VS staakt evacuatiemissie in Irak
• 14-08-2014
• leestijd 3 minuten
Update: Timmermans sluit bewapening Koerden niet uit ... Evacuatie yezidi’s zou niet meer nodig zijn … Nederlandse Koerden
naar Irak om te vechten tegen IS … Justitie houdt ze niet tegen
De Amerikanen stoppen met hun militaire operatie in het Sinjar-gebergte. Volgens een speciaal agentschap dat onderzoek deed in het gebied zijn er veel minder yezidi’s op de berg dan gedacht en is evacuatie niet meer nodig.
Eerder werd geschat dat er 50.000 yezidi’s vast zaten op de berg. De afgelopen dagen redde het Amerikaanse ministerie van Defensie tienduizenden yezidi’s, doordat Koerdische strijders uit Irak, Syrië en Turkije met hulp van Amerikaanse bombardementen een vrije doorgang konden maken waardoor de yezidi’s konden vluchten.
Er zouden nu nog maar een paar duizend yezidi’s op de berg zijn. Sommigen van hen willen niet vertrekken omdat ze het gebied zien als hun toevluchtsoord en (tijdelijke) huis. Volgens de Amerikaanse Special Forces hebben ze voldoende toegang tot het water en voedsel dat daar de afgelopen dagen is gedropt. Ook Nederland stuurt nog hulpgoederen naar Irak. Voedsel, water en honderden dekens worden zondag door de Nederlandse luchtmacht naar de Verenigde Arabische Emiraten gevlogen, waar ze worden overgedragen aan de Australiërs. De Australische luchtmacht gaat de droppings uitvoeren.
In Nederland is inmiddels ook duidelijk geworden dat enkele Nederlandse jonge Koerden naar Noord-Irak zijn afgereisd om tegen IS te vechten. Ze hebben zich aangesloten bij de peshmerga, het Koerdische leger in Irak. Justitie in Nederland laat hen hun gang gaan omdat de peshmerga niet wordt gezien als een terroristische organisatie.
In Nederland is het strafbaar om je aan te sluiten bij een vreemde krijgsmacht, maar een bron bij het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegen Trouw: “Vergelijk die jonge Koerdische Nederlanders met Nederlandse jongeren die zich melden voor het Israëlische leger. Die vervolgen we ook niet.”
Met het Oog op Morgen sprak met de jonge Aza die met zijn oom, broers en neef is afgereisd naar Noord-Irak. Hij vecht sinds een paar dagen mee met de Koerdische strijders tegen terreurbeweging IS. Zijn vader hield hem in eerste instantie tegen omdat het om een strijd ging tussen sjiieten en soennieten, maar toen IS-strijders ook Koerdische dorpen begonnen aan te vallen, kon Aza niet langer thuis zitten.
We zitten hier in een klein dorp, letterlijk op de frontlinie. We hebben een grote dam gebouwd van zand en modder. Ik kan de IS-strijders vanaf hier nog net niet zien”, zegt hij in Met het Oog op Morgen.
We gooien mortiergranaten op hen en schieten af en toe wat terug. Als ik om me heen kijk, zie ik overal kleine brandjes. We mogen zelf niet aanvallen; dat mag alleen de speciale eenheid van de zoon van onze president. Wij mogen alleen iets doen als we orders krijgen.
Bang is Aza niet voor de IS. Volgens hem heeft IS nauwelijks macht en willen ze anderen alleen maar bang maken met afschrikwekkende beelden.
De IS trommelt jongens op in het buitenland, door hen te lokken met valse preken in moskeeën. Eenmaal hier stoppen ze die jongens vol met drugs, ze rennen linea recta op je af. Ze hebben geen controle over zichzelf. Als je je aansluit bij IS heb je geen goed leven. Het enige dat je te wachten staat, is de dood”, waarschuwt hij andere jongens.
Update 14.41 uur Het kabinet sluit niet uit dat Nederland “in enige vorm ook een bijdrage zal leveren” aan de bewapening van de Koerden. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Een dergelijke stap zou samenhangen met het voortduren van de veiligheidsdreiging, aldus de minister.
Het kabinet denkt dat IS in het noorden van Irak ‘vermoedelijk verantwoordelijk is voor zeer ernstige internationale misdrijven, zoals oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en genocide’. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.