Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwen en slecht nieuws

  •  
11-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Kunnen vrouwen minder goed tegen slecht nieuws dan mannen?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Slecht nieuws lijkt meer invloed op vrouwen dan op mannen te hebben. Althans dat suggereren de uitkomsten van een onderzoek dat in Montreal werd gedaan. 
In het onderzoek werd slechts naar stressreacties bij 60 mensen gekeken en wat het oplevert is een samenhang tussen slecht nieuws en verhoogde respons op stress en je kunt niet automatisch zeggen dat er een oorzakelijk verband is tussen slecht nieuws en een verhoogde stressreactie bij vrouwen, maar het is toch een onderzoek dat aan het denken zet.
Die 60 Canadezen kregen verschillende actuele nieuwsberichten te lezen. Er was neutraal nieuws, zoals over de opening van een evenementenpark of over de première van een film. Er zat echter ook slecht nieuws bij: ernstige verkeersongevallen en moordzaken.
Voor en na het lezen van de artikelen werd speeksel afgenomen en dat werd gecontroleerd op de hoeveelheid cortisol. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat hoe meer cortisol je in je bloed hebt, des te meer stress er in je lijf is. Vervolgens kregen de deelnemers aan het onderzoek geheugentests, speciaal ontwikkeld om te zien hoe ze reageren op stressvolle situaties. Opnieuw werd speeksel afgenomen om op cortisol te testen.
Wat vonden de onderzoekers? Vrouwen die stressvolle artikelen lazen hadden nadat ze stressvolle taken hadden uitgevoerd hogere cortisolniveaus dan vrouwen die de stukjes lazen over de nieuwe brug of over deel 4 van 50 tinten grijs. Bij mannen was dat verschil niet te zien.
Zijn vrouwen minder goed bestand tegen slecht nieuws? Zijn mannen beter in staat om slecht nieuws te vergeten of te verwerken? Dat zal nog verder uitgezocht moeten worden. Wat heeft dit voor praktische consequenties? Dat is helemaal een stap te veel, want om te beginnen is slecht nieuws niet te vermijden. Je hoeft je computer maar aan te klikken en je wordt al op de hoogte gehouden van zelfmoord, terroristische aanslagen, moeders die door het lint zijn gegaan en hun kinderen iets hebben aangedaan of peuterspeelzalen waar iemand op onbetamelijke wijze aan de kinderen heeft gezeten. Media moeten het van slecht nieuws hebben. Wie koopt er nu een krant die alleen maar meldt dat er een nieuw park is geopend?
Het weetje van woensdag nog eens lezen: Geven of nemen
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Zijn meest recente boek is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

rbakels
rbakels11 okt. 2012 - 10:03

Verwarrende kop. Ik dacht dat de dokter het over een "slecht nieuws gesprek" zou hebben. En het beeld kwam terug van de arts-assistent in het ziekenhuis die mijn dementerende moeder zou gaan vertellen dat ze ongeneeslijk ziek was. En mijn bezwaar dat mijn moeder er vreselijk van zou schrikken en het vervolgens geheel zou verdringen en vergeten in de wind sloeg. Ik was er bij en het ging zoals ik voorspeld had. Enfin, de arts-assistent zal daar wel haar "slecht niets gesprek" punten voor hebben gehaald. Over de rug van mij moeder. Maar ja, in het kader van een opleiding kan de patiënt niet altijd gespaard worden. Uh?

Patrick Faas
Patrick Faas11 okt. 2012 - 10:03

"Vrouwen wordt een empathie vermogen toegeschreven en dat kan ook meespelen." Inderdaad. Dat was ook mijn eerste gedachte. Maar binnen het kader van deze rubriek vol dolkomische weetjes over vrouwen vond de professor het blijkbaar grappiger om te schrijven dat vrouwen niet tegen slecht nieuws kunnen. Handig voor de mannelijke lezers: "Ik heb het je maar niet verteld, schatje, want vrouwen kunnen slecht nieuws niet aan." Behalve als het slechte nieuws over verkrachtingen gaat, zo herinneren we ons uit een vorige les van de professor, want daar worden vrouwen geil van. Je blijft lachen om die vrouwen.

lembeck
lembeck11 okt. 2012 - 10:03

Zou het niet zo kunnen zijn, dat vrouwen de uitwerking van slecht nieuws beter kunnen overzien en verder ook weten wat de gevolgen ervan kunnen zijn?

1 Reactie
Candide2
Candide211 okt. 2012 - 10:03

Helderziend dus?

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2012 - 10:03

Ja of mannen beseffen eerder dat ze de individuen die het slechte 'nieuws' opleuken pas hebben leren 'kennen' via de jobstijding. Vrouwen hebben meer gevoel voor drama dat hen in wezen niet raakt en mannen weten daar weer (on)handig op in te spelen. Daar is overduidelijk politiek in te (h)erkennen; speel op de ongefundeerde emoties en voila. Niet dat dat bij de 'heren' niet zou werken maar die doen meer aan vlagvertoon waar alle slachtoffers onder moeten vallen.

1 Reactie
Candide2
Candide211 okt. 2012 - 10:03

'Vrouwen hebben meer gevoel voor drama dat hen in wezen niet raakt en mannen weten daar weer (on)handig op in te spelen.' Evert, u heeft kort geleden een genderoperatie ondergaan en spreekt nu met verstand van zaken?

roher
roher11 okt. 2012 - 10:03

Vrouwen kunnnen veel beter tegen slecht nieuws. Maar misschien is er veel meer slecht nieuws voor vrouwen dan voor mannen, dus onevenredig vaker getroffen en dat bemoeilijkt een goede intepretatie van de cijfers.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 okt. 2012 - 10:03

[Vrouwen kunnnen veel beter tegen slecht nieuws.] Is die stelling ook ergens op gebaseerd? Zo ja, dan ben ik geïnteresseerd waarop, dus laat dat even zien svp.