor onbepaalde tijd aan met 5 maanden proeftijd. Na 4 maanden ontslaat hij de werknemer. Wanneer denkt men in Den Haag eens na bij het maken van voorstellen die de verhouding tussen werkgevers en werknemers regelen?

1 Reactie
DeRedeMist
DeRedeMist12 apr. 2018 - 11:35

Het verschil is simpel, de werkgevers durven meer jongeren in te huren. Er blijven er minder langdurig werkloos daardoor. En inderdaad, werknemers (inclusief jongeren) zijn wegwerpwerknemers, net zo goed als dat werkgevers voor veel moderne mensen wegwerpwerkgevers zijn. Dat is al zon 20 jaar zo.

GMatth52
GMatth5211 apr. 2018 - 19:18

FransAkkermans1947: "Het antwoord hoe het probleem van het gebrek aan vaste banen moet worden opgelost ontwikkel je al polderend. Niet door uitsluitend nee te zeggen tegen de voorstellen van je tegenstanders. " Het "polderen" doet de vakbeweging als sinds begin jaren '80 van de vorige eeuw. Dat had tijdelijk succes. Looneisen werden gematigd. Daar stond arbeidstijdverkorting tegenover. Om kansen te scheppen voor jongeren. (Akkoord van Wassenaar, 1982). Maar nu hebben de werkgevers -na ruim 35 jaar neo-liberaal beleid en de verzwakking van "links" in diezelfde periode, denk aan het "afschudden van de ideologische veren" van Wim Kok- vrij spel. Nu wordt de grote ondernemingen -zonder 'tegenprestatie'- een belastingvoordeel van miljarden €uro's in de schoot geworpen (afschaffen Dividendbelasting). En de werkzekerheid van werknemers -jongeren èn ouderen- wordt op de schroothoop gegooid. Dat doet de regering-Rutte III om de grote werkgevers te gerieven. "No way"! Ik zal er staan, 1 mei as. in Den Haag.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 apr. 2018 - 10:35

U zegt: de werkgevers hebben vrij spel. Ik geloof daar niks van. Wel dat de invloed van de vakbeweging onvoldoende is. Waarom is ze niet in staat meer loontrekkers en kleine zelfstandigen aan zich te binden? Ik denk dat dat komt om het programma dat niet aantrekkelijk wordt gevonden. Die invloed is van dat getal afhankelijk. Ik ben lang geleden al afgehaakt omdat de vakbeweging in mijn ogen zich niet constructief genoeg opstelde in het debat over economie en verzorgingsstaat. Maar daar denkt u anders over en ik wens u veel succes 1 mei.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 apr. 2018 - 14:36

Wat een onmacht spreekt uit dit artikel. Kan FNV jongeren niets beters bedenken dan dit soort peptalk? Het antwoord hoe het probleem van het gebrek aan vaste banen moet worden opgelost ontwikkel je al polderend. Niet door uitsluitend nee te zeggen tegen de voorstellen van je tegenstanders.

Hiltermann
Hiltermann11 apr. 2018 - 10:20

Wat was er mis met de oude ziektewetregeling waarbij premie werd betaald waarvan de opbrengst werd benut voor betalingen aan werknemers die arbeidsongeschikt werden? Middels de ziektewet werden risico's gezamenlijk gedragen door werkgevers en werknemers. Nu gaan kleinere ondernemingen failliet wanneer een of meerdere werknemers arbeidsongeschikt worden. Nieuwe medewerkers een arbeidsovereenkomst aanbieden voor onbepaalde tijd is vanwege de risico's niet langer mogelijk voor kleinere bedrijven.

Marianne11
Marianne1111 apr. 2018 - 6:46

Hier blijft het natuurlijk niet bij. Elke keer gaat er een plak af zoals met de AOW en pensioenen. Deze maatregelen zijn slecht voor iedereen en maken het moeilijk om een relatie aan te gaan of een gezin te stichten. Daarom moeten de mensen die hier tegen zijn ook hun hand uitsteken naar de Christelijke partijen. Die zijn gezwicht voor het geld en weten diep in hun hart dat dat verkeerd is. Kan een bondgenoot worden.

angsthaas2
angsthaas211 apr. 2018 - 6:22

" en steeds meer jonge koppels stellen het krijgen van een kind hierdoor uit." Tenminste nog een voordeel aan dit slechte voorstel. Tjah ik snap de woede en frustratie, een hypotheek is voor mij ook niet weggelegd, en tegen de tijd dat ik zo oud ben is het pension ook opgeheven. Maar wat wil je er aan doen? Nederlanders blijven op de bank zolang gtst er nog op is. En verdraaid, de meesten stemmen gewoon weer vvd, waardoor dergelijke plannen steeds weer boven water komen. Kijk dat je zon asociale partij bedenkt, voor de rijken en en grote bedrijven, ala, maar dat je er op stemt....

Appie Fries
Appie Fries11 apr. 2018 - 4:59

Tja de rechten van de werknemen zitten er in NL zo ingebakken dat de werkgever geen werknemers meer in dienst durft te nemen. U praat zo makkelijk over de grote bazen, maar de meeste werkgevers komen uit het MKB en zijn geen grote bazen, zij voelen een gecompliceerde breuk na een skivakantie van een werknemer direct in hun eigen portomonee. Als dit niet veranderd, zullen werkgevers steeds minder mensen in dienst nemen en meer met ZZPers e.d. gaan werken. Wat ik wel grappig vind is dat de meeste stukjes hierover enorm conservatief zijn. Men moet toch een keer gaan begrijpen dat tijden veranderen? Een baan voor het leven is voorbij, zelfs bij het rijk. Probleem is alleen dat banken dit niet snappen en voor het gewone volk geen risico's durft te nemen. Zaken zoals pensioen en hypotheken zijn nog erg ge-ent op het hebben van een vaste baan en dat moet een keer veranderen. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is namelijk niet te stoppen.

3 Reacties
sjaakie2
sjaakie211 apr. 2018 - 10:15

---De flexibilisering van de arbeidsmarkt is namelijk niet te stoppen. ---- Want?

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 apr. 2018 - 13:11

De totale flexibilisering van de arbeidsmarkt zal tot een versnelde ondergang van onze samenleving leiden. Dat is één van de heel weinige zekerheden die er nog zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 apr. 2018 - 16:35

Cliff Volkomen mee eens. Dit is het begin van het einde!

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 apr. 2018 - 3:25

Niet alleen de jongeren lijkt me. Niemand zal zijn ontslag nog kunnen aanvechten met de omschreven 'oorzaken'. Dus treft het zo dadelijk evengoed de ouderen. "Tompoes verzin een smoes " zal schering en inslag worden. Nu al is het vaak te gemakkelijk iemand te ontslaan op oneigenlijke gronden, dat wordt zo gemakkelijk gemaakt en eenvoudig dat het aanvechten en bewijzen voor werknemers via een rechter haast onmogelijk wordt.

Piet de Geus
Piet de Geus10 apr. 2018 - 22:44

"Door de plannen van het kabinet kunnen jongeren zo nog vaker worden gebruikt als wegwerpmedewerkers" Het is ook nooit goed voor FNV Jong. Toen tijdelijke contracten nog maar een keer met een jaar verlengd mochten worden, was het bezwaar dat je er na twee keer een tijd werd uitgegooid voordat je een nieuw tijdelijk contract kon krijgen. Nu dat wordt teruggedraaid deugt dat ook weer niet... Het zijn net boeren: die klagen als het regent en als het droog is.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie211 apr. 2018 - 10:27

----Het is ook nooit goed voor FNV Jong. Toen tijdelijke contracten nog maar een keer met een jaar verlengd mochten worden, was het bezwaar dat je er na twee keer een tijd werd uitgegooid voordat je een nieuw tijdelijk contract kon krijgen. Nu dat wordt teruggedraaid deugt dat ook weer niet…----- Dat komt omdat beide verkeerd is, het probleem is dat het verschil tussen flex contracten en vaste contracten gigantisch is. En dan doel ik met name op de 2 jaar durende arbeidsongeschiktsheiduitkering die de werkgever moet ophoesten, natuurlijk zijn werkgevers dan bang om mensen een vast contract aan te bieden. Al die regeltjes die Wouter Koolmees nu heeft opgesteld helpen geen zier en kalven alleen de rechten van werknemers af.

punt2
punt210 apr. 2018 - 20:46

Alsof de werkgevers niet heel erg graag vaste krachten hebben, werknemers met "hart"voor de zaak en ervaring. Het is niet de werkgever die verantwoordelijk is voor deze onzin, het is de overheid die geen idee heeft wat ze doet. Voor de kleinere werkgevers is de doorbetaling bij ziekte niet op te brengen, is de verplichte ontslagvergoeding niet op te brengen. De werknemers en de (kleinere) werkgevers zijn gebaat bij normale goede regelingen die betaalbaar zijn, een werknemer moet geen molensteen zijn om de nek van de werkgever, wanneer er geen straf meer staat op werknemers zullen de werkgevers veel eerder mensen een vast en goed contract geven, dat houdt niet in dat de werkgevers voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, maar wel dat ze weer iedereen durven aan te nemen. Het achterdochtige idee dat de werkgever het "kwaad"zijn is onterecht, hij wil zijn bedrijf overeind houden en met zijn personeel samenwerken, met zijn vaste personeel. Deze nieuwe regelingen slaan de plank weer totaal mis.

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie211 apr. 2018 - 10:41

Goeie reactie helemaal mee eens, mag ik uit interesse vragen wat je meestal stemt bij de verkiezingen?

punt2
punt211 apr. 2018 - 15:43

"Met een delegatie hebben wij vorige maand ter plekke kunnen vaststellen dat Zweden echt beduidend langer werken dan Nederlanders. Liefst 76% van de mannen en 69% van de vrouwen in de groep 55- tot 65-jarigen is er nog aan de slag." "Begeleiding van werk naar werk begint in Zweden veelal eerder dan bij ons. De trygghetsråden helpen hun cliënten bij voorkeur naar een nieuwe baan vóórdat ze op straat komen te staan." "Wie langer dan tien jaar voor hetzelfde bedrijf werkt, moet in Zweden al een half jaar van tevoren op de hoogte worden gebracht dat hij ontslagen gaat worden. Wie bijvoorbeeld vier jaar bij zijn baas werkt, moet drie maanden van tevoren zijn ontslag aangezegd krijgen. Idealiter vinden de cliënten van de Zweedse transitiefondsen tijdens hun opzegtermijn een nieuwe baan en zitten ze dus geen dag zonder werk." "Alleen werknemers die een vast contract hebben en minstens een jaar bij hun werkgever zitten kunnen aanspraak maken op de van-werk-naar-werk-begeleiding. " "Van alle mensen die actief naar een baan zochten, vond vorig jaar 88 procent een nieuwe baan voor ten minste zes maanden, zegt Sjöberg. Van hen kregen 9 van de 10 een baan die even goed of zelfs beter betaalde dan hun vorige werkgever. Met 'niet actief' bedoelt Sjöberg dat sommige mensen zeggen: 'Luister, ik ben 62 jaar, ik heb een goed pensioen, mijn man heeft nog een baan, dus bedankt TRR, maar laat maar zitten.' Het effect van de transitiefondsen is af te lezen aan de werkloosheidscijfers. Nergens in de Europese Unie is de langdurige werkloosheid (gedefinieerd als langer dan een jaar) zo laag als in Zweden. Dat heeft ook te maken met de korte duur van de Zweedse werkloosheidsuitkering: 300 dagen, of 450 dagen voor mensen met minderjarige kinderen." 'Wat ik weet is dat zowel de bedrijven, de werknemers als de vakbonden erg tevreden zijn over het systeem. Het zorgt voor een soepel ontslagproces. Ik denk dat er meer conflicten zouden zijn tussen werkgevers, werknemers en vakbonden als die overeenkomsten er niet zouden zijn.' Het Zweedse transitiesysteem wordt betaald door werkgevers. Bedrijven betalen 0,3 procent over de totale loonsom aan de transitiefondsen. De vakbonden op hun beurt zeggen dat zij in ruil voor de werkgeversbijdrage hun looneisen matigen. Doorbetaling salaris bij ziekte : Duitsland 6 weken Minimaal 70% Finland 10 werkdagen 100% Nederland 2 jaar Minimaal 70% Noorwegen 16 werkdagen 100% Spanje 15 dagen eerste 3 dagen 100%, daarna 60% Verenigd Koninkrijk 28 weken Max GBP 88 bruto/maand Zweden 14 werkdagen 80%

Zapata
Zapata10 apr. 2018 - 19:38

Hoop dat de FNV dan wel het restje PvdAers eruit heeft gegooid want die konden alleen maar akkoord gaan met afbraak. Denk aan gillende Klijnsma.