VS zet mogelijk experimenteel vaccin in tegen ebola
• 01-08-2014
• leestijd 3 minuten
Positieve testen waren tot nu toe alleen op apen uitgevoerd … Ebola-patiënten vluchten vanwege angst uit kliniek
De ebola epidemie in West-Afrika kan mogelijk pas in september worden gestopt door een nog experimenteel vaccin. De VS gaan dan een mogelijk vaccin tegen het virus voor het eerst testen op mensen. Tot nu toe heeft het vaccin alleen positieve testen opgeleverd bij apen.
In West-Afrika heerst het super besmettelijke ebola virus. In 50 tot 90 procent van de gevallen overlijden patiënten aan de ziekte. In Guinee, Sierra Leone, Liberia kwamen tot nu toe 700 mensen om. Omdat er tot nu toe nog geen vaccin is voor ebola en het virus zo snel om zich heen grijpt, is een ‘medische trial’ een noodzaak, aldus het Nationaal Instituut van Gezondheid dat samenwerkt met de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit.
Een aantal West-Afrikaanse landen heeft de grenzen gesloten vanwege de ebola-uitbraak en ook blijven scholen dicht. De chaos is inmiddels compleet omdat mensen zich bewust zijn geworden van de ernst van de epidemie. Besmette patiënten in Sierra Leone vluchten inmiddels de kliniek uit. In Sierra Leone gaan militairen de deuren langs op zoek naar mensen met ebola. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en zet inmiddels zelfs het leger in om de epidemie onder controle te krijgen.
In Sierra Leone zijn nu 500 ebola-gevallen bekend, maar een precies aantal kan nog niet genoemd worden. Deze week bezweek een arts die leiding had over de ebola-aanpak in Sierra Leone. Ook is bekend dat een Amerikaanse arts en verpleegster besmet zijn geraakt met het ebola-virus. Zij werkten bij en hulporganisatie in Liberia. Hun toestand is volgens de hulporganisatie ernstig, maar stabiel.
Het feit dat artsen en verplegers besmet raakten zegt iets over de arbeidsomstandigheden waarin zij moeten werken, maar ook waarin andere patiënten worden geholpen. “In de ebola-centra, waar ze in heel dikke pakken lopen en het heel heet is, kun je eigenlijk niet langer dan vier uur achter elkaar werken. Onder zulke omstandigheden worden fouten gemaakt, aldus Roeland Monasch van Unicef.
Het stigma rondom ebola zorgt voor enorme problemen. Dokteren en zusters die in ebola-klinieken werken, worden verstoten door de lokale bevolking”, zegt Monasch tegen de NOS. “Met megafoons gaan we van dorp tot dorp om de mensen te waarschuwen. Ook regelen we medicijnen en vangen we de weeskinderen op van ouders die zijn overleden aan ebola. Intussen ligt de hele economie op z’n gat. De allerarmsten voelen dit extra hard.
De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft gisteren met de West-Afrikaanse landen een plan gelanceerd om te uitbraak aan te pakken. De VS hebben een negatief reisadvies gegeven voor Guinee, Liberia en Sierra Leone. Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vindt dat de situatie in West-Afrika snel verslechterd, schrijft persbureau AP. De laatste keer dat de CDC een dergelijk negatief reisadvies gaf, was in 2003 tijdens de SARS-uitbraak in Azië. Nederland heeft nog geen negatief reisadvies afgegeven.
Ebola verspreid zich via alle lichaamsvloeistoffen. De ziekte laat zich in eerste instantie zien in algemene koorts verschijnselen, maar verergert dan snel. Artsen en verplegers die in contact komen met besmette patiënten of overleden ebola-patiënten moeten zich daarom erg goed beschermen en gezonde mensen moeten het contact met besmette patiënten zeker mijden.