Joop

Vrouwenemancipatie stokt door crisis

  •  
11-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Meisjes_techniek_maxima300.jpg
SCP: Nauwelijks meer vrouwen op de arbeidsmarkt ... Aantal vrouwen dat voor technisch beroep kiest nog altijd gering
Er zijn gedurende de crisisjaren nauwelijks meer vrouwen bij gekomen op de arbeidsmarkt. Een slecht teken voor de emancipatie, zegt het Sociaal Cultureel Planbureau dinsdag in zijn tweejaarlijkse Emancipatiemonitor.
De Volkskrant noemt wat cijfers uit de Emancipatiemonitor: 
In 2011 hadden zo’n 3,2 miljoen vrouwen een baan van minstens 12 uur per week. Bij mannen was dat 4 miljoen. Het aandeel werkende vrouwen lag daarmee op hetzelfde niveau als 2 jaar eerder: 64 procent. Net als in 2009 was vorig jaar 52 procent van de vrouwen tussen de 20 en 64 jaar economisch zelfstandig.
Ans Merens, wetenschappelijk medewerkster van het SCP, verklaart:
De trend dat steeds meer vrouwen niet stoppen met werken na de geboorte van hun eerste kind, is niet veranderd, maar door de crisis is ook een deel van de vrouwen werkloos geworden. Beide ontwikkelingen heffen elkaar als het ware op.
Vrouwen waren in 2011 vaker werkloos dan mannen (5,3 procent tegenover 4,9 procent). Wel is de werkloosheid onder vrouwen in deze periode minder hard gestegen dan onder mannen. Dat komt doordat de crisis vooral heeft toegeslagen in echte mannensectoren als de bouw en techniek.
Nog een veeg teken voor de vrouwenemancipatie: het aandeel vrouwen dat voor een technische vervolgopleiding of een technisch beroep kiest, is nog steeds heel klein.
De stijgende kosten van kinderopvang als gevolg van overheidsbezuinigingen hebben (nog) geen negatief effect gehad op de emancipatie van vrouwen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

lembeck
lembeck11 dec. 2012 - 13:35

In de jaren 80 werd het aannemen en weer ontslaan van vrouwen ook wel KLAPSTOELEN beleid genoemd. Waarbij de klapstoel synoniem was voor de vrouw. Een klapstoel huur je op een verjaardag en daarna worden die weer opgehaald. Niet langer nodig. Er is zelfs een goed leesbaar rapport van gemaakt, herinner ik me. Maar van wie en hoe dat heet?? Geen flauw idee. Ik mag over 1 jaar en 9 maanden lekker met pensioen.

Sjaakwortel
Sjaakwortel11 dec. 2012 - 13:35

Natuurlijk heeft het geen verband met de stijgende kosten van kinderopvang en de klassieke rollenverdeling in een gezin ?

[verwijderd]
[verwijderd]11 dec. 2012 - 13:35

Ik vind dat nogal een forse denkfout. Voor mij betekent emancipatie niet dat je gedwongen wordt te werken maar dat je vrij kunt kiezen voor werken. Daty geldt voor mannen en voor vrouwen, ikzelf heb mijn kinderen als huisman grootgebracht terwijl mijn vrouw full-time werkte en hetzelfde gaat een van mijn schoonzoons doen. Je maakt mijns inziens een blunder vanm jewelste als je emancipatie afmeet aan het aantal vrouwen dat werkt. Dat is nog iets uit de vorige eeuw en zelfs toen was dat niet een echt eerlijke maatstaf. Een geëmancipeerde vrouw of man maakt haar eigen keuzes en laat zich niet door partner of maatschappij voorschrijven wat te doen.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie211 dec. 2012 - 13:35

Uitstekende reactie.