Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VS en VK voeren aanvallen uit in Jemen met steun van Nederland

  •  
12-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6281 keer bekeken
  •  
jemen

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben de aanval geopend op de Houthi’s in Jemen. De twee landen hebben meer dan honderd raketten ingezet om meer dan zestig doelen te treffen.

De Houthi’s vielen de afgelopen weken schepen aan in de Rode Zee. “Deze aanvallen hebben Amerikaans personeel, civiele zeelieden en onze partners in gevaar gebracht, de handel in gevaar gebracht en de vrijheid van scheepvaart bedreigd”, aldus de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring.

De NOS meldt: “In reactie op de aanvallen roept Rusland de Veiligheidsraad bijeen om de kwestie te bespreken. Rusland wil dat dat vandaag nog gebeurt. Afgelopen woensdag nam de Veiligheidsraad een resolutie aan waarin werd geëist dat de Houthi's zouden stoppen met hun aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee. Rusland en China onthielden zich toen van de stemming.

De VS en het VK kunnen rekenen op de steun van het Nederlandse demissionaire kabinet. In een verklaring schrijft Mark Rutte: “De aanvallen van de Houthi’s zijn een duidelijke schending van het internationaal recht en vormen een bedreiging voor maritiem personeel en handelsstromen. Het Amerikaans-Britse optreden is gebaseerd op het recht op zelfverdediging, heeft als doel het beschermen van de vrije doorvaart en richt zich op de-escalatie. Nederland als van oudsher zeevarend land hecht enorm aan het recht op vrije doorvaart en steunt deze gerichte operatie.”

De acties van de Houthi’s hadden flinke gevolgen voor de wereldwijde levering van goederen. Zo’n 10 procent van de wereldhandel vindt plaats via schepen die door de Rode Zee varen, schrijft NRC.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.