Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen houden van grote klankkasten

  •  
25-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de aantrekkingskracht van een lage stem
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Even een zin die zo algemeen is dat hij bijna niet kan kloppen, maar ik beloof dat ik hem daarna zal nuanceren. Vrouwen vinden mannen met een lage stem aantrekkelijker. Mannen vinden vrouwen met een hoge heldere stem het leukst. Nu nog even niet meteen aankomen met de Marlène Dietrich stem of met Jan Smit of een andere vermaarde castrato. Laat me eerst maar even het onderzoek beschrijven waardoor ik vandaag geïnspireerd werd.
In de dierenwereld is het meerdere malen aangetoond. Zoogdieren en vogels reageren sterk op stemkwaliteit en hoogte of laagte ervan. De lage grom van mannelijke zoogdieren wordt in verband gebracht met kracht en het dier dat dat produceert is dus een prima leverancier van zaad (gezondere nakomelingen) en goede beschermer tijdens de periode tot het kind geboren wordt (en hopelijk nog wat langer voor de romantici onder ons).
Hoe gaat het in zijn werk en klopt het voor mensen ook? Aan de hand van hoogte of laagte van een stem en een aantal andere kwaliteiten kan degene die luistert zich het lichaam voorstellen. Lagere stem betekent een grotere klankkast en langere stembanden (en dus een groter lichaam) en volgens de evolutiedeskundigen hebben vrouwen nu eenmaal een voorkeur voor lange mannen met stevige kaken. De lage stem staat dus voor meer dan alleen geluid.
In het onderzoek werd een bandopname van een man en een vrouw gebruikt en die kon door de onderzoekers zo afgedraaid worden dat het laag of hoog klonk. De mannen en vrouwen reageerden precies zoals hierboven beschreven: Vrouwen stelden zich een forse gespierde man voor bij de lage stem en vonden die aantrekkelijker dan iemand met hoge stem. En bij mannen was het andersom, die meenden dat bij een hoge vrouwenstem een slanke kleine vrouw hoort. Niet onmiddellijk zeggen dat het wel heel stereotiep is. De natuur werkt zo. Vrouwen vonden overigens zware stemmen in het algemeen nog prettiger als het strottenhoofd niet volledig werd afgesloten en er wat meer lucht passeerde waardoor het geluid harmonieuzer werd. Kan hij misschien nog iets zingen bij het open haardvuur.
In de echte wereld zijn er zoveel factoren die onze voorkeuren bepalen. Dus maak je geen zorgen. Maar het is goed dat die evolutiedeskundigen ons altijd weer kunnen laten zien dat onder alles ook oude eigenschappen zitten die in de menselijke ontwikkeling grote voordelen hadden bij het overleden en daarom sterker in ons genenpakket beland zijn dan andere. Die spelen altijd nog mee bij onze keuzes. Trouwens als je Barry White leuk vind, dan hoef je je er niet voor te schamen hoor.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Pas op voor vrienden van vrienden 
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Marsman2
Marsman225 apr. 2013 - 9:00

Een van mijn beste vrienden is klein en fijn gebouwd. Maar hij is gezegend met een diepe bariton waar je U tegen zegt. Daarnaast kwam er in mijn late tienerjaren in de dorpskroeg vaak een enorme kleerkast van een vent - de stereotype bouwvakker zoals je ze in reclames ziet - met een heel hoog en zijig stemmetje waar Fransje Bauer jaloers op zou zijn! Het is maar goed dat de evolutie ons mannen & vrouwen naast oren ook nog ogen heeft gegeven : )

JoopSchouten
JoopSchouten25 apr. 2013 - 9:00

Over mannenstemmen gesproken. Richie is 2 dagen geleden overleden. http://www.youtube.com/watch?v=fA51wyl-9IE : (

Gualtero
Gualtero25 apr. 2013 - 9:00

Ik hoef helemaal niet zover te zoeken als Marlène Dietrich. We hebben immers Annechien Steenhuizen vlak in de buurt.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink25 apr. 2013 - 9:00

Helemaal waar, een heerlijke altstem