Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouw (33) uit Nederland gedood in Gaza

  •  
22-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5067 keer bekeken
  •  
ANP-481765813

Zaterdagavond is een vrouw uit Nederland gedood in Gaza. Dat meldt de NOS. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot laat weten dat het om een 33-jarige vrouw gaat waarmee het het ministerie contact onderhield.

Een woordvoerder van het ministerie kan niets zeggen over de toedracht van de dood van de vrouw "omdat we daarover op dit moment geen bevestigde of verifieerbare informatie hebben". Ook kan hij om privacyreden geen informatie geven over de reden van het verblijf van de vrouw in Gaza of met wie zij daar was.

Volgens de NOS was de vrouw voor het uitbreken van de oorlog op 7 oktober met haar gezin afgereisd naar de Gazastrook. Ze was daar op familiebezoek. Ze had al meerdere malen tevergeefs geprobeerd bij Rafah de grens met Egypte over te steken, bericht de NOS.

De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er in de nacht van zaterdag op zondag tientallen doden zijn gevallen door Israëlische bombardementen op de Gazastrook. Bij die aanvallen zouden ook ruim dertig woningen zijn verwoest. Israël heeft aangekondigd de luchtaanvallen op te voeren in aanloop naar een verwacht grondoffensief tegen Hamas.

Israël heeft burgers in de Gazastrook opgeroepen voor hun eigen veiligheid naar het zuiden van het gebied te gaan. In het dichtbevolkte kustgebied wonen meer dan 2 miljoen mensen, wat een grootschalige verhuizing nagenoeg onmogelijk maakt. Daar komt bij dat de afgelopen dagen is gebleken dat ook de zogenaamd veilige doorgangen en het zuiden van Gaza door het Israëlische leger onder vuur worden genomen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

android1984
android198423 okt. 2023 - 10:02

diep in mijn hart vind ik deze mevrouw niet nieuwswaardiger dan de burgers die waarschinlijk samen met haar in dat gebouw zaten. Je ziet hier het privilege die je in nederland hebt als burger ten opzichte van "de rest van de wereldburgers"

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 okt. 2023 - 5:46

In de slachtingen van Hamas was de verhouding burger doden tot soldaten 5:1. In de Bombardementen van Israel is de verhouding burgerdoden tot Krijgers 5:1 Waar is het verschil?

2 Reacties
LaBou
LaBou 23 okt. 2023 - 10:30

Dus als de verhouding maar klopt is het voor deze reageerder wel in orde. Sorry, maar dat is vlgs. mij meer dan een beetje ziek. Overigens is het de vraag of het wel klopt: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2023/10/22/verrassingsaanval-gaza-interview-met-een-overlevende/

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 okt. 2023 - 22:31

'Dus'? De zin achter je 'dus' klopt niet. Die komt er bij uit je eigen hoofd voordat je begon te denken. Als je het woord 'dus' ziet is de kans hoog dat het word gebruikt in de tegenovergestelde manier van waar het voor bedoelt is. Reflecteer voor je typt, joh. (En dat blogje is junk spin a la Bannon). Enfin. Laat ik wat meer voorlepelen. Wat hebben we gezien in die actie van op October 7 deden. We zagen een Islamic State stijl massa slachting van burgers. In tegenstelling tot verantwoorde militaire acties. En wat zijn aanvaardbaare burger slachtoffers in een oorlog volgens de regels voor dit soort vijand? De Russen in Syrie doodden 1 burger voor elke 3 krijgers. De Amerikanen 1000 over 2 jaar het Kalifaat verslaand. Al erg genoeg zou je zeggen. Bij die vergelijking zou een theorie kunnen zijn, dat Israel niet zo veel verschilt van het soort outfit dat Hamas is.

Olav Meijer
Olav Meijer22 okt. 2023 - 23:00

Israël voert terreurbombardementen uit op burgerdoelen, op plaatsen waarvoor geen Hamas-excuus kan worden aangevoerd.

Volrin
Volrin22 okt. 2023 - 15:45

Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het raar geformuleerd: 'vrouw uit Nederland'. Waarom niet gewoon Nederlandse, of Nederlandse vrouw? Of gaat het om een vrouw die in Nederland woont, maar niet de nationaliteit heeft?

1 Reactie
Gaitj
Gaitj22 okt. 2023 - 20:40

Er is blijkbaar wat onduidelijkheid over de nationaliteit van de vrouw. Als ze de Nederlandse nationaliteit niet heeft en wel in NL woont is het dus een vrouw uit Nederland.

Vuurrood
Vuurrood22 okt. 2023 - 13:49

Eerst de mensen dringend aanraden naar het zuiden te vluchten om ze daarna te bombarderen. Is dan de trefkans groter of ben ik te cynisch?

MichielV2
MichielV222 okt. 2023 - 10:52

Gedood met de onvoorwaardelijke steun van het kabinet Rutte...

2 Reacties
Sachs
Sachs22 okt. 2023 - 13:19

Klopt.

Volrin
Volrin22 okt. 2023 - 15:45

Nou ja, als Israël zich aan het oorlogrecht heeft gehouden, niet. /s

MG1968-2
MG1968-222 okt. 2023 - 10:38

Als de verhouding collateraal - werkelijk doelwit zo uit balans is weet je dat degene die het geweld uitoefent voor de publieke opinie zijn of haar werkelijke doelwit omgekeerd weergeeft. Dit is wat al die mensen alhier met het beargumenteren van legitimiteit van de acties van de Israëlische regering. Soms rechtstreeks door de inwoners van Gaza en de Palestijnen op één lijn te zetten met Gaza. Soms indirect door te wijzen op existentiële veiligheidsbelangen die verhinderen dat het moderne Israëlische leger zo met de rug tegen de muur staat dat het internationale regelgeving en oorlogsrecht genegeerd kan -nee moet- worden. Maar dat wel van Oekraïne en (de in die oorlog agressor) Rusland verwachten. Deze Nederlandse dode. Zoals al de doden op Gaza. Zoals ook die 1000 kinderen zijn voor deze mensen niet collateraal. Ze zien dit als de manier van opereren. Ze zullen hier wel judastranen laten. Voor de Bühne. Want zelf weten ze wel dat ze anderen met andere normen tegenmoet treden dan dat die ze voor zicht zelf hanteren. Twee terroristische actoren. Twee. De burgerdoden in Istrael komen op het conto van Hamas. De burgerdoden in Gaza op dat van de Israelische regering. En beider supportersgroepen.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-222 okt. 2023 - 10:41

*op een lijn te zetten met gaza = op één lijn te zetten met hamas

Sam V
Sam V22 okt. 2023 - 11:59

@ MG1968 U speculeert of reageert off topic. In beide gevallen siert het u niet.

MG1968-2
MG1968-222 okt. 2023 - 13:35

@SamV "U speculeert of reageert off topic. In beide gevallen siert het u niet." Het zou jou en anderen sieren de consequenties van de eigen stellingnames niet weg te drukken. De Hamassupporters en de Israëlische regering ondersteuners weten waar ze voor kiezen. En dat is ook dit. Dode kinderen aan weerszijde. Onschuldige slachtoffers aan weerszijde. Dode landgenoten. Al dat.