Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Washington pauzeert wapenleveranties vanwege tomeloze Israëlische agressie

  •  
08-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1210 keer bekeken
  •  

Het is nog nooit eerder vertoond maar nu heeft zelfs de Verenigde Staten, de trouwste bondgenoot van Israël, de wapenleverantiers aan de regering van Netanyahu - tijdelijk - stopgezet. Reden voor het besluit van het Witte Huis is de tomeloze agressie van Israël tegen Palestijnse burgers die opgesloten zitten in Gaza. De regering van Netanyahu is ondanks internationale protesten gestart met een grondoffensief bij de Palestijnse stad Rafah, waar 1,4 miljoen mensen verblijven.

Een Amerikaanse functionaris heeft verklaard dat daarom een levering van zware bommen aan Israël is gepauzeerd. Het zou gaan om 1800 bommen van ongeveer 900 kilo en 1700 bommen van ongeveer 230 kilo.

De functionaris zegt dat er vooral zorgen zijn over de zwaardere bommen en de impact die ze kunnen hebben "op dichtbevolkte stedelijke omgevingen, zoals we in andere delen van Gaza hebben gezien". Het is volgens de functionaris nog niet besloten of de zending helemaal wordt geannuleerd, of dat deze later alsnog groen licht krijgt.

De regering Biden heeft het Israëlische offensief "onacceptabel" genoemd omdat er tanks het gebied werden ingestuurd en tegelijkertijd de grens met Egypte werd gesloten. Die afsluiting zou vandaag weer worden opgeheven.

Het is de eerste keer dat Biden consequenties verbindt aan zijn waarschuwing aan Netanyahu dat het Amerikaanse beleid gewijzigd kan worden aan de hand van de Israëlische behandeling van Palestijnse burgers.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.