Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina laten debat over academische boycot van Israël doorgaan op andere locatie
De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft een debat over een ‘Israël-vrije’ VU afgelast na ophef op sociale media. De studenten die zich hebben verenigd in de actiegroep ‘Studenten voor Rechtvaardig Palestina’ (SRP) lieten het er niet bij zitten en hebben nu een andere locatie gevonden voor het debat.
SRP wordt verweten antisemitisch te zijn, maar die aantijging bleek ongegrond. Na aankondiging van het debat had iemand onder een Arabische naam een comment geplaatst op Facebook waarin stond dat de VU ‘Jodenvrij’ gemaakt moest worden. Dat bericht verspreide zich razendsnel op verschillende pro-Israëlpagina’s, maar bleek uiteindelijk een nepaccount van iemand die de woorden van SRP verdraaid had.
Anja Meulenbelt, voormalige SP-Kamerlid en genodigde voor het debat spreekt van een schande:
De tegenstandertjes hebben erg hun best gedaan om die weerstand nog groter te maken. Op 8 januari reageerde ene Muhammad Saher op de Facebookpagina van SRP met de mededeling: Free Palestine! VU Joden-vrij! Uiteraard haalde de organisatie dat bericht er van af, maar de 11 minuten dat het er op stond waren lang genoeg om er foto’s van de maken en door te sluizen naar de pers. Zo kwam het terecht in de Telegraaf, en suist uiteraard rond op sites als GeenStijl die altijd dol zijn op dat soort drek
SRP wil een debat over een academische boycot van Israël. De VU besloot na de ophef over de vermeende ‘anti-semitische uitspraken’ het debat niet te laten doorgaan. “Onze universiteit heeft een lange traditie van dialoog en gesprek, in plaats van boycot”, schreef het College van Bestuur in een reactie op de VU-website. De studenten laten het debat van vanavond doorgaan in een zaaltje aan de 1ste Weteringplatsoen in een pand waar verschillende migrantenorganisaties zijn ondergebracht, zoals de Turkse arbeidersvereniging HTIB en de overwegend Marokkaanse organisatie Emcemo.
Het College van Bestuur (CvB) verklaart dat het bespreken van een academisch boycot van Israël ‘gevoelens van uitsluiting en onveiligheid binnen de universitaire gemeenschap oproept’. Door de bijeenkomst te verbieden is het echter het CvB dat zich schuldig maakt aan uitsluiting”, schrijft de SRP in een verklaring.
De pro-Palestina studenten vinden dat de VU dubbele standaarden hanteert, en dat is volgens hen niet voor het eerst. Ook een flyeractie in de centrale hal van de universiteit werd in oktober afgewezen met de reden dat de VU ‘onpartijdig’ zou zijn. In diezelfde week kwam een hoogleraar uit Haifa en een Israëlische ambassadeur op bezoek op de universiteit. De studenten denken dat om die reden hun flyeractie werd verboden.
SRP wil dat de Universiteit van Haifa wordt geboycot omdat deze zou hebben meegeholpen met fondsenwerving voor Israëlische soldaten die afgelopen zomer meevochten met het grondoffensief tegen Gaza. De Universiteit van Haifa zou soldaten beurzen aanbieden. Vervolgens deed de SRP een zaalaanvraag voor een paneldebat, maar die werd toen afgewezen door diversiteitscoördinator. In dezelfde week dat SRP het debat wilde voeren, vonden er namelijk ook lezingen plaats over diversiteit rondom een studiereis naar Israël en Palestina. SRP vindt dat de studiereis de Israëlische bezetting van Palestina normaliseert en dat was voor hen aanleiding om op te roepen tot een algehele academische boycot van Israël.