Joop

VS bouwt troepenmacht op tegen China

  •    •  
16-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-HillaryClinton_Manilla300.jpg
Militair materiaal voor de Filipijnen en meer soldaten in Australië
De VS versterken hun militaire positie in Zuidoost-Azië om de invloed van China in te perken, zo meldt de Volkskrant woensdag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft militaire steun toegezegd aan de Filipijnen, die zich zorgen maken over de groeiende spanning met China. Ook zullen de VS meer militairen stationeren in Australië.
De spanning tussen China en de VS in het gebied bestaat al langer. China beschouwt uitgestrekte delen van de Grote Oceaan als zijn eigendommen, terwijl de VS die als internationale wateren beschouwen, bericht de Volkskrant. 
Maar de toenemende invloed van China is maar één reden voor de uitbreiding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Australië, zegt Ben Rhodes, een binnenlandse veiligheidsadviseur van de VS. De VS willen volgens hem ook sneller kunnen reageren op natuurrampen in de regio, zoals de verwoestende aardbeving en tsunami eerder dit jaar in Japan. Daarnaast zouden de strijd tegen terrorisme en piraterij een belangrijke rol spelen. Maar een grotere Amerikaanse aanwezigheid zou de VS vooral helpen “onze belangen en onze bondgenoten te beschermen”, aldus Rhodes.
Niet iedereen was blij met de komst van Clinton naar de Filipijnen. In de hoofdstad Manilla werd haar konvooi bekogeld met verfbommen, zo meldt onder andere Trouw.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

JoopSchouten
JoopSchouten16 nov. 2011 - 11:25

Wie gaat dat betalen?

.2
.216 nov. 2011 - 11:25

Als iedereen gewoon op haar eigen grondgebied blijft. En de internationale wateren die moeten we allemaal bewaken. Hup VS terug in je hok!

Waterbeer
Waterbeer16 nov. 2011 - 11:25

Komt mij toch over alsof men een beetje dom is daar in de VS

leeuwenvanj
leeuwenvanj16 nov. 2011 - 11:25

Goed voor het militair industrieel complex toch?

pietdevries2
pietdevries216 nov. 2011 - 11:25

Cuba en de Filippijnen waren de eerste VS kolonies. Cuba heeft zich ontworsteld aan het VS juk, met alle gevolgen van dien, net als Iran, de Filippijnen zijn nog steeds een kolonie. Wat de VS voorheeft met nog meer militairen in de Stille Zuidzee, het is me een raadsel. China heeft net het eerste vliegdekschip in de vaart gebracht, hoeveel de VS er heeft, misschien 20. De opsomming hier bij een dwaas van de aantallen kernkoppen van de beide landen is een lachtertje, één kernkop veroorzaakt vele malen de nucleaire vervuiling van Fukusjhima, het zijn dus zelfmoorddingen. Waar een nucleaire oorlog toe leidt, lees Nevil Shute On the Beach, het werd geschreven aan het begin van de koude oorlog, ergens in 1953. Het eindigt met het uitdelen van zelfmoordpillen door de Nieuw Zeelandse regering als de radio actieve wolken het land naderen. De VS staatsschuld is iets van 100 % van het nationale inkomen, ik hoorde net vanmorgen dat, als de VS z'n 'defensie' uitgaven met 90 % vermindert, dat het dan nog steeds meer uitgeeft aan 'defensie' dan welk land ook ter wereld. Of en wanneer de VS burgers er eens achter komen dat je 'defensie' niet kunt eten, ik vraag het me af. Iran beweert dat de VS het meest gehate land ter wereld is, dat zou best eens zo kunnen zijn. Overigens is het uiteraard niet waar dat het westen de kolonisatie heeft uitgevonden, de Romeinen konden het b.v. ook al, ook de Inca's, vrijwel geen volk deed het niet. Alleen is het wel zo dat het westen met koloniseren het meest 'succesvol' is geweest, vrijwel overal ter wereld is de hamburger cultuur doorgedrongen.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2011 - 11:25

Iedereen heeft het recht zijn belangen te beschermen, de een doet dat met verfbommen, de ander met fosfor of verarmd Uranium. Laat ze eerst eens hun schulden afbetalen......China heeft tot dusver nog geen machtsmisbruik ten toon gespreid. Dat kun je van de VS niet zeggen.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten16 nov. 2011 - 11:25

'China heeft tot dusver nog geen machtsmisbruik ten toon gespreid' ?

JoopSchouten
JoopSchouten16 nov. 2011 - 11:25

http://www.youtube.com/watch?v=aQ7jfX7GItU

MichelReiziger
MichelReiziger16 nov. 2011 - 11:25

Roelf, China is al een aantal jaren bezig met kolonisatie 2.0 Met name in Africa. Wat het westen na het ineenstorten van het communisme heeft laten liggen (het klaarstomen van Africa als nieuwe afzetmarkt door werkelijke hulp te bieden - met name infrastuctuur en afzet van grondstoffen) heeft China in de afgelopen 10 jaar op een gigantische schaal opgepakt. Niet voor niks dat de VS maar ook veel westerse landen stevig grip willen houden op het noorden van Africa en andere olieproducerende landen. Leve de democratie in 'dat soort' landen...zolang het maar onze democratie is

addystoker
addystoker16 nov. 2011 - 11:25

het vijand denken is nog steeds aanwezig, maar ze mogen ons wel uit de financiële ellende helpen.. China laat zich op dat terrein van haar goede kant zien, en dan toch dit? lijkt sterk op stank voor dank..

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 nov. 2011 - 11:25

Ach Addy, als je hier af en toe die anti-Chinese sentimenten leest. Met vergeet maar graag dat we vrijwel geheel onze economische welvaart (LOL) de laatste 10 jaar te danken hebben aan de groei in Azie, dan met name in China. Wat het enorme effect is van productie verplaatsen zag je ongeveer 20 jaar geleden al in Japan beginnen. Japanse bedrijven maakten toen superwinsten door massaal productie te verplaatsen naar Aziatische lage lonenlanden. Echter de productie in Japan zelf nam nauwelijks toe. Japanse bedrijven deden het dus prima, de werkloosheid in Japan werd nauwelijks minder. Nu heeft meer dan 90% van alle duurzame producten geproduceert in de wereld een relatie met Azie (met name China) of dit nu gaat om de machines, half fabrikaten, levering van grondstoffen of de uiteindelijke eindproducten. Er is nu sprake van een wereldwijd zogenaamd "wal-mart effect." Dit is heel ernstig. Het zou heel moeilijk zijn om dat nu nog te doorbreken, op zo een manier dat het geen grote internationale (handels)conflicten gaat geven.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2011 - 11:25

Dit staat dusdanig ver boven ons vind ik, dat ik in ieder geval niet eens een gok durf te wagen naar het benoemen van moverende redenen. Wat ik wel zie is een onbegrijpbaar verlangen. Een tegen natuurlijk verlangen in de context van de menselijke essentie. *Neemt grote stap naar achteren* *En nog 1* Bruin, wit, geel, geloof, kleur haar, man, vrouw, de kleur van de ogen, land van herkomst, leeftijd, dood of nog in leven...... Elk mens.... ........Wanneer voelen we ons gelukkig, blij?..... ....Dat is wannneer je jongste neefje, die je geboren hebt zien worden, plaagt met zijn eerste baardharen tijdens een BBQ..... ...........Dat is wanneer je voor je zelf of een naaste het dak hebt gerepareerd.... ......Ziet dat iemand van je houd om wie je bent.... ....Dat lente gevoel, wanneer na lange donkere dagen de eerste heldere hemel je omgeving met zonnestralen overgiet.....je al omhoog kijkend je ogen sluit en een glimlach op je gelaat verschijnt bij het voelen van de warmte die deze zonnestralen op je gelaat achter laat.... Daarvandaan..... zou een mens nooit in staat kunnen zijn om aan te sturen op oorlog...

1 Reactie
FrankTalk
FrankTalk16 nov. 2011 - 11:25

@manderijn fruitvlieg Zo denk ik er ook over. Hebzucht maakt blind.

denmol
denmol16 nov. 2011 - 11:25

Amerika is duidelijk een grootmacht in verval die als een reus op lemen voeten de klassieke kenmerken van zo’n tanende macht vertoont en deze actie is daar een onderdeel en levend voorbeeld van. Een grootmacht in verval die weet dat hun macht tanende is zal, zo heeft de geschiedenis uitgewezen, met graagte zijn spierballen tonen en willen laten zien dat het er nog is en dat doet met dit soort acties die mijns inziens eerder gezien kan worden als een teken van zwakte en angst in plaats van een van macht en zelfvertrouwen. Als het tot een militair conflict komt met China dan vrees ik dat het met de wereld gedaan is want dit is nog het enige land dat de Amerikanen tegenwicht kan bieden en ze zijn een niet te onderschatten met nucleaire wapens toegeruste militaire tegenstander voor elke macht in deze wereld. Niet onbelangrijk is het gegeven dat voornamelijk China de eigenaar is van de torenhoge schuldenlast van de VS die een nog steeds groter wordende schuldenberg heeft die wellicht nooit afbetaald zal kunnen worden. Dit gegeven maakt dat China , naast hun niet zo bekende maar toch wel met recht gevreesde militaire macht, voor Amerika een ander verhaal is dan welk ander land dan ook die ze als potentiële vijand beschouwen.

1 Reactie
keck66
keck6616 nov. 2011 - 11:25

"Als het tot een militair conflict komt met China dan vrees ik dat het met de wereld gedaan is want dit is nog het enige land dat de Amerikanen tegenwicht kan bieden en ze zijn een niet te onderschatten met nucleaire wapens toegeruste militaire tegenstander voor elke macht in deze wereld." Nee. De VS hebben een veelvoud aan spullen, 5100 kernkoppen tegenover 500 Chinese om maar ns wat te noemen. In janauri van dit jaar was het Amerikaanse budget ruim 650 miljard en het Chinese nog geen 100 miljard. Bovendien hebben de VS Japan als belangrijkste partner en het opkomende India.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2011 - 11:25

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
pietdevries2
pietdevries216 nov. 2011 - 11:25

Laat ik iedereen hier vertellen, China is geen haar beter waar ook ter wereld dan het westen. Mogelijk zelfs integendeel, maar laten we het erop houden dat ze even erg zijn. Ik vrees dat even erg juist is, als je 'waar ook ter wereld' leest als zowel binnen als buiten de betreffende landen. 11 september diende ook om onze vrijheden drastisch in te perken. Verdenking van terrorisme is voldoende om wie dan ook op te sluiten.