Joop

Vrouwen hebben meer te vrezen van long covid

  •    •  
25-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1792 keer bekeken
  •  
coronatest

Van de mensen die met covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, heeft meer dan twee derde een jaar later nog altijd te lijden onder de gevolgen. Dat blijkt uit Brits onderzoek onder meer dan 2.300 patiënten.

Na een jaar is slechts 28,9 procent volledig hersteld. Vrouwen herstellen minder vaak van long covid dan mannen. Ook mensen met obesitas lopen meer risico op langdurige klachten. Het gaat daarbij om problemen als kortademigheid, spierpijn en slaapproblemen.

Onderzoeker Christopher Brightling pleit voor meer aandacht voor de groep met long covid. “Zonder effectieve behandeling kan long covid een veelvoorkomende, nieuwe aandoening worden”, aldus Brightling tegenover Deutsche Welle.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Gerygrr
Gerygrr26 apr. 2022 - 11:35

Na de publicatie en de podcast in de Volkskrant van 22 april verwachtte ik op Joop een beter verhaal over wat long covid is en betekent voor wie erdoor getroffen werd en nog niet echt is onderzocht. Een internist van het LUMC lijdt zelf aan long covid. Langdurige ziekte als gevolg van het post covid syndroom. Niet begrepen want niet onderzocht! Hersenschade, minuscule bloedpropjes in de aderen. Afgestorven zenuwuiteinden. De driekwart vrouwen die eronder lijden zijn wellicht te verklaren doordat in de zorg, het onderwijs meer vrouwen werkzaam zijn? https://www.volkskrant.nl/wetenschap/eindelijk-beginnen-wetenschappers-long-covid-te-begrijpen~b7f3330c/