Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

'VS financierden oppositie Syrië'

  •  
18-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Assadstepdown_300.jpg
Klokkeluiderssite WikiLeaks onthult geldstroom vanuit Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. Demonstraties Syrië gaan in alle hevigheid door
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken financierde in het geheim de tegenstanders van president Bashar Assad. Dat blijkt uit WikiLeaks-documenten die in handen zijn van de Washington Post. De diplomatieke stukken onthullen dat de VS vier miljoen euro pompte in oppositiegroepen waaronder Barada TV. De satellietzender brengt nieuws dat door de huidige regering gecensureerd zou worden. Eén van de oprichters is lid van de Syrische ballingen-groep ‘Beweging voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling’.
De aankondigde opheffing van de noodtoestand heeft president Bashar el-Assad geen rust opgeleverd. De demonstraties gaan door en ook het geweld er tegen. Een ordedienst schoot maandagochtend op een begrafenisstoet van een man die was doodgeschoten bij eerdere protesten. Bij de beschieting zouden drie doden en een vijftigtal gewonden zijn gevallen.
Ook andere protesten van de afgelopen weken eindigden in bloedbaden. Veiligheidsmensen van Assad schoten met scherp op de demonstranten. Die eisen nu niets minder dat het vertrek van de president.
Assad kondigde dit weekend hervormingen aan. Hij zou een reeks wetten willen doorvoeren “die hard zijn voor saboteurs”. Demonstraties zouden in de toekomst niet meer nodig zijn, zei hij op de Syrische staatstelevisie. Hij zou zelfs bereid zijn te praten met de vakbonden van de demonstranten. De Syrische jurist en mensenrechtenactivist Haytham Maleh zei zondag dat Assad ook hervormingen in het rechtssysteem moet doorvoeren omdat dat nu corrupt en partijdig is. Aan die eis heeft Assad nog geen gehoor gegeven.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JoopSchouten
JoopSchouten18 apr. 2011 - 6:59

Assad heeft geen andere keus dan er keihard tegenin te gaan. Zijn lot is anders bezegeld. Erdogan kan hem niet laten vallen i.v.m. de Koerden. Iran helpt zijn wrede regime en Assad beschuldigd 'Het Westen' en Israel ervan de pro-democratische onrust te veroorzaken. Ik denk dat het een enorme slachting gaat worden terwijl de rest van de wereld 'machteloos' toekijkt.

karuna2
karuna218 apr. 2011 - 6:59

Het bericht heeft de geur alsof we dit vreselijk moeten vinden, maar eerlijk gezegd zie ik niet in waarom de VS niet een tv station zou mogen steunen dat iets anders laat horen dan wat Assad wil dat de mensen horen. Ik denk dat de hoeveelheid geld die Assad op de een of andere manier gekregen heeft om in het zadel te blijven zitten veel groter is. Iedereen lijkt nu te denken dat de VS en het Westen ineens hun belangen zien in de opstandelingen, terwijl nog geen half jaar geleden iedereen riep dat de dictators in het zadel gehouden werden door het Westen. Persoonlijk geloof ik het laatste meer en is het bedrag dat naar de opstandelingen gegaan is een broodkruimel vergeleken bij wat er gegaan is naar het in stand houden van de regimes.

Anton3
Anton318 apr. 2011 - 6:59

Er zijn ook berichten in de media verschenen over financiële steun en wapens die aan te rebellen in Syrië zouden zijn gegeven. En met die wapens zouden vervolgens vreedzame demonstranten vanaf daken zijn beschoten met als gevolg vele doden en gewonden. Volgens deze lezing zijn dus niet de veiligheidstroepen van Al Assad verantwoordelijk voor de slachtoffers. Veel mensen zullen bij dit bericht denken ‘het zal wel’. Zelf denk ik dat de waarheid ergens in het midden zal liggen. Zowel veiligheidstroepen, als subversieve elementen die door externe partijen worden gesteund zijn verantwoordelijk voor het geweld. Amerika en Israël, radicale Islamitische groeperingen en de koerden zijn uit op de val van Bashar al Assad. Dit terwijl onder zijn leiding het land tamelijk stabiel is en hij de meerderheid van de bevolking aan zich weet te binden. Het is een illusie te denken dat een democratie volgens ons idee toepasbaar is in het Midden Oosten. Israël mag dan democratisch zijn vanwege de vrije verkiezingen. Het is allesbehalve een rechtstaat.

leeuwenvanj
leeuwenvanj18 apr. 2011 - 6:59

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1373444/Libya-The-dirty-secret-UK-arms-sales-Gaddafi.html?ITO=1490# http://www.vredessite.nl/andernieuws/2011/week16/index.html De wereld lijkt alleen over voordelen van vrije markten,wapentransacties,banken,strategische belangen etc te gaan. Ook GB heeft voor kort nog wapens aan Syrie verkocht en de EU heeft een nabuurschap met Syrie, een land wat al meer dan 40 jaar een noodtoestand heeft . Wat mensenrechten?

[verwijderd]
[verwijderd]18 apr. 2011 - 6:59

Wat stout van de VS. Zo maar media financieren die nieuws brengen dat 'n dictator onwelgevallig is. Goed dat er even 'schande!' over wordt geschreeuwd. Zonder Wikileaks weet ik, en de rest van de wereld, dat Syrië zich weer bemoeit met de binnenlandse politiek van b.v. Libanon. Maar dan in de vorm van politieke moorden en de bewapening van religieus verdwaasde fanatici. Vinden we daar ook iets van?

1 Reactie
Janssen3
Janssen318 apr. 2011 - 6:59

Precies, Ik ben het trouwens even kwijt of we nou met zijn allen de VS de schuld moeten geven van het geweld of dat we nu de opstandelingen moreel moeten ondersteunen.