Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen (weer niet) in de Top2000

  •  
16-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9871 keer bekeken
  •  
ANP-458663660

Het aantal stemmende jongeren neemt toe, het aantal vrouwen in de lijst neemt af. Van de jeugd hoeven we het als vrouw niet te hebben, kortom.

Je kunt dit een zeiktopic vinden (scroll gerust verder), maar sinds ik een schoolgaande dochter heb ben ik er meer en meer van overtuigd dat elke lijst met enige autoriteit in meer of mindere mate een afspiegeling zou moeten zijn van de maatschappij. Wij proberen onze dochter op te voeden tot een bewust en zelfstandig mens die niet in hokjes denkt, maar sinds ze naar school gaat en zich in de wereld begeeft merk ik dat genderstereotypes tot in de haarvaten van ons dagelijks leven aanwezig zijn. Je kunt nog zo je best doen, een kind van 6 zal een keer thuiskomen met een verhaal over dat roze voor meisjes is, en de bouwhoek voor jongens. Dat mag jij er als ouder dan weer uit slopen. Ik zie het als mijn taak om me steeds weer uit te spreken tegen alle mensen/zaken die mijn dochter wijsmaken dat haar gender bepaalt wat ze kan bereiken in haar leven. Daar ben ik moeder voor.

Dus ja, ja, ja, ik begin er WEER over, over die Top2000. Het vijfde jaar op rij. Er staan namelijk weer verschrikkelijk weinig vrouwelijke artiesten in de Top2000, en dat terwijl het stempubliek (volgens Radio 2) steeds jonger wordt. Sterker nog: Radio 2 heeft een hele extra site opgetuigd om ons in allerlei fancy grafiekjes te laten zien waar jongeren zoal op gestemd hebben. En wat opvalt: jongeren tot 15 jaar stemmen net zo vrouwonvriendelijk als de gemiddelde boomer. Van de 10 meest gestemde songs heeft slechts 1 ook een vrouw op het podium staan: ABBA. Daar moeten we het mee doen.

Als je kijkt naar de hele Top2000 zijn de statistieken wat vrouwelijke artiesten betreft nog altijd even bedroevend als 5 jaar geleden, toen ik hier voor het eerst over postte. Een paar tranentrekkende feitjes:

De eerste act met een vrouw in de Top2000 staat op nummer 25 (Fleetwood Mac).

De eerste geheel vrouwelijke act staat op nummer 38 (Miss Montreal).

In de top 100 van de Top2000 staan slechts 7 acts die gedeeltelijk of geheel uit vrouwen bestaan.

Lange tijd heb ik gedacht: wacht maar, die Top2000 is een boomervehikel, zodra jongeren gaan stemmen komt er vanzelf meer diversiteit in de lijst. Nou, not so much dus. Het aantal stemmende jongeren neemt toe, het aantal vrouwen in de lijst neemt af. Van de jeugd hoeven we het als vrouw niet te hebben, kortom.

Elk medium dat de bedoeling heeft om ons dagelijks leven (en onze culturele geschiedenis) te boekstaven, te markeren en te rangschikken, draagt bij aan het verankeren van genderstereotypes. De Top2000 is daar geen uitzondering op. En aangezien de Top2000 wordt vormgegeven door het publiek, spreek ik direct tot iedereen die er ook dit jaar weer op gestemd heeft. Wij dragen allemaal door het stemmen op louter mannen bij aan een wereld waarin mannen succesvol zijn en vrouwen het nakijken hebben. Dat is namelijk wat deze lijst, en dus ONZE keuze, uitstraalt.

Ik ga dit jaar eens niet in op alle argumenten die ik krijg van mensen die vinden dat ze het goed recht hebben om op alleen maar mannen te stemmen. Dat heb ik voorgaande jaren al gedaan, en hoewel het soms anders lijkt: ik hou er niet van mezelf te herhalen. Ik kan de “ja maar ik stem gewoon op de mooiste nummers bemoei je niet”-s niet meer aanhoren, en natuurlijk mag je stemmen op wie je wil: ik hou je niet tegen.

a

Maar weet wel: het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid de wereld te verbeteren, en hoewel zo’n lijstje futiel lijkt in het licht der dingen: het is wel weer een ranglijst, een document, het prijkt weer op menig wc-deur, er wordt uren naar gestaard en het krijgt een hele week aan zendtijd op een van onze grootste radiozenders. Ik zou iedereen willen oproepen om elke kans die je hebt aan te grijpen om te laten zien dat de wereld vrouwvriendelijker wordt. Stemmen (op de Top2000) is zo’n kans. Volgend jaar beter?

Meer over:

vrouwen, opinie, top2000
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (110)

de passie preker
de passie preker19 dec. 2022 - 6:21

Beste Aafke, diversiteit gaat over kansengelijkheid niet gelijke uitkomsten ! Wat jij doet is het turven van vagina’s en daar dan allerlei misplaatste conclusies aan verbinden. Over 20 jaar staan in de top 2000 de populaire artiesten van nu en als je dan vagina’s gaat tellen dan staan daar - als je kijkt wie nu populair zijn - meer vrouwen (als dat dan tenminste nog zo benoemd wordt) dan mannen in.

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.219 dec. 2022 - 22:40

"Wat jij doet is het turven van vagina’s" Wat is vagina's turven?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 dec. 2022 - 19:06

Vraag me af wat voor een kwaliteit zo'n top 2000 met hoofdzakelijk dames zou zijn. Niets ten nadele van de ongelofelijke kwaliteit die sommige dames hebben, maar als het echt leid tot commerciële hits komt het vaak niet verder dan middel of the road muziek van een tamelijk voorspelbaar niveau. Sorry ik had het graag anders gezien.

Kuifje3
Kuifje318 dec. 2022 - 13:14

Je stemt op een nummer omdat je het een goed nummer vindt en niet omdat een man of een vrouw het nummer zingt. Ik vind bijvoorbeeld Earth and Fire geweldig vanwege hun muziek en niet vanwege hun zangeres. Ik vind dan ook dit topic raar. De Top-2000 gaat over muziek, over smaak, over geluid. Waar het niet over gaat is vrouwen, lhbti, kleur. Het gaat over een leuke traditie waarbij we ieder jaar mogen stemmen op onze mooiste muzieknummers. Overigens vond ik ooit de oorspronkelijke opzet van de top-1000 veel zuiverder. Daar werd geteld op basis van het aantal weken dat een nummer in de top-40 had gestaan en op welke plek. Nu kan een fanclub haar eigen artiest zo promoten dat een relatief onbekend nummer ineens heel hoog staat, terwijl oude topnummers de lijst niet meer halen. Maar goed dat is mijn mening.

JohnVKR
JohnVKR18 dec. 2022 - 12:29

De Top 2000 is voor 80% een copy/paste lijst en daarmee compleet irrelevant. Stel nu dat de Top 2000 tweeduizend liedjes zou voorstellen die nog nooit in de Top 2000 hebben gestaan? Wedden dat de lijst er dan heel anders uit zou zien? De lijst is vooral bedoeld om 60-plussers een gezellige decembermaand te bezorgen vol met jeugdherinneringen. De lijst hoort eigenlijk thuis bij Omroep MAX.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr318 dec. 2022 - 17:22

'Stel nu dat de Top 2000 tweeduizend liedjes zou voorstellen die nog nooit in de Top 2000 hebben gestaan? Wedden dat de lijst er dan heel anders uit zou zien?' Serieus?

JohnVKR
JohnVKR18 dec. 2022 - 20:23

Ja serieus. Omdat mensen nu vooral ook keuzes maken op basis van de lijst van het vorige jaar en op basis van de tracks die recent op de zender waren/zijn te horen. Waarom denk je dat jaarlijsten van verschillende landen en zenders er zo anders uit zien? Precies daarom. Check hier de Dixte 100, de jaarlijkse 'Top 2000' van FunX, gekozen door de luisteraar van FunX. Lijkt op geen enkele wijze op de Top 2000 van NPO Radio 2. Bovendien staan er meer vrouwen in, in de top 10 alleen al op nummer 3, 7 en 8. Wat je erin stopt krijg je er ook weer uit. Zo werkt het vaak bij dit soort lijsten.

Zandb
Zandb18 dec. 2022 - 8:51

Problemen....... Als 'men' man- en vrouwvriendelijk stemt, dan heeft 'men' wel te maken met het aanbod: Om welke redenen dan ook, er zijn veel meer 'mannennummers'. Verder zou het kunnen zijn, dat mannen meer belang hebben bij een top-2000 dan vrouwen. Ik zou niet weten, waarom je zoiets zou moeten opvatten worden als teken van 'vrouwonvriendelijkheid'. Het zou ook zo maar kunnen dat dat vrouwen die voor vrouwen kiezen dat doen uit manonvriendelijkheid. Daar schieten we ook weinig mee op. Je kunt uit de keuzes van mensen niet zo maar van alles concluderen, als alle individuele keuzes bij elkaar opgeteld een resultaat op leveren. Iemand zou bijvoorbeeld, vechtend tegen het vooroordeel van man- dan wel vrouwonvriendelijk zijn, een weloverwogen keus maken. Maar, samen met met die keuzes van al die anderen, levert dan (ogenschijnlijk?) iets heel man- of vrouwonvriendelijks op. Ben jij daar dan dan 'schuldig' aan?

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens18 dec. 2022 - 11:00

@Zandb "Om welke redenen dan ook, er zijn veel meer 'mannennummers'." Hoe weet je dat eigenlijk?

Martin van der Linde
Martin van der Linde18 dec. 2022 - 14:34

Zandb, dat is wel lang zo geweest. Er waren vroeger maar weinig vrouwen succesvol. Dat is nu wel anders. De grootste sterren zijn vrouwen. Dat er zo weinig in de top 2000 staan zegt dan ook alles over de top 2000. Die is stevig vergrijsd. De stemmers zitten vast in hun oude wereld waarin ze wanhopig proberen jong te blijven. Nostalgie troef. In ben benieuwd naar het geslacht en de gemiddelde leeftijd van de stemmers en hun recidive, de mate waarin ze vervallen tot hetzelfde stemgedrag.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 dec. 2022 - 2:39

Ik heb mezelf al geruime tijd afgeleerd naar de radio te luisteren, die top 2000 zegt me dus hoegenaamd niets, jaar in jaar uit dezelfde populaire liedjes, het gaat ze maar niet vervelen, muzikaliteit en stem timbre staan voor mij voorop, man of vrouw is mij om het even zolang ik maar kippevel krijg, mijn kennis over wat er zoal is uitgekomen tot ongeveer 1995 is enorm ook al zeg ik het zelf, de meeste populaire muziek kan me gestolen worden, als ze het over singer/songwriter hebben gaan m'n nekharen omhoog, lijkt meer op een attitude dan een muzikale prestatie, voor mij is dit een echte singer/songwriter, ze deed het zelf , jammer genoeg veel te vroeg heen gegaan https://www.youtube.com/watch?v=y-Q9LShdIXA&ab_channel=JudeeSill-Topic Overigens zijn vrouwen hier op het forum ook enorm ondervertegenwoordigd.

Eric Minnens
Eric Minnens18 dec. 2022 - 0:28

Top2000? Maar het zijn allemaal bekende liedjes! Die iedereen al 2000 keer gehoord heeft. Die komen je oren toch uit...? Wees blij dat je daar als vrouw niet bij staat. Wat is er gebeurd met het begrip originaliteit? En waar is de creativiteit? Bestaat er geen Top2000 van ONbekende liedjes? Van alleen maar vrouwen desnoods. Zo ja, waarom niet?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2022 - 5:44

Eric Minnens Muziek is muziek, het is goed of slecht, of anders gezegd; je houdt ervan of niet. Ik vind sowieso die hele Top2000 onzin en zit er niet op te wachten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2022 - 10:08

Ik heb er niets mee. Geef mij maar blues en moderne klassieke componisten m/v

Aldtsjerk
Aldtsjerk17 dec. 2022 - 20:07

Beste Aafke, kleine correctie. De eerste act met vrouw is het meesterlijke duet van Ellen Foley met Meat Loaf, Paradise by the dashboard light, op 24, een plaats boven Fleetwood Mack. Beter dan elk ander nummer boven hun. Op Deep Purple na dan. Ellen werd in de videoclip vervangen door Karla deVito omdat die fotogenieker werd bevonden. Blijft inderdaad een mannenwereld. Zeg tegen je kinderen volgend jaar op “We belong to the night” van Ellen te stemmen, heel wat beter dan Adèle.

HaloOfFlies
HaloOfFlies17 dec. 2022 - 19:02

“Ik zou iedereen willen oproepen om elke kans die je hebt aan te grijpen om te laten zien dat de wereld vrouwvriendelijker wordt. Stemmen (op de Top2000) is zo’n kans. Volgend jaar beter?“ Er wonen meer vrouwen dan mannen in Nederland. Als de dames zelf al vrouwonvriendelijk zijn, en niet op elkaar stemmen, heeft dat ‘ Volgend jaar beter?’ verdraaid weinig kans.

JVQTE
JVQTE17 dec. 2022 - 17:51

Veel van de liedjes gaan dan wel weer over vrouwen, dat dan weer wél. Of zoals Henny Vrienten eens zong: "Heb ik weer een reden voor een lied, er zijn er drie: ik wil haar, ik heb haar, ik ben haar kwijt."

2 Reacties
Ontheemde
Ontheemde17 dec. 2022 - 21:04

Kaalheidscomplex?

Martin van der Linde
Martin van der Linde18 dec. 2022 - 14:25

Ontheemde, leuke opmerking. Humor. JVQTE, klopt. Het laat de mannelijke afhankelijkheid zien, al dat melodramatische gekweel waarin ze hun denkbeeldige liefdes bezingen. En vrouwen vinden het natuurlijk prachtig op zo'n voetstuk geplaatst te worden. Als vrouwen al over mannen zingen is het vaak over zijn ploertigheid en dat ze blij zijn dat ze van hem af zijn. Astrid Nijgh deed het en Taylor Swift doet het nog steeds. Er is blijkbaar niets veranderd.

pahan
pahan17 dec. 2022 - 15:24

Ehh.. huh? Ik hou van muziek, maar heb nog nooit een voorkeur gehad aan de hand van sexe. Nou ja, guilty pleasure omdat ik jong en vol hormonen was: Centerfold Mijn persoonlijke top bevat er wel een paar, maar daar moest ik eerst eens heel bewust over nadenken. En ik ben er eigenlijk niet blij mee dat de lol in muziek nu ineens afhankelijk gemaakt zou worden van wel of geen vrouwen in de band? If there's a god, she wouldn't care. (Lizzie Hale)

Prisunic
Prisunic17 dec. 2022 - 15:22

Beste vrouwengroep aller tijden: The Bangles met `Egyptian dance' en vooral `Eternal Flame', een all time hit beter dan de Abbakoortjes, blijven staan in top 2000's aller tijden. Er moeten gewoon meer vrouwenbands komen.

2 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut17 dec. 2022 - 19:44

Begin er één. In dit tijdsgewricht is dat peanuts.

korheiden
korheiden18 dec. 2022 - 7:32

Het liedje van The Bangles heet 'Walk like an Egyptian'.

Pietje Puk139
Pietje Puk13917 dec. 2022 - 13:37

Aafke, hoogstwaarschijnlijk zit het probleem dat jij schetst in de hoek van het kinderen kunnen baren. Heel veel vrouwen haken dan (gedeeltelijk) af. Als zo'n vrouw een contract met een platenmaatschappij heeft, dan zal die onderneming het niet leuk vinden dat een eventueel succesvolle vrouwelijke artiest er geheel of gedeeltelijk mee stopt. Hoeveel jaren was Kate Bush op het podium te zien? En De Dijk?

tinekea2
tinekea217 dec. 2022 - 12:00

Deze reactie is verwijderd

toentomatentomaten
toentomatentomaten17 dec. 2022 - 11:39

Het gaat om de kwaliteit van de muziek, mensen in een hokje plaatsen is echt zo 1965.

Ontheemde
Ontheemde17 dec. 2022 - 11:33

Wat zouden jullie eigenlijk vinden van een vrouwenquotum in de muziek?

MB19
MB1917 dec. 2022 - 10:18

‘Wij proberen onze dochter op te voeden tot een bewust en zelfstandig mens die niet in hokjes denkt, maar sinds ze naar school gaat en zich in de wereld begeeft merk ik dat genderstereotypes tot in de haarvaten van ons dagelijks leven aanwezig zijn.’ Beetje raar dat je de maatschappij verantwoordelijk houdt voor het hokjes denken en zelf een heel artikel schrijft over de hokjes man en vrouw. Het zijn gewoon mensen, mensen.

PamVlam
PamVlam17 dec. 2022 - 10:01

Ik kan dat onderzoek waaraan gerefereerd wordt niet vinden maar het kan wel interessant zijn om te weten hoeveel vrouwen stemmen en of die op een man of vrouw hebben gestemd. Kan me wel voorstellen dat de meeste jonge vrouwen op Danny Vera hebben gestemd. Het zal wel vreemd zijn maar heel veel vrouwen kijken en luisteren toch graag naar een man. En om eerlijk te zijn, soms doen mannen wel eens iets goed.

Marcus A.2
Marcus A.217 dec. 2022 - 9:17

"In de top 100 van de Top2000 staan slechts 7 acts die gedeeltelijk of geheel uit vrouwen bestaan." Wat wordt ik toch moe van dat gebruik van dat smalle en inmiddels bekrompen gebruik van de gender definitie. Ja, wellicht maar 7 mensen met een vagina. Maar zijn die andere 93 mensen met penissen daarom allemaal maar weg te zetten als mannen? Het zou mij niets verbazen als zeker een gedeelte daarvan zich identificeert met een fluide gender identiteit, en wellicht is een gedeelte van deze mensen met penissen in feite gewoon een vrouw zonder vagina. Het is 2022 mensen. Weg met dat man vrouw denken.

4 Reacties
LaBou
LaBou 17 dec. 2022 - 11:03

Omdat ze aan jouw pikkie dreigen te komen moet nu ineens dat "man vrouw denken" maar weg? En daar verzin je een heel verhaal voor over "wellicht is een gedeelte van deze mensen met penissen in feite gewoon een vrouw zonder vagina." Het komt overigens niet bij je op dat dat andersom óók zo kan werken?

Darule
Darule17 dec. 2022 - 14:25

Labou “ Het komt overigens niet bij je op dat dat andersom óók zo kan werken” Waarom komt het niet in hem op? Waar staat dat? Het artikel toch over de vraag waarom er zoveel mannen in de lijst staan? De vraag is dan terecht of het wel mannen zijn. Maar goed, jij vindt het dan relevant om het over de personen te hebben die als vrouw worden aangemerkt. zie je niet dat dat dat irrelevant is bij een artikel dat zegt dat er juist veel mannen in staan.

Marcus A.2
Marcus A.217 dec. 2022 - 15:21

"Het komt overigens niet bij je op dat dat andersom óók zo kan werken?" Je hebt volkomen gelijk. Ik zit ook nog in de transitie fase, zoals velen van ons. Al doende leert men. Ps. Hoezo pikkie? Dat klinkt nogal denigrerend terwijl je geen benul hebt waar je over praat. Het zou ook niet uit moeten maken bovendien.

LaBou
LaBou 18 dec. 2022 - 7:15

Één zinvolle reactie, één reactie met blabla, niet gericht op de inhoud maar op de persoon. @Marcus, mensen hebben nogal gauw de neiging zich bedreigd te voelen. En dat lees ik in jouw reactie vandaar dat "pikkie".

tempest
tempest17 dec. 2022 - 9:05

Bij de quote 500 lijst net zo: mannen oververtegenwoordigd. Maar dat ligt ook niet aan de samenstellers van de lijst. Moeten we dan maar dit soort lijsten niet meer opstellen, om het bestendigen van stereotypen te voorkomen? Dat gaat wel heel ver. Geconfronteerd worden met de huidige werkelijkheid kan ook aanzetten tot verandering.

Darule
Darule17 dec. 2022 - 8:17

Ik zag dat de eerste donkere persoon pas heel laat in de lijst staat. Dat vind ik nog erger.

Hect0rro
Hect0rro17 dec. 2022 - 8:16

Op #1 staan een LHBTI-er, een etnische minderheid en iemand met een stoornis binnen het autistische spectrum (de basgitarist) Het is ook nooit goed.

Darule
Darule17 dec. 2022 - 7:59

Deze reactie is verwijderd

PGS
PGS17 dec. 2022 - 6:56

Als ik zou stemmen voor de Top 2000 ga ik voor de muziek. Wie het uitvoert, is ondergeschikt. Wat totaal niet leidend is is het feit of een man of vrouw is. Persoonlijk denk ik dat een artiest het niet kan waarderen dat ik de muziek die die artiest maakt, waardeer vanwege dat het nu of een man is of een vrouw. Ik vraag mij af hoe Adele het zou vinden als ik tegen haar zou zeggen: ik vind je je een geweldige artiest want je bent een vrouw. Ik denk dat zij meer zou waarderen als ik zou zeggen: ik vind je een geweldige artiest vanwege je stemgeluid.

MicroWolf
MicroWolf17 dec. 2022 - 4:21

Die hele top 2000 is traditioneel gevuld met pop en rock van de afgelopen 60 jaar. En ja, in het verleden stonden er, zeker in die genres, veel meer mannen op de podia. Later zouden vrouwen bijvoorbeeld de R'n'B gaan domineren. Maar dat is een andere lijst. Jazz, afrobeat, krontjong, bluegrass en joik zijn ook niet bepaald vertegenwoordigd in de top 2000. Is dat een probleem? Quod non.

8 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.217 dec. 2022 - 9:09

"Jazz, afrobeat, krontjong, bluegrass en joik zijn ook niet bepaald vertegenwoordigd in de top 2000. Is dat een probleem?" Nu nog niet, maar er komt een tijd dat we daarvoor publiekelijk onze excuses zullen moeten gaan aanbieden.

MG1968-2
MG1968-217 dec. 2022 - 17:05

@marcus Wat klaag je toch? Lijden was toch een kernwaarde voor je? En dit stelt helemaal niets voor.

Marcus A.2
Marcus A.218 dec. 2022 - 9:34

@mg Lijden kan natuurlijk geen waarde zijn. Ik kan me daar niets bij voorstellen tenminste. Nee, lijden is een gegeven. Niemand ontkomt daar aan.

MG1968-2
MG1968-218 dec. 2022 - 10:59

Als lijden een geven is dan zou dat automatisch leiden tot niets doen. Hetgeen je anderen oplegt als het niet je eigen leven betreft. Als lijden voor jou geen waarde is dan is je stellingname wat betreft hulp bij zelfdoding zelfs kwaadaardig. Dan geloof je je eigen motivatie van dat standpunt niet eens.

Marcus A.2
Marcus A.218 dec. 2022 - 16:20

@mg "Als lijden voor jou geen waarde is dan is je stellingname wat betreft hulp bij zelfdoding zelfs kwaadaardig. Dan geloof je je eigen motivatie van dat standpunt niet eens." Lijden is geen waarde omdat je kunt leven naar een waarde. Je kunt wel leven naar de waarde "lijden" maar dan ben je een sarcast. Natuurlijk willen we het lijden bij onszelf en anderen verminderen. Daar moeten we ons best voor doen. De vraag is hoe, en een spuitje is dan misschien de makkelijkste oplossing. Maar het gaat er om dat dat vooral de allerlaatste oplossing is. Geen makkelijke uitweg en zeker kostenbesparing zou geen rol mogen spelen. Niemand weet of de dood een uitweg is uit het lijden. Ik ben niet radicaal tegen hulp bij zelfdoding, maar ben bang voor secundaire motieven om euthanasie 'normaal' te maken.

MG1968-2
MG1968-218 dec. 2022 - 16:32

@macus Kosten en secundaire motieven mogen nooit de reden zijn. Daar moet je ook altijd goed oog voor hebben. Echter, degene die ultiem er over gaat is de eigenaar van dat specifieke leven. En dat altijd het individuen. Nooit de staat of een religieuze entiteit. Als voor die persoon redenen spelen die je als maatschappij als falen ziet is dat een opdracht aan die maatschappij om het beter te doen maar niet aan die maatschappij om het argument als ongeldig te verklaren.

MG1968-2
MG1968-218 dec. 2022 - 16:33

@marcus Maar, overigens, bedankt voor het weergeven van je nuanceringen.

Marcus A.2
Marcus A.219 dec. 2022 - 14:07

@mg "Echter, degene die ultiem er over gaat is de eigenaar van dat specifieke leven. En dat altijd het individuen. Nooit de staat of een religieuze entiteit." Als hulp bij zelfdoding in het verzekeringspakket komt dan is het genormaliseerd. Dan gaan de verzekeringsmaatschappijen, die de artsen betalen, daar op sturen. De geprivatiseerde gezondheidszorg gaat vanwege de kosten baten analyse sturen op de uiterste wilsbeschikking van een ernstig zieke of stervende. Als dat zover is speelt de mening van de eigenaar van dat specifieke leven niet zo'n grote rol meer. De massa schikt zich toch naar het systeem.

Jan Wijn
Jan Wijn17 dec. 2022 - 0:19

Hou toch op met dat domme gedoe van lijstjes maken. Zeker wanneer het gaat om die flutmuziek. Het is alleen maar te doen om die schreeuwerige plaatjesdraaiers van de omroepen aan hun dik betaalde uren te helpen. Het maakt niet uit of de jaarlijkse eindbagger van vrouwen of mannen komt die op de zenders wordt uitgekipt. Maar dat niet alleen: december is de herhalingen maand van radio en tv: nu weer de voorspelbare herhaling van de herhaling van de zakdoeken met tranen concerten door Andre Rieu.

Grozny
Grozny16 dec. 2022 - 22:39

"dat elke lijst met enige autoriteit in meer of mindere mate een afspiegeling zou moeten zijn van de maatschappij. " Hier ben ik gestopt. Dit is gewoon lachwekkend simpel.

Markzelluf
Markzelluf16 dec. 2022 - 22:08

Wat dan wel weer grappig is: Aafke speelde in een bandje dat uitsluitend uit vrouwelijke muzikanten bestond. En ze noemden zich….. mister Blue sky. Tja, als je zelf al zo begint….

Nuilert
Nuilert16 dec. 2022 - 21:26

Miss hoen, heel misschien, is de platheid van de notmaalcurve voor talent bij mannen groter dan die bij vrouwen, waardoor mannen meer uitblinkers produceren en meer kneuzen. Eerstejaars statistiek.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2022 - 9:13

Bij de eerste jaars statistiek is het handiger een eigenschap te nemen dat makkelijker is te meten dan zo iets vaags als "talent".

MG1968-2
MG1968-217 dec. 2022 - 17:08

@nuilert Voor deze verklaring is geen enkele ondersteunende grond. Ga je statistiek overdoen.

Ontheemde
Ontheemde16 dec. 2022 - 20:58

Waar stemmen de vrouwen eigenlijk op?

Ontheemde
Ontheemde16 dec. 2022 - 20:57

Nou, dit gaat om smaak en niet om geslacht. Ikzelf stem niet op die lijst omdat ik nogal een muzieksmaak heb die wat dieper gaat dan van de gemiddelde Nederlander maar dat terzijde. Zou ik gaan stemmen dan zou ik stemmen op wat ik goede muziek vindt en niet of die gemaakt is door iemand met bepaalde kenmerken mbt ras, geslacht, seksuele voorkeur etc. En dan zou ik inderdaad het meest op mannen stemmen. En dat is niet vrouwonvriendelijk van mij! Vrouwen maken nu eenmaal vaak muziek die wat minder op de techniek is of op de snelheid en meer met emoties te maken heeft. Ik heb het niet op dat soort muziek, ik vind dat vaak zeurderig en jankerig. Uiteraard zijn er uitzonderingen, in mijn platencollectie denk ik dat zo'm 10 tot 20 procent muziek van vrouwen is. Waarbij ik trouwens wil opmerken dat een supernummer als Cherrie Bomb van de Runaways helemaal niet in de voorselectie van de top 2000 zit, dus wellicht is de voorselectie gewoon vrouwonvriendelijk. Waar veel mensen wat mij betreft een grote vergissing in maken is dat mannen en vrouwen gelijk moeten zijn qua rechten maar dat ze niet gelijk zíjn. Verder herken ik heel erg het verhaal met uw dochter want ik zit in diezelfde situatie alleen merk ik dat ze niet supervrouwelijk is en ook niet een jongetje lijkt, ze is gewoon zichzelf. Toen ze vijf werd kreeg ze een piratenschip, nu is ze bijna zes en krijgt ze een poppenhuis, dat vindt ze namelijk leuk.

WillemVS
WillemVS16 dec. 2022 - 20:07

Iets meer vertrouwen in de jeugd a.u.b. Alsof jouw dochter zich van de wijs laat brengen door zo'n ouwe ( jonge ) lullenlijst. Lekker zelf muziek gaan maken. En pas een beetje op met het projecteren van jouw minderwaardigheidscomplex op je kinderen.

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde16 dec. 2022 - 21:38

Ik heb mijn dochtertje een grote mensen keyboard kado gedaan. Is nu al zover dat ze free jazz kan spelen. Let maar op die gaat over 14 jaar op nummer 1 staan in die top 2000.

AXO
AXO16 dec. 2022 - 19:10

Laten we deze lijst nou niet al te serieus nemen. In de stemlijst kwam ik 6x een nummer van Bananarama (?) tegen, van Bjork nauwelijks iets...Lijst is samengesteld om de mainstream te bedienen.

Jeroen1967
Jeroen196716 dec. 2022 - 18:50

Ik luister nu eenmaal liever naar mannen dan naar (de meeste) vrouwen. De mannennummers zijn meestal ook gewoon de betere nummers. Tuurlijk er zijn uitzonderingen. Ik vind de TOP2000 nu al ruk maar het idee dat die voor 50 procent uit vrouwenstemmetjes zou moeten bestaan vind ik gewoon lachwekkend.

Satya
Satya16 dec. 2022 - 18:41

Welke waarde heeft deze lijst? Zelf luister ik liever naar de top 1000 van kink al draaien die veel te veel het zeurende wet leg en is hun stemlijst veel te beperkt. Daarnaast heeft ook muziek een history waarin de man domineert, dat kun je niet uitwissen. Denk dat de lijst ook wel door blanke mannen zal worden gedomineerd. Zelf hoort dit nummer zeker in de top 2000 maar goed ik heb ook niet op zo'n lijst gestemd waarvan ik niet tot de doelgroep behoor. Vind radio2 niet om aan te horen. Tamar Kali - boot https://youtu.be/45hvOUbr22o

2 Reacties
Sam V
Sam V16 dec. 2022 - 22:08

Niets mis met een chaise longue in de kink1500.

Satya
Satya17 dec. 2022 - 15:40

Van mij hoeft het niet maar goed, dat is smaak en dat die verschilt is prima.

FelixFlex
FelixFlex16 dec. 2022 - 18:21

Aha dus " een vrouw omdat het moet"? Ff serieus nou het gaat hier met name om kwaliteit (en keuze).. 'elke lijst met enige autoriteit in meer of mindere mate een afspiegeling zou moeten zijn van de maatschappij' Nee hoor: en zeker niet in dit geval waarbij de luisteraar bepaald. Als je vrouwen in deze top 2000 lijst wil moet je daar simpelweg op stemmen (zoals ik altijd op een kwalitatief goede vrouw stem voor de verkiezingen). Als er meer mannelijke artiesten zijn dan zullen er ook meer mannelijke artieaten zijn in de toplijstjes. Als ermeer vrouwen fulltime werken (min 32 uur) zullen er ook meer in topfuncties terecht komen. Macht der getallen.

TiVivibi
TiVivibi16 dec. 2022 - 17:47

Maarten t Hart, die je niet van rechtse sympathieën kunt betichten, schreef een mooi boek, getiteld "De vrouw bestaat niet.". Daar ontkracht hij ook dit soort verwijten. Hetzelfde geldt namelijk voor klassieke componisten. Er zijn nu eenmaal weinig vrouwelijke componisten van het kaliber Bach, Mozart, Mendelssohn, Schubert, Josquin, Palestrina enz. Dat kan komen door de toenmalige tijdgeest, dat kun je betreuren, maar het feit blijft dat de beste werken door mannen zijn geschreven. Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, Lily Boulanger - ze schreven geen muziek van het kaliber dat de grote mannen afleverden. Voor de popmuziek geldt dat waarschijnlijk ook - al staat Adele wel 15 keer in de lijst. Aafke: welke door vrouwen geschreven 'nummers' verdienen zijn volgens jou beter dan nr. 10, Love of my life?

2 Reacties
Satya
Satya16 dec. 2022 - 18:21

Amyl and the sniffers - maggot https://youtu.be/ygQxJ4weOco

Mark Huysman
Mark Huysman16 dec. 2022 - 21:08

[Aafke: welke door vrouwen geschreven 'nummers' verdienen zijn volgens jou beter dan nr. 10, Love of my life?] Ik ben weliswaar Aafke niet maar zelfs een wat minder nummer van Joni Mitchell is in mijn ogen beter dan Love Of My Live. Ik heb niet de hele lijst doorgenomen maar in de top 100 zie ik geen Both Sides Now wat tamelijk bizar is. Ook geen Will You Still Love Me Tomorrow' van Carol King (en Gerry Goffin) of Superstar van de Carpenters (ik weet, niet geschreven door Karen maar wel door haar onsterfelijk gemaakt en song credits voor de helft voor Bonnie Bramlett) . Vrij trieste lijst dus.

TheunT
TheunT16 dec. 2022 - 17:42

Over 70 jaar zal het vast evenwichtiger zijn...

a.doorgeest
a.doorgeest16 dec. 2022 - 17:38

Leuk artikel van Aafke Romeijn, maar kunst is nu eenmaal zeer lang overwegend een mannenzaak geweest. De beste kunst hier op aarde is door mannen gemaakt, en niet door vrouwen. Helaas misschien, maar wel waar. Door sociaal-economische ontwikkelingen en emancipatie zie je dat vrouwen - ook binnen de popmuziek - aan een enorme inhaalslag op artistiek gebied bezig zijn, maar de gemiddelde stemmer kiest voor de Top-2000 kennelijk voor mannelijke artiesten. Schrale troost: drag-queen Mercury - niet echt een man, denk ik - staat steevast reuze hoog in deze hitlijst, en David Bowie ook, die voor 50% vrouwelijk was, net als Prince trouwens voor mijn gevoel. Wel jammer dat de gemiddelde stemmer kennelijk niet voor Adèle, Nico, Morriset, Etheridge of andere vrouwen gaat en aan het niet te pruimen Abba (h) blijft hangen. Er is nog een lange weg te gaan. Maar de huidige inhaalslag van vrouwelijke (pop) kunstenaressen is adembenemend. Over 50 jaar is de specifiek mannelijke kunstenaar hoogstwaarschijnlijk uitgestorven. Kunstacademiestudenten bestaan nu al voor 70 à 80% uit vrouwen. Dus nog even geduld, en het komt allemaal goed...!

TiVivibi
TiVivibi16 dec. 2022 - 17:34

Deze reactie is verwijderd

Ivan61
Ivan6116 dec. 2022 - 17:14

Kwestie van smaak en voorkeur.Heeft niks met politiek of geslacht/gender te maken.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 dec. 2022 - 6:22

Ivan Dat zou zo maar waar kunnen zijn. Helaas ook zo maar niet.

amarissimo
amarissimo16 dec. 2022 - 16:49

De schrijver verwacht vooral veel, en alles zal aan die verwachtingen moeten voldoen. Deze eigenschap lijkt me vooral voorbehouden aan personen die nooit echt teleurgesteld of achtergesteld zijn. In het geval van de top2000 lijkt er aangestuurd te worden op misogynie, maar het zou natuurlijk kunnen dat in het verleden hits in de popmuziek meer een mannelijke aangelegenheid was dan nu, of dat radio luisteren meer een mannenhobby is. Dat eerste is onwenselijk, maar lijkt me hedentendage niet meer een ding. Dat tweede heb je verder weinig van te vinden. Het gaat om gelijke kansen en mogelijkheden, niet om gelijke uitkomsten.

Hect0rro
Hect0rro16 dec. 2022 - 16:38

"Wij dragen allemaal door het stemmen op louter mannen bij aan een wereld waarin mannen succesvol zijn en vrouwen het nakijken hebben." Ik denk niet dat het succes van Queen (nummer 1 zoals gebruikelijk) afhangt van of ze anno 2022, meer dan 30 jaar na de dood van Freddie, hoog of laag in de top 2000 staan.

Hect0rro
Hect0rro16 dec. 2022 - 16:35

"maar sinds ik een schoolgaande dochter heb ben ik er meer en meer van overtuigd dat elke lijst met enige autoriteit in meer of mindere mate een afspiegeling zou moeten zijn van de maatschappij" Waarom? "en hoewel zo’n lijstje futiel lijkt in het licht der dingen: het is wel weer een ranglijst, een document, het prijkt weer op menig wc-deur, er wordt uren naar gestaard" oprecht nog nooit in mijn leven een wc-deur gezien waar ook maar een fractie van die lijst opstaat, en ook nog nooit iemand ontmoet die er uren naar staart. Zal wel aan mijn bubbel liggen.

Jozias2
Jozias216 dec. 2022 - 16:34

“maar sinds ik een schoolgaande dochter heb ben ik er meer en meer van overtuigd dat elke lijst met enige autoriteit in meer of mindere mate een afspiegeling zou moeten zijn van de maatschappij.” De lijst is ook per definitie een afspiegeling van de maatschappij. Iedereen kan en mag stemmen, man en vrouw, en dit is een afspiegeling van wat de maatschappij mooie muziek vind. Anders hadden ze wel anders gestemd. Netzoals het feit dat de tweede kamer per definitie een afspiegeling is van de politieke keuze van haar kiezers. En daarom representatief voor de stemgerechtigden.

Elberfeld
Elberfeld16 dec. 2022 - 16:08

Dus als ik het goed begrijp, moet ik van Aafke Romeijn bij mijn keuze voor de beste muziek eigenlijk representatie een hogere prioriteit geven aan wat ik mijn beste muziek vind. Dat wordt een gebed zonder einde. Kijk maar: Miss Montreal en de vrouwen van ABBA en Fleetwood Maczijn geen vrouwen van kleur. Een lijst met in de top alleen maar witte zangeressen is natuurlijk niet meer representatief voor de wereld van vandaag. Beyoncé maakt ook prima muziek, en ze heeft een prachtige stem, maar het is dan natuurlijk weer de vrouw van kleur met de lichtst mogelijke tint die dan in de Top2000 mag staan. Dat is "colorisme." Blijft over Nina Simone. Maar dan zijn het natuurlijk weer haar "veilige" liedjes die gekozen worden: "Ain't Got No, I Got Life" en "Feeling Good." Haar activistische, anti-racistische "Mississippi Goddam" staat niet eens in de Top 2000. Want zwarte vrouwen mogen wel in de Top 2000 komen, zolang hun liedjes maar nergens over gaan. En dan moeten ze ook zijn overleden, want anders worden ze maar als een gevaar gezien voor de witte hegemonie. En als we een andere kant uit redeneren: waarom staan alleen muzikanten in de lijst die kunnen lopen? Waarom wordt Koos Alberts al meer dan twintig jaar geweerd uit de Top2000? Moet ik dan aan mijn aan mijn rolstoel gebonden vrienden uitleggen dat ze nooit iets zullen bereiken? Dat is ablisme! Wat ik wil zeggen is dit: de Top2000 gaat over muziek; niet over politiek, gelukkig.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr316 dec. 2022 - 19:00

Deze reactie is verwijderd

Peterrr3
Peterrr316 dec. 2022 - 21:15

"Wat ik wil zeggen is dit: de Top2000 gaat over muziek; niet over politiek, gelukkig." Mooi gezegd. Compliment. Hopelijk komt het nu wel door de moderatie heen.

TinusJ
TinusJ16 dec. 2022 - 16:07

Mensen die uitzonderlijke prestaties leveren, zijn mensen die alles aan de kant zetten en alles opofferen om dat ene ding neer te zetten. Dat is een soort afwijking dat vooral mannen hebben: een alles verslindende obsessie op iets. Dat zie je terug bij obsessies van postzegels verzamelen, gokken, beleggen, gamen, oorlogje voeren maar ook muziek maken of Apple oprichten. Autisme komt 3x zo vaak voor bij mannen en vrouwen kunnen dat bovendien beter compenseren. Of je nou Michael Jackson neemt of Steve Jobs: typisch goed in 1 ding en verder volledig van het padje. Alles verslindende obsessies komen nu eenmaal minder voor bij vrouwen....

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr316 dec. 2022 - 19:04

Klopt, als je kijkt naar blooperfilmpjes. Dan zijn het ook bijna altijd mannen die idiote stunts uit proberen en mislukken. Denk dat er ook veel meer mannen geprobeerd hebben om carrière te maken in de muziek. Al had 'Because the night' van Patty Smith wat mij betreft best in de top-10 mogen komen. Dat nummer staat wel in mijn persoonlijke top-10!

Peterrr3
Peterrr316 dec. 2022 - 19:32

Ik denk ook niet dat er zo snel een vrouw wereldkampioen wordt op dit WK. https://jeugdjournaal.nl/artikel/2300713-springen-en-vliegen-tussen-hoge-bergen.html Zou Aafke haar dochter pushen om aan deze sport mee te doen, of is zo verstandig om haar dit af te raden ;-)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 dec. 2022 - 15:58

Ik ben nu wel benieuwd naar de lijst van Aafke? Verder zijn er gewoon heel veel bands met alleen mannen (Queen, Eagles, Coldplay, Led Zeppeling, Metallica in de top 10), misschien is dat wel een mannending om samen muziek te maken als jongens onder elkaar. Gezellig, leuk, en sommigen worden heel populair.

jandebakker
jandebakker16 dec. 2022 - 15:52

De gender disbalans in dergelijke lijstjes is meer een uitvloeisel van de vrouwvriendelijkheid van de Westerse wereld en de geprivilegieerde positie die vrouwen hebben. Als je als vrouw carrière wilt maken is daar alle ruimte voor, en als je daar geen behoefte aan hebt is er niemand die je scheef aankijkt als je zelf de rest van de dag thuis (of bij vriendinnen) doorbrengt. Het gevolg is alleen wel dat er minder vrouwen voorkomen in prestatielijstjes omdat er ook minder vrouwen meedoen aan de race om aan de top te komen.

Zandb
Zandb16 dec. 2022 - 14:34

In feite suggereert de schrijfster dat andere factoren dan wat je een mooi liedje vindt, een rol spelen in hoe de Top-2000 tot stand komt. Daar heeft zij kritiek op want dat levert iets op, wat haar niet aanstaat. En daarom roept zij op om andere factoren dan dat je een nummer mooi vindt laat, een rol te laten spelen. En dan wel zo, dat het resultaat de schrijfster wel aanstaat. Iets klopt er niet in deze redenering. Wie legt uit wat er niet klopt?

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr316 dec. 2022 - 19:05

Mooi geschreven. Moet ik je weer een compliment geven, Zandb!

Grijs gebied
Grijs gebied16 dec. 2022 - 14:32

"van overtuigd dat elke lijst met enige autoriteit in meer of mindere mate een afspiegeling zou moeten zijn van de maatschappij." Maar iedereen in die maatschappij mag stemmen toch? Maar goed, stel nu dat alleen mannen stemmen en dat dit de orozaak is van de samenstelling van deze lijst. Wat is volgens u een betere top 10 en welke vrouwelijke artiesten horen daarin? Dus kijkend naar kwaliteit. Het is tenslotte een hitlijst. Ben wel benieuwd eigenlijk welke vrouwen we allemaal missen met z'n allen.

korheiden
korheiden16 dec. 2022 - 14:17

Als aanvulling op mijn vorige reactie : het is wel zo dat tegenwoordig nogal wat vrouwelijke artiesten verschrikkelijk goede streaming- en verkoopcijfers hebben. Iemand als Taylor Swift breekt vele records. Ook Rihanna, Adele en Beyoncé doen het echt veel beter dan de meeste mannen. In eigen land hebben we Maan de Steenwinkel, Meau, Davina Michelle, Miss Montreal enzovoorts. Die doen het commercieel gezien eveneens heel goed. Ze worden alleen niet zo gek vaak gekozen in de Top-2000. Er zit waarschijnlijk een wereld van verschil tussen de stemmers op de Top2000 en vele jongeren, die absoluut niets hebben met deze lijst en hem vooral zien als iets van vooral oudere mannen. Die stemmen op Pink Floyd en zo.

2 Reacties
Hann63
Hann6316 dec. 2022 - 16:43

Klopt. IK stem op de Floyd. En van die andere vrouwelijke muziek kanten word ik niet warm of koud van. Wel warm van Pink Floyd.

korheiden
korheiden16 dec. 2022 - 23:11

@Hann63 : Ik heb ook op Pink Floyd gestemd. Voor mij is 'Comfortably numb' de absolute nummer 1.

korheiden
korheiden16 dec. 2022 - 14:11

Wat een onzin. Het gaat om de beste nummers.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 dec. 2022 - 14:11

Ik dacht min of meer hetzelfde toen ik gisterenavond een concert van Stanley Clark op YouTube zag. Zelfs in het niet zo commerciële jazz circuit zijn het mannen die de maat der dingen bepalen. Maar ook in andere culturele sectoren: theater, beeldende kunst, sinterklaas, net als in het bedrijfsleven zie je daar hoofdzakelijk mannen. Logisch dus dat wanneer er iets gekozen mag worden die manlijke overmacht zorgt voor een grotere kans gekozen te worden. Daar ligt het probleem niet. Het probleem ligtvin de zichtbaarheid van mannen. Waarom mannen zijn zo alom aanwezig zijn in vrijwel alle sectoren van onze maatschappij? En beter nog: waar zijn de vrouwen gebleven? Ik denk dat ik het weet. Vrouwen geven niets om uitverkiezingen, vrouwen hebben geen tijd voor die flauwe kul. Ze zijn met de echte dingen bezig. Mannen daarentegen lijden aan prestatiedwang, aan bewijsdwang. Dat moeten ze. Bij het versieren, bij het paren, op hun werk, zelfs in een swingend jazzcombo. Dat doen ze omdat ze niks beters te doen hebben. Mannen zijn de eeuwig spelenden. Het enige dat ze interesseert is dat anderen zien hoe goed ze zijn. De enigen die mannen serieus nemen zijn zij zelf.

4 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied16 dec. 2022 - 14:45

"Ik denk dat ik het weet. Vrouwen geven niets om uitverkiezingen, vrouwen hebben geen tijd voor die flauwe kul." "Mannen daarentegen lijden aan prestatiedwang, aan bewijsdwang. " Vrouwen hebben volgens u geen prestatiedwang? Geen bewijsdrang? U ziet vrouwen als makke lammetjes die het allemaal wel prima vinden? Jezus wat seksistisch.

Mr Ed
Mr Ed16 dec. 2022 - 15:37

Wat een sukkels eigenlijk, al die muzikanten, componisten, filmmakers, schrijvers, schilders enz., hadden ze hun tijd maar besteed aan echte dingen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 dec. 2022 - 15:57

Dus mijn advies aan vrouwen: wordt niet zo als mannen, verlaag je niet tot dat niveau. Ik ken ze wel, vrouwen die hun best doen net zo te zijn als mannen. Je ziet het aan hun houding, aan de manier waarop ze praten, wat ze zeggen etc. Als of ze je ieder moment tegen de muur kunnen drukken. Ik kan me heel goed voorstellen hoe vrouwen zich voelen wanneer een man dat bij hen doet. Niet fijn. Probeer je als vrouw van dit soort vrouwen te ontdoen. Zij zijn geen reclame voor je zaak. Het beste bewijs daarvan is dat veel mannen dit machogedrag bij vrouwen leuk vinden. Ze zien het als bewijs voor hun overtuiging dat alleen mannen de wereld bezitten en vrouwen om een graantje mee te pikken zich net zo moeten gedragen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 dec. 2022 - 18:36

Allereerst, humor is blijkbaar niet aan een ieder besteed. Niet dat wat ik schreef ironisch of sarcastisch is bedoeld. Mijn punt is dat iedereen alles wat mannen doen als maatgevend en belangrijk ziet. Dus Grijs Gebied, met dit in het achterhoofd moet u mijn reactie nog eens lezen. Als u denkt dat ik vrouwen als makke lammetjes zie dan is dat toch echt iets dat uit uw eigen fantasie ontspringt. Niet uit de mijne. Mr. Ed, blijkbaar hebben ze tijd genoeg en niets beters te doen dan ons te vermaken. Is dat leuk en onderhoudend? Zeker, ik kan me geen wereld voorstellen zonder dit soort tijdverdrijf. Is het strikt nodig? Nee. Zonder dit alles zouden mannen doen wat vrouwen doen, zich bezig houden met zinvollere dingen. Zoals kinderen baren en grootbrengen. Het huishouden op orde houden. Niet omdat hun enige recht het aanrecht is maar omdat ze er nog altijd voor opdraaien omdat mannen met elkaar hebben afgesproken de leuke en nutteloze zaken onderling met elkaar te delen.

Miss Piggy
Miss Piggy16 dec. 2022 - 14:08

'Je kunt dit een zeiktopic vinden (scroll gerust verder)' En hoe De Top 2000 als document om gezamenlijk de wereld te verbeteren? Ten eerste, muziek is zeer persoonlijk. Het kan om de kwaliteit van een nummer gaan, maar eigenlijk vooral om het gevoel wat je erbij hebt. Dan ga je toch niet om zoiets saais als gendergelijkheid denken? Voor sommigen kan het een herinnering aan een eerste liefde zijn, een leuk feest of misschien steun in donkere tijden. Bij mij kan ik me bijvoorbeeld me de eerste keer dat ik 'Smells like teen spirit' van Nirvana hoorde levendig herinnering. Ik zal als kleine Piggy achter bij m'n ouders in de auto en opeens kwam dat nummer op de radio. 'Wow!', dacht ik 'wat is dit voor cool nummer!' En dat is bij de meeste van de muziek die ik leuk vind, het gros is geschreven en/of gemaakt door mannen. En is het echt niet zo dat ik vrouwelijke muzikanten niet kan waarderen. Fleetwood Mac idd, of de vele dames die de laatste jaren doorstoten in de vanouds meer mannelijke Rock en Metal scene. Dat is het gevoel, de nostalgie die ik er bij heb. Waarom zou ik dan opeens vrouwelijke artiesten moeten kiezen, die me minder aan het hart liggen? Ten tweede, de popmuziek zelf wordt al 10-15 jaar gedomineerd door vrouwen. Adele, Taylor Swift, Billie Eilish etc. Tuurlijk heb je nog mannen als Bruno Mars of Ed Sheeran, maar het zijn voornamelijk vrouwen die de popscene de scepter zwaaien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2022 - 13:51

In de boekenwereld is het niet anders

6 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 dec. 2022 - 14:18

DanielleDefoe, Ik vrees dat je gelijk hebt, een tijd terug vroegen ze bij Penguin hun lezers naar hun favoriete klassieke romans, dat leverde een lijst op met honderd boeken: https://www.penguin.co.uk/articles/2022/05/100-must-read-classic-books Ik tel in de gauwigheid maar 23 vrouwelijke auteurs. Jane Austen staat bovenaan, dat dan weer wel.

Grijs gebied
Grijs gebied16 dec. 2022 - 14:49

En welke conclusie trek u hieruit? Ik eigenlijk niets. Ja, dat er wellicht meer mannelijke schrijvers actief zijn? ik heb namelijk niet het idee dat mensen een goed boek niet lezen, omdat deze geschreven is door een vrouw. U wel?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2022 - 14:58

Het geldt ook voor The Man Booker Prize en andere literaire prijzen en voor reviewgedrag van profesionals. Jane Austen is in de hele wereld (terecht) verplichte stof voor studenten Engelse Taal & Cultuur. Dat helpt natuurlijk. Publiceren onder een mannelijk pseudonym ook. Rowling gebruikte alleen haar voorletters om mannelijke lezers niet bij voorbaat af te schrikken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2022 - 20:25

[U wel? ]. Ja dat denk ik op basis van onderzoeksgegevens. Om een boek gepubliceerd te krijgen is een uitgever nodig en ook de uitgeverij wordt gedomineerd door mannen.

Juppé🎗
Juppé🎗16 dec. 2022 - 21:14

« In de boekenwereld is het niet anders« ….Hier wel. De Prix Goncourt ging naar Brigitte Giraud met Vivre Vite. Deze prijs is hier hoger aangeschreven dan de Prix de l’Académie Française omdat hij onafhankelijk is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2022 - 9:54

Juppé🎗 Mooi!

Y-Line
Y-Line16 dec. 2022 - 13:36

Dit is toch gewoon een kwestie van smaak? Je gaat toch niet op een vrouwelijke artiest stemmen puur omdat ze een vrouw is? Er staat overigens een groep met een homoseksuele zanger op de eerste plaats, denk niet dat die groeop op de eerste plaats staan omdat ze een homoseksuele zanger hebben..

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde16 dec. 2022 - 21:03

Bi-seksueel

Pieterplezier
Pieterplezier16 dec. 2022 - 13:28

Hi Aafke, bedankt voor je epistel. "Je kunt dit een zeiktopic vinden (scroll gerust verder)". Vind ik persoonlijk iets te makkelijk. Hiermee probeer je te zeggen: Critici liever niet reageren. Ik doe het tòch. Ik vind het jammer dat je spijkers op laag water zoekt, en gooi er graag een (wellicht door mensen seksistische) opmerking in: zou het kunnen dat bands met mannen/mannelijke zangers meer succes hebben omdat ze er beter in zijn? Voorbeeld: mannen zijn beter in hardlopen. Niet erg, vinden we de vrouwen niet minder om ofzo, maar gemiddeld gezien legt een vrouw het op de 5 kilometer af van een man. Zou dat in de muziekwereld net zo zijn? Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want er bestaan werkelijk fantastische vrouwelijke zangers en bandleden. Ander puntje zou kunnen zijn: er stemmen meer mannen, die meer gevoel hebben bij mannelijke bands en mannelijke zangers.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 dec. 2022 - 15:26

Wat een onzin reactie Kunst is niet hetzelfde als sport.... Ajax tegen Feyenoord is niet hetzelfde als the beatles 'tegen' the rolling stones Kunst is geen wedstrijd. The beatles 'scoorde' geen doelpunten, met hun liedjes. Je snapt kunst niet

Ontheemde
Ontheemde16 dec. 2022 - 21:04

Als kunst geen wedstrijd is waarom dan een top 2000?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 dec. 2022 - 13:08

Laatst was er een rechtse blogger boos over het feit dat vrouwen kort haar dragen, tegenwoordig. Want, dit zou een teken zijn van 'cultuur marxisme'. Dit is zo'n typische manier, van gender controle, correctie, disciplinering. De sterke vrouwen, trekken zich dan niets aan van zo'n rechtse activist. De meer onzekere vrouwen, zullen hun haar weer laten groeien, zodat de boreale activist toch wel respect voor hen heeft. Uiteindelijk zijn het ook persoonlijke keuzes. Hoeveel waarde hecht je aan andermans arbitraire oordeel?

Gio Servas
Gio Servas16 dec. 2022 - 13:07

Mevrouw Romeijn, het ergste van uw stukje vind ik dat u van smaak een politiek iets maakt. Mensen stemmen in dit geval niet op een man of een vrouw, maar om de nummers die zij het mooist vinden. Geloof mij maar, wij mannen gaan nu niet plotseling allemaal vrouwen in elkaar slaan omdat er te weinig vrouwen in de top 2000 staan.

2 Reacties
Zandb
Zandb16 dec. 2022 - 14:44

Gio Waarom mensen voor een nummer kiezen, daarvan hebt u ook geen idee. (Of hebt u wellicht gedegen onderzoek gedaan?) Ik heb kritiek op de schrijfster, zeker, maar haar verwijten de Top-2000 het bewijs is, dat mannen vrouwen in elkaar willen slaan, dat slaat nergens op.

Gio Servas
Gio Servas17 dec. 2022 - 3:52

@Zandb, Ik heb idd geen onderzoek gedaan naar waarom mensen voor een nummer kiezen. Het zou idd wel eens een complot kunnen zijn tegen vrouwen en vrouwenrechten, lijkt mij veel logischer dan dat mensen kiezen voor een nummer waar ze een bepaald gevoel bij krijgen, stukje nogalstie, of dat ze fan zijn van bepaalde artiesten.... -_- Verder weet ik wel dat ik overdrijf, het was ook een opmerking over het vrouwonvriendelijk stemmen.

Gert Simons
Gert Simons16 dec. 2022 - 13:04

Government Warns That With Elon Owning Twitter They Will Only Control 97% Of The Media (Dec 14, 2022) WASHINGTON, D.C. — The White House issued a dire warning this week, reminding the nation that Elon's continued ownership of Twitter means they now only control 97% of the media. "We can't overstate how dangerous this is," said gay black Press Secretary Karine Jean-Pierre. "Yes, we still control Facebook, Google, Apple, Instagram, YouTube, ABC, NBC, CBS, CNN, MSNBC, The Washington Post, The New York Times, Hollywood, TIME, USAToday, The Wall Street Journal, and pretty much all the rest, but we don't control Twitter. This is dangerous to democracy." The entire intelligence community at the CIA, FBI, and NSA concurred with the warning, stating that "Elon's ownership of Twitter leaves America vulnerable to dangerous opinions we do not approve of." Leaders with the agencies are recommending immediate investigations to bring down the Twitter CEO provided their planned drone strike doesn't work first. "Democracy is at stake," said all the agency leaders in a shared statement in which they all recited the words simultaneously in a robotic monotone. "We must do something. Democracy is at stake." At publishing time, several watchdog groups had underscored the warning, pointing to a 128% increase in exposure to unapproved opinions since Musk's Twitter purchase.

itsme3
itsme316 dec. 2022 - 13:02

Eigenlijk geeft dit verhaal goed weer waarom vrouwen in een achterstandspositie blijven. Maar dan de helft van de Nederlandse bevolking is vrouw, dun vrouwen hebben meer kans om bovenaan te komen. Maar ze moeten wel actie ondernemen en gaan stemmen.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 dec. 2022 - 14:49

itsme Dat vrouwelijke artiesten weinig gekozen worden in de Top-2000 dat zal allerhande oorzaken hebben. Maar zonder onderzoek valt daar naar mijn mening niet zo veel zinnigs over te zeggen. (En wat uw redenering betreft: Als nou alle mannen mannen zouden kiezen en de helft van de vrouwen - zoals het hoort? - voor een man, hebben we dan niet zo'n beetje de Top-2000 zoals die er uitziet?)

Marcus A.2
Marcus A.216 dec. 2022 - 13:00

"Ik zou iedereen willen oproepen om elke kans die je hebt aan te grijpen om te laten zien dat de wereld vrouwvriendelijker wordt. Stemmen (op de Top2000) is zo’n kans." In het verlengde hiervan zou ik willen voorstellen om alle sporten gemengd te doen, maar dan wel vrouwen een dusdanige voorsprong geven dat ze per definitie winnen. Want ook op sport gebied valt er wat vrouwvriendelijkheid nog een wereld te winnen.

1 Reactie
Hect0rro
Hect0rro16 dec. 2022 - 16:30

Hier kaap ik het topic van je reactie misschien een beetje, maar ik las gisteren dat in 2040 een kwart van Nederland 65plusser zal zijn, ten opzichte van 20% vandaag de dag. 20% is nog aardig wat. Maar hoeveel 65plussers heeft van Gaal opgeroepen voor het WK? Nul...schandalig.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 dec. 2022 - 13:00

Ik vind het niet per se een 'zeik' topic. Niets is een 'zeik' topic. “Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt”. - Beauvior In de kern heeft de Beauvior hier gelijk in, wat mij betreft. Genderrollen zijn grotendeels aangeleerd sociaal gedrag. Aangeleerd door de specifieke cultuur, waarin je opgroeit. Of je je conformeert aan die cultuur, ligt wel in je eigen macht. Als je intelligent genoeg bent om het te doorzien, kan je de genderrollen van je af werpen. Je zal dan alleen wel veel agressie over je heen krijgen, van de massa. Maar weet wel: het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid de wereld te verbeteren, Is dat zo? Ik moet de wereld 'beter' maken? Wanneer is de wereld dan 'beter'? Wie bepaalt wat 'beter' is? Wanneer is het 'beter'? Hoe meet je dat? Je kan je nu ook afvragen. Hoe zorg je ervoor dat er meer vrouwen op die lijst komen? Je kan mensen moeilijk dwingen, om op een vrouw te stemmen. Maar, als je meer vrouwen op die lijst wilt, hoe wil je dat gaan bereiken dan ?

tinekea2
tinekea216 dec. 2022 - 12:57

Misschien moeten een aantal drammers.... Nee, ik begin anders. Als ik stem, dan is dat op een liedje dat ik mooi vind. En ik sta er niets eens bij stil of de artiest man of vrouw is. Het maakt me geen bal uit, het is geen criterium voor me.

Hallahan2
Hallahan216 dec. 2022 - 12:54

Jezus, als je voor de top 2000 gaat stemmen stem je toch op die songs die jij leuk vindt, of het nou door mannen of vrouwen gezongen wordt.

Gert Simons
Gert Simons16 dec. 2022 - 12:52

Het publiek wat stemt verjongt dus nog verder dan het al was. Ondanks dat er niets bekend is, zover ik hier kan lezen, over de geslachtelijke verdeling van het stemmen uitbrengende publiek durf ik te stellen dat, net als bij leden van b.v. popblaadjes, er een overmaat aan jonge meiden waren die hun stem uitbrachten. Dat die veel vaker mannelijke artiesten verkiezen is dan ook geen verrassing. Van mij had deze dame er wel in gemogen met dit nummer. https://www.youtube.com/watch?v=-TAlS7J9Ofk

Ewout Pool
Ewout Pool16 dec. 2022 - 12:51

Ik denk dat de vrouwelijke artiesten liever in de lijst komen vanwege hun kwaliteiten dan dat er twijfel is of het geen sympathy vote is. Waarom zouden trouwens jongeren er andere criteria op na houden dan ouderen?