Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS voeren 'geheime oorlog' vanuit Duitsland

  •  
18-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Obama_Merkel_DowningStreet_300.jpg
Duitse bedrijven verdienen honderden miljoenen aan spionagewerkzaamheden voor Amerika 
Amerika heeft veel partners in de strijd tegen terrorisme, maar de band met Duitsland heeft een wel heel innig karakter. “Er wordt vanuit Duitsland een wereldwijde geheime oorlog gevoerd”, concludeert een onderzoeksteam van de Süddeutsche Zeitung en de Duitse tv-zender NDR.
De Amerikanen gebruiken Duitsland als ‘springplank’ voor hun operaties in Azië en Afrika, schrijft ook de Volkskrant maandag naar aanleiding van de berichten in de Duitse media. De Süddeutsche Zeitung en NDR hebben onder meer een Amerikaanse databank geanalyseerd waarin alle overheidsopdrachten boven de 3.000 dollar worden bijgehouden. Daaruit blijkt dat de VS met goedkeuring van de Duitse autoriteiten particuliere onderaannemers inschakelen bij hun spionageactiviteiten. Volkskrant:
De afgelopen tien jaar zijn 505 opdrachten vergeven aan enkele tientallen bedrijven, die daarmee honderden miljoenen euro’s hebben verdiend. De bedrijven die voor inlichtingendiensten als de CIA en de NSA in Duitsland werken, krijgen volgens de Süddeutsche Zeitung van de autoriteiten een speciale vergunning waarmee zij voor de Amerikanen gevoelig werk kunnen verrichten. Er zitten beruchte namen bij, zoals het bedrijf Caci, dat in 2003 betrokken was bij de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak.
Drones Uit het Duitse onderzoek blijkt ook dat ondanks de stellige ontkenning van president Obama vanuit Duitsland wel degelijk de drones worden bestuurd die in Afrika jagen op veronderstelde terroristen.
NDR/Süddeutsche Zeitung: Geheime Krieg

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

MichelReiziger
MichelReiziger18 nov. 2013 - 12:50

Wir haben butter auf unser kopfen...of zoiets

Opinius
Opinius18 nov. 2013 - 12:50

citaat: VS voeren 'geheime oorlog' vanuit Duitsland Duitse bedrijven verdienen honderden miljoenen aan spionagewerkzaamheden voor Amerika " whats new pussycat? its boring zo ging het altijd aan zo ging het altijd uit zo zal het blijven gaan. whats new? http://www.youtube.com/watch?v=CO7W4al841s

latenwelekkerlinkgaandoen
latenwelekkerlinkgaandoen18 nov. 2013 - 12:50

Das Leben der Anderen. In einem amerikanischem System der Macht ist nichts privat.

denmol
denmol18 nov. 2013 - 12:50

Ik dacht dat "Das leben der anderen" ging over kwalijke aan het communisme gelinkte Oost Duitstse afluisterpraktijken tegen de eigen bevolking maar nu blijkt dat "Unser leben" aan de andere kant van de muur nog minder vrijheden heeft dan zij daar hadden. Dat lijkt me iets dat moeilijk te bevatten en verteren moet zijn voor de "vrije" West Duisters die dachten dat in een democratie op Amerikaanse leest geschoeid er net als in Hollywoodfilms de "bad guys" altijd de anderen zijn en niet de zelfbenoemde "land of the free and home of the braves".

voornaamachternaam
voornaamachternaam18 nov. 2013 - 12:50

Volgens mij heeft dit daar iets mee te maken. Herhaalt de geschiedenis zichzelf of gaat het verder zoals verwacht? Four Worlds After World War II the world split into two large geopolitical blocs and spheres of influence with contrary views on government and the politically correct society: 1 - The bloc of democratic-industrial countries within the American influence sphere, the "First World". 2 - The Eastern bloc of the communist-socialist states, the "Second World". 3 - The remaining three-quarters of the world's population, states not aligned with either bloc were regarded as the "Third World." 4 - The term "Fourth World", coined in the early 1970s by Shuswap Chief George Manuel, refers to widely unknown nations (cultural entities) of indigenous peoples, "First Nations" living within or across national state boundaries.

Michiel Online
Michiel Online18 nov. 2013 - 12:50

Het maakt straks allemaal niet meer uit als door klimaatverandering we er met zijn allen achter gaan komen dat onze enige vijand de natuur is.

seniorg
seniorg18 nov. 2013 - 12:50

Tja, als je dan zodanig twee handen op één buik bent, kan ik mij de woede over het afluisteren van Merkel wat beter voorstellen. Dat doe je niet als boeven onder elkaar nietwaar? Ik neem daarom aan dat Obama ook wordt afgeluisterd. Het is waarschijnlijk het klassieke verhaal waarbij 'diensten' voor zichzelf aan de slag zijn gegaan. Hier een beetje industriële spionage, daar een beetje chantage ...

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger18 nov. 2013 - 12:50

Indeed indeed, Af en toe even een weder dienstje...tja en zo goed betaald zo'n 'carriere' nu ook weer niet, dus alvast zorgen voor een bonus op het pensioen. Daarnaast schijnen er heel veel ex-NSA werknemers voor zichzelf begonnen te zijn met het leveren van allerlei beveiligings en informatie diensten.

bEngel2
bEngel218 nov. 2013 - 12:50

Er ligt nog voor 2,3 miljard op de plank van de diverse goede doelen en ANBI stichtingen. Dit bedrag is sinds 2008 met +/- 250 miljoen toegenomen. Rara hoe kan dat? Kunnen ze geen goede doelen vinden om dit geld aan te besteden? Waarom ligt dit bedrag stoffig te worden? Wat ik wel weet is dat de beheerders van dit belachelijk hoge onaangeroerde bedrag, zichzelf elk jaar weer tegoed doen aan vette salarissen en hoge bonussen. ...Ik vertrouw helemaal NOBODY die pretendeert zich in te spannen vor de hulpbehoevenden, zoals de managers van Cordaid, Aids fonds, Vrienden van zus, Helpers van zo, de Kindervrienden enz enz. ...en het minst vertrouw ik de BNers en die zgn. "meelevende" politici. Het was gisteravond weer een ranzige vertoning. NB) ter uwer info.. De 500 rijkste Nederlanders hebben een geschat vermogen van ruim boven de 100 miljard. Ze gaan eerst deze gasten maar eens flink kaalplukken. ..goedschiks of kwaadschiks. En o ja.... 50% van de 100 miljoen opbrengst van de inzameling voor Haïti ligt ook nog op de plank. .... de mensen daar zijn er verder niks mee opgeschoten, die leven nog in tenten. (zoveel jaar na dato) Wel hebben de beheerders van dit bedrag en natuurlijk de projectontwikkelaars en adviseurs... er de afgelopen jaren een leuk inkomen mee binnen geharkt. Maar gelukkig heeft Nederland gisteren weer het geweten kunnen vrijkopen middels de moderne aflaat.

1 Reactie
bEngel2
bEngel218 nov. 2013 - 12:50

Foutje.. Ik ben verbaasd dat deze reactie bij dit artikel staat. Was niet de bedoeling.. hoort bij : http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/23995_nationale_hulpactie_filipijnen_van_start/