Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

VS is 8,7 miljard Iraaks heropbouwgeld 'kwijt'

  •  
28-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Irak_wederopbouw_HeraldPost_300
Amerikaanse ministerie van Defensie kan niet verantwoorden waar inkomsten uit Iraakse olie aan zijn besteed
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft geen verantwoording kunnen afleggen over de besteding van 8,7 miljard dollar aan inkomsten uit Iraakse olie. Het geld was bedoeld voor de heropbouw van Irak. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen woensdag.
De 8,7 miljard dollar is 96 procent van alle middelen in het Iraakse Ontwikkelingsfonds (Development Fund for Iraq), zo schrijft De Morgen. Het fonds is een voortzetting van het Olie voor Voedselprogramma dat de VN ten tijde van het regime van Saddam Hussein had ingesteld. Het geld wat in het fonds zit, komt dan ook nog steeds uit de opbrengsten van Iraakse olie.
Het Ontwikkelingsfonds werd tussen midden 2004 en eind 2007 beheerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Nu heeft de Amerikaanse dienst SIGIR (Special Inspector General for Iraq Reconstruction), die toeziet op de wederopbouw van Irak, een vernietigend oordeel geveld over de manier waarop het Amerikaanse ministerie van Defensie dit heeft gedaan.
In een auditrapport spreekt de dienst van een “gebrek aan boekhoudkundige instructies” en van “zwakheden in de controles op het beheer en de financiering”. Zo kon het ministerie van Defensie bijvoorbeeld geen documentatie aanleveren bij 2,6 miljard dollar aan uitgaven.
Het rapport spreekt niet openlijk van fraude of verduistering, maar het raadt Amerikaans minister van Defensie, Robert Gates, wel aan om een verantwoordelijke aan te stellen die er voortaan op toeziet hoe de fondsen worden ingezet.
Lees meer bij De Morgen  en de Amerikaanse nieuwszender  CNN
Foto: Herald Post (Flickr cc)

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Paradox2
Paradox228 jul. 2010 - 9:16

ze zullen het wel opgemaakt hebben aan 'veiligheid'. Defensie legt dat begrip graag uit als het doodmaken van de slechterik. Alles wat daarbij helpt is een investering in de wederopbouw.

BosHout2
BosHout228 jul. 2010 - 9:16

Ik zou eens bij Dick Cheney in de portemonnee gaan zoeken. Grote kans dat je daar wel wat terugvindt. Vanmorgen op een andere site werd al gerefereerd aan de 'confessions of an economic hitmen', waarin het concept van hulp verlenen wordt uitgelegd door een voormalig 'chief economist' die landen aan de hulp moest krijgen. Om ze vervolgens aan het afbetalings/rente-infuus te krijgen uiteraard. Aanrader om het interview daarover te kijken. Opent je ogen... Zie http://video.google.com/videoplay?docid=808526880666247652#

Yggdrasil
Yggdrasil28 jul. 2010 - 9:16

Helaas heb ik moeten constateren dat er mensen struikelen al dan niet moedwillig over het gegeven dat een kapitalistische altijd corruptie uitlokt of corrupt is, dus daarom nog maar weer eens de boodschap herhalen waar het in principe om ging en ik quote mezelf ============== Nee het is meer dat de reden van de inval in Irak hier zo treffend wordt weergegeven, diezelfde redenen die altijd zo keihard ontkend zijn, zelfs door de Nederlandse regering. Inkomsten uit Iraakse olie en daar ging het uiteindelijk alleen maar om. ============== Q.E.D.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 jul. 2010 - 9:16

Waar blijven al die goude zwaarden, goude kranen, goude auto's- dakken en goude stoelen van de Irakeze Tarzan, Saddam Hoessein. Wie waren de eerste inbrekers van de Paleizen van Tarzan?!

Milieunet
Milieunet28 jul. 2010 - 9:16

Nederland alleen in Afghanistan al 2 miljard euro

Arslan2
Arslan228 jul. 2010 - 9:16

Ik lees hier op joop.nl vaak de reactie van mensen. Wat zijn jullie allemaal schijnheilige volk hier. Als er een nieuws over Bin Laden wordt geplaatst is 90% van de mensen hier op joop voor de oorlog en als er een negatief nieuws over de oorlog wordt geplaatst is weer 90% tegen de oorlog. Wat nog erger is dat binnen een dag 90% van de mensen aan de hand van nieuws van mening kunnen veranderen. Zo zijn er vandaag 90% tegen de oorlog en morgen kunnen er na een ander nieuws weer 90% voor zijn. Wie vandaag de dag nog gelooft dat v.s. de oorlog is begonnen om democratie, veiligheid en vrijheid te brengen kijkt veel te veel televisie. Vorm je eigen beeld van de wereld en laat deze niet door anderen vormen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2010 - 9:16

"VS is 8,7 miljard Iraaks heropbouwgeld 'kwijt' " Tip; zoek eens in de zakken van Dick Cheney!

Piranesi2
Piranesi228 jul. 2010 - 9:16

Eh, waarom moest en zou Bush daar ook weer heen?

1 Reactie
tm2000
tm200028 jul. 2010 - 9:16

because they shot at his daddy

Sagino
Sagino28 jul. 2010 - 9:16

Bij het lezen van de volgende zin stopte mijn hart effetjes met bonken "Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft geen verantwoording kunnen afleggen over de besteding van 8,7 miljard dollar aan inkomsten uit Iraakse olie" Nog steeds vermoorden `wij` mensen om geld..triest. Criminelen doen het en overheden zijn geen haar beter. Weer een bevestiging van mijn vermoedens. Waar blijven al die reacties van mensen die voor de oorlog zijn? Bedankt Joop !

2 Reacties
Winston2
Winston228 jul. 2010 - 9:16

"Waar blijven al die reacties van mensen die voor de oorlog zijn?" Zijn die er nog steeds dan?

HenryH
HenryH28 jul. 2010 - 9:16

Tsja, mensen die voor de oorlog zijn? Vraag me dat ook altijd af, hoe kun je nou rationeel VOOR oorlog zijn? Het pro-kamp mag dan een klein(er) groepje zijn, maar ze hebben tot op heden blijkbaar wel een grotere vinger in de pap dan het anti-kamp. Het wapengekletter klinkt inmiddels alweer in Korea, Iran, en Pakistan. En de jongens van haliburton, boeing, xe services, etc vinden het uiteraard allemaal wel prima.

Yggdrasil
Yggdrasil28 jul. 2010 - 9:16

Het is nog niet eens zozeer dat ik schrik van het feitje, er is ergens 8,7 miljard blijven liggen, want we weten allemaal dat de Amerikanen zo corrupt als de neten zijn, dat past precies in een kapitalistische maatschappij. Nee het is meer dat de reden van de inval in Irak hier zo treffend wordt weergegeven, diezelfde redenen die altijd zo keihard ontkend zijn, zelfs door de Nederlandse regering. Inkomsten uit Iraakse olie en daar ging het uiteindelijk alleen maar om.

2 Reacties
x.x
x.x28 jul. 2010 - 9:16

Het is niet blijven liggen. Het is niet goed boekhoudkundig verantwoord. (Het auditrapport spreekt echter niet openlijk van fraude of verduistering.) Dus waar en wat er precies gebeurt is is niet geheel duidelijk. Kan best heel goed terecht zijn gekomen. En alle kapitalisten zijn corrupt als de neten? Beetje als alle Surinamers zijn lui...

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort28 jul. 2010 - 9:16

Alle amerikanen zijn kapitalisten zijn corrupt. Wat vind je hier nou zelf van? Alle moslims zijn terroristen Alle Nederlanders zijn racisten Alle communisten zijn gek Alle liberalen zijn neoliberalen Alle mensen die tegen mij zijn, hebben ongelijk Alle...... vul zelf maar in.