Joop

VS promoot fossiele energie als 'vrijheidsmoleculen'

  •  
30-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
28158979751_74fc34093d_k

© cc-foto: Ken Lund https://flic.kr/p/JUj8CT

In een staaltje Orwelliaans taalgebruik gaat het Amerikaanse ministerie van energie fossiele energie bestempelen tot ‘vrijheidsproducten’.  Aardgas wordt dan ‘vrijheidsgas’. Dat blijkt uit officiële verklaringen van het ministerie waarover The Guardian bericht.
"Het concept ‘vrijheidsgas’ mag amorf lijken maar het wordt in werkelijkheid tot in de kleinste deeltjes doorgevoerd: “Nu de VS een nieuw jaar kent met een record aan gaswinning ben ik blij dat het ministerie van Energie alles doet om een efficiënt systeem te promoten dat het mogelijk maakt dat moleculen van de Amerikaanse vrijheid over de wereld geëxporteerd kunnen worden,” zei Steven Winberg,” (de staatssecretaris voor fossiele energie, Joop)"
De benaming vrijheidsgas komt niet uit de lucht vallen. Journalist George Monbiot wijst er op dat Amerikaanse sigaretten in het verleden werden aangeprezen als ‘vrijheidsfakkels’ om vrouwen verslaafd aan roken te krijgen:
cc-foto: Ken Lund
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

quatsch
quatsch1 jun. 2019 - 22:45

#VS promoot fossiele energie als ‘vrijheidsmoleculen’# Ken in elk geval al één Nederlander die dergelijke onzin zal geloven. Baudet is zijn naam.

Perezoso
Perezoso31 mei 2019 - 21:07

Dat wordt niks. Freedom fries vindt je ook nergens meer.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind31 mei 2019 - 19:58

Fossiele brandstof is NIET het probleem. Dat het zonder CCS, CO2 afvang verbrand wordt, DAT is het probleem Het IPCC concludeerde in haar SR15 rapport dat CCS nodig is om de klimaat opwarming onder de 1,5 graad te houden. Let wel, CCS, niet "stoppen met fossiele brandstof" Het rapport geeft ook een aantal technieken om het huidige overschot aan CO2 weer uit de biosfeer te krijgen. Kolencentrales spelen daar een belangrijke rol in, omdat die toch allemaal CCS moeten krijgen. Als ze dan met biobrandstof gestookt worden, leveren ze stroom, met negatieve CO2 uitstoot. Bij de teelt van biobrandstof, haalt het gewas CO2 uit de lucht. De boeren in het gebied waar dat gebeurt, verdienen er aan, bijvoorbeeld Noord Afrika. Zij verkopen de biobraqndstof aan Europesae kolencentrales. De kolencentrales stoken de biobrandstof, en vangen de CO2 af, en maken die onschadelijk. - In het begin gaat de CO2 in de Noordzee bodem - Maar met wat innovatie, wordt de CO2 omgezet in een ander stof, die bijvoorbeeld vulstof is in beton. Zie deze manier, met zand van het mineraal Olivijn http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2015/11/kolencentrales-moeten-verplicht-ccs-krijgen-wereldwijd-cop21/ Andere manieren om CO2 te binden, is Olivijn zand uitstrooien in vochtige gebieden, stranden en de Waddenzee Natuurlijk is er ook nog nieuw bossen aanplanten, en andere landbouw methoden, waarbij veel meer plantenresten in de bodem blijven

Rechtse Bal3
Rechtse Bal331 mei 2019 - 17:11

beetje vergezocht; ik zou het ''economiemoleculen'' of beter economieatomen noemen. De motor voor welvaart en welzijn si nog steeds energie. Dat daar een steeds hoger prijskaartje vanwege enorme belastingen (om leuke subsidiedingetjes voor te doen) aan hangt is laakbaar.

Geesteman
Geesteman31 mei 2019 - 15:27

Of de Amerikaanse boeren zo blij zijn met het door fracking verkregen vrijheidsgas word niet vermeld. Maar de Trump regering zal wel bedoelen dat je de vrijheid moet hebben om je land te mogen vergiftigen. Een paar aardbevingen moet je voor de vrijheid maar over hebben.

Le Chat Botté
Le Chat Botté31 mei 2019 - 14:53

The White House baboon and his Ministry of Thruth: Love is hate War is peace Pollution is freedom

anda2
anda231 mei 2019 - 10:56

Vrijheidsgas is een heel logische benaming voor het bedoelde schaliegas. Het maakt de VS een stuk minder afhankelijk van overzeese bronnen. Mag ik de mensen hier eraan herinneren dat de vorige president, Obama, de boost heeft gegeven voor deze ontwikkeling. Eurpese landen hebben druk gelobbied en hebben destijds Obama tot spoed gemaand om over te gaan op gas als voornaamste energiebron. Deze lobby was bedoeld om Rusland de wind uit de zeilen te halen in de race om energieleveringen. Wat is er dan mis met de benaming vrijheidsgas?

9 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot31 mei 2019 - 15:57

Jij bent de droom van iedere marketeer/reclamemaker.

anda2
anda231 mei 2019 - 16:02

Gelukkig ben ik niet meer in te huren Joe, ben al jaren gepensioneerd. Maar ik begrijp dat u het niet eens bent met met mijn stelling. Weerleg het, zou ik zeggen.

LaBou
LaBou 31 mei 2019 - 17:20

Misschien kunnen de mensen met brandbaar water je vraag beantwoorden.

Klaas Punt
Klaas Punt31 mei 2019 - 17:49

Niets mis. Rechtstreeks uit 1984, newspeak.

korheiden2
korheiden21 jun. 2019 - 12:53

@LaBou : 'Misschien kunnen de mensen met brandbaar water je vraag beantwoorden' . Je duidt hier ongetwijfeld op het filmpje van enkele jaren geleden toen een boer uit Pennsylvania een vlam uit de kraan zag komen. Dit filmpje is tot op het bot uitgemolken door de tegenstanders van schaliegas. Het ging hier om een boer die zelf op zijn eigen grond naar gas was gaan boren. Het is dus pure bangmakerij. De angst voor schaliegas werd in Nederland enorm aangewakkerd met indianenverhalen over vervuild drinkwater en aardbevingen, dit alles t.g.v. fracken. Ditzelfde fracken werd en wordt ook in Nederland ook toegepast bij het zoeken naar aardwarmte en nu is men blijkbaar minder beducht voor aardbevingen. Wat dat betreft is het boek 'Tussen hoogmoed en hysterie' van Remco de Boer een treffend verslag van hoe in Nederland zelfs proefboringen naar schaliegas effectief de nek werden omgedraaid : https://books.google.de/books/about/Tussen_hoogmoed_en_hysterie.html?id=XoMzjgEACAAJ&source=kp_book_description&redir_esc=y

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jun. 2019 - 17:29

'Weerleg het, zou ik zeggen.' Dat jij door het woord 'vrijheid' een prettig gevoel krijgt en de zaak gaat lopen verdedigen, is precies wat de bedoeling is van degenen die dat woord hebben verzonnen. Dat je je ook onafhankelijk kan maken door verder te kijken dan schaliegas komt blijkbaar niet in je op. En dat is nou precies het doel van de Big Oil: jou een lekker gevoel geven terwijl je fijn olie en gas van ze blijft afnemen. Hondje braaf..

anda2
anda21 jun. 2019 - 18:52

@Joe Speedboot. U zoekt spoken die er niet zijn. Ik vraag mij af hoe uw reactie zou zijn wanneer het ministerie dat nu verantwoordelijk is voor energie in de VS, zou behoren tot de Obama administratie. Hij is er zelf mee aan de slag gegaan met als doel minder afhankelijk te zijn van andere landen voor de benodigde energie. Onafhankelijk zijn is een vorm van vrijheid. U kunt het zich misschien niet meer herinneren maar het aardgas in de Slochtervelden heeft Nederland een kurk gebracht waarop het bijna vijftig jaar op heeft kunnen drijven. Mede hierdoor is de welvaart en het welzijn in Nederland tot grote hoogte ontwikkeld. Dit hield een ongekende onafhankelijkheid in voor de individuele burger. Vrijheid, zou ik wel willen noemen.Helaas trekt u de conclusie dat het woord vrijheid mij een goed gevoel zou geven.Nee Joe, niet het woord,het is de vrijheid zelf waar ik sterk aan ben gehecht. Een vrijheid waar ik veel moeite voor wil doen om deze te behouden. Het bedoelde aardgas in de VS sluit andere opties voor energiewinning trouwens niet uit. Ik begrijp uw punt niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 jun. 2019 - 0:53

Wat er mis mee is, is dat de term gebruikt wordt om de export te vergroten. Om dat dan te vergoeilijken met 'meer vrijheid in het buitenland', dat is me niet duidelijk, het is meer vrijheid voor de Amerikanen (want minder afhankelijk van het buitenland) in jouw verhaal? Lang niet alles wat Obama heeft gedaan (of niet gedaan) is goed geweest, en Obama heeft daar ook veel kritiek op gehad. Nu is de volgende president aan de beurt. Al het goeds dat Obama heft gedaan probeert hij af te breken en de fouten laat hij Keurig staan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jun. 2019 - 12:53

' Ik begrijp uw punt niet.' Dat gas ook maar iets met vrijheid te maken zou hebben is een illusie omdat je altijd afhankelijk bent van een leverancier, die morgen de kraan kan dichtdraaien. Door het woord 'vrijheid' aan 'schaliegas' te koppelen wordt je geconditioneerd om een prettig gevoel bij dat spul te krijgen. Een prettig gevoel maakt minder kritisch, dat is waarom ze die term introduceren.

Eric Minnens
Eric Minnens31 mei 2019 - 5:17

Het kan raar lopen. In de jaren vijftig 'mochten' vrouwen wel roken, maar niet op straat, dat werd als ordinair gezien. Discriminatie natuurlijk, inperking van de vrouwelijke vrijheid. De jaren zestig gaven op dat punt meer lucht aan vrouwen, ongeveer gelijk oplopend met de 'seksuele revolutie'. Nou ja lucht... Het werd wel als een soort bevrijding gezien, aan de effecten op de gezondheid werd nauwelijks gedacht. Nu kijken we daar natuurlijk heel anders tegenaan. Mijns inziens trouwens onvergelijkbaar met de van bovenaf gepromote 'molecules of US freedom'. Die zijn meer een uiting van staatsidiotie dan van (een wrange vorm van) emancipatie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 mei 2019 - 3:46

'Vrijheids moleculen'... 'Freiheits gas'... Het kan zo in een Leni Riefenstahl film. Amerika is een steeds enger land aan het worden.

6 Reacties
Wilco4
Wilco431 mei 2019 - 14:11

Nóg enger?

Klaas Punt
Klaas Punt31 mei 2019 - 17:51

Ik ben van plan dit weekeinde Fahrenheit 11/9 van Michael Moore te kijken. Wellicht kan die mij een tupje van de sluier oplichten.

Klaas Punt
Klaas Punt1 jun. 2019 - 18:44

Joe, inmiddels de documentaire van Michael Moore gezien. Dat is een beangstigende zaak daar aan de andere kant van de grote plas. Laten we hopen dat ze er daar ook achter komen dat er iets mis is. Voor nu ben ik in elk geval gewoon bang. En dan nog het feit dat vanuit die EU-hoek geen enkel tegengas te verwachten is. Baaaalen!

anda2
anda21 jun. 2019 - 19:34

Is het Vrijheidsbeeld op Alice Island ook een propagandastunt Joe? Miljoenen kwamen hierop af op zoek naar ruimte en vrijheid. The American dream, in dat kader past de vrijheids molecuul prima.

Klaas Punt
Klaas Punt1 jun. 2019 - 20:39

anda, het is Ellis Island, en het is geen propaganda stunt maar een erg opzichtige poging om domme mensen te doen geloven dat ze Amrikaans schaliegas dienen te kopen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 jun. 2019 - 17:19

Is het Vrijheidsbeeld op Alice Island ook een propagandastunt Joe? Miljoenen kwamen hierop af op zoek naar ruimte en vrijheid. The American dream, in dat kader past de vrijheids molecuul prima. Uit hoeveel vrijheidsmoleulen zou de 'Wall' bestaan?

DaanOuwens
DaanOuwens30 mei 2019 - 17:41

Ik snap best dat Trump met dit verhaal komt. Zijn achterban slikt dit als zoete koek. Deze mensen leven in een geheel eigen wereld. Dat vervolgens mensen hier, met enkele uitzonderingen, verbijsterd zijn over een dergelijk aanpak is logisch. Maar dat laat slechts zien dat er nog een beetje hoop is voor Nederland. Dit soort geluiden moet je verder niet serieus nemen.

JanB2
JanB230 mei 2019 - 17:39

Mafkezen. Het is al langer zo dat het woord vrijheid bij monde van de amerikaanse overheid voor het buitenland in feite een reden is om een algehele mobilisatie af te kondigen.

1 Reactie
Satya
Satya31 mei 2019 - 8:43

Deze is grappig en zo waar. Schitterende humor met een boodschap. Love it.

adriek
adriek30 mei 2019 - 17:11

Gelukkig komt de POTUS binnenkort op de koffie bij onze Willem en Mark zodat die kunnen uitleggen dat er waarschijnlijk een vergissing gemaakt is bij de keuze van deze eufemismen.

JannesJ2
JannesJ230 mei 2019 - 15:21

"VS promoot ook banen binnen de kolenindustrie, terwijl die banen er niet meer zijn omdat er daar simpelweg geen kolen meer zijn te vinden" Men slikt het als Zoete Koek en Gods Woord. Hier in Nederland gaan er 'noodgedwongen' kolencentrales over op een andere bron voor levering energie (Delfzijl, bijvoorbeeld, krijgt daar een Bio-Kerosine raffinaarderij voor terug. Nog meer *boem*...aldaar. Maar, met het predikaat 'Bio'!!1!.

1 Reactie
JannesJ2
JannesJ230 mei 2019 - 15:23

Delfzijl = Eemshaven. Voor alle duidelijkheid.

korheiden2
korheiden230 mei 2019 - 14:15

Een overdreven benaming, dat is zeker. Het gaat dus over aardgas, dat in de VS vooral uit schalie wordt gewonnen. Het blijft toch een feit dat zo ongeveer de hele wereld (behalve dat eigenzinnige landje aan de Noordzee) gas omarmt als transitiebrandstof, te gebruiken tot we iets beters hebben.

José
José30 mei 2019 - 13:10

Zeven ingrijpende gevolgen van een steeds warmere aarde. Voorpublicatie uit het pas verschenen boek van Jelmer Mommers ‘Hoe gaan we dit uitleggen. Onze toekomst op een steeds warmere aarde’ https://decorrespondent.nl/9504/zeven-ingrijpende-gevolgen-van-een-steeds-warmere-aarde/1047426336-6c009eb9 En een stuk van Rutger Bregman: In de afgelopen dertig jaar heeft de mensheid meer broeikasgassen uitgestoten dan in de 250 jaar ervoor. We hebben nog één generatie om het tij te keren. https://decorrespondent.nl/9469/klimaatverandering-is-het-grote-verhaal-van-onze-tijd-dat-alles-zou-moeten-domineren/364035705-5344630b

5 Reacties
ton14024
ton1402430 mei 2019 - 14:28

Bij ´het tij keren´ denk je (onderbewust) aan iets tijdelijks als een springvloed.

Keilstra
Keilstra30 mei 2019 - 14:55

De aarde was erg warm in de vroege middeleeuwen. De Noormannen koloniseerden toen een gebied dat ze Groenland noemden. IJsberen vond je daar niet. Was dat een onleefbare aarde ?

José
José30 mei 2019 - 17:55

Ha Ton, ‘Het tij keren’ is een staande uitdrukking, maar ‘de klimaatontwrichting keren’ zou inderdaad meer urgentie uitdrukken. Of heb je zelf een ander alternatief in gedachten?

José
José31 mei 2019 - 5:09

@Keilstra Als je uitspraken van Baudet c.s. als argument wil gebruiken, kun je die beter eerst even op hun waarheidsgehalte toetsen. Dat kun je hier doen: https://skepticalscience.com/argument.php (zie bijv. mythe 40) of door Baudet in te voeren als zoekterm op de site Klimaatverandering: https://klimaatverandering.wordpress.com/?s=Baudet

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jun. 2019 - 15:28

@Keilstra, Kun je een update van je standpunt geven nadat je beide sites gelezen hebt? Dank je wel, Jacco

kipzonderkop
kipzonderkop30 mei 2019 - 13:00

Aardgas is een relatief schone fossiele brandstof. Voor landen als Nederland, Duitsland etc. die zelf niet (meer) over (voldoende) aardgas beschikken is het gemis van ''vrijheidsgas'' een groot probleem. Stel je voor, de kolencentrales sluiten en de gascentrales op volle toeren om de Tesla's met subsidie van ''vrijheidsgas''stroom te voorzien in plaats van super vervuilende kolenstroom. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/895051/zo-verslaafd-zijn-we-aan-kolen

4 Reacties
adriek
adriek30 mei 2019 - 17:15

Accu's kun je nu juist fijn opladen met energie uit duurzame bronnen. Aardgas mag relatief schoon zijn, het is nog steeds fossiel en de voorraad is eindig.

DaanOuwens
DaanOuwens30 mei 2019 - 17:38

@ Kees Jij schrijft: Stel je voor, de kolencentrales sluiten en de gascentrales op volle toeren om de Tesla’s met subsidie van ”vrijheidsgas”stroom te voorzien … Je loopt qua informatie nogal achter. Die Tesla's hebben helemaal geen vrijheidsgas nodig. Die kunnen gewoon rijden op wind en zonne-energie. Dat is nu net het mooie van een auto die een accu heeft.

itsme3
itsme331 mei 2019 - 5:41

@ daanouwens U gelooft dus ook in sprookjes. De Tesla rijdt op de energie die zou kunnen worden afgekoppeld als er niet de extra elektriciteitsvraag was van de Tesla. Stoffige kolen dus. De enige uitzondering is wanneer u uw eigen zonnepanelen heeft en, met nadruk, niet aan het electricteitsnet gekoppeld bent.

anda2
anda231 mei 2019 - 14:47

@Eirda, om de accu te produceren zijn er fossiele delfstoffen nodig. De delving van deze stoffen veroorzaken ongekend veel schade aan het milieu. Aanzienlijk meer dan schaliegas. Om de accu dienst te laten doen op de schaal zoals bedoeld in het klimaatakkoord is zoveel electriciteit nodig dat het bouwen van kerncentrales feitelijk de schoonste optie is. Ten slotte, als de accu niet meer gebruikt wordt blijft er een enorme hoeveelheid giftig materiaal over dar niet herwonnen kan worden.

Phil2
Phil230 mei 2019 - 11:27

Zie hier de belangrijlkste reden waarom Trump tegen de gaspijplijn uit Rusland richting W.Europa is. Hij wil graag veel van dat vrijheidsgas kunnen verkopen in LNG vorm. Heb je meteen ook de belangrijkste reden waarom Trump zo hamert op de 2 procents defensienorm binnen de Navo; veel van die defensiebudgetten wordt gespendeerd in de Amerikaanse defensie industrie, zeker met zulke makke schapen als bij ons in de defensietop.

Keilstra
Keilstra30 mei 2019 - 10:24

Duitsland subsidieert nieuwe gasaansluiting eigen woning. De visie van het Nederlandse kabinet is niet overal gangbaar. https://www.echte-energie.nl/tips/groot-contrast-gasbeleid-nederland-en-duitsland/

Martin108
Martin10830 mei 2019 - 10:08

Fact free(dom).

Kruimeltjes2
Kruimeltjes230 mei 2019 - 9:37

Is een reactie nog mogelijk? Welke argumenten blijven nog over, als je tegen dit soort krankzinnigheid moet opboksen? Ik kan maar 1 conclusie trekken: we are doomed....

msj_meijerink
msj_meijerink30 mei 2019 - 9:12

De gekte voorbij!

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman30 mei 2019 - 10:11

Dat wordt het pas als onze regering in plaats van de via een gasleiding aangevoerd Russisch aardgas dit vrijheidsgas gaat bevorderen, aangevoerd per schip.