Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

#Vrouwensteunenvrouwen met een doekje voor het bloeden

  •  
05-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
426973819_ebd3aafcc5_z

© Cc-foto: Annabelle Shemer

'Op social media en in de vox popjes werd geschamperd dat er dan maar gewoon niet geneukt moest worden. Alsof alleen vrouwen seks hebben. Was dat maar zo, dan hadden we die hele kutpil niet nodig'
“Typisch”, is wat ik dacht, toen ik gisteren las dat er een hashtag in het leven was geroepen om vrouwen te helpen aan de anticonceptiepil te komen die ze al maanden niet, of nauwelijks meer kunnen krijgen. Chantal Kuipers bedacht #vrouwensteunenvrouwen omdat een probleem waar miljoenen Nederlandse vrouwen mee kampen niet belangrijk genoeg wordt bevonden om actie op te ondernemen.
Verschillende apotheken waarschuwen dat ook de alternatieven schaars beginnen te worden, maar volgens de minister kunnen vrouwen prima een ander middel slikken. Dezelfde vrouwen die er vaak jaren over doen om een pil te vinden waar ze niet knetterdepressief van worden, of trombose van krijgen, of kilo’s van aankomen, of die geen zware dermatologische problemen veroorzaakt. Boeien dat de minste verstoring van het zorgvuldig opgebouwde hormonale evenwicht voor veel vrouwen betekent dat ze ineens meer dan een maand lang ongesteld zijn, of dubbel liggen van de krampen. Slik gewoon iets anders en zeik niet zo.
Kutpil Op social media en in de vox popjes werd geschamperd dat er dan maar gewoon niet geneukt moest worden. Alsof alleen vrouwen seks hebben. Was dat maar zo, dan hadden we die hele kutpil niet nodig. Bovendien is de pil meer dan een voorbehoedsmiddel. Ik ging – net als heel veel andere meisjes – jaren voordat ik seksueel actief werd aan de pil, om excessief bloedverlies te bestrijden. De pil is een geneesmiddel tegen ernstige menstruatiepijnen en van levensbelang voor vrouwen met endometriose.
Bij EenVandaag werd nog een poging gedaan om te suggeren dat mannen wellicht ook een deel van de last op zich zouden kunnen nemen en werd er aandacht besteed aan een nieuwe anticonceptiegel voor mannen die wellicht binnenkort op de markt komt (dat hebben we echter vaker gehoord). Om vervolgens het item af te sluiten met de dubieuze claim dat uit onderzoek zou blijken dat vrouwen mannen niet vertrouwen om de pil te nemen en dat dus niet zouden willen. Gelukkig, is het toch nog allemaal de #schuldvandevrouwtjes.
Vertrouwen Er wordt inderdaad vaak geroepen dat vrouwen mannen niet zouden vertrouwen als het gaat om anticonceptie en als je bedenkt dat er een werkwoord bestaat voor het stiekem snel je condoom afdoen voor de seks ( stealthing ), dan is dat niet zo vreemd. Daar staat tegenover dat een ruime meerderheid van vrouwen vindt dat de verantwoordelijkheid voor anticonceptie ongelijk verdeeld is en dat ze de mannenpil een goed idee vinden. Uit onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt bovendien dat slechts 2 procent van de ondervraagde vrouwen niet op het anticonceptiegebruik van hun mannelijke partner zou durven te vertrouwen.
Toch is er 58 jaar na de introductie van de anticonceptiepil voor vrouwen nog steeds geen alternatief voor mannen. 1,2 miljoen vrouwen blijven voorlopig afhankelijk van alternatieve recepten met onzekere bijwerkingen, losse strips die voor woekerprijzen verkocht worden op Marktplaats, of de restjes bijna verlopen anticonceptiepillen die solidaire vrouwen via social media aan elkaar uitdelen. En dat in het land dat heel Afrika denkt te kunnen vertellen hoe zij hun gezinsplanning moeten regelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.