Joop

Vrouwen doen veel meer voor het klimaat dan mannen

  •  
18-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
48807393327_e1ed707f01_o

© cc-foto: Eric Parker https://flic.kr/p/2hmWDBv

Vrouwen zijn tot veel grotere veranderingen in hun persoonlijke leven overgegaan om het klimaat te redden dan mannen. Dat blijkt uit een internationale enquête , uitgevoerd in opdracht van Women’s Forum. 10.000 personen in de G20-landen werden ondervraagd over tal van zaken, waaronder het klimaat. In elk van de landen werden 500 mensen geïnterviewd.
Vrouwen trachten veel meer dan mannen de uitstoot van CO2 op persoonlijk vlak te verminderen door hergebruik, lokaal kopen, minder vlees te eten en waterverbruik terug te dringen. Ze zijn daarin ook veel gemotiveerder omdat ze begaan zijn met het lot van de planeet en toekomstige generaties.
Opvallend genoeg zijn de beleidsmakers die maatregelen nemen, of eerlijker gezegd dat nalaten, op het gebied van de klimaatcrisis in overgrote meerderheid juist man. In Duitsland is 79 procent van de bedoelde beleidsmakers man, in Italië 78 procent en in Frankrijk 71 procent. Om maar een paar landen te noemen.
Women’s Forum wil dat veranderen en pleit voor een zogeheten #SheCovery van de pandemie waarbij de genderongelijkheid drastisch wordt aangepakt. Vrouwen blijken ook meer dan mannen te hebben geleden onder de gevolgen van de coronacrisis. Moeders merkten dat de werkdruk toenam. Opvallend is ook dat bijna 80 procent van de vrouwen na de pandemie bang is voor de toekomst.
Women’s Forum, officieel Women’s Forum for the Economy & Society geheten, is een in Parijs gevestigde organisatie, en werd in 2005 opgericht door onder meer invloedrijke Franse feministische zakenvrouwen. Deze week houdt Women’s Forum een call to action congres in Milaan.
cc-foto: Eric Parker
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

tempest
tempest21 okt. 2021 - 7:04

Het idee dat beleidsmakers of de consumenten de energietransitie regelen is idioot. Het zijn de technici en wetenschappers die dat gaan doen. En dat maakt het ook zo belachelijk om de energietransitie door een genderlens te bekijken.

Satya
Satya19 okt. 2021 - 17:33

De mannen zijn weer op hun pikkies getrapt, sluit mooi aan bij het artikel over vrouwenhaat op social media bedrijven. Damn wat een drogredenen zijn er weer te lezen. Altijd uit dezelfde hoek. Bij transgender onderwerpen zijn biologische verschillen van groot belang, bij dit soort onderwerpen telt het bij zware beroepen niet. Ik kan dat soort mannen niet serieus zien. Als vrouw moet ik er niet aan denken bij deze mannen te werken. Het gedraai en de drogredenen, ze kennen geen schaamte, op dat soort plekken is ook altijd seksisme.

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 okt. 2021 - 16:04

Iedereen die geloofd dat gedragsverandering de klimaatverandering zal kunnen stoppen, of zelfs maar kunnen afremmen houd zichzelf voor de gek. De mensheid is verslaafd aan het gebruik van energie. En omdat de mensheid in aantal steeds verder toeneemt, zal de mensheid steeds meer energie nodig gaan hebben. Dit gaat onherroepelijk gepaard aan een hogere uitstoot van CO2, tenzij er nieuwe technieken gaan worden ingezet, toegepast en uitgevonden waardoor we minder of misschien zelfs geheel onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Deze verandering is een technische verandering. Het enige dat de klimaatsverandering kan tegengaan is de techniek. Mannen zijn helaas oververtegenwoordigd in de technische sector. Lang geleden heb ik werktuigbouwkunde gestudeerd aan de HTS. Het eerste wat mij opviel was -tot mijn verdriet- de bijna totale afwezigheid van meisjes en vrouwen. Waarom hebben vrouwen geen belangstelling voor techniek? Het zal vooral een imago-kwestie zijn is mijn vermoeden. De traditionele rolverdeling dat gevaarlijk en lichamelijk zwaar werk wordt gedaan door mannen zal hierbij een rol spelen, alhoewel de werkelijkheid in de technische sector tegenwoordig totaal anders is. Als vrouwen werkelijk iets van betekenis willen doen voor de klimaatverandering, dan zullen ze het niet moeten laten bij gedragsverandering. Dat geeft op zijn hoogst het gevoel van morele zuiverheid, maar zet verder weinig zoden aan de dijk. Het heeft meer zin om een technische opleiding te gaan volgen.

2 Reacties
Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 16:53

O... Molly gedragsverandering vanuit de mensen zelf zal zeker helpen bij energiebesparing, al was het maar vanwege besparing van kosten die nu eenmaal onlosmakelijk met de energietransitie samenhangen, maar ook ten behoeve van natuur en milieu zelf zoals nu al decennia gebeurt door gedragsverandering van burgers en steeds meer. Dat al lang geleden de rivieren en meren inmiddels weer veel schoner en daarmee natuurrijker zijn geworden is niet alleen te danken aan beleid maar ook burgers die dat graag wilden. Net als dat de luchtvervuiling dankzij deze wens veel minder is geworden. Maar daarboven is de overheid d.m.v. beleid nodig zaken als de energietransitie te faciliteren (door b.v. dragende energienetwerken en onvermijdelijke kerncentrales), onwillige burgers en bedrijven waar nodig te dwingen, en innovatie en implicatie nog veel meer te stimuleren.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 okt. 2021 - 8:13

'Net als dat de luchtvervuiling dankzij deze wens veel minder is geworden.' De luchtvervuiling is afgenomen als bijeffect van de coronacrisis, die door niemand werd gewenst. Inmiddels is de luchtvervuiling weer behoorlijk toegenomen. Dat komt omdat de luchtvervuiling zich niet eenvoudig laat wegwensen. Daarvoor heb je efficiënte motoren nodig, filtersystemen en moderne fabrieken. Techniek, Herman. Daar ligt de oplossing. Dromen en wensen heeft geen zin. Overigens zijn luchtvervuiling en klimaatverandering twee verschillende problemen die vaak door elkaar worden gehaald. Klimaatverandering wordt veroorzaakt door CO2. CO2 heeft niets te maken met luchtvervuiling. Het is een niet giftig gas, dat wordt uitgeademd door alle mensen en dieren en dat ook vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen.

Paleocon
Paleocon19 okt. 2021 - 14:58

“… het lot van de planeet” Praten over een planeet alsof het een levende entiteit is met een wil… Het is misschien maar goed ook dat vrouwen niet veel inspraak hebben.

Bouwman2
Bouwman219 okt. 2021 - 13:36

Ik weet niet of vrouwen zo veel meer klimaatbewustzijn. Dat komt omdat ik maar van een paar vrouwen meer dan enkel bij name ken, hooguit een stuk of dertig. Ik ken meer mannen..... wel veertig. Maar alles bijeen, is dat toch wel wat beperkt voor een algemeen oordeel.

Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 8:39

In het rapport, van een organisatie die de positie van vrouwen verbeterd wil zien op belangrijke posten, staat nergens dat vrouwen meer doen om de klimaatcrisis te bestrijden. Er is met vooral betrekking daartoe alleen een overzicht van beantwoorde vragen over wat hen zou motiveren hun gedrag aan te passen. Vrouwen verklaren zich dan enige mate meer bereid dan mannen. Het schommelt bij mannen van 28% tot 41% tegenover bij vrouwen van 33% tot 46% bij de verschillende vragen om daartoe bereid te zijn. Voorwaar geen heel groot verschil. En de enige vraag waar daadwerkelijk een financieel offer wordt gevraagd door een gebaseerd op gedrag ingevoerde belasting blijken de mannen opeens meer gemotiveerd dan de vrouwen namelijk 19% tegenover 16%. https://ibb.co/KhQVh7H

3 Reacties
Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 10:22

Hûû... Nou maak zelf ook nog een fout met die laatste vraag over die al dan niet tot aanpassing van gedrag motiverende belastingmaatregel. Mannen verklaren daardoor dus meer (met 19% van hen) gemotiveerd te worden tot gedragsaanpassing dan vrouwen (met 16% van hen). Dat is dus bij een goede interpretatie dezelfde relatief licht positieve uitslag voor vrouwen omdat ze een dergelijke bestraffende prikkel minder nodig hebben als motivator. Blijft het relatief kleine verschil tussen mannen en vrouwen waar het slechts om verklaarde motivaties gaat en niet daadwerkelijk al bestaand gedrag.

Bouwman2
Bouwman219 okt. 2021 - 13:57

Bestraffende prikkels werken niet goed, Wat beter helpt is een positieve insteek.l. As ik bijvoorbeeld kleine meis zeg: dat het door moet eten nou reken maar maar dat ze dan juist zich verzet, . Maar als ik zeg: eet nou wat door, dan krijg je straks een lekkere gevulde roomknuffel nou reken maar dat die lamscoteletjes met mintsauce erin gaan als het woord van God in een ouderling. Je kunt best gewenst gedrag provoceren hoor. Herman.

Herman Paradijs
Herman Paradijs19 okt. 2021 - 17:10

Lamsvlees met mintsaus. Gruwelijk lekker, één van mijn persoonlijke favorieten, maar minder begrepen door veel Europese vastelanders. Mij als man heb je dan meteen om inderdaad. Ik vrees alleen dat als je meer belastingverlagingen/subsidies/beloningen als prikkels verkiest in plaats van belastingen/boetes je het helemaal onbetaalbaar maakt als je rekent dat er ook al enorme investeringen gedaan moeten worden.

KM2
KM219 okt. 2021 - 7:09

Ik heb afgezien van 1 vrouwelijke chauffeuse (levernacier) nog nooit een vrouw bij ons gezien die meewerkt met de bouw van zonneparken.

9 Reacties
Karingin
Karingin19 okt. 2021 - 9:11

Ach gos. En nu? En vooral; waar komt dat door? Dat vraag je je natuurlijk niet af, want dan wordt het ingewikkeld. Bovendien gaat het natuurlijk om keuzevrijheid, en die hebben vrouwen nou eenmaal minder. Zowel in bepaalde vakgebieden, als ook omdat ze - in ons zo gave o zo geëmancipeere land (not) - veel meer uren werken dan mannen, alleen wordt dat niet betaald en dus niet als werk gezien

KM2
KM219 okt. 2021 - 9:28

"En vooral; waar komt dat door? Dat vraag je je natuurlijk niet af, want dan wordt het ingewikkeld." Hoogst waarschijnlijk door het (verkeerde) stereo-type beeld dat men heeft van de bouw???. Ik kan het me zeker afvragen, maar denk dat een vrouw prima binnen ons team volwaardig en gelijk kan functioneren en toegevoegde waarde is aan het team. Elk uur dat je werkt wordt bij ons uitbetaald, inclusief reistijd en kilometervergoeding...een boven modaal salaris voor ongeschoold werk, met diploma's een zeer goede vergoeding zelfs.

BlackUhuru
BlackUhuru19 okt. 2021 - 9:40

Hetzelfde beeld in de chip industrie: alleen maar mannen (95%) die aan de toekomst werken. Klagen als Karingin, een beetje shoppen bij de EKO winkel en dit soort flutinderzoekjes de wereld inschieten in de hoop dat een man zo vriendelijk is de dames een handje te helpen.

EenMening
EenMening19 okt. 2021 - 10:19

@KM Wat jij zegt geldt ook voor de bouw van windmolenparken, het isoleren van huizen, de installatie van warmtepompen, de aanleg van bossen etc. De praktische uitvoering van het klimaatbeleid ligt grotendeels op het bordje van mannen,

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2021 - 12:31

'De praktische uitvoering van het klimaatbeleid ligt grotendeels op het bordje van mannen,' Zoals de oorzaak van het klimaatprobleem ook grotendeels te danken is aan mannen. Mannen die 40 jaar geleden ook al wisten dat dat probleem eraan zat te komen.

Bouwman2
Bouwman219 okt. 2021 - 14:01

Doen jullie dan niet aan om en bijscholing?

Rechtvznraap
Rechtvznraap19 okt. 2021 - 15:44

KM: je zit hier op Joop. Misschien is je reactie meer iets voor Elsevier. Krijg je in ieder geval wat positievere dan de gemiddelde Joopin.

KM2
KM219 okt. 2021 - 17:23

@Bouwman, Wij doen aan bij en omscholing als men daartoe bereid is en als dat nodig is. VCA is wel standaard voor iedereen. Voor het inschuiven van panelen of op moment zetten van de constructie is geen opleiding nodig. @Rechtvznraap, Ik ben al 20 jaar lid van de VARA met groot plezier, lees de VARA gids nog steeds door ondanks dat ik geen TV meer heb. Volgens mij is de VARA een van de betere omroepen op de Nederlandse TV, mede daarom dat ik hier op bepaalde onderwerpen reageer. Wat ik jammer vindt is dat de VARA niet meer is als hoe ik het herken van de tijd dat ik nog een TV had, zeg maar sinds de komst van BNN is het wat mij betreft minder geworden. Ik zie de VARA zoals het oorspronkelijk was ook niet als linkse omroep, niet zo links als in de tijd dat mijn oma voor de zender werkte in ieder geval.

Satya
Satya19 okt. 2021 - 17:40

Blackuhuru Jouw opmerking gaat elke grens over, zeker als we zien wat social media bedrijven doen. Achterlijk. "KM: je zit hier op Joop. Misschien is je reactie meer iets voor Elsevier. Krijg je in ieder geval wat positievere dan de gemiddelde Joopin." Daar grossieren ze inderdaad in drogredenen en wetenschap ontkennen. Ook een plek waar ik niet kan reageren. Vvmu is daar net als op alle rechtse fora geen ding.

Bastet2
Bastet219 okt. 2021 - 6:30

Ik wil niet meedoen aan de tegenstelling tussen mannen en vrouwen, ik heb vooral heel veel moeite met het door de overheid gecreëerde idee dat het wel goed komt als de een wat minder vlees eet en de ander de bandenspanning van zijn auto wat vaker controleert. 'Iedereen doet wat'. De zoveelste poging om de verantwoordelijkheid bij de individuele burger te leggen in plaats van te doen wat onze regering al meer dan tien jaar nalaat; regeren! En nu laten vrouwen en mannen zich kennelijk ook nog tegen elkaar uitspelen. Treurig. Laten we oppassen dat we niet meegaan in die frame en onze lafhartige premier eens aan zijn beloften herinneren rondom het groenste kabinet ooit.

4 Reacties
Geen3
Geen319 okt. 2021 - 8:37

Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid OOK bij de individuele burger! Minder vlees eten wordt steeds gemakkelijker. De grote supermarkten komen in hun maandelijkse (reclame/ recepten) bladen met veel vlees alternatieven. Kent u niet dat filosofische verhaaltje (voor kinderen) van de sneeuwvlok, die zichzelf tussen die ontelbare sneeuwvlokken zo onbelangrijk en machteloos vindt? Met elkaar kunnen die sneeuwvlokken veel kracht hebben, een tak doen breken, een lawine veroorzaken. De kracht van de individuele burger is groter dan u denkt!

Karingin
Karingin19 okt. 2021 - 9:23

Inderdaad is het dom en laf om de verantwoordelijkheid op het individu af te schuiven. Want dan hoef je het systeem niet aan te pakken - is nogal moeluk ook, duurt heul lang en zal in het begin ontieglik veel knaken kosten. Maar mannen en vrouwen worden al eeuwen tegen elkaar uitgespeeld, voornamelijk door mannen die vrouwen zwak en dom vinden. Na 50 jaar emancipatie is daar nog maar weinig aan veranderd. Vrouwen in topfuncties moeten meedraaien met de alfa-aapjes, daarom verandert er zo weinig. Maar ze hebben over het algemeen (dus niet allemaal) wel meer oog voor het collectief, zijn zorgzamer en minder roekeloos. Dus het zou mooi zijn als we de komende 50 jaar de rollen zouden omdraaien. Wedden dat de planeet er dan veel beter voorstaat? De maatschappij, de mensen dus, je weet wel, die lui die onze regering zo verdomde lastig vindt, zal ook een stuk gezelliger worden voor íedereen

Berend22
Berend2219 okt. 2021 - 9:36

@Karingin ik denk dat je seksisme niet met seksisme moet gaan bestrijden omdat dat niet gaat werken.

Jozias2
Jozias219 okt. 2021 - 10:56

"Maar mannen en vrouwen worden al eeuwen tegen elkaar uitgespeeld, voornamelijk door mannen die vrouwen zwak en dom vinden." Laten we het probleem "mannen en vrouwen worden tegen elkaar uitgespeeld" op gaan lossen door: mannen en vrouwen tegen elkaar uit te spelen. En volgens jouw ligt de schuld bij de man die iets negatiefs van vrouwen vinden, zeg je als vrouw die vervolgens iets negatiefs over de man zegt.... Jammer dat je altijd boos en verontwaardigd bent anders zou je er wellicht zelf ook om kunnen lachen.

wittecisnoot
wittecisnoot19 okt. 2021 - 5:50

Ik mis hier het meest milieuvriendelijke wat men kan doen en wat juist in het voordeel van de man geldt: geen kinderen nemen. Door geen of minder kinderen, bespaard men generaties milieuvervuiling uit. Kinderwens en het nemen moet men meerekenen.

1 Reactie
Geen3
Geen319 okt. 2021 - 12:04

In Nederland neemt het aantal geboorten af. Wereldwijd zien we de kindersterfte afnemen (gelukkig!) maar de bevolkingsgroei toenemen, met name in Afrika. Dus grote gezinnen, met weinig toekomst. Zucht……

Becky Hofstede
Becky Hofstede18 okt. 2021 - 21:04

Er is vast een hoop aan te merken op dit onderzoek, maar de reacties - op een vermeend progressieve site als Joop! - zijn wel verbijsterend negatief tot vijandig. Ik meen welgeteld 1 reactie te hebben ontwaard waarin iemand zegt "ja, misschien hebben ze wel een punt". De anderen zagen hun kans schoon zich quasi-wetenschappelijk en quasi-geemancipeerd "genuanceerd" te tonen. Behalve die ene: is er dan helemaal niemand die denkt "misschien is er wel iets van aan?" Ontluisterend.

4 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r19 okt. 2021 - 8:14

"De anderen zagen hun kans schoon zich quasi-wetenschappelijk en quasi-geemancipeerd “genuanceerd” te tonen." Das niet zo raar als het gaat om een quasi-wetenschappelijk en quasi-geemancipeerd onderzoek. Flutonderzoeken als deze helpen totaal niet om het doel te verwezenlijken. Lees het maar eens door. Er komen allerlei onderwerpen aan bod en er worden conclusies getrokken op basis van redelijk gestuurde vragen die aan een kleine groep mensen werd gevraagd. En de aanbevelingen die worden gedaan (zie mijn post verder hieronder als voorbeeld) zijn ook nogal radicaal/overtrokken en niet onderbouwd.

Sonic2
Sonic219 okt. 2021 - 10:56

De site is progressief. De reageer sectie is voor een belangrijk deel conservatief. Of conservatief geworden. Iets wat ik wel vaker zie op linkse sites. Die trekken een tegenbeweging aan van nationalistisch rechts. Die hier loopt te drammen dat ze gecensureerd worden. Ik ben zelf man, maar heb diep respect voor vrouwen. En u heeft voor de rest gelijk.

EricDonkaew
EricDonkaew19 okt. 2021 - 15:43

@Becky Hofstede ----------------------------------------- Links - of progressief - is nu eenmaal niet altijd woke. @Sonic: Ik ben zelf man, maar heb diep respect voor vrouwen. ---------------------------------------- Lief, maar qua toon klinkt het een beetje als een jongeman die zijn eerste meisje nog moet ontmoeten.

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 19 okt. 2021 - 16:09

Sonic. `De site is progressief. De reageer sectie is voor een belangrijk deel conservatief.' en `Die trekken een tegenbeweging aan van nationalistisch rechts. Die hier loopt te drammen dat ze gecensureerd worden.' Ja, goed geformuleerd. Heel ergerlijk inderdaad. Terwijl hun eigen uitlaatkleppen volledig zijn dichtgetimmerdvoor andersdenkenden. Ik kom hier nog wat typen af en toe in de hoop dat er een golf van gezonde linkse mensen in de pen kllimt om de naargeestige frenetisch-rechtse trollen wèg te jagen. Dat moet kunnen. Zodat er hier weer ruimte komt voor eerlijke en genuanceerde opinievorming.

WiebeI
WiebeI18 okt. 2021 - 21:01

Hahaha! Eigen empirisch onderzoek wijst toch een andere richting uit. Als man heb ik 5 paar schoenen, mijn vrouw over de 50 paar. Ik was nog tevreden over de keuken, van haar moest er een nieuwe komen. Met een Cooker en een grotere koelkast. Bijna wekelijks wordt er voor haar kleding bezorgd. Bij mij per kwartaal. Ook wil zij een nieuwe zitbank. De huidige is nog prima. Zij gebruikt cosmetica, ik niet. Zij zet de thermostaat veel hoger dan ik zou doen. Is mijn vrouw niet representatief?

3 Reacties
Nelisje
Nelisje19 okt. 2021 - 8:13

Als wij niet dezelfde vrouw hebben, dan is er een patroon onder de vrouwen :).

Mr Ed
Mr Ed19 okt. 2021 - 10:38

Dit onderzoek is gedaan door WC eend: "Dat blijkt uit een internationale enquête, uitgevoerd in opdracht van Women’s Forum. "

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 11:55

herkenbaar - ik ben de milieuvriendelijkste hoor

Erik B2
Erik B218 okt. 2021 - 20:15

Wat is het punt van mannen tegenover vrouwen te zetten? Lijkt me nogal nutteloos conflict creeren. Vooral als je het met zo`n flut onderzooekje doet.

Ik weet het wel
Ik weet het wel18 okt. 2021 - 19:42

Waarom zou je deze studie willen uitvoeren?

dirk den boer
dirk den boer18 okt. 2021 - 19:31

Ik lees dat Vrouwen Forum een uitgebreide enquete uitvoert en tot de conclusie komt dat ""Vrouwen doen veel meer voor het klimaat dan mannen... Dat verbaast me nou helemaal niets, ik zou het veel gekker vinden dat ze met de conclusie komen dat Mannen doen veel meer voor het klimaat, of dat het Mannen Forum vindt dat vrouwen nauwelijks meekomen waar het maatregels betreft om tot beter klimaat te komen. Ze zullen wel uitkijken om dat te vinden, en zelfs als, zouden besluiten zulks niet te publiceren.

Welp2
Welp218 okt. 2021 - 18:42

Klein detail : In totaal hebben er 9500 personen meegedaan aan de (online) enquête, waarvan 500 per land. De G20 bestaat namelijk uit 19 landen, waarbij de EU nog een (extra) zetel heeft.

Sam V
Sam V18 okt. 2021 - 18:19

In dit stuk staat ook de reden waarom meer vrouwen dan mannen met het klimaat bezig zijn: “Opvallend is ook dat bijna 80 procent van de vrouwen na de pandemie bang is voor de toekomst.” Mensen die bang zijn, kan je beter niet laten beslissen. Mensen die verstandig zijn wel. Die laatsten kunnen ook vrouwen zijn, mits ze niet teveel van de eersten hebben.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew19 okt. 2021 - 0:41

@Sam V: Mensen die bang zijn, kan je beter niet laten beslissen. Mensen die verstandig zijn wel. --------------------------------------------------- Exact. Ik zal ook nooit op bange mensen of partijen stemmen. Altijd rustig blijven en het overzicht bewaren. Geldt eigenlijk voor alle onderwerpen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2021 - 6:04

'Mensen die bang zijn, kan je beter niet laten beslissen.' Dat geldt ook voor mensen die zeggen dat je niet bang mag zijn en zichzelf dan ook nog 'verstandig' durven te noemen.

Berend22
Berend2218 okt. 2021 - 18:17

Jaa laten we van het klimaat een man vrouw discussie maken, dat gaat vast heel erg helpen. /sarc

Ch0k3r
Ch0k3r18 okt. 2021 - 17:27

"Women’s Forum wil dat veranderen en pleit voor een zogeheten #SheCovery van de pandemie waarbij de genderongelijkheid drastisch wordt aangepakt. " Daarom willen ze: 1) een Internationaal Vrouwen Klimaat Fonds 2) investeren in sustainable projecten die door vrouwen geleid worden 3) een genderperspecief creëren in groene en ethische financiën (zeg het maar) 4) specifieke producten op de financiële markt lanceren 5) publieke en private eigendommen sturen zodat ze negatieve consequenties van klimaatverandering op vrouwen kunnen tackelen Ik verzin dit niet. Pagina 37 onderaan. Eerste link in dit artikel. Noem mij gek. Maar dit hele ding komt een beetje op mij over als 'Wij van WC-Eend adviseren'. Er worden in dat rapport sowieso nogal veel aanbevelingen gedaan op basis van 500 mensen-die-enquêtes-invullen-per-land. Hoeveel mensen ken jij in je omgeving die enquêtes invullen? Moet je nagaan welke conclusies men zou trekken als ze de antwoorden van mensen-die-gek-genoeg-zijn-om-op-Joop-te-posten als basis zouden nemen...

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr19 okt. 2021 - 10:48

Juist! Wij moeten om iets te veranderen juist meer samenwerken! Dat is wat ik al jaren voorsta. Niet steeds kleinere groepen voor het eigen deelbelang! Geen polarisatie meer, dat heeft ons in de huidige ellende gebracht. Overigens komt het op mij over, dat de hele mensheid moet vrezen voor menselijke voortplanting op een vervuilde en onleefbaar wordende planeet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 11:41

De hedendaagse feministen zijn mannenhaters over het algemeen. Wokers . Hun oplossing tegen racisme is racisme tegen blanken. Hun feminisme is seksisme tegen mannen. Woke is momenteel het grootste sociale probleem.

Backtobasics
Backtobasics18 okt. 2021 - 17:21

Lijkt me beter dat mannen en vrouwen samen werken om iets voor het klimaat te doen i.p.v. te zitten kissebissen wie het meeste doet en wie niet. Beetje doorgeslagen en onzinnige discussie.

3 Reacties
Karingin
Karingin19 okt. 2021 - 10:19

Het lullige is dat vrouwen dus nog steeds amper mee mogen doen, o.a. als het om beleid maken gaat hè. En om mee te mogen doen moet je wel een beetje one of the guys zijn. En dus blijft het een egoïstisch, gemakzuchtig en destructief zootje dat de dienst uitmaakt

jandebakker
jandebakker19 okt. 2021 - 14:40

@karingin, Ze zoeken anders nog genoeg mensen (v/'m) om na aankomende gemeenteraadsverkiezingen lokaal beleid te maken. U kunt uzelf gewoon opgeven. En als u het goed doet zien wij u vanzelf over een aantal jaar op de landelijke kieslijst staan. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/bijna-niemand-wil-nog-raadslid-worden-partijen-krijgen-kieslijst-niet-gevuld

Rechtvznraap
Rechtvznraap19 okt. 2021 - 15:47

Jan de bakker: wat is er nu leuker dan overal tegen aan te schoppen zoals Karingin. Ik lach me lam om haar reacties. Zo dom.

Marcus A.2
Marcus A.218 okt. 2021 - 17:18

Is eigenlijk bij mij ook zo moet ik toegeven. We eten veel meer vegetarisch, gebruiken allerhande kringloop producten en hebben een herbruikbare broodzak om maar wat te noemen. En dat vooral dankzij mijn vrouw. Ik volg braaf.

Winterdepressie
Winterdepressie18 okt. 2021 - 17:16

Ehh, "wij" krijgen geen kinderen!

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2021 - 17:12

Daarom is ook in elke kledingwinkel 3 kwart van het assortiment voor de dames, en is er voor mannen en kinderen een hoekje achterin ;-) Volgens diverse onderzoeken zijn mannen iets vervuilender dan vrouwen maar dat komt eigenlijk alleen door het auto-gebruik. Mannen werken over het algemeen nog wat meer dan vrouwen en maken dus meer kilometers. Prima dat vrouwen bezig zijn met kleding en minder vlees. Dan kunnen de mannen aan de gang met isoleren en de elektrische auto. Zo heeft iedereen zijn focus punten. We moeten serieus aan de bak, en zo'n non-issue er bij halen gaat niet veel helpen.

EricDonkaew
EricDonkaew18 okt. 2021 - 16:23

Met andere woorden: weg met ons!

7 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 16:32

[invloedrijke Franse feministische zakenvrouwen.] ja ja

ton14024
ton1402418 okt. 2021 - 17:08

E, dus als een vrouw iets zegt dat jou wel aanstaat, is het ´weg met ons´, zoals het ´de jongeren´ zijn als een jonge vrouw iets zegt? Kleine piemel E?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 okt. 2021 - 18:26

het is gewoon weer woke gezeur over geslacht

EricDonkaew
EricDonkaew19 okt. 2021 - 0:28

@Ton ------------------------------------ Ik kan er geen touw aan vastknopen. Probeer het nog eens.

Karingin
Karingin19 okt. 2021 - 10:08

Jullie hoeven niet weg hoor knulletjes. Maar gewoon een paar toontjes lager zingen. Jullie maken er al eeuwen een teringzooi van. Ja tuurlijk, jullie hebben een paar leuke uitvindingen gedaan (of die allemaal achteraf nou wel zo'n goed idee waren, daar komen we zo langzamerhand achter). Maar vrouwen ook, alleen tot voor - pak 'm beet - 100 jaar geleden moest dat altijd verborgen gehouden worden want anders werd het niet serieus genomen. Noem het maar woke gezeur en slaap lekker verder. Maar je bent een oetlul als je denkt dat iedereen gelijk is en gelijkwaardige kansen krijgt. Zeggen dat je geen gender (of kleur, of geaardheid) ziet is trouwens een leugen, en ook helemáal niet de bedoeling. Want dan ontken je dus keihard ieders identiteit en de

Karingin
Karingin19 okt. 2021 - 10:10

(vervolg) specifieke problemen waar mensen 0tegenaan lopen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 okt. 2021 - 11:35

@karingin daar stam jij van af generaties kwaadaardige mannen zijn jouw voorvaderen en dat kwaad zit in jouw genen zelfs je vader was een man dat zie je trouwens ook aan al die vrouwelijke politici in ons land - ankie broekmans knollewaps, verdonk, die muts van defensie, kleinsma, halsema, die trol die in de eerste kamer zit van JA21 stuk voor stuk vreselijke mensen die een diepe haat koesteren tegen alles dat leeft . Dat komt omdat ze voor 50% van misdadige mannen afstammen. Want vrouwen zijn allemaal supervreedzaam en lief .