Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen voortaan stemmen

  •  
25-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
Saoudi-Woman_300.jpg
Koning Abdullah zet voorzichtig de liberalisering door
Vrouwen in Saudi-Arabië mogen voortaan stemmen en zich verkiesbaar stellen bij de lokale verkiezingen, de enige verkiezingen in het land. Dat heeft koning Abdullah zondag laten weten. Ook mogen vrouwen zich voortaan verkiesbaar stellen voor de Shura-raad, een adviesorgaan van de koning die hem ook het advies gaf vrouwen te laten deelnemen aan de verkiezingen.
De Shura-raad oordeelde in juni al dat de deelname van vrouwen aan de verkiezingen niet in strijd is met de regels van de islam. De verkiezingen in Saudi-Arabië zijn aankomende donderdag. Vrouwen mogen dan nog niet deelnemen, maar over vier wanneer de volgende verkiezingen zijn, wel.
BBC correspondent Emily Buchanan zegt dat het uitzonderlijke ontwikkeling is voor vrouwen in Saudi-Arabië. De streng Soennitisch Islamwet ontneemt veel vrouwen van hun vrijheid. Zo mogen ze niet auto rijden en zonder begeleiding van een man het land verlaten. Activisten strijden al meer dan 20 jaar voor een soepelere regelgeving voor vrouwen.
Activist Wajeha al-Huwaider zegt tegen de BBC: “Nu is het tijd dat ook andere barrieres doorbroken worden zodat vrouwen een normaal leven kunnen leiden zonder afhankelijk te zijn van mannen”, zegt ze.
Volgens Britse correspondenten in koning Abdullah bezig met een voorzichtige liberalisering in het land, maar dat is nog erg moeilijk aangezien veel machtige geestelijken en leden van het koninklijk huis nog erg conservatief zijn.
Aankomende donderdag doen vijfduizend mannen mee aan de lokale verkiezingen in Saudi-Arabië. Dat is de tweede verkiezing die ooit in het land is gehouden. De helft van de  raadsleden wordt gekozen, de andere helft wordt benoemd door de zittende overheid.
cc-foto: Scaglifr Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Michiel Online
Michiel Online25 sep. 2011 - 15:26

goed hoor!

ColorHugo949
ColorHugo94925 sep. 2011 - 15:26

Zo dat is mooi nieuws voor vrouwen in Saudi Arabië!

Yggdrasil
Yggdrasil25 sep. 2011 - 15:26

Veranderingen moeten altijd heel geleidelijk plaats vinden, dat is de enige kans op succes. Van de een op de andere dag van Irak en Afghanistan een democratie proberen te maken is ook schandelijk mislukt. En als Gorbatsjov was blijven zitten dan hadden we nu ook een heel ander Sovjet-Unie gehad.

Hermanbakker
Hermanbakker25 sep. 2011 - 15:26

Nadat Roosevelt in 1943 was gerapporteerd dat de eigen VS olie binnen 30 jaar op zou zijn besloot hij Saudii Arabië tot hofleverancier te maken. In 1944 sloot Harold L Ickes een deal mer Saud. Begins 1945 ontmoette Roosevelt Saud aan boord van de kruiser Quincy op de Bittermeren bij het Suez kanaal. Daar beloofde hij S

Hermanbakker
Hermanbakker25 sep. 2011 - 15:26

Er ging iets mis. De tekst 'de VS zal nooit een democratische ontwikkeling in Saudi Arabië toestaan die een eind maakt aan de VS macht over dat land' was nog niet geschreven.

SuziQ
SuziQ25 sep. 2011 - 15:26

Een stap voor de emancipatie en rechten van de dames. Werd tijd, in een land waar de heersende heerschappij alles doet wat God verboden heeft, als het op dames aankomt, gaan ze selectief shoppen in de Koran. Wat mij betreft, mogen de rollen acuut omgedraaid worden, de mannen in dat land de komende decennia dezelfde beperkingen opleggen die de dames al eeuwen ondervinden. Dus rijverbod, zonder begeleiding het land niet uit, alleen met uitzonderlijke goedkeuring van de vrouw de deur uit etc etc. Klagende mannen hierover, oppakken en sancties geven. Uiteraard mogen de dames de komende decennia genieten van de geneugten van vrijheid, zonder beperking.

cuypsong
cuypsong25 sep. 2011 - 15:26

Als die vrouwen nu óók nog op hun eentje naar het stembureau mogen ,begint het ergens op te lijken !! Maar goed,alle beetjes helpen.

wvdstraat
wvdstraat25 sep. 2011 - 15:26

Mooi nieuws, hopelijk houdt het "Westen" verder even de mond. Immers, de tijd dat men hier thuiskwam en de vraag hoorde: "Je hebt toch wel 'goed' gestemd?", of vrouwen hun volmacht aan de echtgenoot gaven, ligt nog maar heel kort achter ons. Zachtjes, respectvol en een incidenteel en subtiel compliment, meer moet dat niet zijn....

1 Reactie
pieterpan2
pieterpan225 sep. 2011 - 15:26

" Mooi nieuws, hopelijk houdt het "Westen" verder even de mond. Immers, de tijd dat men hier thuiskwam en de vraag hoorde: "Je hebt toch wel 'goed' gestemd?", of vrouwen hun volmacht aan de echtgenoot gaven, ligt nog maar heel kort achter ons. Zachtjes, respectvol en een incidenteel en subtiel compliment, meer moet dat niet zijn.... " Volgens mij heeft u echt werkelijk geen flauw idee hoe het er in S-A er aan toe gaat.

Dewik2011
Dewik201125 sep. 2011 - 15:26

In Nederland gebeurde dat in 1917, bijna een eeuw geleden. Saudi Arabia is nog steeds een dictatuur met, zoals al geschreven werd, heel beperkte democratische systemen. SA heeft nog een hele lange weg te gaan voordat er sprake is van een "lente".....ik schat nog een eeuw. Eigenlijk hoort SA in het rijtje van landen waarvan je weet dat het nooit iets zal worden, zoals Afghanistan, pakistan en Jemen.

1 Reactie
Hermanbakker
Hermanbakker25 sep. 2011 - 15:26

Klopt, al deze landen zuchten onder het VS juk. Iran ontdeed zich daarvan in 1979, dat land ontwikkelt zich dan ook, de eerste kernreactor werkt, net als de eerste raffinaderij, ondanks alle VS sancties. Of dat Egypte en Tunesië ook lukt is de vraag, in Libië lijkt het al mislukt te zijn, daar is Sarko nu de baas.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 sep. 2011 - 15:26

De ene komt de Burka uit de nadere gaat juist de burka in. ''De ultra-orthodox Joodse ‘talibanbeweging’ is één van de extreemste groeperingen in Israël. Het begon zes jaar geleden met de oproep van een handvol ultra-orthodox Joodse vrouwen in Jeruzalem om onzedelijkheid in Israël te bestrijden. Al gauw gaven steeds meer vrome vrouwen gehoor aan de oproep. Inmiddels lopen in heel Israël honderden Joodse vrouwen in nikab. Het initiatief werd eerst aangemoedigd door ultra-orthodoxe rabbijnen en zelfs door de ultra-orthodoxe rechtbank.'' Bron: de Pers.

1 Reactie
Alila
Alila25 sep. 2011 - 15:26

Wat een opluchting: Zolang je kan blijven wijzen naar een ander hoef je niet over jezelf na te denken.