Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

VS hadden Bin Laden kunnen pakken

  •  
29-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
osama_bin_laden.jpg
Rapport: legerleiding maakte verkeerde strategische keuzes bij jacht op terrorist
Het Amerikaanse leger had in 2001 terroristenleider Osama Bin Laden in handen kunnen krijgen, als er andere strategische keuzes gemaakt waren. Dat blijkt uit een rapport van een Amerikaanse Senaatscommissie onder leiding van de Democraat John Kerry. ”Bin Laden lag voor het grijpen”, zo staat in het zondag gepubliceerde rapport.
Volgens de commissie hadden de toenmalige minister van Defensie Donald Rumsfeld en zijn hoogste militaire leider Tommy Franks moeten besluiten meer militairen in te zetten. ”In plaats daarvan kozen de bevelhebbers voor luchtaanvallen en de inzet van ongetrainde Afghaanse milities om Bin Laden aan te vallen.”
In het rapport staat verder dat Bin Laden in december 2001 zeker in Tora Bora in Afghanistan was. Dat berggebied werd dagenlang bestookt door gevechtsvliegtuigen. Ook die aanpak krijgt kritiek in het onderzoek:
Op of rond 16 december verlieten Bin Laden en zijn mensen echter ongeschonden Tora Bora en verdwenen ze in de ongereguleerde tribale regio’s in Pakistan. Veel analisten denken dat hij daar nog steeds is.
Saillant detail: senator Kerry, die nu dit onderzoek leidde, streed in 2004 tegen George Bush om het presidentschap van de VS. Bush verweet Kerry toen een te softe houding, onder meer op militair gebied.
Osama Bin Laden

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 nov. 2009 - 9:30

Na 11-09, zag ik Bush en de Saoedische Koning hand in hand op het Witte Huis Gazon lopen, 7 van 9 kapers waren saoediers. Ik dacht meteen toen hun zag: Bin Laden wordt niet opgepakt, arme moslims moeten de rekening betalen en dat ging en gat inderdaad Zó. Bin Ladens familie is de rijkste familie in Saoedi Arabie en de grote vrineden van de Koning'. Volgens mij zei de koning op het Gazon terwijl hij hand in hand met Bush vroelijk liepn: Kijk Bush! als je gaat Bin Laden vermoorden, krijg ik op mijn donder van de Bin Ladens grote familie en dus! je olie in Saoedi Arabie word niet meer veilig en kan ik het niet meer garanteren, ik niet de dood van Bin Laden door verkopen aan de BinLadens familie. En wat moet ik doen lieve Koning?? zou Bush tegen de Koning gezegd hebben. Ja! pak onze wijand Saddam dan heb je ook winst, een olieveld erbij. Nog iets bizaar, Een zoon van Bin Laden die ook in het trainingskamp van Pappi geweest is, mocht een jaar geleden rustig door Europa reizen, nu woond hij in Egypt, niemand durft hem te pakken, terwijl de hele wereld terrorosten zoeken die wel in dat Trainingskamp geweest zijn, want dat zijn indedaad terroristen. Weet u wat, het is een Zooooooootje.

kwelwater
kwelwater29 nov. 2009 - 9:30

Osama Bin Laden had volgens mij ook al twintig keer George Bush kunnen pakken, maar strafte het land door DAT juist niet te doen..Ben niet zo Pro Bin Laden of Pro Bush, maar als ik dan toch mocht kiezen, is Bush nog steeds de grootste moordenaar. (en wij als Nederland werken daar natuurlijk vrolijk aan mee).Ik zou graag Obama er ook bij willen gooien maar die krijgt nog even (om geen enkele verstand reden) de voordeel van een kleine twijfel..

rookie2
rookie229 nov. 2009 - 9:30

Het blijft voor mij sowieso een raadsel dat men met de huidige techniek niet in staat is Bin Laden op te sporen. Of ze hem dan ook zouden kunnen pakken is weer een tweede, maar opsporen moet mogelijk zijn. Men kan wanneer ik gaap de vullingen tellen in mijn mond via de sateliet. Ik weet wel dhr. Bin Laden verstropt zich in een diep verscholen grotenstelsel, althans dat wordt zo beweerd. Want ik vraag me af hoe men dat weet als men niet weet waar hij is. Of is dat een gecalculeerde aanname. Maar hij zal er ongetwijfeld niet alleen zitten. Dus in die omgeving moet activiteit waarneembaar zijn, vaak en veel. Want ook Bin Laden en de zijnen moeten eten, drinken e.d.. Wij kennen voornamelijk de sateliet, maar er zal intussen nog wel een heel arsenaal aan technische mogelijkheden bestaan om waarnemingen te verrichten. Daarnaast hebben we nog het ouderwetse ''veldwerk''. Want u maakt mij niet wijs dat er in de moslimwereld en ook daar in de omgeving waar Bin Laden zich zou ophouden geen mensen bestaan die ''tegen'' hem zijn en hem zouden willen verraden. Daarbij komt dat er ook nog eens een gigantische prijs op zijn hoofd staat, voor degene die zijn verblijfplaats kan aangeven. Kortom dat hij onvindbaar zou zijn vind ik onbestaanbaar. Misschien is intussen wel gebleken dat Bin Laden fungeert als een soort verbindende en stabiele factor in terroristenland. Waardoor erger wordt voorkomen. Of misschien vinden enkele mensen met veel macht dat de wereld een boogyman nodig heeft om ons allemaal in het gareel te houden, om lekker wapens te blijven verkopen. Ik weet het uiteraard niet, want als dat te bewijzen zou zijn schreef ik nu wereldnieuws. Maar iets aan de situatie zit me niet lekker, wat weet ik niet, maar het stinkt als oude vis. Ruikt u het ook ?

Max13
Max1329 nov. 2009 - 9:30

Osama Bin Laden, sinds 1998 gezocht[?] door de Verenigde Staten, ondergaat een medische behandeling in het 'American Hospital' in Dubai, en wordt daar bezocht door een lokaal hoofd van de CIA.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 nov. 2009 - 9:30

De Arabiesche Aljazeera wist altijd waar Bin laden was en weten zij nog steeds waar hij is, Amerikkanen niet? Bin Laden is gemaakt om arme moslims te doden en hun olie onder hun voeten weg te likken. Bin Laden heeft 15 kinderen en veel echtgeneten in tenten(burka's), ze hebben nog nooit 1 van zijn kinderen opgepakt? heel raar. Zijn kinderen weten alles over Training en Terrorisme, maar nee! arme kinderen en bejaarde moslims moeten de rekening betalen. Democratie betekend in het woordenboek van Bush olie, wij hadden hem verkeerd begrijpen.

CemileMerhamet
CemileMerhamet29 nov. 2009 - 9:30

Tuurlijk hadden ze Bin Laden allang kunnen vangen. Maar er speelden te veel belangen tussen het toenmalige witte huis en investeringen met betrekking tot de relatie met de Bin Laden familie. Enige links over de *ijzeren driehoek* van de Carlyle Group waar G.W. Bush nauw bij betrokken was. Wie is de Carlyle Group: http://en.wikipedia.org/wiki/Carlyle_Group Interressante aflevering van Tegenlicht over de Carlyle group. Zeer de moeite waard om te bekijken. http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/11838857/ Een artikel over de Carlyle Group en de Bin Ladens http://www.uni-muenster.de/PeaCon/global-texte/g-notes/BinLaden-Carlyle.htm

Joeri2
Joeri229 nov. 2009 - 9:30

Ik denk dat het "pakken" van Bin Laden tot veel terrorisme had kunnen ( en nog kan ) leiden. Waarschijnlijk is er bewust voor gekozen om veel westers leed te besparen door hem "te laten lopen". Mocht Bin van zich laten horen dan is er vast wel ergens een kogel met zijn naam erop in de buurt.

opmerker
opmerker29 nov. 2009 - 9:30

Op 17 November mocht ik een commentaar lezen op een artikel van Arnold Karstens genaamd "Nederlans geld inzet oolog in Pakistan" Het commentaar was van Mario Frieswijk. Hij laat ons een gesproken interview zien van de vermmoorde pakistaanse presidente Benezir Bhutto. Zij verklaart in dit interieuw dat de ISI de pakistaanse geheime dienst Osama vermoord had. Er stond/staat ook een foto van de vermoorde Osama bij. Mario vraagt zich af waarom dit niet openbaar is gemaakt in Nederland. Het bovenstaande verhaal doet daarom vreemd aan.