Joop

Vrouw bijna uit haar Amsterdamse huurwoning gezet omdat ze Russin is

  •    •  
10-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
51909346359_f346e62656_o

© cc-foto: Dutch Simba https://flic.kr/p/2n63Ybk

De 27-jarige expat Aleksandra dreigde haar Amsterdamse huis te verliezen omdat ze Russin is. Dat meldt NH Nieuws. Haar huisbaas wilde haar huurcontract per direct opzeggen.
"“Het huidige huurcontract tussen jou, als een Russisch staatsburger, en ons, de eigenaar van het appartement, zal beëindigd worden.” Het is een zin uit een mailtje dat Aleksandra voorleest. In het mailtje dat van 28 februari dateert, leest ze dat de huurovereenkomst een dag later opgezegd zal worden. Aanvankelijk raakte ze in paniek: “Ik vroeg me niet eens af of hij gelijk had”, blikt Aleksandra terug. “Ik was alleen maar bezig met wat ik moest regelen, ik dacht al aan verhuizen.” Dat veranderde nadat ze het nieuws met vrienden en collega’s deelde. “Zij twijfelden of dit legaal was. Toen pas bedacht ik me: volgens mij mag hij dit niet doen.”"
Geen video? Klik hier.
Inderdaad bleek het voornemen van de huisbaas illegaal. Ze hoeft het huis niet te verlaten, blijkt nadat ze juridische hulp inschakelde en duidelijk werd dat de wet huurders beschermt tegen dergelijke praktijken. Het is het zoveelste incident waarbij woede over de politiek van Poetin wordt bekoeld op willekeurige Russische staatsburgers of mensen die daar op lijken. Bij een Russische supermarkt werd een ruit ingegooid, een Russisch-Orthodoxe kerk werd beklad. Burgemeester Femke Halsema heeft gewaarschuwd tegen discriminatie als gevolg van de oorlog.
Van restaurants tot kunstenaars, over de hele wereld worden onschuldigen belaagd. In Wales bijvoorbeeld werd een uitvoering van Tsjaikovski’s Ouverture 1812 afgelast omdat die “ongepast” zou zijn. Dat stuk heeft als thema de overwinning van de Russen op het leger van Napoleon. Een café in Jeruzalem dat Putin heet, is inmiddels van naam veranderd, zo blijkt uit een overzicht in The Guardian.
The Moscow Times vergelijkt de boycot van Russische kunstenaars met de culturele boycotacties tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Die zijn effectief als het gaat om kunstenaars die het regime steunen maar schadelijk als het om alle of willekeurige artiesten gaat.
cc-foto: Dutch Simba
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

youppie
youppie11 mrt. 2022 - 11:31

We kunnen het ook omdraaien: Hoe groot zal de boete voor de verhuurder geweest zijn wanneer blijkt dat deze dame een kind van een oligarch was en de huur met fout geld betaalde? Ik vermoed heel erg hoog.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator11 mrt. 2022 - 12:46

@ Youppie (12:31u) - we kunnen het nog eens omdraaien: hoe komt Youppie aan deze rare hypothese? Waarom brengt Youppie zulke bizarre fantasieën naar voren? Ware Aleksandra een kind van een oligarch, dan zou ze geen seconde bang geweest zijn. Haar papa had in een handomdraai een woning in hartje Amsterdam voor haar gekocht, of anders wel in Parijs of Londen. En als ze geen zin in een verhuizing zou hebben, dan had papa haar huidige huur makkelijk zelf kunnen opschroeven naar het dubbele, per incasso te innen door de huisbaas. De keten: "onderzoek - vader oligarch - geld van Aleksandra is verkregen met onwettige activiteiten - hoge boete voor huisbaas wegens diens kennis van de bron van inkomsten van de pa van Aleksandra"... ...die is zó ver gezocht, dat hij niet eens als script voor een politiefilm van de C-categorie geaccepteerd zou worden. Die Youppie toch... hij is wat van 't Hek, eh... van 't pad.

youppie
youppie11 mrt. 2022 - 22:58

@Uw Psychiator: Het was maar een hypothese. In Nederland zijn overtreding van embargo's, zoals nu tegen Rusland, enorm strafbaar. Een boete van E50.000,-- is niets. Wanneer je dan een huis verhuurd aan een Russin, dan voel je je wel eventjes onzeker. Dan sta je schaak tussen de huurbescherming en de boete. Toch even iets om over na te denken...

Geesteman
Geesteman11 mrt. 2022 - 9:29

Een voordeel hebben we. Als we klaar zijn met het vervolgen van Russen hoeven we ze geen eigen land meer te geven. Dat hebben ze al.

5 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen11 mrt. 2022 - 10:55

Ze hebben er zelfs meerdere en zijn nog bezig hun gebied uit te breiden en op grote schaal genocide te plegen. Leuk trouwens die link naar Israel, ik begrijp dat jij het zou toejuichen wanneer ze in navolging van jouw held Putin Gaza compleet zouden platbombarderen?

Geesteman
Geesteman11 mrt. 2022 - 13:54

Ik meen te lezen dat je de bombardementen op Gaza veroordeeld. Heel goed. We zijn het eens. Nu nog de bombardementen op Donbass in Ukraine die al 14.000 doden heeft gekost.

PGS
PGS11 mrt. 2022 - 15:13

Het vervolgen van Russen ? Omdat zij een Russin is, mag zij vervolgd worden ?! Wat heeft zij verkeerd gedaan ? Jouw uitgangspunt is krom omdat jij denkt dat elke Rus het eens is met Putin. Tja: guilty by association is leidend voor mensen die een dictatuur voor ogen hebben.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen11 mrt. 2022 - 15:25

Anders dan jij veroordeel ik elk bombardement, maar als putintrolletje ben jij nogal selectief.

Geesteman
Geesteman11 mrt. 2022 - 17:58

Dick Goed dat jij de bombardementen op Donbass door Neo-Nazis ook veroordeelt. Wat je verder van mij vindt zal me een rotzorg zijn.

Uw Psychiator
Uw Psychiator11 mrt. 2022 - 6:55

Tja - beëindiging van een huurcontract met een termijn van 24 uur. Om iemands nationaliteit, niet wegens een betalingsachterstand van enkele maanden, niet wegens het geven van overlast, niet wegens het veroorzaken van ander problemen. Dat is bizar; het is wangedrag aan de kant van de verhuurder. Even formeel: kon Aleksandra zich niet beroepen op een opzegtermijn? Hoe dan ook: goed dat ze in haar woning kan blijven. En ondertussen zal die huisbaas zich wel schamen, en niet langer zelf geloven dat hij een 'daad van verzet' verricht had.

3 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator11 mrt. 2022 - 7:09

(...niet wegens het veroorzaken van andere problemen.)

nikita72
nikita7211 mrt. 2022 - 8:30

"kon Aleksandra zich niet beroepen op een opzegtermijn?" Natuurlijk niet. De huur mocht helemaal niet opgezegd worden. De huisbaas mag zich inderdaad schamen. (de oorlog in Oekraïne klinkt als een doorzichtige smoes. Ik denk dat hij van plan was de woning voor meer geld aan een ander te verhuren).

Uw Psychiator
Uw Psychiator11 mrt. 2022 - 9:15

@ Peinzer (09:30u) - dank je. Uiteraard heb je gelijk: de huur had in het geheel niet opgezegd mogen worden. Dat bedoelde ik zelf ook uit te drukken. Die termijn had ik er pro forma bijgehaald, omdat ze in twee of drie maanden nog veel had kunnen ondernemen om het besluit nietig te laten verklaren. Verder: die éne dag 'respijt'? Dat wijst er op dat jouw vermoeden ('een doorzichtige smoes') juist kan zijn. Een ander zó voor het blok zetten, dat doet ook mij denken dat de verhuurder deze vrouw via een 'shock and awe'-tactiek weg wilde jagen, om er zelf financiëel beter van te worden. Wat neer zou komen op meervoudig 'misbruik maken van'.