Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Vrouwenhaat op z'n Westers

  •  
03-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
miss_300_02.jpg
Documentaire geeft schokkend beeld van absurde rolverdeling
Miss Representation is een confronterende documentaire over de manier waarop Amerikaanse media systematisch vrouwen portretteren. Alles draait om uiterlijk en vrijwel nooit om bijvoorbeeld intelligentie. Volgens maakster Jennifer Siebel Newsom is dat bepalend voor hoe vrouwen zichzelf zien en de beperkte rol die vrouwen in het maatschappelijk leven spelen. Deze 8 minuten durende trailer geeft een beeld van haar betoog. Het is niet alleen maar een aanklacht maar ook een oproep tot verandering en hoe die zou moeten plaatsvinden.
De film draait momenteel in filmhuizen in de Verenigde Staten.
Bezoek ook de site van Miss Representation

Meer over:

kijk nou, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

PietPieters
PietPieters3 okt. 2011 - 9:47

Doe ze allemaal een boerka aan in de reklame en het probleem is opgelost. Tenminste.......

BanSanten
BanSanten3 okt. 2011 - 9:47

Over media en het portretteren van vrouwen. Heeft iemand premier Rutte zien ginnegappen met zijn maatjes in het kabinet terwijl Marianne Thieme aan het woord was tijdens de Algemene Beschouwingen? Zou Rutte dezelfde minachting hebben laten zien als het geen vrouw, maar een man van de Partij voor de Dieren was geweest?

CorvusCorone
CorvusCorone3 okt. 2011 - 9:47

Niet om het een of ander maar de VS is juist bij uitstek een land dat zich laat leiden door een sprookjesboek.

Klapschaats2
Klapschaats23 okt. 2011 - 9:47

We hoeven echt niet buiten de NL grenzen te kijken voor deze ontwikkeling. Elke langlopende NL soap heeft het, of verdwijnt van het scherm. Ooit de TV na middernacht aangezet? Dus ook bij ons. En dan heb ik het nog niet over alle westerse en niet-westerse religies die hetzelfde vertegenwoordigen maar er andere plaatjes bij gebruiken. Een helaas niet te keren ontwikkeling.

Emery
Emery3 okt. 2011 - 9:47

Al sinds mensenheugenis worden sieraden en lichamelijke aanpassing ingezet om er net iets beter uit te zien dan de rest. Wat gisteren mooi was, is vandaag lelijk en omgekeerd. Normen verschuiven. Binnen die normen heb je altijd voorlopers, meelopers en achterblijvers.

Lucifer2
Lucifer23 okt. 2011 - 9:47

Niks mis met een lekker wijf. O, wacht....

Lucifer2
Lucifer23 okt. 2011 - 9:47

Bijna zou ik schrijven : doe eens normaal man, maar dat is al te flauw. Zoonlief van 13 heeft een vriend die een vriendin heeft. Ze zijn er mee bezig. Nul aanwijzingen dat ze meiden als minderwaardig, als sexobjecten beschouwen. Wat moet ik anders doen dan benadrukken dat hij zichzelf moet blijven ?

Samir2
Samir23 okt. 2011 - 9:47

Ach ja, onderdrukking in Westerse landen *zucht*, maar het kan ook anders: Saudi-Arabië kent een diepgewortelde wettelijke onderwerping van vrouwen aan mannen. Het systeem van voogdijschap beknot de rechten van vrouwen op zeer ernstige manier, zowel in hun privéleven als in het openbaar. Zonder toestemming van een mannelijke voogd mogen Saudische vrouwen niet reizen en trouwen, en geen betaald werk verrichten of hoger onderwijs volgen. Ook het besturen van een auto is hun verboden. Een campagne voor het recht om auto te rijden, die Saudische vrouwen in juni van dit jaar voerden, eindigde in tientallen arrestaties. Bron: Amnesty International

Dewik2011
Dewik20113 okt. 2011 - 9:47

En de media worden gedomineerd door vrouwen, dus dit is iets wat ze zich zelf aan doen. Trouwens....lekkere meid.

bobbie2
bobbie23 okt. 2011 - 9:47

Het is feitelijk de commercie. Er moet verkocht worden, dus zorgt men dat de media overstromen met mooie meisjes en spullen om een mooi meisje te worden. Maar dat geldt evengoed voor mannen. Of het nu om sport, voeding, make-up, kleding, maandverband of om fietsen gaat, alles wordt verkocht door aantrekkelijke mannen en vrouwen. Kijk de commercials er maar op na, alles draait om gezond en mooi. Het heeft niets te maken met emancipatie of juist achterstelling van de vrouw. De aandacht voor uiterlijkheden zoals die bij velen van ons aanwezig is, wordt door de media (= commercie) alleen maar uitvergroot. Ik denk zelfs dat de aandacht voor het uiterlijk zelfs versterkt is door de emancipatie van de vrouw. Want daarmee kan een vrouw zich onderscheiden van andere gekwalificeerde vrouwen en mannen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 okt. 2011 - 9:47

Mimi doet haar best om mijn punt te illustreren dat het filmpje niet simpel een kwestie is van "mannen die vrouwen onderdrukken". Het zijn, zo legde ik uit, zowel mannen als vrouwen die meedoen aan deze ontluisterende stereotypering. De oorzaak, zo legde ik uit, is een systeem: het systeem dat geld als enige vorm van regulering is overgebleven. Veel mensen krijgen dan mee dat geld het belangrijkste is. Belangrijker dan recht doen aan mensen, bijvoorbeeld. Ook dat illustreert Mimi hier onder prachtig: zij is zelfs zo gaan geloven dat geld het belangrijkste ter wereld is dat ze hier op Joop bekeringspogingen doet, om anderen ook te laten geloven dat geld het belangrijkste is dat er is. Waarmee ze mijn punt bewezen heeft: QED

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2011 - 9:47

Waarom dit beperken tot het 'westen' ? Wat is dat eigenlijk het westen? Of is dat ieder land wat zich niet door een sprookjesboek laat leiden?

1 Reactie
Diantha2
Diantha23 okt. 2011 - 9:47

Dat zijn de Westerse landen, waarvan er ook een aantal zich door sprookjesboeken laten leiden, zoals de VS. Het zijn de landen die beduidend anders omgaan met hun vrouwen dan de Aziatische, of zelfs de Oost-Europese of sommige Afrikaanse. Vooral in onze eigen cultuur wordt het verschil tussen man en vrouw benadrukt, terwijl dat wetenschappelijk als volslagen onzin wordt debunked.

Le Chat Botté
Le Chat Botté3 okt. 2011 - 9:47

Islamitische mannen dwingen hun vrouwen in een Boerka, westerse mannen dwingen hun vrouwen in het lichaam van een zestienjarige cock-teaser. Same difference?

2 Reacties
over1joop
over1joop3 okt. 2011 - 9:47

Er is een verschil, Vincent. Het verschil is dat westerse vrouwen gebruikt worden voor materialistische doeleinden, vrouwen in boerka worden niet op tv getoond om de kijkcijfers omhoog te krikken of om een auto te verkopen. Ps. hou nou is een keer op met Islamitische vrouwen worden gedwongen door hun mannen. Hoelang zal een huwelijk stand houden onder dwang????

TheRealHandyman
TheRealHandyman3 okt. 2011 - 9:47

Bijna goed. Islamitische mannen dwingen hun vrouwen de burka in en Westers vrouwen dwingen zichzelf de sexy lingerie in.

Sonia2
Sonia23 okt. 2011 - 9:47

Was dat Jane Fonda? Barbarella? http://www.youtube.com/watch?v=0Xo6FaypcpY Miss Aerobic? http://www.youtube.com/watch?v=MeQrLvOauCg

1 Reactie
hansdekkers
hansdekkers3 okt. 2011 - 9:47

Inmiddels ouder en wijzer, zullen we maar zeggen.....

KingBenzai
KingBenzai3 okt. 2011 - 9:47

Simpel... Dit is wat mensen willen zien. Vervang Megan bij 2-and-a-half-man door een zwaarlijvige dame die ontzettend veel wijsheid in huis heeft en dit zelfs uitstraalt (dus niet Bertha :-)... En niemand kijkt meer. Ik zelf kijk ook liever naar dat soort dames. Het is volgens mij natuurlijk om liever naar mooie mensen te kijken. Die mensen stralen gezondheid uit, welk in ons primitief onderbewustzijn staat voor ´gezonde nakomelingen´. Dat het vaak te ver uitgemolken wordt, is helemaal waar. Maar de jeugd wordt toch al vanaf het moment dat ze met media in contact beginnen te komen, gedrilled om mooi en succesvol te zijn. Om veel geld te verdienen, zoveel mogelijk mensen in je bed te krijgen, flink feesten etc. etc. Kijk naar al die MTV-kots-series. Een normaal mens kan volgens mij hooguit 2 minuten naar die shows kijken zonder zich groen en geel te ergeren aan de stereo-typische, ronduit belachelijke manier waarop die mensen in hun leven staan. Maar hele volksstammen kijken naar die programma´s... Ik vind het een beetje te kort schieten om te stellen dat het alleen de dames zijn die verkeerd geportreerd worden. Het gaat om kijkcijfers. En daarbij schuwt men geen middel om die cijfers te verhogen.

1 Reactie
Addergebroed
Addergebroed3 okt. 2011 - 9:47

Onzin natuurlijk men had vroeger Rosanne - een dikke vrouw die wereldwijs was Amerikanen kijken graag naar Oprah ook een dikke vrouw die net doet alsof ze wijs is en wat sommige series betreft met 'mooie' vrouwen er in zitten daar meestal ook 'mooie' mannen in de commercie heeft al dusdanig op de onzekerheid van de man ingespeeld dat je serieus mannen hebben die niet zonder parfum de deur uit gaan. En mannen van boven de 30 die hun natuurlijke buikje hysterisch wel willen werken op de sportschool omdat ze er uit willen zien als de adonis die ze waren op hun 22e Moderedactrices die het nodig vinden om iets te schrijven over het apepakje van Rutte en Lifestyle magazines die bekende heren interviewen over hun nagelverzorging of iets dergelijks .

mees.
mees.3 okt. 2011 - 9:47

Alles waar vrouwen voor gevochten hebben....echte vrijheid voor hun dochters is in één generatie bijna al weer helemaal weg. Ze moet aan een bepaald beeld voldoen die anderen van haar eisen,anders hoort ze er niet bij. Opgepompte borsten,veel make-up....barbies Ik heb nog nooit vrouwen zo alleen maar aan uiterlijk bezig gezien als nu,alles moet fake,alles is nep.....de echte vrouw? Waar is ze? En dan vragen vrouwen zich ook nog eens af waarom mannen ze zien zoals ze zien...als alleen een sexobject. Iets anders is er ook niet meer te zien. Ze beginnen allemaal op elkaar te lijken. Jonge meisjes zitten al opgemaakt en al op de basisschool. De commercie verdient er handen vol geld aan

3 Reacties
eeweew
eeweew3 okt. 2011 - 9:47

Mijn moeder werd op haar werk aangesproken door een stagiaire: Mevrouw, mag ik vragen hoe oud u bent? 51. Zo ziet u er helemaal niet uit, watvoor nachtcreme gebruikt u? Helemaal niets. De stagiaire keek verbaasd. Mijn moeder: "Ja, zo ziet je huid eruit als je er helemaal niets op smeert". Stagiaire nog verbaasder. Ik denk dat dit het wel aangeeft wat je zegt.

eeweew
eeweew3 okt. 2011 - 9:47

Ik ben het niet met je eens dat er vrijheid weg is. Ik trek me persoonlijk helemaal niets aan van dit beeld, en heb er dan ook totaal geen last van. Ik zie niet in hoe dat dan vrijheidsbeperkend kan zijn.

Addergebroed
Addergebroed3 okt. 2011 - 9:47

het is nog altijd een keuze van de vrouw zelf . of wil je gaan beweren dat er een zwak geslacht is die niet voor zichzelf keuzes zouden kunnen maken?

Centurion2
Centurion23 okt. 2011 - 9:47

Tsja, en ik reclames is het weer zo dat de man geen enkel besef heeft bij de mogelijkheden van het aangeboden product, en dit vervolgens haarfijn wordt uitgelegd en gedemonstreerd door de vrouw des huizes. Het is maar net wat de doelgroep is van zo'n serie (of wat dan ook). Two and half man is duidelijk niet op vrouwen gericht. Kijk bijvoorbeeld naar de Gilmore Girls en je krijgt weer een compleet ander beeld voorgeschoteld.

1 Reactie
Diantha2
Diantha23 okt. 2011 - 9:47

Het verschil tussen mannen en vrouwen als 'doelgroep' bestaat niet. We hebben allemaal wc-eend nodig, zeker met de stijging van 1-persoons huishoudens.

Mashti
Mashti3 okt. 2011 - 9:47

Waar ligt de waarheid tussen de burqa en string in?

1 Reactie
heinhenderson
heinhenderson3 okt. 2011 - 9:47

Dat de Burka niet alleen de 'brains' maar het gehele lichaam verstopt. Niqaab's, Burka's en feitelijk iedere 'versluiering' werken in de hand dat de vrouw er niet 'zomaar mag zijn'. Alleen voorzien van een extern symbool. 'U bent (waardig), mits voorzien van'. Het is de spijker op haar kop om dat hier ook te benoemen. Net zoals het beeld bepaald wordt van 'de vrouw' wordt met Burka en Niqaab ook een 'beeld opgelegd, door een cult die hierin overal, alles en zeer consistent zich bepaalt'. En exact hetzelfde gaat dat zóver dat de vrouwen, zelfs meisjes zelf, het beeld ook dragen. En exact om die reden is het wenselijk dat hiertegen een emancipatie komt. Op dit vlak lijkt het soms alsof we in de jaren 50 leven waarin racisme, vrouwenonderdrukking en oorlog in zuidelijke staten van Amerika zo gemeen goed was, dat het vrijwel volledig unaniem gedragen werd.

Veenstra2
Veenstra23 okt. 2011 - 9:47

Zie ook de documentaire 'Beperkt houdbaar' (2007) van Sunny Bergman: http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/b/Beperkt-Houdbaar.html Overigens contrasteert Bergman in haar verhaal de islamitische vrouwen(badhuis)cultuur op een kritiekloze, idealiserende wijze met de - terecht zeer kritisch door haar belichte - Westerse cosmetische chirurgie tot aan 'Westerse vrouwenbesnijdenis' toe. En ook in niet-Westerse landen is er cosmetische chirurgie van bedenkelijk allooi.

1 Reactie
Diantha2
Diantha23 okt. 2011 - 9:47

Kijk die documentaire liever niet, ik word er zelf iig alleen maar naargeestig van. We moeten niet naar: o wat zijn vrouwen zielig, die moeten meer 'mogen' en meer 'vrijheid'. Ik voel me dan aangesproken als een scharrelkip die 'ook gevoel' heeft en daarom meer los mag. Of dat onze huisdieren het óók zwaar hebben, en wij betere mensen zijn als de hond binnen mag slapen. Dat wij in het Westen van die gekkies zijn dat de hond een mooie halsband of tas krijgt. En door onze huisdieren en vrouwen beter te behandelen, zijn wij beter dan de 'achterlijke culturen'. Lees liever 'Delusions Of Gender' (Waarom we allemaal van Mars komen) van Cordelia Fine of 'Het idee M / V' van Asha ten Broeke. Dan begrijp je dat vrouwen dezelfde aanpak behoeven als mannen. En dus niet dat beschermende gesop over schaamlip correcties.

papadiva2
papadiva23 okt. 2011 - 9:47

Volstrekt nutteloos, overbodig en slaapverwekkend, zo'n eindeloze opsomming van one-liners over de oorzaken (ik heb veelvuldig op fastforward geklikt) en een al even eindeloze opsomming van oneliners over oplossingen. Wat een onvoorstelbare lulkoek zeg!

1 Reactie
Diantha2
Diantha23 okt. 2011 - 9:47

Want?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 okt. 2011 - 9:47

Is er ook wetenschappelijk bewijs dat het de schuld van de media is? Het klinkt allemaal wel aannemelijk, maar als het over geweld op tv gaat is er een stroom van onderzoeken die verschillende tegenstrijdige uitkomsten hebben en speelt bijvoorbeeld bevattelijkheid van het individu een grote rol.

1 Reactie
eeweew
eeweew3 okt. 2011 - 9:47

Goede vraag

hphilippens
hphilippens3 okt. 2011 - 9:47

Leuk Jim, dat het jou allemaal zo bekend voor komt. Daarom is het niet minder waar. De documentaire geeft mooi aan hoe het vrouwenlichaam misbruikt wordt. Ik zie er ook nog iets anders in. In het begin wordt berekend hoeveel uren kinderen aan media verspillen. Meer dan tien uur per dag (blijft er nog tijd over om te slapen? Eten zal wel op de bank gebeuren). Kloppen die cijfers wel? Omdat Nederland niet al te veel zal afwijken van het Amerikaanse patroon, is ook duidelijk dat er ook nog andere gevaren zijn. Kinderen krijgen waar ze om vragen. Zelfs in het onderwijs heerst de mantra dat het onderwijs moet "aansluiten bij de belevingswereld van het kind" Dat kan zo uitgelegd worden dat ze niet meer in aanraking komen met verrijkende klassieke cultuur, want daar is geen plaats meer voor in de media, behalve in wat weggestopte kanalen en uurtjes. En dat leidt tot een leven waarin die schoonheid geen plaats meer heeft. Als we dan nog een regering hebben die cultuur overlaat aan de sponsors, dat is duidelijk waar het uiteindelijk toe leidt: geen cultuur meer van dat niveau. Sponsors kijken wel uit cultuur te ondersteunen die te moeilijk is voor de verslaafde consumenten.

1 Reactie
Diantha2
Diantha23 okt. 2011 - 9:47

Gelukkig kijken de jongere generaties steeds minder TV en is de ontwikkeling in de maatschappij zó, dat de massa cultuur rap verdwijnt, voor zover die überhaupt al bestond. Lees iets over neo-tribes. Als u geïnteresseerd bent kan ik u 'Time of the Tribes' van Maffesoli aanbevelen.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben3 okt. 2011 - 9:47

Ik vind het moeilijk om direct inhoudelijk te reageren... het is zo Amerikaans.. zo gezwollen... dat maakt me te subjectief.. ik moet het nog wat laten zakken...

2 Reacties
Addergebroed
Addergebroed3 okt. 2011 - 9:47

hoeft niet storm in glas water zoals ik al eerder zei: vrouwen maken zelf die keuze ; vrouwen zijn daar slim genoeg voor en zei die dat niet maken daar heb je evengoed mannelijke varianten van : http://jansmitt.punt.nl/upload/jan_smit_5_januari_zwolle.JPG

sjaakie2
sjaakie23 okt. 2011 - 9:47

-----het is zo Amerikaans.. zo gezwollen...----- Ja, want in europa wordt de vrouw NOOIT gezien als sekssymbool... Droom lekker verder meisje.

BenJoosten
BenJoosten3 okt. 2011 - 9:47

Schokkend beeld? Als de documentaire iets zou laten zien wat we nog niet wisten; maar in de trailer kom ik die nieuwe schokkende inzichten niet tegen. Ja, het is allemaal wel heel erg en zo, maar als het bv. gaat om intelligentie en dat dat bij vrouwen minder wordt gewaardeerd dan uiterlijk en dat je dat vooral in de media kunt zien - ja, dank je de koekoek. Want hoe zit het dan met het mediabeeld van intelligente mannen? Nogmaals, we hebben het dus over Amerikaanse media, over de series en de soaps waar onze kinderen naar kijken. Intelligente mannen zijn daarin of wereldvreemde idioten, of het zijn "nerds" of "dorks" met rare brillen, fout haar en onbegrijpelijke hobbies. Ze hebben in elk geval nooit een mooie vriendin en een "sixpack". Let's face it: intelligentie wordt in de westerse media over de hele linie niet echt gewaardeerd.

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie23 okt. 2011 - 9:47

Mee eens. Gelukkig zijn beide eigenschappen mij toebedeeld.

sjaakie2
sjaakie23 okt. 2011 - 9:47

Even voor de duidelijkheid: Niet alle mannen gaan alleen voor het uiterlijk. Voor mij moet een vrouw ook intelligent zijn, zodat ik goed met haar kan communiceren. Natuurlijk moet ze er ook goed uitzien maar dat is logisch en daar gaan vrouwen zelf ook op af.

.2
.23 okt. 2011 - 9:47

Ik ben afgehaakt op 3:15. Wat een nep filmpje is dit. Eerste drie minuten word mij vertel dat de media mij brainwashed. Wie krijgen we dan op 3:15 te zien, die vrouw van Olaz reclame voor je goede huid. Hoe bekend ze ook mag zijn om haar 'vrouw zijn' en feminisme, god als er iemand is die exact doet wat het grote geld wilt is zij het! Wat een blunder in deze prachtige boodschap.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 okt. 2011 - 9:47

Jane Fonda is inderdaad een van degenen die met haar work-out-video's het idee heeft gepushed dat iedereen er uit zou moeten zien alsof je lichaam je broodwinning is. Volkomen mee eens dat zij niet in de positie is om hier mee te draaien met de huidige wind...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 okt. 2011 - 9:47

Schokkend was het voor mij niet: ik wist al dat Nederland en de VS wat gelijkwaardigheid van vrouwen ver achterlopen in de wereld. Interessanter zou zijn te analyseren hoe dat komt. Winstbejag is dan kandidaat nummer 1: - sexy vrouwen verkopen, zowel met mannen als doelgroep al vrouwen als doelgroep. - onzekerheid over uiterlijk bij vrouwen betekent kassa: voor bladen, voor kleding, voor make-up, voor alle diensten rond het uiterlijk (en dat zijn er nogal wat). Het resultaat is schokken: vrouwen zijn, zonder dat er van enige fysieke dwang sprake is, nog meer achtergesteld dan in landen waar *wel* sprake is van fysieke onderdrukking van vrouwen. De oplossing moet dus gezocht worden in het afwaarderen van geld, en het herwaarderen van wat echt van waarde is. En laat alsjeblieft alsjeblieft eindelijk eens die registratie op se3kse, vanaf de geboorte aan toe, achterwege!

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 okt. 2011 - 9:47

"...ik wist al dat Nederland en de VS wat gelijkwaardigheid van vrouwen ver achterlopen in de wereld." Even aannemend dat u gelijk heeft en dit kunt staven maar...is het winstbejag in bijv. Canada, de UK, België, Duitsland, Italië, dan zoveel minder? ..."zonder dat er van enige fysieke dwang sprake is, nog meer achtergesteld dan in landen waar *wel* sprake is van fysieke onderdrukking van vrouwen". Ik heb geen idee over welke landen u het dan heeft. Kunt u voorbeelden noemen van landen waar "wel' fysieke onderdrukking van vrouwen plaats vindt maar waar dan minder achterstelling van de vrouw te vinden is dan in Nederland?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 okt. 2011 - 9:47

Dit gaat in wezen over zedenverwildering en zedeloosheid. De tuchteloosheid en de verwildering van de jeugd nemen onder invloed van de omstandigheden, en vooral het neo-liberalisme, hand over hand toe. Baldadigheid en straatschenderij oefenen een zekere bekoring uit. Wetten, voorschriften, verordeningen worden uit het oog verloren. Het aantal misdrijven, vergrijpen vermeerdert met de dag, de kinder-criminaliteit breidt zich uit. Stel paal en perk aan de verbastering van de zeden. Verbiedt het vloekken, het drinken en het roken. Verbiedt het bezoek aan zedenbedervende toneel-en bioscoppvoorstellingen en websites. Verbiedt het lezen van onzedelijke boeken. Neem als ouders uw verantwoordelijkheid en sluit u aan bij de Tuchtunie. http://twitpic.com/nd7jx/full

2 Reacties
Lucifer2
Lucifer23 okt. 2011 - 9:47

Verbieden, dat gaat lekker werken. 2011, anyone ?

dboomen
dboomen3 okt. 2011 - 9:47

Je hebt gelijk dat de omstandigheden van een maatschappij invloed hebben op het gedrag van mensen. Des te onzekerder de toekomst des te a-socialer en vrijgevochten het gedrag. Maar dan moet je niet de symptomen gaan verbieden maar de oorzaak aanpakken. In dit geval het Neo-Liberalisme. Overigens zit er ook iets progressiefs in uitbundig(er) seksueel gedrag. Emanicipatie in ontwikkeling. Gek eigenlijk dat wanneer vrouwen een gedrag gelijk aan dat van mannen vertonen hier met wansmaak op wordt gereageerd. Zullen wel onverstoorbare conservatievelingen zijn die de rolverdelingen vanwege zelfbehoud in stand willen houden. Niets zo bedreigend als een vrijgevochten vrouw in een testosteron-gestuurde samenleving. Het gaat de goede kant op.

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben3 okt. 2011 - 9:47

Ik ben blij als morgen de foto met dat jonge meisje niet meer op de voorpagina staat.. ik word er niet goed van... Ik zou dikke tranen laten als het mijn dochter zou zijn...

1 Reactie
Addergebroed
Addergebroed3 okt. 2011 - 9:47

sorry wat is daar nu mis mee?

JoopSchouten
JoopSchouten3 okt. 2011 - 9:47

Ik ben blij dat ik geen vrouw ben. Testosteron is wel onder controle te krijgen, de periodieke 'Jekyll en Hyde kwelling' niet. En ja, ook ik kijk graag naar sexy vrouwen. Het is echter de context (zoals hier afgebeeld) die verwarring kan scheppen. 'Schoonheid' is slechts een huiddikte en betrekkelijk. Als je iemand langer kent wordt uiterlijk onbelangrijk. Persoonlijkheid is blijft de doorslaggevende factor. ; )

1 Reactie
Addergebroed
Addergebroed3 okt. 2011 - 9:47

testosteron is niet onder controle te krijgen in de zin dat het ons handelen als man duidelijk bepaald. Een vriendin van me is transseksueel en tegenwoordig meer vrouw dan man (zit nog in het proces) en heeft me duidelijk uitgelegd in welke mate ze het verschil kon merken . Ons handelen wordt meer door chemicaliën gestuurd dan we willen weten. Evolutionair hebben we het gewoon nodig om niet uit te sterven. En jij gaat mij niet wijsmaken dat jij als man gevoelloos bent voor de dame in kwestie afgebeeld.

Opinius
Opinius3 okt. 2011 - 9:47

Soms doen vrouwen dit gewoon mee. Ik heb een zeer geemancipeerde volwassen vrouw gekend die ooit tegen mijn jonge dochter zei: "je ziet er zo geweldig uit met dat lijf van jou daar kun je geld mee verdienen." uiteraard ergerde mij die opmerking niet alleen naar mijn jonge dochter ,het droeg iets destructiefs en vooral dubbelheid. zou die bewust geemancipeerde zelf een dochter hebben gehad had ze dit natuurlijk nooit gezegd.Die moeten studeren etc. ik bedoel maar. het begint bij vrouwen zelf .

3 Reacties
Opinius
Opinius3 okt. 2011 - 9:47

PS en juist bij die zogeheten bewuste geemancipeerde vrouwen let ik daarom erg op. ze zijn zeer belezen ,hebben een grote bek en kletsen evengoed in al die belezen bewustheid een hoop poep

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 okt. 2011 - 9:47

Het is een misverstand als je denkt dat vrouwenhaat alleen van mannen afkomstig zou zijn. Niemand beweert dat; het filmpje suggereert dat ook op geen enkele manier. Het filmpje laat zien dat het systeem nu zo in elkaar is dat de nadruk op uiterlijk bij vrouwen enorm wordt versterkt. Dat is zo doorgeschoten dat het ongezond is. Voor de vrouwen en meisjes in kwestie, en voor de samenleving in z'n geheel. Dat komt niet, zoals jij lijkt te denken, door "de mannen", en ook niet door "de vrouwen". Het komt doordat geld op veel plekken nog het enig leidend principe is. Dit is één van de vele voorbeelden van de destructieve side-effects daarvan.

Zjenny
Zjenny3 okt. 2011 - 9:47

Had je dochter misschien zelf al veel geld verdiend met haar lichaam of misschien alleen maar cadeautjes ? Of eigenwaarde? Of drugs? Of ..ja, het kan van alles zijn wat ze met haar prachtige lichaam, chirurgisch enhanced of niet, had kunnen verdienen. We lezen er dagelijks over in de krant, nietwaar?We zien het allemaal op TV..elke reclame weer.... hoe je geld verdiend met je lijf. De kinderen uit een gezin waar de moeder en de vader net iets teveel met zichzelf bezig zijn ipv met hun kinderen. De disfunctionele gezinnen zijn er veel te veel tenslotte.

Mamamimi
Mamamimi3 okt. 2011 - 9:47

Same old, same old, wel grappig dat de vrouwen die er een probleem mee hebben zelf nou niet bepaald seks hebben, maar dat terzijde! Ik als vrouw begrijp wel wat ze bedoelen alleen is het wel een wisselwerking. Het is de media maar ook zeker het publiek die het bepaald. De media draait puur om geld (net zoals alles), en niet om belangen van de man of vrouw. Als het publiek het écht niet wil, dan kopen ze het gewoon niet.. punt! Dus de media bepaald het niet alleen. Er zijn ook heel weinig donkere mensen op TV te zien en is dat alleen omdat de media dat wil? Welk belang hebben ze daar dan bij? Het is omdat het westerse publiek er niet warm van loopt, mensen willen jonge, mooie, frisse, blanke mensen op TV en in de tijdschriften zien. Mensen willen een voorbeeld zien, iets waar ze tegen op kunnen kijken, of waar ze van af kunnen kijken! Vrouwen zijn nou eenmaal knapper dan mannen. De media kan moeilijk de man als schoonheidsideaal nemen. Vrouwen hebben nou eenmaal seks en velen zijn mooi en sensueel, dat is wat men wil zien. De meerderheid van de vrouwen wil het ook zien. Vrouwen kijken ook naar vrouwen, vrouwen kijken misschien nog wel meer naar vrouwen dan mannen. Alleen maar om te vergelijken of om stiekem te kijken wat ze aan hebben of hoe ze zich gedragen enz. Ja het is niet leuk om als vrouw steeds als sekssymbool te worden gezien of om er steeds aan te moeten voldoen, maar ik vindt het als vrouw helemaal niet erg om sexy gevonden te worden. Dat zit in mijn genen, ik wil graag mooi gevonden worden en alle vrouwen die ik ken zijn er niet vies van om mooi of knap gevonden te worden. Als een man tegen mij zegt dat mijn haar zo mooi zit vandaag dan kan mijn dag niet meer stuk. Dus ja het is vervelend dat de vrouw alleen maar op haar uiterlijk wordt afgerekend (wat al 100 duizenden jaren zo is), maar daar heeft de vrouw zelf ook schuld aan. En iedereen weet heus wel dat vrouwen niet alleen maar dom zijn, kijk maar naar je eigen moeder die je heeft opgevoed en klaar gestoomd voor de harde maatschappij. Een maatschappij waar alles om de materie draait. En dat heeft een vrouw tenminste, mooie materie en een goed stel hersenen!

3 Reacties
bobbie2
bobbie23 okt. 2011 - 9:47

Mimi, je bent een vrouw naar mijn hart. Daarom een vraag waar jij mogelijk een antwoord op hebt. Waarom worden vrouwen tegenwoordig uitgebeeld als vrouwen met (veronderstelde) manneneigenschappen en mannen als halve idioten, doetjes, mietjes. Wat is daar de diepere betekenis van? Vinden vrouwen dat leuk en zo ja, waarom?

ErnsTT2
ErnsTT23 okt. 2011 - 9:47

Je hele betoog getuigt van weinig vrouwelijkheid :-) Je opmerking over dt het voornmelijk de vrouwen met weinig sex zijn die klagen laat echt zien dat je een soor Apple gelovige ben. Een zelfde rgumntatioe ad absurdum, jullie klagen omdat je niet mee kunt doen, wt ej rijnste kul is net als di Apple/BMW/iets nders overpriced altijd komen met het argumant "je hebt er geen omdat je het niet kunt betalen" wat niets anders is dan een drogredenatieom eigen teleurstelling over het vergooide geldte verbergen. Wat mij vooral opvalt is dat veel mensen zo onder de commercieel opgedrongen groepsdruk leiden dat ze zelfs zijn gaan geloven dat de Quran een vrouwvijandig boek is, terwijl het juist een lans breekt voor de vrije ondernemersgeest van vrouwen, die juist door de bijbel in ene hoek achter het fornuis gedrukt werden, zoals ze nu door een slimmem reclameaangepraat krijgen dat ze "worthless" zijn. If your not with us your against us, "because your worthless" om de bewuste reclame te parafraseren. Als je je tieten niet kunt laten plactificeren ben je tegenwoordig al bijna een loozer... En ene Man met tegenwoordig ook al naar een of ander petrochemisch brouwsel stinken, waarvan ik de goedkope restauranten wel eens als sponsors verdenk :-)

Opinius
Opinius3 okt. 2011 - 9:47

citaat "Mensen willen een voorbeeld zien, iets waar ze tegen op kunnen kijken, of waar ze van af kunnen kijken! " ziehier uit : alle ellende helemaal strak tot het einde door-geanalyseert blijft uitgerekend dit aspect leiden tot verdeeldheid tot de primitieve oorlogen toe. uit het citaat dat ik uit uw bericht even haal wil ik wijzen naar ,dat : mensen bekennen zich daarmee niet naar zichzelf,en wie ze werkelijk zijn in hun kern. dit blijft hun onmogelijk (zo blijkt) uit de macht van de media indoctrinatie -massahersenspoeling, die daarmee elke dag opnieuw geld en macht impliceert als de "god" die aanbeden moet worden . dit leidt tot de algehele armoede waar "we " in de hele breedte van het spectrum dan ook onmiskenbaar in blijven zitten.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2011 - 9:47

Als vrouwen zich als lustobject aan mannen tonen doen ze het puur voor zichzelf, het “feel good” gevoel of zelfs voor geld. Andersom is dat bij mannen precies hetzelfde. Het is een vorm van narcisme. Onder de menselijke hersenen hebben mensen nog een oerstukje hersenen, waar zich de oergevoelens bevinden, deze oergevoelens zijn gelijk aan die van dieren (de neuroloog Dick Swaab weet dit goed uit te leggen). Die oergevoelens kunnen bepaalde driften teweegbrengen en reacties daarop. Het lokken van het mannetje of vrouwtje hoort hier ook bij. Als mensen liefde, geborgenheid en een bepaald evenwicht hebben gekend in hun leven, kunnen de hersenen zich goed ontwikkelen en kan men op latere leeftijd de oergevoelens relativeren en beheersen. Vanuit hoger ontwikkelde gevoelens kunnen mensen dan liefde voor een ander voelen en wederzijds respect. Men houdt naast de eigen bevrediging ook voor een belangrijk deel rekening met de gevoelens van de ander. De oerhersenen blijven latent aanwezig en kunnen altijd weer actief worden. In een aflevering van “Het Klokhuis” werd aandacht gegeven aan de lokroep van de vrouw en mannen die dit helemaal doorzien. Grappig gedaan. Via joetjoep te zien op 03.00 minuten: http://www.youtube.com/watch?v=_Vr_EitnmGs

2 Reacties
Opinius
Opinius3 okt. 2011 - 9:47

Mooi betoog Anja. ook de kwetsbaarheid die daarin voor ieder te vinden is,(mensen die daar (nog) ontvankelijker toe zijn )geld en macht als leidraad en sexapeal. waar bewuste ontwikkelde mensen een taak hebben naar de kwetsbaren... die daardoor in een soort leegte zullen blijven.! enkel wijzen over en weer zal in dit gegeven niets veranderen in die zin dat: "vrouwen zijn (dierlijk) dom of mannen zijn (dierlijk )dom die zich hierin laten blijven leiden en waar dit blijft tellen als een bevroren vast-stelling. In dat laatste is geen progressie te ontdekken ,naar het kan "anders". wel in het blijven bewust maken dat de mens telt ,ongeacht zijn buitenkant. zoals geld macht en een goed vel.( De sexapeal onder het dierlijke) in een wereld van mensen. Dank

markbosma
markbosma3 okt. 2011 - 9:47

Nou Anja, die oerdriften zijn niet zo klein hoor. Allereerst zullen mannen en vrouwen voor en partner kiezen die zij aantrekkelijk vinden en daarbij gaat uiterlijk altijd voor intelligentie of innerlijk. Uiterlijk is een vereiste en vervolgens kan de aantrekkelijkheid gaan tegenvallen als het innerlijk of intelligentie tegenvalt. - Grappig is ook dat mannen vallen op vrouwen met heupen en borsten. Bij een eerste contact is dat waar de mannelijke ogen altijd naar toe gaan. Dat is niet plat bedoeld. Het is survival instinct. Mannen kijken of de vrouw voor zijn nageslacht kan zorgen. Omgekeerd kijken vrouwen in de eerste fractie van een seconde altijd naar schouders. Zij checken daarmee of de man hen bescherming kan bieden. Allemaal instinct. Het speelt een grotere rol dan wij vaak denken, alleen kletsen we het vaak weer recht.