Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouw sleept eigen ouders voor de rechter om kinderfoto's op Facebook

  •  
14-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-14-om-20.26.17
Een Oostenrijkse vrouw heeft haar ouders voor het gerecht gedaagd om hen te dwingen haar kinderfoto’s van Facebook te verwijderen. Volgens de nu 18-jarige vrouw hebben de ouders haar voor schut gezet en haar privacy geschonden door de foto’s op het sociale netwerk te delen.
‘Ze hebben geen enkel gevoel voor schaamte en kennen geen grenzen,’ zegt de nu 18-jarige vrouw tegen de Oostenrijkse krant Heute. ‘Het interesseerde ze niets of ik nu op de wc zat of naakt in bed lag, elk moment werd vastgelegd en gedeeld.’
De vrouw zegt dat ze haar ouders herhaaldelijk heeft gevraagd alle foto’s te verwijderen, in totaal meer dan vijfhonderd, maar dat zij iedere keer weigerden. Volgens de vader mochten zij alles met de foto’s doen wat ze wilden, aangezien zij degenen zijn die de foto’s gemaakt hebben. Ook zeiden de ouders dat de foto’s alleen met hun vrienden – ruim 700 mensen – werden gedeeld. Zodra de vrouw 18 jaar werd besloot ze daarom juridische stappen te ondernemen. ‘Ik heb er genoeg van dat m’n ouders me niet serieus nemen,’ aldus de vrouw.
Het is voor het eerst dat in Oostenrijk een dergelijke rechtszaak wordt gehouden. De wetgeving wat betreft het delen van kinderfoto’s op social media varieert binnen Europa. In Frankrijk, ongeveer het strengste land op dit gebied, is het strafbaar om foto’s van wie dan ook te plaatsen, zonder expliciete toestemming van de gefotografeerde. Dat geldt óók voor de eigen kinderen. Overtreders van de wet kunnen bestraft worden met een boete van maximaal 45 duizend Euro.
De Oostenrijkse zaak dient in november en volgens de advocaat van de vrouw maakt zij een goede kans die te winnen. Van de ouders wordt nu behalve het verwijderen van de foto’s ook een schadevergoeding geëist. De vrouw woont inmiddels niet meer bij haar ouders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.