Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS waarschuwt voor etnisch profileren in Japan

  •  
06-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
JAPAN - HEALTH - VIRUS

© A police officer stands in the arrivals hall of Haneda airport in Tokyo on November 8, 2021, as Japan eases border rules to allow business visitors and students amid the Covid-19 pandemic. C

Waar de Amerikaanse overheid weinig moeite lijkt te hebben met het etnisch profileren van haar eigen bevolking, maakt ze er beduidend meer bezwaar tegen wanneer dat Amerikanen over de grens overkomt. De Amerikaanse ambassade in Tokio waarschuwde maandag dan ook voor de Japanse politie die sinds kort lukraak buitenlanders staande houdt en fouilleert.
Het is een opmerkelijke waarschuwing, afkomstig van feitelijk Japans enige formele bondgenoot. Die volgde op het Japanse besluit de coronamaatregelen rigoureus aan te scherpen met het oog op de opstomende Omikron-variant. Inmiddels is de Japanse grens gesloten voor buitenlanders en niet-Japanners die al in het land zijn kunnen op elk moment van de dag gevraagd worden hun immigratiestatus te tonen.
De ambassade waarschuwde Amerikanen in Japan om hun verblijfsvergunning te allen tijde bij zich te dragen en om direct het consulaat te bellen wanneer ze alsnog worden opgepakt. In het bericht zei de ambassade dat er inmiddels meerdere buitenlanders “zijn vastgezet, ondervraagd en onderzocht.’
Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal in Japan wonende buitenlanders met ruim 2 procent gedaald. Nieuwe toeristen, zakenlieden en studenten zijn momenteel helemaal niet meer welkom, verblijfsvergunninghouders die Japan uit gaan, kunnen wel toestemming krijgen om terug te keren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

ljhbouwman
ljhbouwman7 dec. 2021 - 7:49

Het gaat met name om de Koreaaanse minderheid in Japan die onder druk staat van de meerderheid. Japnners wat soms leidt tot excessen. De Japanse samenelving is heel vormelik en gericht op prestatie. Dat is ale jaren bekend. Elke samenleving kent winnaars en verliezers, dus Japan ook.De volmaakte sameneleving en de volmaakt passende mens bestaat nergens. Nederland is zeer gespitst als samenleving op winnen. Je ziet dat bij Max Verstappen. Als Max wint wint iedereen en als Max niet wint ligt het altijd aan de leiding van de race. Je ziet het ook aan de rijen bij de loterijen. En aan de Nederlandse mensen die in Monaco zich laten portretteren bij een automobiel of een zeewaardig jacht. Ook aan het verschijnsel dat de beste in de klas met lof over gaat en de mindere met een taak. Dat onderscheid maken is de aard van het beestje. . Helaas is vermijding ervan een opgave die een mensenleven lang .aan de orde is. Mitsiko Ushida is een pianiste die net zo mooi Mozart vertolkt als Maria Jao Pires.Dan ga je toch niet letten op waar ze vandaan komt? Trouwens er zijn ook Nederlandse mannen die dat prachtig kunnen. en dan gewoon Hannes heten. En je moet een stoppen met het gehannes om mensen die de VARA matinee bezoeken neer te zetten als vriouwen met een blauwspoeling en een parelketting en hun partners als rijke stinkerds.Ze hebben een andere smaak, en dat is net zo normaal als dat je geen opgetogen mensen van over de zestig ziet bij het Amsterdams dance event. Want die zitten gewoon te somberen op JOOP.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 dec. 2021 - 21:57

De eerste alinea heeft erg goede observaties, die voorzichtigheid en fijnzinnigheid aangeven. De oordelen of eigenlijk gewoon meningen van de tweede zijn dan een beetje lukraak in vergelijking.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 dec. 2021 - 6:14

Nogal logisch dat een land naar gelang minder buitenlanders heeft in tijde van pandemie. De krant is de SCMP. Die was vroeger onafhankelijk maar dezer dagen word er veel CCP propaganda in geplaatst. De CCP doet vaak net alsof Japan niet modern constitutioneel Japan maar oud Militair Japan is. Om af te leijden dat her regiem in China nog hetzelfde is als die 50 miljoen mensen over de kling jaagde en Tibet en Turkestan en binnen Mongolie als kolonien uitbuit en onderdrukt.

watcher3
watcher36 dec. 2021 - 22:43

@tucker: daar hebben we het nu niet over. Het gaat over amerika, een van de meest racistische landen op aarde, gebouwd op genocide van inheemse bevolking. Het land waar racisme tot op de dag een kanker is.

watcher3
watcher36 dec. 2021 - 14:36

Hypocritie is een van de pijlers van amerika's politiek.

6 Reacties
Starter2
Starter26 dec. 2021 - 18:32

Die Democraten toch.

Tuckers
Tuckers6 dec. 2021 - 19:47

Zo te horen ben je nooit in Japan geweest, dat land is misschien wel net zo racistisch als Amerika.

watcher3
watcher36 dec. 2021 - 20:31

@starter: Het was er zelfs al voor Vietnam.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 dec. 2021 - 5:41

Dat 'amerika's' kan je wel weglaten.

Eid
Eid7 dec. 2021 - 8:41

@watcher Even een hulpje vanuit een Kerstgedachte, en niet polariserend dus: Het is hypocrisie en niet -tie. En ook: Filistijnen ipv Philistijnen. Philips is weer wel met ph. Ik hoop niet dat u boos wordt....

watcher3
watcher37 dec. 2021 - 13:09

Eid: dank