Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen ondervonden ergste misbruik katholieke kerk

  •  
08-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_MariaLourdes_FergalMacEoinin_300
Maandag uitkomst vervolgonderzoek naar misbruik van meisjes en vrouwen in de kerk
Hoewel het merendeels van de meldingen van seksueel misbruik in de katholieke kerk van mannen komt, zijn het vooral vrouwen die de hoogste schadevergoeding krijgen uitgekeerd, zo meldt Trouw vrijdag. Deze hoge vergoedingen staan voor ‘uitzonderlijk misbruik’.
De compensatiecommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK heeft tot dusver aan zeven slachtoffers de maximale vergoeding van 100 duizend euro toegekend. Vijf van hen zijn vrouwen, die reeds op jonge leeftijd zijn misbruikt door katholieke priesters die bij hun ouders thuis kwamen en zelfs als ‘huisvriend’ werden gezien. Zij leden hierdoor aanzienlijke psychische schade, deden zelfmoordpogingen, konden geen relatie aangaan of een baan houden.
Uitzonderlijk misbruik De oververtegenwoordiging van vrouwen is opmerkelijk, omdat in de misbruikaffaire de aandacht vooral is uitgegaan naar jongens die op internaten zijn misbruikt. Volgens voorzitter Bart Holthuis van de compensatiecommissie is het toeval dat relatief zoveel vrouwen de maximale compensatie hebben gekregen. Volgens hem hanteert de commissie een standaard om te beoordelen of er sprake is van uitzonderlijk misbruik. “Het onderscheid naar sekse speelt daarbij geen enkele rol.” Trouw:
De compensatiecommissie hanteert vijf categorieën van licht tot zeer ernstig seksueel misbruik. Voor verkrachting (categorie 4) geldt een compensatiebedrag van maximaal 25 duizend euro. Categorie 5 omvat ‘uitzonderlijke gevallen van seksueel misbruik’ of gevallen waarbij het slachtoffer ‘substantiële vermogensschade’ heeft geleden. Daarvoor wordt maximaal 100 duizend euro uitgekeerd.
3,1 miljoen In totaal hebben bisdommen en congregaties tot nu toe 3,1 miljoen euro uitgekeerd aan 127 misbruikslachtoffers. Per persoon gaat het om een gemiddeld bedrag van ruim 25 duizend euro.
Volgens de koepel van slachtoffergroepen Klokk is ongeveer 10 procent van de misbruikslachtoffers die zich hebben gemeld vrouw. Klokk-voorzitter Guido Klabbers:
Het grote verschil tussen de seksen is dat vrouwen meestal in een een-op-eensituatie hebben gezeten, bijvoorbeeld bij de pastoor in de pastorie. Jongens zaten veelal in het internaat, waar ook andere slachtoffers waren.”
Volgens Klabbers betekent het misbruik in de huiselijke situatie “een nog verdere inbreuk op de vertrouwensrelatie”. Wellicht speelt ook een rol dat sommige meisjes al op zeer jonge leeftijd zijn misbruikt en over een lange periode.
De Tweede Kamer vond vorig jaar dat vrouwen er in het onderzoek door de commissie-Deetman bekaaid af kwamen. Onder druk gaf de katholieke kerk aan Deetman opdracht tot een vervolgonderzoek naar seksueel en fysiek geweld tegen meisjes en vrouwen specifiek. Dat onderzoek wordt maandag gepresenteerd, aldus Trouw.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

lembeck
lembeck8 mrt. 2013 - 11:14

Henk, misbruik is van alle tijden en van alle gezindten en rassen. Het is te afschuwelijk voor woorden, maar ik zie en hoor aangeslagen mannen op de TV hun verhaal vertellen en dat vind ik afschuwelijk voor ze. Maar waar blijven de vrouwen met hun verhaal? Vrouwen worden nog altijd onderdrukt. Er worden nog altijd smoezen verzonnen waarom iemand een vrouw mag lastigvallen, maar als het mannen overkomt is de wereld te klein. Begrijp me goed, het is afschuwelijk en iedereen dient met de fikken van een ander af te blijven, maar het is wel opvallend dat de verhalen van de vrouwen niet echt openbaar worden en dat de mannen dat wel wilden. Mannen kunnen absoluut niet tegen dit soort dingen. En, hoe vreselijk ook, vrouwen zijn al eeuwenlang gewend aan misbruik en mishandeling en onderdrukking op fysiek en mentaal vlak. Waarom wil je perse weten om hoeveel priesters, paters en fraters het gaat? Maakt het iets uit? Is het niet voldoende te weten dat dit in de RK kerk heeft plaatsgevonden en nog plaats vindt? En dat het eveneens in de protestantse kerk voorkomt en ook bij Moslims en Joden en wie ook nog meer. Daar, waar mannen domineren, buiten ze anderen uit. Ongeacht geloof of ras.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2013 - 11:14

Wat ik zou willen weten is hoeveel procent van de priesters zich schuldig hebben gemaakt aan sexueel misbruik?

1 Reactie
Candide2
Candide28 mrt. 2013 - 11:14

Veel weten maakt niet gelukkig :-(