Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Vrouwenquotum bij debatten, vage peilingen en het wonder van Klaver

  •  
08-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In Oh Oh Den Haag bespreken Peter Kee, parlementair journalist voor Pauw & Jinek, en Francisco van Jole van Joop de politieke actualiteit. Van Jole wil eerst even van Kee weten hoe het zit met het verhaal in De Telegraaf dat Rutte in de val is gelokt door zijn talkshow. Kee verwijst het bericht naar het rijk der fabelen.
Daarna gaat het over het schrijnend gebrek aan vrouwen in de politiek. Volgens Kee komt dat omdat vrouwen niet willen. Van Jole stelt dat het een veel dieper liggend probleem is. Partijen die geleid worden door vrouwen verliezen kiezers. Hij verklaart dat uit een cultuur – “vaker een dingetje bij de positie van vrouwen” – die hardnekkig seksistisch is.
Daarna gaat het over de peilingen die vaag zijn maar tegelijk heel belangrijk en tot slot stipt Van Jole nog even aan welk bijzonder project Klaver aan het realiseren is. Hij maakt van GroenLinks een volkspartij door het gewone te benadrukken en het (ex-)hippie-gedachtengoed achter zich te laten. “Zo haalt hij lager opgeleiden binnen zonder de intellectuelen van zich te vervreemden. Als het hem lukt GroenLinks zo groot te maken, is dat een prestatie van formaat.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Zakenpief
Zakenpief9 mrt. 2017 - 13:00

Ik heb hard gelachen om Van Jole. Hij zegt dat de NLse man vrouwen niet serieus neemt en meteen bewijst hij zijn eigen punt, door consequent door presentatrice Willemijn (?) heen te praten. Of eigenlijk, over haar heen te praten. Ik vind het jammer dat ze hem hierop niet aansprak, want ze was zichtbaar geergerd. Overigens is het helemaal niet duidelijk of het gebrek aan vrouwen in de politiek door mannelijke stemmers komt. Misschien dat vrouwelijke stemmers wel niet op andere vrouwen stemmen? Jole speculeert er maar wat op los. Verder is die 35% eigenlijk een redelijke afspiegeling van de NLse arbeidsmarkt, waar vrouwen zelden een full time baan hebben, toch een vereiste voor het Kamerlidmaatschap. Ik denk dat daar eerder de reden gevonden kan worden dan in het vermeende seksisme van de NLse man, die op bijna alle andere vlakken geemancipeerder is dan zijn collega's in de rest van de wereld, met wellicht uitzondering van Scandinavie.

Minoes2
Minoes29 mrt. 2017 - 13:00

Als je denkt dat vrouwen aan de macht anders reageren en regeren dan mannen aan de macht, dan zou je nog weleens heel gek kunnen opkijken. Maar ook sat is emancipatie toch, een canaille.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mrt. 2017 - 21:09

[Zo haalt hij lager opgeleiden binnen zonder de intellectuelen van zich te vervreemden.] Het gaat niet lukken. Die intellectuelen stemmen namelijk GroenLinks als tweede keus partij omdat zij 1 punt van GroenLinks heel erg belangrijk vinden en GroenLinks daarin beter vinden dan hun eerste keus partij. Die belangrijke punten die intelectuelen over de streep trekken waren het pacifisme, waar met de politietrainingsmissieleugen afscheid van genomen is, of het millieu waarvan tijdens deze campagne afscheid genomen is. De intellectuelen gaan op hun eerste keus stemmen, D66 en misschien een paar op de PvdD, een handjevol naar PvdA of VVD..

2 Reacties
Minoes2
Minoes29 mrt. 2017 - 12:55

Nou misschien werkende laagopgeleiden. Uitkeringen daar kan ik vooralsnog niets van vinden enkel de AOW die wat verhoogd zou worden. Het afschaffen van het eigen risico ziektekosten mag de chronisch zieke vervolgens weer betalen aan dat wat verhoogd wordt in belastingen. Marktwerking in de zorg blijft bestaan. Programma ligt dicht bij het PvdA programma, behalve op gebied van milieu waar de PvdA de kolencentrales wil openhouden bijvoorbeeld en GL. die , ik dacht nog dit jaar, wil sluiten. Plus dat GL de inkomensverschillen minimaal verkleind zoals de PvdA zegt te doen, ook daar niets nieuws onder de zon. Tja ze willen via Europa de belastingontwijking aanpakken. Maar dat is zo ver weg. Belangrijker punt als je het EU parlement moet kiezen, omdat ze blijkbaar beseffen dat dat hier in een kabinet in Nederland niet even geregeld kan worden. Dus ben uitkeringsgerechtigd en ziek dan koop je heel misschien wel een katje in het zakje en ga je er misschien nettowar op vooruit ( hoe en hoeveel, zeggen ze niet) en kun je evengoed nog niet naar het ziekenhuis omdat je het niet kunt betalen. Hij rekent dat nl. mee als compensatie gestegen belastingen.

Minoes2
Minoes29 mrt. 2017 - 12:58

Corr. Dus ben je uitkeringsgerechtigd en ziek, dan koop je heel misschien wel een katje in het zakje en ga je er misschien netto wat op vooruit ....... Ik weet het niet wordt mij in ieder geval niet geheel duidelijk. Mocht het anders zijn vertel!

Rara2
Rara28 mrt. 2017 - 20:19

Vrouwen zeggen zelf dat ze niet willen http://www.ad.nl/nieuws/vrouw-lijsttrekker-van-grote-partij-ik-zou-wel-gek-zijn~ac64f235/ Door te zeggen "er is een ander probleem" neem je de vrouwen juist nog minder serieus.