Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen naroepen nu ook in Portugal strafbaar, wanneer volgt Nederland?

  •  
25-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
527 keer bekeken
  •  
touchbutt
Het naroepen van vrouwen op straat, het zogeheten ‘catcalling’, wordt in steeds meer landen strafbaar. Ook in Portugal loop je nu het risico een boete van 120 euro of een jaar gevangenisstraf te krijgen. Andere landen die de afgelopen jaren soortgelijke wetten hebben aangenomen om vrouwen te beschermen van intimidatie op straat zijn Peru en België. In Nederland zijn er meerdere voorstellen en initiatieven geweest maar er is helaas nog geen landelijk beleid.
Het Portugese initiatief kwam in 2014 van een 34-jarige Portugese verpleegster die het zat was om niet normaal over straat te kunnen lopen zonder dat ze door een man aangesproken werd op haar uiterlijk. Tijdens een debat van het Socialistisch Forum besloot zij om langs de kant te staan en opmerkingen – die vele vrouwen normaal te horen krijgen – te roepen naar voorbijgangers en deelnemers. Op sociale media kreeg zij voor die actie – ironisch genoeg – veel kritiek en verbaal geweld over zich heen.
Toch heeft de sociaaldemocratische partij Partido Social Democrata, er nu voor gezorgd dat het wettelijk verboden is om vrouwen verbaal lastig te vallen op straat. In Artikel 170 wordt het volgende gesteld:
" Wie een ander lastigvalt, door exhibitionistisch handelingen of het formuleren van voorstellen met een seksuele ondertoon of haar generen door contact van een seksuele aard te zoeken, wordt gestraft met een gevangenisstraf van een jaar of krijgt een boete van maximaal 120 euro als een zwaardere straf niet onder enige andere wettelijke bepaling van toepassing is "
De Portugese advocaat Ferreira Leite geeft in the the Equal Times een toelichting op de wet. Volgens Leite zou het een uitbreiding zijn van het verdrag van Istanbul dat in 2014 van kracht ging, onder leiding van de Raad van Europa. De conventie is aangenomen om huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen tegen te gaan.
"Voorheen was seksueel contact wel inbegrepen maar in beperkte vorm. Je moest het slachtoffer eerst aanraken. Dus hebben we besloten om bedreigend en opdringerig commentaar te includeren. Sommige mannen denken dat intimidatie vrijheid van meningsuiting is. Dat het een compliment is en dat zij niet stil rond zouden hoeven lopen. De gewijzigde wet heeft zijn grenzen. Niet elke commentaar is strafbaar. Het moet een seksuele context of een pornografische verwijzing hebben. Zeggen dat iemand mooi is, telt niet mee. "
In Amsterdam wordt er op verzoek van de VVD onderzocht of de strafbaarstelling voor alle vormen van intimidatie op straat in de Algemene Plaatselijke Verordening kan worden opgenomen. De landelijke regeringspartij daarentegen heeft nog geen concrete plannen ter berde gebracht om dit probleem dat 1 op de 3 vrouwen ondervindt te verhelpen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.