Joop

Vrouwen overlijden twee keer zo vaak door astma als mannen

  •    •  
28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1756 keer bekeken
  •  

In de afgelopen vijf jaar zijn er in Schotland 407 vrouwen overleden aan astma. In dezelfde periode was de longaandoening dodelijk voor 177 mannen. Een van de redenen voor dat verschil is dat er amper medisch onderzoek wordt gedaan naar specifieke verschijnselen voor vrouwen. Een vrouw die al van kinds af aan astma lijdt, vertelt aan STV News dat ze er pas sinds kort achter kwam dat er een relatie bestaat tussen haar cyclus en astma-aanvallen. Daar werd ze op gewezen door een vrouwelijke arts. Daardoor kan ze zich nu beter voorbereiden op de ziekte. Er is nog veel te weinig bekend over de rol van vrouwelijke hormonen bij de ziekte omdat wetenschappers zich meer op mannen richten, of op z'n best een soort gemiddelde waar vrijwel alle specifiek vrouwelijke factoren uit weggefilterd zijn.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Wie o Wie
Wie o Wie29 apr. 2022 - 5:57

Mannen leven in nagenoeg elk land korter dan vrouwen. Mannen overlijden waarschijnlijk al eerder dan dat ze overlijden door astma. Met name (hoog) bejaarden overlijden door astma en vrouwen halen vaker die leeftijd.

3 Reacties
Karingin
Karingin29 apr. 2022 - 6:55

Oh nou dan hoeven we ook geen medisch wetenschappelijk onderzoek toegespitst op vrouwen te doen. Sjezus jankerd, hou toch 's op met dat omdraaien van een sexistisch (of racistisch) probleem naar hoe zielig jullie mannetjes wel niet zijn

Wie o Wie
Wie o Wie29 apr. 2022 - 9:03

Ik doe niet zielig. Ik reageer alleen op de stelling dat vrouwen vaker overlijden door astma. Dat zou weleens kunnen komen doordat vrouwen in elk land langer leven dan mannen. Prima toch.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 apr. 2022 - 7:47

Vrouwen hebben twee keer vaker astma dan mannen. Dat verschil ontstaat tijdens de puberteit. Op oudere leeftijd nemen de symptomen af.

Wie o Wie
Wie o Wie28 apr. 2022 - 15:28

“ In de afgelopen vijf jaar zijn er in Schotland 407 vrouwen overleden aan astma. In dezelfde periode was de longaandoening dodelijk voor 177 mannen.” Grote kans dat de mannen al eerder zijn overleden dan dat astma kan toeslaan. Mannen leven in vrijwel alle landen korter dan vrouwen.