Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrouw geeft DNA af na verkrachting, wordt vervolgd voor diefstal

  •  
15-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
272 keer bekeken
  •  
dna

© cc-foto: qimono

De politie van San Francisco heeft jarenlang duizenden DNA-profielen die afkomstig waren van vrouwen die zich lieten onderzoeken na een verkrachting, in een database gestopt om criminelen op te sporen. Zo werd recent een vrouw gepakt die wordt verdacht van een vermogensdelict. Zij had jaren geleden haar DNA afgestaan nadat ze slachtoffer was geworden van een seksueel misdrijf, meldt de San Francisco Chronicle.
De openbaar aanklager van San Francisco, Chesa Boudin, vindt dat het gebruik van DNA-profielen van verkrachtingsslachtoffers voor geheel andere doeleinden niet in de haak is. Als vrouwen weten dat ze zelf vervolgd kunnen worden voor een ander misdrijf, dan zullen ze mogelijk niet meer naar de politie gaan, vreest Boudin. “We willen dat slachtoffers van seksuele misdrijven zich veilig genoeg voelen om aangifte te doen.”
Vrouwenrechtenorganisaties veroordelen deze opsporingspraktijk. Ook politici maken zich grote zorgen. “Als het nodig is, zal ik een wet indienen om een einde te maken aan deze praktijk”, aldus Scott Wiener, senator in Californië.
cc-foto: qimono
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.