Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS subsidie biobrandstof stimuleert hoge voedselprijzen

  •  
20-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Corn_300.jpg
Betrekkelijk goedkoop en schoon rijden kost een Afrikaan een bordje eten
Doordat de Amerikaanse overheid het rijden op biobrandstof stimuleert, is de vraag naar maïs zo enorm gestegen dat deze nu nog meer druk legt op de voedselprijzen ter wereld. Dat houdt onder meer in dat men in Amerika nog betrekkelijk goedkoop en ‘schoon’ rijdt, terwijl een moeder in Afrika haar kinderen niet meer genoeg te eten kan geven.
Raffinaderijen kunnen uit maïs en soya ethanol halen en daarvan biobrandstof maken dat minder schadelijk zou zijn voor het milieu. De Amerikaanse overheid is om die reden de winning van ethanol gaan subsidiëren maar hield niet voor mogelijk dat daardoor de wereldwijde voedselprijs voor maïs drastisch zou stijgen. 
Het rapport van de Purdue Universiteit van economen voor de beleidsorganisatie van boerenbedrijven laat nu voor het eerst zien dat de subsidiëring van de Amerikaanse overheid invloed heeft op de wereldwijde voedselprijzen. Door subsidiëring is de vraag naar ethanol gestegen. De productie van maïs nam daarmee ook toe, maar te weinig om te voorkomen dat de prijzen verder omhoog gingen. Ook doordat de Chinese overheid steeds meer soyabonen importeert, is de prijs van soyabonen flink gestegen.
De prijsstijging van maïs en sojabonen legt een enorme druk op de voedselprijzen in het algemeen. De schrijvers van het rapport verwachten niet dat de prijzen voor maïs en soya de komende jaren omlaag zullen gaan omdat niet aannemelijk is dat in de wereld meer maïs en soyabonen geproduceerd kunnen worden.
Inmiddels wordt in Amerika meer maïs geproduceerd om daarvan biobrandstof te maken, dan pluimveehouders gebruiken om hun dieren mee te voederen. In 2005 werd nog 10 procent van de oogst gebruikt voor de winning van ethanol. Nu is dat zeker 27 procent. In het rapport wordt de aanbeveling gedaan aan de Amerikaanse overheid om de productie van biobrandstof terug te brengen en nog maar voor 6 miljard dollar ethanol te subsidiëren.
De schrijvers van het rapport waarschuwen ook dat de opgeslagen voorraden aan mais en soyabonen veel te laag zijn. De aantallen zouden ‘schrikbarend’ zijn. General Mills, het bedrijf dat maïs gebruikt voor het maken van cruesli en Häagen-Dazs ijs heeft al langer kritiek op de overheidssubsidie van ethanol. Volgens directeur Ken Powell is de maïsprijs het afgelopen jaar met 30 tot 40 procent gestegen. “De voedselprijzen worden onnodig opgehoogd”, zei hij tegen de Financial Times. “Als de prijs voor maïs omhoog gaat, gaat ook de prijs voor tarwe omhoog enzovoorts.”
cc-foto: Santheo
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

doeidoei
doeidoei20 jul. 2011 - 13:32

Tsja, dit wisten we al jaren. Het is niet zo gek dat de voedselprijs omhoog gaat als je minder voedsel gaat produceren natuurlijk.

Michiel Online
Michiel Online20 jul. 2011 - 13:32

overleven>reizen

Michiel Online
Michiel Online20 jul. 2011 - 13:32

"Betrekkelijk goedkoop en schoon rijden kost een Afrikaan een bordje eten" Het is heel goed om dit als ondertitel te zetten. Mensen moeten leren begrijpen hoe hun gedrag hun leven en in het westerse kapitalistische geval het leven van anderen beinvloed.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 13:32

Machines stelen voedsel uit andermans mond.

Dehnus
Dehnus20 jul. 2011 - 13:32

Je kan tegenwoordig Bio Brandstof halen uit de niet eetbare delen. Dus de subsidie hiervan is geen probleem. Maar dan moeten ze het wel uit de niet eetbare delen halen en de eetbare delen gewoon als voedsel op de markt brengen ;). Gewoon de hele plant gebruiken :).

leeuwenvanj
leeuwenvanj20 jul. 2011 - 13:32

Ook speculatie van graan en de prijsbepaling door de VS kost velen de gezondheid .De markt zou echt moeten veranderen,ipv aanbod naar vraag economie en een eerlijke verdeling. Maak het rijden aub zo duur mogelijk.

Coropa
Coropa20 jul. 2011 - 13:32

Ja, de vrije markt kent zo zijn regels. Dat betekent: meer voor de één is minder voor de ander. Dan heb je natuurlijk niets aan een geweten!

leeuwenvanj
leeuwenvanj20 jul. 2011 - 13:32

http://translate.google.nl/translate?hl=nl&langpair=en|nl&u=http://somo.nl/ via Campasina is in Nl niet echt aanwezig, wel in Frankrijk en andere landen. In Frankrijk heb ik met een boer gesproken die bij via campasina actief is, hij vertelde dat hij wilde produceren om burgers van voedsel te voorzien en niet om te exporteren of het milieu te vernietigen.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete20 jul. 2011 - 13:32

En waarom deed de VS dit? Oh Ja, onder druk van de milieu lobby.

1 Reactie
Joaquim
Joaquim20 jul. 2011 - 13:32

En wie roept al jaren dat agrofuels moorddadig zijn en dat we er mee op moeten houden? De boeren zelf!: http://viacampesina.org/en/index.php?option=com_content&view=article&id=1099:la-via-campesina-opposes-land-grabbing-at-the-un-committee-on-food-security&catid=23:agrarian-reform&Itemid=36 Ik heb de VVD nog niet gehoord over het stoppen van bijmengen van voedsel in de tank. Friends of the Earth / Milieudefensie wel: http://www.foei.org/en/media/archive/2010/europes-biofuels-plans-driving-social-and-environmental-destruction/?searchterm=biofuels http://milieudefensie.nl/publicaties/rapporten/fuelling-destruction-in-latin-america-the-real-price-of-the-drive-for-agrofuels/view

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 13:32

Wie op biobrandstof rijdt pleegt een misdrijf tegen het leven. Wie elektrisch aangedreven auto's gebruikt pleegt een misdrijf tegen het milieu. Auto's kunnen ook aangedreven worden door lucht, maar dat zal wel een te goedkope oplossing zijn!

1 Reactie
tm2000
tm200020 jul. 2011 - 13:32

En waar komt de energie vandaan om de druk op te bouwen die nodig is om auto's op lucht te laten rijden?

FransAkkermans
FransAkkermans20 jul. 2011 - 13:32

De Chinezen zijn luxer gaan leven, Afrikaanse moeders zijn het kind van de rekening... Onzin? Jazeker, even grote onzin als de introductie van joop van dit artikel over Amerikaanse subsidies waardoor Afrikaanse moeder hun kinderen niet genoeg eten kunnen geven. Sentimentele journalistiek, gedreven door anti-Amerikaanse reflexen. Wie het artikel in de Guurdian naleest en ook de bron raadpleegt komt te weten dat de onderzoekers niet hebben nagegaan of de prijsstijgingen nu komen door de Amerikaanse vraag naar ethanol, de subsidies, de Chinese vraag naar en voorradvorming van soja, het weer, verandering van bouwplannen, of de de zwakke dollar. "“As with the earlier work, this report does not attempt to attribute the proportion of the price increases among the different drivers,” noted Foundation President Conklin. " Hoedt u voor de speculanten in oorzaak en gevolg.

1 Reactie
Joaquim
Joaquim20 jul. 2011 - 13:32

Beste Frans, Omdat u waarschijnlijk moeite heeft met "kritische" bronnen hier voor u een onderzoek over oorzaak en gevolg in deze kwestie: http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2007/RES1017A.htm Als zelf het IMF deze link in 2007 al ziet, waarom wit u dan niet accepteren dat het omzetten van voedselproductie naar argofuel productie tot honger leidt?

FransAkkermans
FransAkkermans20 jul. 2011 - 13:32

Campesino beweert hieronder: "En wie roept al jaren dat agrofuels moorddadig zijn en dat we er mee op moeten houden? De boeren zelf!: http://viacampesina.org/en/index.php?option=com_content&view=article&id=1099:la-via-campesina-opposes-land-grabbing-at-the-un-committee-on-food-security&catid=23:agrarian-reform&Itemid=36" De enige Nederlandse organisatie die bij viacampesina is aangesloten is de kleine Nederlandse Akkerbouw Vakbond. En die vindt bio-brandstof helemaal niet moorddadig. Bio-brandstof zorgt voor betere prijzen voor akkerbouwers. Welke akkerbouwer is daar tegen? Veehouders wel, die hoor je er ook over klagen, met name in Noord-Amerika, want zij kampen met hogere voerkosten. "Flexibele bijmenging van graan voor bio-ethanol biedt voor zowel de akkerbouw als de veehouderij en de Europese economie perspectief. Dat concludeert de NAV naar aanleiding van het LEI-rapport ‘Stabilisatie van graanmarkten door flexibel gebruik van graan voor bio-ethanol’.(http://www.nav.nl/2010/06/europees-graan-voor-bio-ethanol-kansrijk/) Het valt niet mee om een beetje zakelijk en nuchter over dit onderwerp te debateren. Het onderwerp leent zich weer uitstekend voor het berijden van ideologische stokpaardjes. Heet dat tegenwoordig niet' fact free' reageren?

1 Reactie
Joaquim
Joaquim20 jul. 2011 - 13:32

Maar dan vertelt u niet het hele verhaal. Een flexibele bijmengen van graanoverschotten waar de boer te weinig aan verdient om te overleven is een heel ander verhaal dan het afnemen van grote stukken land van Afrikanen om zo voor de westerse oliemarkt te produceren. Dat is moorddadig en dat is wat o dit moment door de verplichte bijmenging-regels gebeurt. U vraagt welke akkerbouwer is er tegen: degene wiens land hem wordt ontnomen. De NAV zet zich altijd in voor solidariteit met armere boeren en ook daarom zou een flexibele bijmenging op dit ogenblik, met hoge graanprijzen, betekenen dat er niets zou worden bijgemengd. Via Campesina is in deze misschien iets minder genuanceerd maar dat krijg je ook als je leden op grote schaal van hun land worden gegooid. Agrofuels zijn moord. Het wegwerken van overschotten in een systeem dat voor de lokale markt produceert, zoals de NAV voorstaat, is gewoon logisch. Dat heeft echter niets met het produceren voor de auto te maken.