Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouw met hoofddoek belaagd in Albert Heijn

  •  
03-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
366 keer bekeken
  •  
Albert Heijn 9

© Albert Heijn, Ginnekenweg 46, 4818 JG, Breda

Een jonge vrouw en haar moeder zijn afgelopen weekend belaagd in de Albert Heijn in winkelcentrum Bilgaard in Leeuwarden. Dat schrijft Meldpunt Islamofobie in een Facebookpost. De vrouw was boodschappen aan het doen met haar zoontje en haar moeder, toen een vrouw naar hen schreeuwde “Jullie soort moet zich schamen” en, naar haar moeder, “Die daar, met die hoofddoek”. Joop.nl sprak met haar over het incident (naam bij de redactie bekend):
"Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, tenminste, niet zo extreem. Ik was vooral stomverbaasd en bleef maar vragen: “Waar beschuldigt u mij van? Waar gaat dit over?” Kijk ik woon in Rotterdam en ben niet zo snel bang, maar vooral voor mijn moeder was het echt bedreigend. Iedereen kijkt je aan alsof jij iets misdaan hebt, niemand durft in te grijpen – misschien omdat die mevrouw ouder was of zo, maar het was echt bizar. Vervolgens komt er ook nog een man van bijna twee meter vertellen dat we onze bek moesten houden en werden we door de hele winkel door die mensen achtervolgd."
Gevraagd wat het personeel deed om in te grijpen antwoordde ze:
"De meiden van het brood stonden op nog geen meter afstand en zeiden helemaal niets. De teamleider kwam even kijken maar rende meteen weer weg. Toen ik hem daarop aansprak zei hij: “Wat wil je dan dat ik doe?” Nou zorgen dat je klanten in veiligheid kunnen winkelen misschien? Uiteindelijk ging hij de vrouw vragen of ze met ons in gesprek wilde, wat wij prima vonden, maar toen ik mijn moeder vroeg om even met mijn zoontje van 14 maanden aan de kant te gaan staan, zei hij dat we ‘geen stennis moesten gaan schoppen’. Alsof het een daad van agressie was dat ik mijn zoontje in veiligheid wilde brengen. De vrouw weigerde met ons in discussie te gaan, maar ze bleven wel achter ons aanlopen in de winkel en wijzen, terwijl ze zeiden: “We zien jullie buiten wel.” Toen hebben we de politie gebeld. Die zeiden dat ze niets konden doen en dat we maar terug moesten bellen als er echt iets gebeurd was."
En daarna:
"Later is mijn moeder met mijn broer en zijn vrouw teruggegaan naar de winkel en zij hebben toen met de manager gesproken. Die heeft de camerabeelden bekeken en de vrouw, die dit soort dingen al vaker gedaan had daar, een winkelverbod van twee jaar opgelegd. De politie wilde in eerste instantie alleen een melding doen en geen aangifte opnemen, maar omdat de vrouw een bekende is van de winkel en omdat er camerabeelden zijn is het uiteindelijk toch gelukt. Mijn moeder woont in dezelfde buurt als die mensen in een seniorenflat en is als de dood dat ze hen op straat tegenkomt. Ze denkt er zelfs over om haar hoofddoek maar af te doen uit angst voor dit soort incidenten."
Joop.nl belde met de bewuste Albert Heijn en sprak een medewerker die het incident bevestigt (naam bij de redactie bekend):
"Ik was op dat moment net klaar met werken dus weet niet precies hoe en wat, maar er heeft inderdaad een dergelijk incident plaatsgevonden. Een vrouw heeft twee/drie zinnen wat lijkt op iets dat discriminerend is geroepen en is toen de teamleider haar aansprak weggelopen, omdat ze geen zin had in discussie. De vrouw die werd lastiggevallen is later nog terug geweest en heeft toen met mijn manager gesproken, dat is alles wat ik weet."

Meer over:

leven, nieuws, moslimhaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.