Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouwelijke politici apart in debat bij WNL, vooral VVD moet het ontgelden

  •  
26-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bij WNL op Zondag onder leiding van Rick Nieman deden nummers twee op de kandidatenlijst Jeanine Hennis (VVD), Fleur Agema (PVV), Mona Keijzer (CDA), Renkse Leijten (SP) en Stientje van Veldhoven (D66) mee aan een politiek debat. De vrouwelijke politici zijn bij de grote debatten in het Carré of bij RTL en Nieuwsuur niet aanwezig maar mochten nu onder elkaar het gesprek aangaan. Vooral de VVD kreeg veel kritiek.
In het enigszins paternalistisch getitelde ‘First Lady- debat’  werd er onder andere besproken waarom er nog geen vrouwelijke premier is geweest of waarom er zo weinig lijsttrekkers vrouw zijn. Door politici wordt de Nederlandse cultuur constant als superieur geacht tegenover andere maar als je kijkt naar de scheiding tussen man en vrouw in de politiek zie je daar niets van terug. Alleen, Partij van de Dieren – die in de Tweede Kamer zit -, Artikel 1 en de Piratenpartij hebben een vrouw aan het hoofd staan. Hoewel andere partijen vrouwen wel op de kandidatenlijst hebben staan, is de SGP de enige die dat niet heeft.
Ook werd er gesproken over de Nederlandse ‘normen en waarden’ wat die ook moge zijn en of migranten die zich daar niet aan houden Nederland uit moeten. Hennis kreeg veel kritiek op haar ja-antwoord op de stelling.
"Wie zich niet aan onze normen en waarden houdt, hoort hier niet thuis’. “Er zijn mensen die hun middelvinger opsteken naar onze samenleving. Dan hoor je hier niet thuis"
Volgens Van Veldhoven (D66) zou iedereen zich aan de wet moeten houden maar betekent het niet dat je uit Nederland weg moet als je dat niet doet maar gewoon straf dient te krijgen. ‘Het gaat om derdegeneratie migranten’.
Ook Leijten (SP) deed een duit in de zak en illustreerde haar argument met de hypocrisie van de VVD.
"De VVD staat opnieuw bovenaan de lijst met de meeste integriteitskwesties. Die mensen worden veroordeeld. Dan zeg je toch ook niet: ga maar weg? Het is een afleidingsmanoeuvre van de VVD."
Hennis zei het jammer te vinden dat er zoveel aandacht was voor de bonnetjesaffaire van Teeven terwijl de VVD zich zou inzetten tegen cybercrime en niemand daar naar omkeek.
Overigens stemde de PVV – zoals je niet anders zou verwachten –  voor de stelling om Nederlanders met een migrantenachtergrond uit te zetten bij crimineel gedrag. Het CDA gaf ook een bevestigend antwoord.
Khadija Arib, de nummer twee van de PvdA was ook uitgenodigd voor het debat maar sloeg vanwege haar Kamervoorzitterschap de invitatie af. Het is niet duidelijk waarom GroenLinks niet aanwezig was.

Meer over:

#video, vvd, politiek, pvv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Nigtevecht2
Nigtevecht226 feb. 2017 - 22:45

Ik heb het niet zo op van die onderdanige vrouwen als deze.. geef mij maar een vrouw met een grote smoel.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach26 feb. 2017 - 21:12

Drie enge partijen dus: PVV, VVD en CDA. Allemaal bereid om mensen op grond van hun afkomst te discrimineren. Ook al is dat ongrondwettelijk. Echt een schande. Deze partijen werden dan ook terecht door de Orde van Advocaten aangeduid als een gevaar voor de rechtstaat.

Nigtevecht2
Nigtevecht226 feb. 2017 - 16:16

Natuurlijk ben ik het wel met de VVD eens in deze. Het is natuurlijk een wezelijk verschil als je als nieuwkomer een misdaad begaat. Stel iemand is zo gastvrij om je een paar weken te laten logeren als je door je ouders het huis bent uitgetrapt, en je scheldt vervolgens je gastheer/vrouw dusdanig uit en vernielt de meubilering. Dat heet zwaar misbruik, wat nog erger zou zijn dan als haar eigen kind het had gedaan in mijn optiek. Ik ben van mening dat je als nieuwkomer alles maar dan ook alles moet doen om mee te draaien met deze molen, maak je ouders, jezelf en je familie trots, laat ons een goed beeld krijgen van mensen van jou nationaliteit. Wij geven alle hulpmiddelen, maar je moet het wel zelf doen. Om overigens in te gaan op autochtone criminelen, deze moeten natuurlijk ook worden opgepakt, maar deze kan je niet naar een ander land sturen.

1 Reactie
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach26 feb. 2017 - 21:18

Jouw mening is nogal racistisch. Je mag je gaan schamen. Logisch gezien klopt er ook niks van je verhaal, want het gaat over mensen die hier wonen, en dat is niet hetzelfde als ergens logeren. Als mensen hier wonen moeten ze (ook volgens de wet trouwens) gelijk worden behandeld. Vind je dat niet dan ben je gewoon racistisch bezig en kun jij wat mij betreft liever het land verlaten.

Johan eldert
Johan eldert26 feb. 2017 - 15:08

[In het enigszins paternalistisch getitelde ‘First Lady- debat’ ] dit is wel een understatement. het heeft niets met een first lady te maken. komt geeneens in de buurt. weer dom goedkoop populistische titel van RTL. die proberen een tweederangs debat op te waarderen tot een belangrijk spektakel. enige wat geconstateerd kan worden dat de dames keurig voor het karretje van de [mannelijke] lijsttrekkers zijn gespannen.

Johan eldert
Johan eldert26 feb. 2017 - 15:06

Laat iedereen, incluis de media, het woord 'Liberalen' voortaan weg laten als we het over de VVD hebben. De VVD is een rechts conservatief clubje geworden sinds Bolkestein. er is werkelijk niets meer wat ook maar enigszins het predikaat Liberaal verdiend bij de VVD. dan wordt ook wat duidelijker waar de VVD staat. Niet in het politieke centrum maar de scherp rechtse flank van de politiek, net aan links van de PVV.

rbakels
rbakels26 feb. 2017 - 14:41

Het is een beetje flauw om te zeggen dat de VVD onder vuur lag want het was de enige regeringspartij die daar vertegenwoordigd was. Het is jammer dat niemand er bij het onderwerp "normen & waarden" op wijst dat de VVD grondrechtenverdragen wil opzeggen omdat die in de weg staan aan het hardvochtige beleid dat de VVD voorstaat o.a. op het gebied van vluchtelingen. Grondrechten dienen nou juist om ook aan politici grenzen te stellen. Dat controle van de kiezer niet voldoende is, is in de loop van de geschiedenis meermalen pijnlijk gebleken. Wat VVD-ers ook niet begrijpen is dat grondrechten elementaire internationale fatsoensnormen en -waarden reflecteren, wat betekent dat je er niet zomaar vanaf bent door verdragen op te zeggen. Als de Turken bijv. de doodstraf opnieuw zouden invoeren omdat ze die alleen maar hebben afgeschaft in het vooruitzicht van een EU-lidmaatschap, dat er nu niet meer in lijkt te zitten, dan zeggen we ook niet "dat is hun goed recht als soevereine staat", nee, dan protesteren we, terecht.

menage
menage26 feb. 2017 - 12:55

"Door politici wordt de Nederlandse cultuur constant als superieur geacht tegenover andere maar als je kijkt naar de scheiding tussen man en vrouw in de politiek zie je daar niets van terug"

1 Reactie
menage
menage26 feb. 2017 - 13:44

Sorry Wou daar nog wat op zeggen Dat klinkt een beetje als alles of niets, maar er mag dan wel even gezegd worden dat er iig vrouwelijke politici zijn, en deze ook wat mogen zeggen. Niets zoals hier gesteld wordt is nogal onzin. Dat mag op de gemiddelde buurthuis vergadering in andere culturen soms nog niet eens.

Bouwman2
Bouwman226 feb. 2017 - 12:43

De VVD heeft de groep Wilders nu wel in de ban gedaan, maar zit wel achter zijn achterban aan. Om die reden moet de VVD dus niet het angstige beeld gaan ontkennen dat Nederland wordt overlopen door immigranten. Ze bevestigt dat beeld dus wel, zij het genuanceerd. Daarmee biedt ze de angstige kiezer de mogelijkheid om die vrees te adresseren bij haar en niet bij de Wilderspartij als monopolist, Nu is het mogelijk dit als opportunistisch en onoprecht te kenschetsen. Maar het gaat er natuurlijk niet om wat gezegd is naar om de daden. Het gaat om vertrouwen. Heeft de achterban van Wilders vertrouwen in de inbraak van de VVD in hun ideeën? Een echte PVVer natuurlijk niet. Die is net zo min bereid om te veranderen als een vrouw die valt voor wat ze "de verkeerde man "| noemen. Maar er is een groep kiezers die wel onder de indruk is van het feit dat hun stem op Fleur Agema gewoon een zucht is die verwaait in de wind. Die stemmen dus op Mona Keijzer, de nummer twee van het CDA. De VVD voert campagne voor het CDA. En Balkenende bedient zich tegenwoordig van de naam Buma. Leuker of gekker kan ik het echt niet maken.

Break on through
Break on through26 feb. 2017 - 12:30

Logisch dat de VVD het moet ontgelden. Welk effect heeft de VVD op ons land gehad tot nu toe. - 30% van de ambtenaren op V&J en bij defensie speelt met de gedachte om op te stappen. - 4 VVDers die op zijn gestapt in verband met een bonnetje dat er uiteindelijk wel was. - Een tekort aan huurwoningen door VVD beleid. - Belastingheffing bij de belastingdienst kwam dit jaar in gevaar door toedoen van de VVD. - Beveiliging van een politicus is herhaaldelijk door dezelfde personen in opspraak gebracht en word even 3 weken voor de verkiezingen naar voeren gebracht. Voor degene die nog vatbaar zijn voor rechtse maar in het bijzonder voor VVD beloftes. U krijgt hoogstwaarschijnlijk nog 1000 euro van de VVD. En als u werkeloos bent had u één van de 400.000 KUNNEN zijn die zich gelukkig hadden KUNNEN prijzen met de door de VVD beloofde 400.000 vacatures. Vacatures overigens die uiteindelijk uitmonden in 200.000 banen die het regime Rutte hebben gekost.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin26 feb. 2017 - 15:06

@ BoT (13:30u) - klopt. De VVD is de enige, echte, puur Hollandse hufterpartij. Je zou denken dat de PVV die titel toekomt; maar die club is toch minder sluw als het om de motieven gaat. Die liggen er bij Wilders & co. duimendik bovenop. Zijn stemmers winden in de regel er geen doekjes om, waarom zij Geert zullen kiezen. Wat totale onbetrouwbaarheid en leugenachtigheid, alsmede criminogeen potentiëel betreft, heeft de VVD een onaantastbare koppositie in ons land. En dan jezelf altijd: betrouwbaar, degelijk, en rechtvaardig noemen - ongelooflijk, wat een in-en-in-slecht karakter. (Ha, nou ja, de VVD is betrouwbaar, in die zin dat ze werkelijk altijd vuil spel speelt - ze voldoet keurig aan onze verwachtingen, kan je zeggen.)

José
José26 feb. 2017 - 16:33

Rob Wijnberg las het VVD-verkiezingsprogramma en schreef er een mooie beschouwing over. https://decorrespondent.nl/5409/met-het-liberalisme-heeft-de-vvd-niets-meer-te-maken/138632670-0314eb25