Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

VS blokkeerde geldstroom naar Wikileaks

  •  
15-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
JulianAssange_300_01.jpg
Amerika en Australië zette Wikileaks op een zwarte lijst na publicatie van duizenden geheime militaire documenten
Julian Assange, oprichter van Wikileaks beweert het slachtoffer te zijn van Amerikaanse financiële oorlogvoering. Na de publicatie van duizenden geheime militaire documenten zette de VS Wikileaks op een zwarte lijst voor verdachte bedrijven. Daardoor besloot Moneybookers, een Brits bedrijf die donaties doorschuift naar de klokkenluiderswebsite, het account van Wikileaks op te heffen.
De beruchte Wikileaks documenten over de oorlog in Afghanistan sloegen in als een bom. De klokkenluiderswebsite publiceerde in juli 92.201 documenten over de oorlog in Afghanistan. Daaruit bleek dat bij aanvallen van de speciale Task Forse 373 eenheid, Afghaanse burgers waren gedood. Maar die doden waren nooit geregistreerd waaruit bleek dat de Amerikaanse overheid eigen misstappen in de doofpot probeerde te stoppen.
Het Pentagon vroeg Wikileaks hen de documenten te overhandigen vanwege veiligheidsredenen. De gepubliceerde persoonsgegevens zouden militairen en informanten in gevaar brengen, maar Assange weigerde. Hij dreigde zelfs nog meer documenten online te zetten. Een week daarna besloot Moneybookers het account van Wikileaks op te heffen, meldt The Guardian. Moneybookers besloot dat te doen toen ze Wikileaks op een zwarte lijst vonden voor Amerikaanse verdachte bedrijven. Ook in Australië, het land waar Assange vandaan komt, bleek Wikileaks ook op ‘black list’ te staan. Het internet betaalbedrijf vond daardoor het risico te groot om zaken te blijven doen met Assange.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

steefl
steefl15 okt. 2010 - 14:45

Ja er vreemd dat de VS niet blij is met Wikileaks. Dit had hij natuurlijk nooit verwacht. Hij lekt geheime documenten waardoor de Amerikaanse overheid in verlegenheid wordt gebracht en ineens blijken zij stappen tegen hem te zetten.

tm2000
tm200015 okt. 2010 - 14:45

Het is een goede zaak als de doofpot open wordt getrokken. Maar ik heb zo'n vermoeden dat de 92000 document niet allemaal zijn doorgelezen om zeker te weten dat er iets naar buiten is gekomen wat ongewenst is. Er zijn genoeg militaire zaken (identiteit opstandelingen vijandige regimes bijvoorbeeld) die achter slot en grendel moeten blijven.

ColorHugo949
ColorHugo94915 okt. 2010 - 14:45

Onafhankelijke oorlogsverslaggeving is niet makkelijk als er belangen op het spel staan dat de supermacht niet mag falen. Zeker als berichtgeving gevoelige zaken blootlegt van miskleunen en missers van ISAF-OEF. Militair is de heilige ( culturele ) oorlog niet te winnen. Afghanistan laat zich niet met geweld democratiseren tot een Westerse modelstaat. Wikileaks speelt een belangrijke rol in het verbreden van het referentiekader van de echte werkelijkheid in Afghanistan. Niemand heeft baat bij een te rooskleurige voorstelling van zaken. De USA praat inmiddels met leiders van de Taliban en zijn bezig met een politieke exitstrategie.

HugoSpanje
HugoSpanje15 okt. 2010 - 14:45

Meneer Julian Assange meent slachtoffer te zijn van Amerikaanse financiële oorlogvoering. Door met staatsgeheimen van een wereldmacht te gaan jongleren vraagt hij aardig om moeilijkheden. Ik vraag mij af of hij er zich van bewust is dat als hij in volle lengte metersdiep in een wespennest kruipt wel eens in zijn blote kont gestoken zou kunnen worden. En niet één keer denk ik.

ErnsTT2
ErnsTT215 okt. 2010 - 14:45

Waarom horen we Wilders en zijn PVVee nu opeens niet in het geweer komen tegen deze schending van The First Amendment Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

Klaas2
Klaas215 okt. 2010 - 14:45

Wikileaks is een luis in de pels van iedere regering en ieder groot bedrijf. Het is duidelijk dat grote machten Wikileaks liever zien verdwijnen. Ze zouden zich ook kunnen afvragen wie de documenten lekt, in plaats van wie ze publiceert, maar vaak komt het dan dicht bij huis. Die "bronnen uit Den Haag" of "bronnen uit Washington" werken regelmatig in opdracht van ministers of zelfs presidenten. Je moet je bij een lek altijd afvragen wie er voordeel van heeft. Vaak kom je dan in de goede richting. Zoals bijvoorbeeld, die brief van Klink, wie zit er achter dat die gelekt is, het zou me niet verbazen wanneer de waarheid hierover dit kabinet ten val zou brengen. Dus, wie had er voorbeeld van het lekken van die militaire documenten? Waarom is de betreffende persoon nog niet gearresteerd? Het moet toch een kleine kring zijn geweest waarin hij gevonden kan worden?

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94915 okt. 2010 - 14:45

Goede bijdrage Rouane. Het lekken van staatgeheimen, heeft vrijwel zeker een politiek doel, en komt zelden uit voort uit onmacht binnen de organisatie beleid bij te stellen. Een regering is geneigd altijd een gunstig beeld van haar uitvoerend beleid te geven en het ten koste van alles te verdedigen. Propaganda verdraagt geen kritiek er staan grote belangen van macht en carriëres op het spel. Als landen in oorlog zijn spelen morele afwegingen van het gevoerde beleid veel sterker op het gemoed van betrokken bestuurders en militairen. Een besluit om oorlog te voeren is een statische beslissing op een tijdstip X. Het verloop van een oorlog is dynamisch, chaotisch en onvoorspelbaar. Er dient continue evaluatie van strategie plaats te vinden, over kansen, middelen en verliezen. Een oorlog met oogkleppen voortzetten op basis van een statische beslissing uit het verleden, komt erg dicht bij "Befehl ist Befehl" en is kortzichtig. Wikeleaks veoorzaakt slachtoffers....? Je moet wel durven als overheid die oorlog voert dat te beweren. Wikileaks voorkomt juist toekomstige slachtoffers en verkort kansloze miliaire missies! Schone oorlogen bestaan niet.