Joop

Vrouw (76) vreest daklozenopvang na huisuitzetting wegens huurachterstand

  •  
27-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
noordwijk
De 76-jarige Loes Alkemade komt volgende week op straat te staan omdat ze een huurachterstand van 3500 euro heeft. De vrouw uit Noordwijk is dan aangewezen op een slaapzaal bij de daklozenopvang. Ze vreest dat, onder meer vanwege het coronavirus, vertelt ze aan Omroep West.
"“Ik ben het hele jaar omwille van mijn gezondheid mijn huis niet uitgeweest, en nu dit. Ik had gehoopt dat ik een kamer voor mezelf zou krijgen in de opvang, maar dat gaat niet. Vanwege mijn allergiën heb ik een speciaal dieet, en dat is bij de opvang niet mogelijk.”"
De vrouw is in de problemen gekomen omdat ze geen sociale huurwoning kreeg toegewezen. Door administratieve rompslomp raakte ze een paar maal haar positie op de wachtlijst kwijt. Zo wist ze niet dat ze 10 euro per jaar moet betalen om op de wachtlijst te blijven staan.
De vrouw, die een kleurrijk en bewogen leven heeft geleid, nam tien jaar geleden haar intrek in een huurwoning die eigenlijk boven haar bescheiden budget van AOW en spaargeld was. Na het betalen van de huurpenningen hield ze maandelijks nog zo’n 200 euro over om van te leven. Vorig jaar augustus ging het mis en liet ze de huisbaas weten niet langer de huur te kunnen opbrengen. In een proces werd de dag dat ze uit huis gezet zou worden verschoven tot 29 maart. Nu die dag nadert heeft ze nog steeds geen zicht op een woning.
De vrouw heeft contact gezocht met Valente in Leiden, een “branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang”. Die heeft haar zaak bepleit bij de gemeente Leiden die op haar beurt de zaak weer aan heeft gekaart bij de gemeente Noordwijk. Twee lokale politici hebben vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Die worden behandeld in de vergadering van 31 maart.
Inwoners van Noordwijk zijn zo verbijsterd over het lot dat Loes treft dat ze spontaan een liefdadigheidsactie zijn gestart. Er is inmiddels zo’n duizend euro bijeengebracht. Loes, die onder meer in India en Israel heeft gewoond, ziet haar onfortuinlijk lot als onderdeel van een groter probleem: “Wat me opviel toen ik terugkwam naar Nederland is hoeveel mensen er in dezelfde situatie zitten als ik. Er zijn duizenden daklozen in Nederland. Ik wil op de één of andere manier een stem zijn voor het leed dat daarachter zit.”
In een reactie op de site van de Bollenstreek Omroep schrijft een woordvoerder van de gemeenet: “De gemeente heeft in februari zelf contact gezocht met deze mevrouw om met haar en voor haar naar een oplossing te zoeken. We blijven ook de komende weken voor mevrouw bezig.”
Onder de kabinetten Rutte is het aantal daklozen in Nederland verdubbeld. Vorig haar verklaarde het kabinet dat als gevolg van de coronacrisis huiszettingen gestaakt werden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Jan Jansen2
Jan Jansen230 mrt. 2021 - 11:20

@stokkickhuysen Dat gebrek aan vertrouwen komt door mensen als Loes die nadat zij met een voedselallergie in India en Israel heeft kunnen wonen en met €150,- in de maand 10 jaar heeft kunnen overleven nu plots hulpbehoevend is. Dat is voor mij geen spreekbuis voor wat er mis in dit land maar een deel van de oorzaak.

Jan Jansen2
Jan Jansen228 mrt. 2021 - 11:27

Als ik het stuk lees heb ik wel een aantal vragen hoor. Hoe heeft zij 10 jaar geleden met een inkomen van €1400 een huis met een huur van €1250 kunnen krijgen? Er was geen enkele andere mogelijkheid klinkt wel erg makkelijk. Dit verhaal komt op mij echt over als Loes die haar hele leven lekker haar eigen zin heeft gedaan en nu verwacht dat de gemeente wel even klaarstaat.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mrt. 2021 - 14:53

'Dit verhaal komt op mij echt over als' Dit komt door gebrek aan vertrouwen in de medemens, dat is jouw vertrouwen en gebreken daaraan moet je niet bij Loes neerleggen.

Martin007
Martin00728 mrt. 2021 - 9:23

Zapata, heb jij de eerste zin wel gelezen? De 76-jarige Loes Alkemade

1 Reactie
adriek
adriek28 mrt. 2021 - 9:30

Martin heb jij de eerste zin van Zapata wel gelezen? "Ik ga even in de VVD en D66 modus. Dus dit is cynisme."

Ch0k3r
Ch0k3r28 mrt. 2021 - 9:22

In Nederland zetten we dus bejaarden op straat vanwege 3500 euro schuld. God wat een gaaf land. En wat een heerlijke sociale samenleving hebben we toch. Woorden schieten mij te kort. Dit hele land is door en door verrot. En de ambtenaren vergaderen gelukkig. Rot toch op

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 8:19

Wat het kabinet verklaart is iets anders dan het werk in uitvoering. Dat klopt nl. wel vaker niet. Mooie woorden genoeg. Het is het afschaffen van de urgentieverklaring voor heel veel(groepen) mensen die gezorgd heeft voor deze ellende in samenhang met de vele fusies en/of samenwerkingen die het niet beter hebben gemaakt, maar slechter. Gemeenten en woningbouwverenigingen zijn volop bezig, na al jarenlang deze groep huurders verwaarloosd te hebben en nog te verwaarlozen, met het wel voldoen aan andere groepen nu daar de vraag is gerezen, koopwoningen te bouwen en sociale huurwoningen in het hogere segment en vrije-sectorwoningen. Deze groep wordt nog steeds verwaarloosd. Verschil; de een piept al tiental jaren lang, de ander maar een keer en er wordt aan voldaan. Ze hebben veel liever de hogere inkomens in de gemeente. Het kabinet heeft daarvoor gezorgd. Deze mensen zijn ze liever kwijt dan rijk. Niemand voelt zich meer verantwoordelijk. Dat heet marktwerking. Die maakt ook hier weer meer kapot dan je lief is.

Petra Privacy
Petra Privacy27 mrt. 2021 - 19:50

Wat kort door de bocht. De meeste corporaties hebben beleid om huisuitzettingen te voorkomen. Mevrouw kan ook terecht bij Sociaal Raadslieden voor hulp of bij een hulpdienst van de SP. De grote afdelingen van de SP hebben een hulpdienst voor sociaal en juridisch advies. En zolang de kiezer blijft kiezen voor partijen die geen woonbeleid hebben, zoals fvd, komt er helaas geen verbetering. Daar is geen besef van de ellende van mensen en nu de zetels binnen zijn, zijn het holle vaten die hard klinken. Maar de SP heeft voor circa 850.000 mensen dit jaar het resultaat behaald van een huurbevriezing. Dus voor alle huurders in Nederland geldt dit jaar een verbetering van de woonlasten. En de inzet voor een beter woonbeleid voor iedereen, huurders en kopers, gaat dagelijks door en dat gaat dus ook over meer kamers met kansen voor dakloze mensen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 8:30

Weet jij hoeveel, 3 euro per maand. Het Nibud heeft berekend dat dat netto weinig soelaas biedt omdat de huurtoeslag ook omlaag gaat. Het was een mooi gebaar maar er had wat beter over nagedacht moeten worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2021 - 10:36

Los van dit speciale geval. Het daklozen probleem wordt mede veroorzaakt door het toenemende aantal alleenstaanden oa. door scheiding. Of er moet meer gebouwd worden voor alleenstaanden of woningdelen moet worden aangemoedigd ipv "bestraft" .

Zapata
Zapata27 mrt. 2021 - 16:50

Ik ga even in de VVD en D66 modus. Dus dit is cynisme. Waarom zoekt mevrouw geen baan? Als ze zou werken voor haar centjes zou ze de huur gemakkelijk kunnen betalen. Je moet wel je kansen benutten in deze maatschappij. Hup solliciteren en een paar cursussen volgen en ze is zo weer boven Jan.

6 Reacties
Poeha
Poeha27 mrt. 2021 - 17:50

Waarom zoekt ze geen baan? Nou, in het achterliggende artikel staat: “ de jaren tachtig stoppen omdat ze werd afgekeurd. In de jaren daarna woonde Loes onder meer in India en Israël.“ Ze kan bij stichting de binnenvest terecht, maar die biedt niet haar dieet aan. Ze stond op een wachtlijst, en daar wist ze niet dat ze 10 euro moest betalen.

Zapata
Zapata27 mrt. 2021 - 19:29

Maar beste Poeha, waarom zou je niet elders mogen wonen als je afgekeurd bent? En als ze echt dat dieet nodig heeft dan bent u toch wel de laatste die haar gezondheid wil riskeren toch? Nee dat klopt, veel mensen begrijpen al de regeltjes niet in Nederland en worden daarna slachtoffer van een wraakzuchtig ambtenaren apparaat. Dus wat is nu uw punt, behalve dan dat u er een strak gevoel bij krijgt als er weer minvermogende de vernieling in draait.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2021 - 8:45

Het is al een schandaal dat deze mevrouw überhaupt in een opvang moet!

Poeha
Poeha28 mrt. 2021 - 14:00

Meneer zapata: ik zeg toch nergens dat ze niet in het buitenland mag wonen? Ik zeg enkel dat er een baan werd aangeboden, maar dat ze dat niet geschikt vond. Ik zeg dat ze haar opvang met eten ter beschikking stelde, maar dat ze het eten niet geschikt vond. Ik zeg dat ze op een wachtlijst gezet kon worden voor een huurwoning, maar dat ze de wijze van communiceren over het inschrijfgeld niet geschikt vond.

komputerhulp
komputerhulp28 mrt. 2021 - 22:47

Met 76 jaar heeft ze de banen voor het uitzoeken. De werkgevers rollen over elkaar heen. "Ik zag haar het eerst"

Zapata
Zapata28 mrt. 2021 - 22:57

@Poeha /Ik zeg enkel dat er een baan werd aangeboden, maar dat ze dat niet geschikt vond/ Hoe kom je daar nu weer bij Poeha? Ze was arbeidsongeschikt. Wat is daar nu weer niet duidelijk aan voor je? Ik begrijp dat je met liefde de bejaarden weer het arbeidsproces in wilt jagen al was het alleen maar om de erfenis te kunnen roven. Als je die ouwe gebouwen maar genoeg opjaagt gaan ze vanzelf dood nietwaar? /Ik zeg dat ze haar opvang met eten ter beschikking stelde, maar dat ze het eten niet geschikt vond/ Nee Poeha, dat eten gaat ze dood van. Ze heeft een dieet nodig. Hoe wilt u bejaarden tewerk stellen als ze dood zijn. Een beetje cynisch van me maar ik weet zeker dat u ze ook als ze dood zijn weer aan het werk zou jagen. Pecunia non olet. /Ik zeg dat ze op een wachtlijst gezet kon worden voor een huurwoning, maar dat ze de wijze van communiceren over het inschrijfgeld niet geschikt vond/ Nee ze begreep de debiele regeltjes niet en daarom ging het mis. Waarna ze wraakzuchtige lieden zoals Poeha achter zich aan kreeg die haar wel even mores zouden leren.