Joop

Vrouwen mogen de ruïnes van Rutte opruimen

  •  
19-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1917 keer bekeken
  •  
mariellepaul

Met de benoeming vrijdag van Mariëlle Paul tot minister van Onderwijs zal het demissionaire kabinet voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwen dan mannen tellen. Tweede Kamerlid Paul (VVD) volgt Dennis Wiersma op die te emotioneel bleek voor het ministerschap.

Het kabinet telt na vrijdag elf vrouwelijke ministers en vier vrouwelijke staatssecretarissen. Wereldwijd zijn er dertien landen waar de regeringen uit meer vrouwen dan mannen bestaan, schrijft de NOS. Het gaat onder meer om Rwanda, Spanje, Albanië en Canada.

Rutte gaf in zijn vier kabinetten keer op keer de voorkeur aan mannen boven vrouwen. Zo kwam onder meer Stef Blok (bekend van de uitspraak “Vrouwen brengen een zekere irrationaliteit met zich mee, die iemand zoals ik, die erg in zijn hoofd zit, goed doet”) telkens weer bovendrijven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Olav Meijer
Olav Meijer19 jul. 2023 - 12:45

Een weinig interessant gegeven waar het hier om een asociaal, totaal verrot, door zijn poten gezakt kabinet gaat.

Gerygrr
Gerygrr19 jul. 2023 - 10:53

Dat is zorgwekkend! De scherven opruimen. Treffend gezegd. Net als in Florida de verzekeraars vertrekken zo vertrekken de oude kopstukken. Om maar geen verantwoording te hoeven afleggen.

pahan
pahan19 jul. 2023 - 10:53

Het glazen klif principe.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jul. 2023 - 15:12

Wees als vrouw op je hoede als je in tijden van crisis een leidinggevende baan wordt aangeboden. https://www.bbc.com/future/article/20220204-the-danger-of-the-glass-cliff-for-women-and-people-of-colour

Robbin_T
Robbin_T19 jul. 2023 - 8:15

Het moet niet uit de klauwen lopen. Gelukkig is er de kans dat het nieuwe linkse blok de balans weer goed maakt met een witte, oude man van formaat.

6 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 jul. 2023 - 9:50

@Robbin_T Blijkbaar heb je geen inhoudelijke argumenten waar jij het terzijde schuiven van mensenrechtenrechten (en de noodzaak daartoe zo belangrijk achten dat daar een kabinet over mag vallen) door de toekomstig partijleidster van de VVD kunt verdedigen. Want als jij grijpt naar een manier van redeneren waarvan je altijd hebt aangegeven dat je daarvan walgt en niet erkend dan moet je wel heel wanhopig en zonder ruggengraat zijn. Of toon je op deze manier je trots dat je het afbreukrisico van het door jou gewenste sloopwerk neer hebt kunnen leggen bij een vrouw van kleur. "een witte, oude man van formaat" Vertel eens waarom vind JIJ het van belang welke kleur en welke gender een partijleider van partij(en) van eigen kleur en van partijen die je ideologische tegenstanders zijn. En waarom dat dan niet wit en man mag wezen.

Robbin_T
Robbin_T19 jul. 2023 - 10:40

@MG1968-2 Waarom ga je er de hele tijd vanuit dat ik VVD zou stemmen? Verder heb ik geen enkel probleem met Dilan al weet ik niet of ze een goede premier zal zijn. Van mij mag ze een poging wagen. Wat ik vooral gewoon heel grappig zou vinden is dat de groep die kokketeert met inclusie en diversiteit nu potentieel een Frans Timmermans inzet tegenover een Dilan Yesilgöz. Verder hou ik net zoveel van oude witte mannen als van Turkse vrouwen, mij om het even.

Gerygrr
Gerygrr19 jul. 2023 - 10:54

Nee voor mij is Timmermans onderdeel van de oude politieke vertrekkende elite.

vdbemt
vdbemt19 jul. 2023 - 11:58

Je laat je niveau wel heel erg blijken.

MG1968-2
MG1968-219 jul. 2023 - 12:20

@Robbin "Waarom ga je er de hele tijd vanuit dat ik VVD zou stemmen?" Ik weet niet wat je stemt. Gezien je reacties is dit rechts of klein rechts. Maar niet relevant hoor. Je verwijzing naar oude witte man kan in jou geval (gezien je dit consequent een non-argument vond) alleen bedoeld zijn als in 'kijk (zelfs) de vvd heeft een vrouw van kleur'. Waarbij je het foutieve idee hebt dat je de VVD het (dit deel) van het gedachtegoed beter invult dan de pfda/gl zelf. Maar dat geeft alleen aan dat je de argumenten voor diversiteit maar ook die van preferentiebeleid nooit begrepen hebt. "Wat ik vooral gewoon heel grappig zou vinden is dat de groep die kokketeert met inclusie en diversiteit nu potentieel een Frans Timmermans inzet tegenover een Dilan Yesilgöz." En dat blijkt dan ook door dit soort tekstjes. Dilan diskwalificeert zich (voor mij, jij vind dat waarschijnlijk een plus) door haar bereidheid mensenrechten bij het grof vuil te zetten. Komt geen gender en/of kleur argument aan te pas. Frans kwalificeert zich door een nogal grote bestuurlijke basis van ervaring op het gebied van de grote keuzes van de toekomst. Ook daar geen kleur en/of gender argument. Dat jij dat wel doet heeft een reden. En die heb ik al verwoord. Wat overigens niet wegneemt dat er meer geschikte kandidaten zijn en dat Frans er maar één is. Waaronder ook meerdere vrouwen en kleur. En ja inclusie en diversiteit is een argument. Maar wel maar één. Geen doorslaggevende.

MG1968-2
MG1968-219 jul. 2023 - 12:31

@Robbin "Geen doorslaggevende. " Want voor je het weet ondersteun je iemand die mensenrechten voor zich zelf anders ziet dan voor anderen en ze dus niet universeel verklaard. Dat er partijen op extreem rechts zo inzitten is bekend en deze hele geschiedenis van de VVD is dan ook een open sollicitatie voor coalitievorming over extreem rechts. Met deze keuze heeft de fatsoenlijke-rechtse tak van de VVD het onderspit moeten delven en is ingezet om degene met een extreem rechts profiel die al verdwenen waren naar extreem rechts terug te verleiden en degene met een extreem rechts profiel die nog VVD stemden te behouden. Dat is de inhoudelijke keuze (richting) van de VVD. Dat jij het meest interessant er aan vind dat deze keuze geïnitieerd, gedragen en in de toekomst uitgevoerd wordt door een vrouw van kleur omdat je 'het wel grappig vind' dat een vrouw met een kleur dit doet en een (jou woorden) oude witte man daar tegenover gezet wordt zegt toch echt veel over jou. En wat je stemt moet jij echt toch zelf weten.

PVDB2
PVDB219 jul. 2023 - 8:00

Mooie zaak. Veel slechter kan men het niet doen dan de mannen van de VVD en CDA. Hopelijk kijkt dan ook meer naar wat nodig is. Van uit wetenschappelijk en maatschappelijk punt en niet wat de meest zetes kan op leveren of behouden om toch maar aan het roer te blijven. Zijn ze niet zo van het bekende uitstellen van Rutte 1-4.

RaarMaarWaar 0.1
RaarMaarWaar 0.119 jul. 2023 - 7:29

''Vrouwen mogen de ruïnes van Rutte opruimen'' Rutte en zijn gedogers. Want het is natuurlijk klip en klaar dat de rechtse Rutte en zijn VVD geen deuk in een pakje boter hadden kunnen schoppen zonder rechtse gedogers van Rutte 1 t/m 4. Wie kent ze niet de partijen die in een rechts Rutte kabinet hebben gezeten, CDA/PvdA/D66/CU. En niet te vergeten natuurlijk de partijen die Rutte gesteund hebben vanuit de oppositie zoals de PVV en (onvoorwaardelijk) GL. Waarbij aangetekend dat de PVV gedoogsteun heeft ingetrokken toen het in 2012 met Rutte1 te a-sociaal werd met bezuinigingen die later alsnog zijn doorgevoerd dankzij het Lenteakkoord van VVD/CDA/D66/GL/CU en PvdA in Rutte2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lenteakkoord

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 jul. 2023 - 9:59

@RaarMaarWaar Kortom. Blijft voor jou over de SP, PvdD en klein rechts. Hoe ziet jou ideale coalitie er uit? Overigens begrijp ik de partijen die je het op punten steunen van de kabinetten Rutte verwijt heel erg goed. Dit is altijd te verkiezen boven als het alternatief over klein rechts is. Maar dat zie jij anders. Vandaar mijn vraag. Met welke partijen zie een coalitie zitten. Hoe ziet die idealiter voor je uit?

RaarMaarWaar 0.1
RaarMaarWaar 0.119 jul. 2023 - 12:16

Hoe ziet jou ideale coalitie er uit? Het zal je verbazen G maar anders dan de bekende rechtse VVD Rutte gedogers van D66/CDA/CU/PvA/GL huize lijkt in het belang van de democratie een coalitie te vormen die het niet hoeft te hebben van hypocriete gedoogsteun. Dus een coalitie zonder het soort dat bijvoorbeeld links lult voor verkiezing en daarna rechts beleid voert/steunt om (eigen) rijke diepe zakken te vullen over de rug van die ander. Of omgekeerd, ook zonder het soort dat voor verkiezing rechts lult en na verkiezing links. Wat dat betreft is het juist VVD Rutte die uit democratisch oogpunt gezien weinig valt te verwijten. Zijn kiezers/doelgroep, de rijke helft van Nederland met hoog bovenmodaal inkomen, een eigen villa/(ZZP) onderneming, Tesla, warmtepomp etc. alles met subsidie zijn door VVD Rutte uitstekend bediend over de rug van die ander. Het zijn de bekende rechtse linkslullende hypocriete VVD gedogers waar we vanaf moeten.

MG1968-2
MG1968-219 jul. 2023 - 17:21

@RaarMaarWaar Binnen de Nederlandse verhoudingen zal hetgeen wat jij voorstaat pas gebeuren als één der partijen een absolute meerderheid behaalt en dat is om andere redenen niet echt wenselijk. Tenminste dat vind ik. Kun jij natuurlijk anders in staat. Maar goed dit zal niet snel gebeuren en zullen partijen water in de wijn moeten doen. In dat licht moet je ook mijn vraag zien. Bij welke coalitie denk jij dat het meest van jou ideeën overblijft?