Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Vrouwen met extra baarmoederslijmvlies zijn sexier'

  •  
26-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zijn vrouwen met endometriose aantrekkelijker? 
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Ik denk dat alleen Italianen dit onderzoek konden bedenken, want waar anders is het uiterlijk van een vrouw zo belangrijk? Een stel gynaecologen bedacht dat het interessant zou zijn om te weten of vrouwen met endometriose er aantrekkelijker uitzien voor anderen. En jawel hoor, uit het onderzoek blijkt dat vrouwen met ernstige endometriose in het algemeen veel aantrekkelijker worden gevonden dan willekeurig gekozen vrouwen.
Het artikel is te lezen in het medische vakblad Fertility and Sterility. Endometriose is wildgroei van baarmoederslijmvliescellen op plaatsen waar het niet hoort, zoals in de buikholte, op de eierstokken, in de eind darm, in de blaas. Die cellen reageren net als de baarmoederslijmvliescellen in de baarmoeder op hormoonwisselingen. Dat wil zeggen dat onder invloed van oestrogeen die cellen zwellen. Als dan de progesteron stijgt en de oestrogeen plotseling daalt dan slinken de cellen en gaan ze bloeden (ongesteld uit de darm). Bloed en pijn op plekken die ongebruikelijk zijn.
Hoe deden die Italianen dat onderzoek? Een team van twee mannelijke en twee vrouwelijke artsen moest 100 vrouwen een cijfer geven voor aantrekkelijkheid. Die vrouwen waren vrijwilligers van rond de 30 jaar. Er waren drie groepen vrouwen: die met endometriose van vagina en einddarm (de ernstigste vorm), die met matige endometriose en die met helemaal geen klachten van endometriose. Dit toch wel heel wonderlijke onderzoek liet zien dat 31 procent van de vrouwen met rectovaginale endometriose erg aantrekkelijk gevonden werd, tegen respectievelijk 8 en 9 procent in de andere groepen.
Wat een mal onderzoek, maar de menselijke geest bewandelt wonderlijke wegen. De onderzoekers wisten ook nog te melden dat de vrouwen met rectovaginale endometriose grotere borsten hadden en een lagere BMI (je weel wel, de maat voor of je te dik bent). Je kunt je afvragen wie er hier nou wijzer van wordt? Waarom werd het precies gedaan, wat moet je ermee, wat betekent het precies?
Als je op deze manier wetenschappelijke onderzoeken gaat doen kun je ook wel onderzoeken of mensen met steenpuisten aardiger, of diabeten zoeter, of mensen met nierstenen pissiger en of longpatiënten luchtiger zijn.
Het weetje van dinsdag nalezen: Ben je geschikt om leiding te geven?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

roher
roher26 sep. 2012 - 8:34

Bij mij komt de vraag op waarom de ene afwijking leidt tot afkeer en de andere tot aantrekkingskracht?