© AMSTERDAM - Exterieur van de VU - Vrije Universiteit. ANP XTRA KOEN VAN WEEL
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Maar morgen allemaal weer goedkope troep kopen bij de Action. Dat helpt de mensenrechten schenders het meest.
Als het gaat om fabrieken waar Oeigoeren als slaven worden ingezet wel ja. Maar verder is goedkope dingen maken en kopen niet zomaar hetzelfde als een autocratisch regiem in China steunen in haar coloniaal geweld in Turkestan. Dat is op zich zelf te simpel totalitair. Bijna zeggen dat alles nutteloos is want alles in aan elkaar gerelateerd, of dat er geen goede Chinees of consument bestaat. Maar er zijn nu eenmaal ook normale fabrieken, en mensen die in fabrieken werken zijn niet zomaar geweldadig tegen het volk van Oost Turkestan. Helaas of gelukkig is de werkelijkheid complex. Ook is het zo dat niet alles perfect hoeft te zijn voordat men een deel van dat alles beter maakt.
Goed dat de leiding van de VU nu ingrijpt. Als je wetenschappers veel vrijheid geeft - en dat is noodzakelijk! - dan gebeuren er soms verkeerde dingen. Hoort erbij en je hoort dan ook in te grijpen. Toch zit het me bij de VU niet helemaal lekker de laatste jaren. Door een soort vergaand begrip voor allerlei culturen, staan normale zaken als vrijheid en gelijkheid juist daar onder druk. zie ook: https://www.advalvas.vu.nl/nieuws/seksescheiding-aan-vu-moeilijk-als-het-vrijwillig. Je kunt zeggen dat het een storm in een glas water is, maar .... is het ook niet een patroon dat haaks staat op waar de academische wereld voor moet staan?
Wat is dat toch steeds dat er eerst iets moet gebeuren/ geplubiceerd moet worden voordat men actie onderneemt. De arrogantie vd macht dus duidelijk. Je ziet het hier, bij de molletjes em dat drama en zelfs bij GL en die windmolens
Wat zouden ze in China nu denken over al die projecten die met westers geld zijn opgezet om daar 'beschaving' te brengen. Net als in zoveel andere landen gebeurt waar wij denken 'wijsheid' te brengen.
[Wat zouden ze in China nu denken over al die projecten die met westers geld zijn opgezet om daar ‘beschaving’ te brengen] Welke projecten jij ook meent te ontwaren die de bedoeling hebben om 'beschaving te brengen', het gaat in ieder geval om politiek vraagstuk. Ik wens China veel succes met de behandeling ervan. De VU heeft daarentegen te maken met een academisch vraagstuk: de rol van sponsoring op de academische vrijheid én met een politiek vraagstuk: de gevolgen van (de schijn van) belangenverstrengeling op het instituut Universiteit. De VU zou volgens het bovenstaand artikel handelen op grond van het politieke vraagstuk. Ik vind dat persoonlijk veel minder zwaar wegen dan het academische vraagstuk. Als een universiteit onvoldoende de academische onafhankelijkheid garandeert, dan kunnen mensen zo maar gaan denken dat wetenschap 'ook maar een mening is', of dat wetenschap deel uitmaakt van 'de elite'. Dan ben je - voor dat je het weet - pas echt overgeleverd aan de idioten in de politiek.
We leven niet meer in 1800 dus waar heb je het over man. Iedereen sponsort nu overal. Dat is het punt helemaal niet. Het gaat over hoe dat gebeurt per geval. In dit geval is het verborgen staats steun om academica propaganda te laten maken met leugens om extreem geweldadige kolonialistische volksverdelging van de Chineesche staat goed te praten.
Een goede zaak. Wel opmerkelijk dat hiervoor eerst publiciteit en dus commotie nodig is geweest.
Zeker, toezicht is steeds de zwakke schakel, blijkt keer op keer. Ondanks al die commissies, rapporten en vergaderingen over integriteit.