© cc-foto: Nenad Stojkovic
Meer over:
empathie, vrouwen, topfunctie, opinie, mannelijkheid, internationale vrouwendag, coronacrisis“MG1968 8 maart 2021 at 16:03 Het feit dat gemengde teams beter functioneren geeft wel aan dat de mix van eigenschappen -in de praktijk- wel degelijk verschillend is Gemengde teams fungeren gemiddeld (!) beter. Of diversiteit aan eigenschappen een voordeel is hangt van de activiteit af. Er zijn ook activiteiten waar diversiteit geen verschil maakt en/of zelfs nadelig is. Doel ik niet op gender diversiteit (daar geloof ik niet zo in) maar psychologische diversiteit.
Goed verhaal. Er lijkt wel een soort oorlog tegen jongens en mannen gaande tegenwoordig, je kunt inderdaad beter kijken naar 'aaibaar lef'.
Welnee, dat vrouwen en meisjes hun rechten opeisen betekent niet dat er oorlog tegen je gevoerd wordt. Wel dat bepaalde vanzelfsprekendheden niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Get over it
Ik vraag mij af of eigenschappen als typisch mannelijk of als vrouwelijk bestempelen ook niet iets seksistisch in zich heeft. Divers onderzoek heeft inmiddels al lang uitgewezen dat de eigenschappen die door velen als mannelijk of als vrouwelijk worden gezien in zowel mannen als vrouwen terug te vinden zijn.
Waarschijnlijk liggen dat soort attributen op een spectrum waarvan de uiteinden een naampje moeten hebben. Als de de uiteinden noemt naar het geslacht waar deze gemiddeld het meest voorkomen of zelfs welke historische associatie het attribuut met welk geslacht heeft dan moet dat verder ook niet zo'n probleem zijn.
Ben ik met je eens. Het gaat m.i. hier om een aanduiding van traditioneel aan het mannelijke of het vrouwelijke toegeschreven kwaliteiten. In feite om "ideaaltypen" à la Max Weber (1864-1920), een van de grondleggers van de sociologie.
Het feit dat gemengde teams beter functioneren geeft wel aan dat de mix van eigenschappen -in de praktijk- wel degelijk verschillend is.
Toevallig las ik net over een onderzoek waaruit blijkt oestrogeen en testosteron bepaalde eigenschappen en vaardigheden behoorlijk beïnvloeden, die je dan wel typisch mannelijk of vrouwelijk zou kunnen noemen. Je kunt alleen nooit meten wat nature en wat nurture is, en ook niet zomaar even bepalen dat je bijv. veel oestrogeen aanmaakt en je dús meer vrouwelijk zal ontwikkelen, want andere hormonen en processen hebben ook invloed. Maar gemiddeld genomen zijn vrouwen o.a. empathischer en mannen competitiever, wat natuurlijk nog versterkt wordt door opvoeding en cultuur. En in veel gevallen zal een goede balans tussen die twee inderdaad tot de beste prestaties leiden
Vrouwelijke kwaliteiten.... Vraag me echt af of de mening hier niet de feiten doorkruist. Ik heb een aantal vrouwelijke leiders zo gezien door de jaren, maar in veel gevallen hadden ze idd de eigeschappen / kwaliteiten die blijkbaar gangbaar lijken te zijn..... totdat......ze in een absolut eleidinggevende positie kwamen, toen bleken ze nog harder dan mannen....
Ja dat komt omdat ze zich in een mannenwereld moeten ellenbogen en vervolgens standhouden, als vrouw moet je je dan vaak nóg harder opstellen anders ben je een emotionele trut
Naast dat ik niet meer begrijp wanneer we het nog wel over mannelijk en vrouwelijk mogen hebben en wanneer deze begrippen als sociale constructen ter zijde geschoven moeten worden, begrijp ik ook niet echt welk beleid hier nu aanbevolen wordt. Ik lees alleen maar dat er meer geluisterd moet worden, maar welk concreet ander beleid moet daar dan uit volgen?
Haha, dat heb ik ook! Ik val dan maar terug op de begripvolle blik, af en toe beamen met ja en mezelf vertwijfeld verbazen over hoe simpel ik in elkaar zit.