Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

VU zet streep door Chinese subsidie voor mensenrechtencentrum

  •  
20-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VU

© AMSTERDAM - Exterieur van de VU - Vrije Universiteit. ANP XTRA KOEN VAN WEEL

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam zet de Chinese subsidie stop aan mensenrechtencentrum CCHRC. De universiteit neemt die stap na berichtgeving van de NOS over de financiering van het centrum. Terwijl China op grote schaal bevolkingsgroepen zoals de Oeigoeren onderdrukt, ontkennen CCHRC-medewerkers in alle toonaarden dat er iets aan de hand is.
Hoewel de VU in een eerste reactie nog lieten weten dat de academische vrijheid niet in het geding is, zegt de universiteit nu dat ‘zelfs de schijn van afhankelijkheid van het onderzoek onacceptabel is’. Sinds 2018 ontving het CCHRC jaarlijks een bedrag tussen de 250.000 en 300.000 euro van de universiteit in Chongqing, een instelling nauw verbonden aan de Communistische Partij.
Critici lieten al direct na de publicatie van de NOS weten dat er veel mis was met de financiering van het onderzoekscentrum. Ook minister Dijkgraaf (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei ‘erg geschrokken’ te zijn van het bericht en riep de VU op snel actie te ondernemen: ‘Het is belangrijk dat Nederlandse kennisinstellingen alert zijn en blijven op mogelijke risico’s rond ongewenste beïnvloeding door andere landen en dat zij adequate maatregelen treffen om academische kernwaarden te borgen, zeker als het universele waarden zoals mensenrechten betreft.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Satya
Satya20 jan. 2022 - 16:27

Maar morgen allemaal weer goedkope troep kopen bij de Action. Dat helpt de mensenrechten schenders het meest.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers20 jan. 2022 - 22:05

Als het gaat om fabrieken waar Oeigoeren als slaven worden ingezet wel ja. Maar verder is goedkope dingen maken en kopen niet zomaar hetzelfde als een autocratisch regiem in China steunen in haar coloniaal geweld in Turkestan. Dat is op zich zelf te simpel totalitair. Bijna zeggen dat alles nutteloos is want alles in aan elkaar gerelateerd, of dat er geen goede Chinees of consument bestaat. Maar er zijn nu eenmaal ook normale fabrieken, en mensen die in fabrieken werken zijn niet zomaar geweldadig tegen het volk van Oost Turkestan. Helaas of gelukkig is de werkelijkheid complex. Ook is het zo dat niet alles perfect hoeft te zijn voordat men een deel van dat alles beter maakt.

Markzelluf
Markzelluf20 jan. 2022 - 14:29

Goed dat de leiding van de VU nu ingrijpt. Als je wetenschappers veel vrijheid geeft - en dat is noodzakelijk! - dan gebeuren er soms verkeerde dingen. Hoort erbij en je hoort dan ook in te grijpen. Toch zit het me bij de VU niet helemaal lekker de laatste jaren. Door een soort vergaand begrip voor allerlei culturen, staan normale zaken als vrijheid en gelijkheid juist daar onder druk. zie ook: https://www.advalvas.vu.nl/nieuws/seksescheiding-aan-vu-moeilijk-als-het-vrijwillig. Je kunt zeggen dat het een storm in een glas water is, maar .... is het ook niet een patroon dat haaks staat op waar de academische wereld voor moet staan?

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 jan. 2022 - 13:33

Wat is dat toch steeds dat er eerst iets moet gebeuren/ geplubiceerd moet worden voordat men actie onderneemt. De arrogantie vd macht dus duidelijk. Je ziet het hier, bij de molletjes em dat drama en zelfs bij GL en die windmolens

Geesteman
Geesteman20 jan. 2022 - 9:50

Wat zouden ze in China nu denken over al die projecten die met westers geld zijn opgezet om daar 'beschaving' te brengen. Net als in zoveel andere landen gebeurt waar wij denken 'wijsheid' te brengen.

2 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté20 jan. 2022 - 11:04

[Wat zouden ze in China nu denken over al die projecten die met westers geld zijn opgezet om daar ‘beschaving’ te brengen] Welke projecten jij ook meent te ontwaren die de bedoeling hebben om 'beschaving te brengen', het gaat in ieder geval om politiek vraagstuk. Ik wens China veel succes met de behandeling ervan. De VU heeft daarentegen te maken met een academisch vraagstuk: de rol van sponsoring op de academische vrijheid én met een politiek vraagstuk: de gevolgen van (de schijn van) belangenverstrengeling op het instituut Universiteit. De VU zou volgens het bovenstaand artikel handelen op grond van het politieke vraagstuk. Ik vind dat persoonlijk veel minder zwaar wegen dan het academische vraagstuk. Als een universiteit onvoldoende de academische onafhankelijkheid garandeert, dan kunnen mensen zo maar gaan denken dat wetenschap 'ook maar een mening is', of dat wetenschap deel uitmaakt van 'de elite'. Dan ben je - voor dat je het weet - pas echt overgeleverd aan de idioten in de politiek.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 jan. 2022 - 21:52

We leven niet meer in 1800 dus waar heb je het over man. Iedereen sponsort nu overal. Dat is het punt helemaal niet. Het gaat over hoe dat gebeurt per geval. In dit geval is het verborgen staats steun om academica propaganda te laten maken met leugens om extreem geweldadige kolonialistische volksverdelging van de Chineesche staat goed te praten.

korheiden2
korheiden220 jan. 2022 - 9:27

Een goede zaak. Wel opmerkelijk dat hiervoor eerst publiciteit en dus commotie nodig is geweest.

3 Reacties
Phil2
Phil220 jan. 2022 - 10:16

Touché!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 jan. 2022 - 10:28

Zeker, toezicht is steeds de zwakke schakel, blijkt keer op keer. Ondanks al die commissies, rapporten en vergaderingen over integriteit.

Sarajlija
Sarajlija20 jan. 2022 - 11:04

Dat was mijn eerste gedachte ook.