Joop

Vrouwelijke leiders? Liever meer leiders met vrouwelijke kwaliteiten

  •  
08-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
50463547887_a37608c879_k

© cc-foto: Nenad Stojkovic

Het gaat het er niet om wie de stevigste maatregelen durft te nemen. Deze tijd vraagt om een ander soort lef: aaibaar lef.
Meestal wordt er rond of op Internationale Vrouwendag een oproep gedaan voor meer vrouwen aan de top. Besturend Nederland maakt dan de balans op: met trots presenteren politieke partijen hun vrouwelijke lijsttrekkers, bedrijven hun vrouwelijke CEO’s. Maar is dat het belangrijkst? Boeien hoeveel vrouwelijke lijststrekkers er zijn en of de nieuwe premier een vrouw zal worden.
De huidige crises maakt duidelijk dat er nood is aan iets anders. Denk bijvoorbeeld aan de jongere die wegzakt in somberheid. De ondernemer die zijn zaak op instorten ziet staan. De bijstandsvrouw die door sociale isolatie geen beroep meer kan doen op andere mensen. Kinderen die al een leerachterstand hadden en nu nog meer leerachterstand oplopen.
Empathische daden De coronacrisis heeft de verschillen versterkt. Armoede is opgelopen, eenzaamheid versterkt en achterstanden zijn vergroot. Leiders moeten de duizenden soortgelijke, hartverscheurende praktijken niet beantwoorden door naar wiskundige modellen te wijzen. De huidige crisis is psychologisch uitputtend, mensen willen gehoord worden. Het gaat het er niet om wie de stevigste maatregelen durft te nemen. Deze tijd vraagt om een ander soort lef: aaibaar lef. Empathische daden. Bij de huidige leiders is dit helaas amper te vinden.
Relatiegerichtheid als de nieuwe norm Het is gangbaar om zachte eigenschappen zoals empathie, inlevingsvermogen en goede luistervaardigheden toe te schrijven aan het vrouwelijke. Mannen wordt meer taakgerichtheid toegeschreven en vrouwen eerder relatiegerichtheid. Genoeg mannen, maar ook vrouwen zijn bang voor een softie uitgemaakt te worden wanneer zij hun vrouwelijke kant laten spreken. Ze hebben vrees ontwikkeld om zich van een andere kant te laten zien. Daarmee tonen zij opvallend genoeg juist een gebrek aan lef. Een gemiste kans.
Diederik Gommers is niet voor niets bij het grote publiek hot. Dat komt doordat hij invoelend reageert en zijn raakbaarheid laat zien. Hij combineert deskundigheid met een beroep op de gevoelsmatige kant van de zaak. Dat werkt juist helend omdat hij daarmee de pijn streelt. In die benadering zit een belangrijk deel van de oplossing verscholen. Ook in de anderhalvemetersamenleving is het fundamenteel menselijk om nabijheid te kunnen blijven voelen en proeven. Hoewel we ons op afstand tot elkaar moeten verhouden, hoeft het hart dat niet te doen.
Snoeiharde wijze Denk nu niet dat wanneer we de huidige vrouwelijke leiders inzetten alle problemen opgelost zijn. Er zijn genoeg vrouwen aan de top die een snoeiharde boventoon voeren en afstandelijk reageren. Af en toe krijg ik er buikpijn van. Hardheid wordt verward met krachtig optreden. Ik ben niet geïnteresseerd in wat iemand in de onderbroek heeft zitten. Ik ben geïnteresseerd in hun aaibare lef. Durven zij net als Diederik Gommers hun zachte kwaliteiten in te zetten? Durven zij te luisteren naar de mensen die niet op hen lijken? Durven zij oprecht te luisteren naar het verhaal van de schoonmaakster, buurtmoeder, bijstandsvrouw en de leraar? Bij deze mensen zijn de echte verhalen te vinden.
Het coronavirus zal nog zeker een lange tijd onder ons blijven maar dit kan dragelijker worden gemaakt met aaibaar lef. Om een nieuwe koers in te zetten hebben we grote zielen nodig. Topmensen die niet zo onder de indruk zijn van zichzelf, maar bovenal kunnen verbinden over grote tegenstellingen heen. Topmensen die van binnen een organisatie naar buiten kunnen kijken en omgekeerd. Er is geen behoefte aan ego’s die zich als eerste afvragen what’s in it for me. Het is de hoogste tijd voor leiders die bereid zijn te luisteren naar mensen. Het is tijd voor machthebbers die niet bang zijn voor een deukje in hun ego.
Gedeeld leiderschap Dat er inmiddels een meervoudige crisis is ontstaan komt ook doordat er niet op tijd ingegrepen werd met aaibaar lef. Bij deze meervoudige crisis hoort een ander type vorm van leiderschap. Daar waar leiding wordt gegeven vanuit de mannelijke en vrouwelijke eigenschappen ontstaat gedeeld leiderschap. De huidige situatie in Nederland leert mij dat de vrouwelijke kant in de mens niet veronachtzaamd mag worden. Anders ontstaat er een ‘vrouwelijke’ crisis.
Aaibaar gebaar Juist omdat de pandemie ons ook sociaal onherroepelijk zeer diep geraakt heeft, is het belangrijk dat onze leiders een aaibaar gebaar maken. En uit respect voor het uithoudingsvermogen van alle 17 miljoen getroffenen een diepe buiging durven te maken. Gedeeld leiderschap is leiderschap in evenwicht. Balanceren op alleen de mannelijke pijler is even instabiel als alleen balanceren op de vrouwelijke pijler. Daarom mijn oproep: toon meer aaibaar lef.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Jaco38
Jaco388 mrt. 2021 - 22:27

“MG1968 8 maart 2021 at 16:03 Het feit dat gemengde teams beter functioneren geeft wel aan dat de mix van eigenschappen -in de praktijk- wel degelijk verschillend is Gemengde teams fungeren gemiddeld (!) beter. Of diversiteit aan eigenschappen een voordeel is hangt van de activiteit af. Er zijn ook activiteiten waar diversiteit geen verschil maakt en/of zelfs nadelig is. Doel ik niet op gender diversiteit (daar geloof ik niet zo in) maar psychologische diversiteit.

Zwerfstein
Zwerfstein8 mrt. 2021 - 13:28

Goed verhaal. Er lijkt wel een soort oorlog tegen jongens en mannen gaande tegenwoordig, je kunt inderdaad beter kijken naar 'aaibaar lef'.

1 Reactie
Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 19:19

Welnee, dat vrouwen en meisjes hun rechten opeisen betekent niet dat er oorlog tegen je gevoerd wordt. Wel dat bepaalde vanzelfsprekendheden niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Get over it

JoostV52
JoostV528 mrt. 2021 - 12:34

Ik vraag mij af of eigenschappen als typisch mannelijk of als vrouwelijk bestempelen ook niet iets seksistisch in zich heeft. Divers onderzoek heeft inmiddels al lang uitgewezen dat de eigenschappen die door velen als mannelijk of als vrouwelijk worden gezien in zowel mannen als vrouwen terug te vinden zijn.

4 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie8 mrt. 2021 - 13:43

Waarschijnlijk liggen dat soort attributen op een spectrum waarvan de uiteinden een naampje moeten hebben. Als de de uiteinden noemt naar het geslacht waar deze gemiddeld het meest voorkomen of zelfs welke historische associatie het attribuut met welk geslacht heeft dan moet dat verder ook niet zo'n probleem zijn.

OlavM
OlavM8 mrt. 2021 - 15:00

Ben ik met je eens. Het gaat m.i. hier om een aanduiding van traditioneel aan het mannelijke of het vrouwelijke toegeschreven kwaliteiten. In feite om "ideaaltypen" à la Max Weber (1864-1920), een van de grondleggers van de sociologie.

MG1968
MG19688 mrt. 2021 - 15:03

Het feit dat gemengde teams beter functioneren geeft wel aan dat de mix van eigenschappen -in de praktijk- wel degelijk verschillend is.

Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 19:17

Toevallig las ik net over een onderzoek waaruit blijkt oestrogeen en testosteron bepaalde eigenschappen en vaardigheden behoorlijk beïnvloeden, die je dan wel typisch mannelijk of vrouwelijk zou kunnen noemen. Je kunt alleen nooit meten wat nature en wat nurture is, en ook niet zomaar even bepalen dat je bijv. veel oestrogeen aanmaakt en je dús meer vrouwelijk zal ontwikkelen, want andere hormonen en processen hebben ook invloed. Maar gemiddeld genomen zijn vrouwen o.a. empathischer en mannen competitiever, wat natuurlijk nog versterkt wordt door opvoeding en cultuur. En in veel gevallen zal een goede balans tussen die twee inderdaad tot de beste prestaties leiden

Buitenstaander
Buitenstaander8 mrt. 2021 - 12:12

Vrouwelijke kwaliteiten.... Vraag me echt af of de mening hier niet de feiten doorkruist. Ik heb een aantal vrouwelijke leiders zo gezien door de jaren, maar in veel gevallen hadden ze idd de eigeschappen / kwaliteiten die blijkbaar gangbaar lijken te zijn..... totdat......ze in een absolut eleidinggevende positie kwamen, toen bleken ze nog harder dan mannen....

3 Reacties
MG1968
MG19688 mrt. 2021 - 15:06

"Toen bleken ze nog harder dan mannen" Peter principe?

Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 19:08

Ja dat komt omdat ze zich in een mannenwereld moeten ellenbogen en vervolgens standhouden, als vrouw moet je je dan vaak nóg harder opstellen anders ben je een emotionele trut

Karingin
Karingin8 mrt. 2021 - 19:08

Overigens zijn er uiteraard ook gewoon keiharde bitches

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2021 - 11:44

Goede oproep Fons!

ZonderNaam2
ZonderNaam28 mrt. 2021 - 11:10

Naast dat ik niet meer begrijp wanneer we het nog wel over mannelijk en vrouwelijk mogen hebben en wanneer deze begrippen als sociale constructen ter zijde geschoven moeten worden, begrijp ik ook niet echt welk beleid hier nu aanbevolen wordt. Ik lees alleen maar dat er meer geluisterd moet worden, maar welk concreet ander beleid moet daar dan uit volgen?

1 Reactie
BlackUhuru
BlackUhuru8 mrt. 2021 - 11:29

Haha, dat heb ik ook! Ik val dan maar terug op de begripvolle blik, af en toe beamen met ja en mezelf vertwijfeld verbazen over hoe simpel ik in elkaar zit.