Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrijwilligerswerk kun je mensen niet opleggen

  •  
24-08-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
403 keer bekeken
  •  
3235544543_fed314c8d5_m
Wat de Haagse plannenmakers niet weten
Deze week wordt mijn aandacht elke dag getroffen door weer een nieuw artikel of onderzoek dat laat zien dat altruïsme bestaat, nuttig is, noodzakelijk lijkt en vandaag viel mijn oog op een onderzoek waaruit zou blijken dat we er misschien ook wel langer door leven.
De wetenschappers keken naar de uitkomsten van maar liefst 40 bestaande onderzoeken en ontdekten dat vrijwilligers 20 procent minder kans hadden vroegtijdig te overlijden dan degenen die geen zin hadden in vrijwilligerswerk. Bovendien bleek dat vrijwilligers minder last hebben van depressie en dat ze meer zin in het leven hebben, zich gelukkiger voelen.
Moet de dokter dus voortaan aan zijn patiënten met psychische problemen adviseren dat ze wat meer vrijwilligerswerk moeten gaan doen? Dat nu dus ook weer niet onmiddellijk, want het kan wel zo zijn dat juist de opgeruimde zielen uit de betere milieus ook meer zin hebben om wat liefs te doen voor anderen. Dus dan leven ze niet langer door het vrijwilligerswerk, maar omdat ze het wat beter getroffen hebben in het leven met hun inkomen, opleiding, woonwijk. Daar kan het onderzoek niets over zeggen en dat zou een ambitieuze jonge onderzoeker nog eens nader moeten onderzoeken.
Of moet onze overheid mensen nu de verpleeghuizen in sturen om hun ouders daar te helpen bij het douchen? Uit het onderzoek blijkt overigens dat 23 procent van de Europeanen aan vrijwilligerswerk doet, dat 27 procent van de Amerikanen dat doet en maar liefst 36 procent van de Australiërs. Dat zou misschien samen kunnen hangen met het feit dat de Europese samenleving anders in elkaar zit dan de Amerikaanse of Australische. Dat de cultuur waarin mensen van jongs af aan voorgehouden wordt dat het goed is elkaar te helpen verschilt.
Vrijwilligerswerk kun je mensen niet opleggen. Daarvoor moeten mensen met elkaar betrokken zijn bij hun omgeving, moeten ze zelf meebeslissen en middelen en verantwoordelijkheid hebben om hun levens in te richten.
Mijn moeder is overigens 93 en onlangs ging ze naar een verpleeghuis omdat ze in haar eigen woning onmogelijk nog zelfstandig kon wonen. Moet mijn broer van 61 naast zijn drukke baan haar nu gaan wassen? Moet mijn zus elke dag vanuit Den Haag naar Amersfoort rijden om haar te verschonen? Moet ik nu ik gepensioneerd ben me als vrijwilliger gaan melden, terwijl ik een vaatdoekje nog niet kan onderscheiden van een theedoek?
Die Haagse plannenmakers weten niet dat de generatie die voor dementerende ouders moet gaan zorgen zelf al van alles vergeet. Het gaat niet om dertigjarigen die tachtigjarigen helpen, maar om mensen die zelf steeds meer zorg nodig hebben. Kanker hebben, last hebben van een versleten heup.
Maar goed, mijn moeder geeft het goede voorbeeld. Ze is nu eenmaal een geboren vrijwilliger. Ze wordt naar het verpleeghuis teruggebracht en ziet op de gang een dame lopen die klagelijk huilt. Ze slaat haar arm om haar schouder en zegt “Ach meisje huil maar niet. Het is allemaal zo erg niet. Rustig maar.” Mijn moeder is meestal erg opgeruimd en op aanleg tot depressie heb ik haar nooit kunnen betrappen, maar de laatste tijd… helpt haar leven lang vrijwilligerswerk ook niet meer. Nu huilt ze soms zelf ook.
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag:  We geven om elkaar
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

hovenees
hovenees24 aug. 2013 - 11:05

Een verhelderend stuk. Zelf ben ik nogal ambivalent wat vrijwilligerswerk betreft. Na een aantal jaren lokaal de communicatie voor een grote ouderenbond op poten te hebben gezet bleek machtspolitiek, gelardeerd (tot op heden) met interne rechtszaken, belangrijker dan mensen. Het 'gratis' inhuren van specialisten, zoals we recentelijk van het WWF in de krant lazen, lijkt me ook niet echt een aantrekkelijke optie. Anderzijds houdt een lokale afdeling van het Reuma-fonds op te bestaan wegens gebrek aan kandidaten. Op de website vrijwilligerswerk.nl is niet te vinden of en zo ja hoeveel betaalde krachten daar rondlopen en op wikipedia lees ik "Behalve maatschappelijke organisaties en instellingen, omarmt ook het Nederlandse bedrijfsleven in toenemende mate actief het vrijwilligerswerk". Vooralsnog zie ik vrijwilligerswerk als een leuke pool van gratis uitzendkrachten voor organisaties en bedrijven en beperk ik me zelf tot het (vrijwillig) mede besturen van een kleine bridgeclub.

Beisser
Beisser24 aug. 2013 - 11:05

Ik ben voor vrijwilligerswerk zolang het VRIJWILLIG gedaan wordt en niet plaatsvervangend is voor betaald werk.

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 aug. 2013 - 11:05

Vrijwilligerswerk kun je mensen niet opleggen (2). Hierbij nog een aantal voor de discussie relevante vormen van het Put Principe 2). Het Put Principe is het complement van de Gulden Regel en geeft het speelterrein van het rechtse denken weer. Het is een vorm van negatief opportunistisch denken. We kunnen basis toepassingen in de (neoliberale) economie tegenkomen 2). De extra vormen of varianten: Een Put Principe van Middel en Macht: Ik (heer, elite, hogeropgeleide 1)) de vrijheid en wijs aan, jullie (slaven, gewone mensen, lageropgeleiden) de dwang en accepteren verplicht. Een Put Principe van het Primaire Doel en Egoïsme: Ik (heer, elite, hogeropgeleide 1)) de voordelen, te hoog inkomen, bonus, jullie (slaven, gewone mensen, lageropgeleiden) de nadelen, geen of te laag (minimum)inkomen. Een Put Principe van het Secundaire Doel, Macht en Egoïsme: Ik (heer, elite, hogeropgeleide 1)) de rechten, de privileges, jullie (slaven, gewone mensen, lageropgeleiden) de plichten, geen verworven rechten. Vrijwilligerswerk is in een neoliberale economie onderdeel van de winstmaximalisatie en de rendementsmaximalisatie 2). Dus onderdeel van een maximaal heterogene voordeel (en nadeel) verdeling. Hierbij benoemt het rechtse denken het anti sociale als sociaal. Een directeur of manager van een organisatie met verplichte vrijwilligers (eventueel met winst oogmerk) kan meer salaris of een bonus krijgen als de reguliere medewerkers minder salaris krijgen, ontslagen worden of vervangen worden door verplichte vrijwilligers. Ook kan een directeur of manager van een organisatie met verplichte vrijwilligers (eventueel met winst oogmerk) zonder meer een te hoog salaris of bonus hebben. Neoliberalisme of neoliberale economie en verplicht vrijwilligerswerk. Dat schuurt maximaal. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Sommigen uitgezonderd. 2) Zie ook mijn bijdrage van za 24 augustus 2013 15:00 voor een / deze zeer belangrijke variant van het Put Principe, een optimaliseringsprincipe, dat in de economie toegepast wordt: Het Toppunt van Egoïsme.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 11:05

Respect voor je moeder...

1 Reactie
Sodapop1
Sodapop124 aug. 2013 - 11:05

Zo is het! En ze niet op laten ruimen in een van die zakkenvullende "verzorgingshuizen".

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 aug. 2013 - 11:05

Vrijwilligerswerk kun je mensen niet opleggen. Als je mensen vrijwilligerswerk oplegt, dan is het geen vrijwilligerswerk meer. Helaas zijn hogeropgeleiden *) niet zo goed in logica, als het niet om hun eigen belangen gaat. Die calculerende burgers, dat zijn de elite en hogeropgeleiden *) zelf. Dat noodzakelijk vrijwilligerswerk niet gewoon betaald wordt als reguliere baan, laat het failliet zien van de neoliberale economie, een topwetenschap, en het wetenschappelijke denken van de hogeropgeleiden *). Logica, wiskunde en wetenschap, de hogeropgeleiden hebben er maar mooi een probleem mee, als het om het algemeen belang gaat. Daarom zijn er ook zoveel problemen. De combinatie neoliberale economie en vrijwilligerswerk is natuurlijk bijzonder merkwaardig: de één werk (minimaal) voor een maximaal inkomen, de ander werkt (maximaal) voor (bijna) niets. Hier geldt weer een variant van het Put Principe: Ik (heer) mag maximaal egoïst zijn, jullie (slaven) moeten sociaal en solidair zijn (en moeten maximaal concurreren). Een macro en micro optimaliseringsprincipe dat maximaal polariseert tussen elite en hogeropgeleiden aan de ene kant en gewone mensen en lageropgeleiden aan de andere kant. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo24 aug. 2013 - 11:05

P.S.: *) Sommigen uitgezonderd.

lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 11:05

Woeki, mag ik deze doorsturen aan vrienden?

JAWEH
JAWEH24 aug. 2013 - 11:05

Reken maar dat mijn grootouders hun overgrootouders verzorgden. Dat is/was normaal. Alleen mensen die zijn misbruikt en mishandeld door hun ouders, of zelf ziek zijn, kunnen zich aan die morele verplichting onttrekken. Hup, aan de slag Iwan !

1 Reactie
JAWEH
JAWEH24 aug. 2013 - 11:05

Moet zijn : mijn overgrootouders.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 11:05

Ik ben bereid vrijwilligerswerk te doen voor mensen die het ook deden. Ik ben bereid organen af te staan aan mensen die gezond hebben geleefd. Ik ben niet bereid me te geven voor rotzakken, rokers, alcoholisten etc. We moeten naar een soort altruisme logboek. Plussen en minnen. Degenen die veel hebben bijgedragen ontvangen veel steun, degenen die weinig hebben bijdragen ontvangen weinig steun.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 11:05

Voorwaarden stellen aan orgaan donatie? Bah, wat een misselijke houding heb je. Mensen die zo extreem denken zouden geen organen aangeboden moeten krijgen, denk ik dan in eerste instantie. Zal je leren. Maar toch, mocht jij je verbranden en mijn huid je kunnen helpen tegen de vreselijke pijn, dan geef ik die met liefde. Zelfs, als dat bij leven kan. Gelukkig heb ik geen last van verregaand egoïsme, zoals jij.

Michiel Online
Michiel Online24 aug. 2013 - 11:05

Zolang we ouderen niet mee laten doen in de samenleving blijft de zorg zich vergroten. Het focussen op oplossingen voor ouderen om ze mee te laten doen lijkt me dan ook heel normaal en zal zeker de zorgkosten niet alleen verminderen maar ook de arbeidsmarkt vergroten. Je creeert alleen maar werk als iedereen werkt, "doen door doen". Het feit dat we in luxe leven zou geen excuus moeten zijn.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 11:05

Heb je dat wel nagekeken? Want het klopt niet, wat je schrijft. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-cultuur/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3085-wm.htm Steeds meer ouderen zijn actief in betaald werk en vooral in vrijwilligerswerk. Vaak tot op zeer hoge leeftijd.

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 11:05

'Vrijwilligerswerk kun je mensen niet opleggen. Daarvoor moeten mensen met elkaar én hun omgeving betrokken zijn, zelf kunnen meebeslissen en middelen en verantwoordelijkheid hebben om hun levens in te richten zoals zij dat zelf wensen.' Bekt óók lekker hè? Hoe je het ook schrijft, dit is een waarheid als een koe en gaat op voor alle essentiële maatschappelijke hulp. Helaas is deze maatschappij anders ingericht. Bedankt Ivan. Mooi helder stuk.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 11:05

Iedereen die nu een bijstanduitkering krijgt toegewezen, wordt verplicht minimaal 20 uur per week te werken. Steeds vaker in banen die concurrentievervalsend zijn, zodat echte werknemers met een betaalde baan, steeds vaker ontslagen worden, zodat de werkgever ze kan terug huren via de Sociale Dienst. Is eenmaal vastgesteld dat een baan met regelmatige werkuren niet mogelijk is, dan word je verplicht minimaal 20 uur te werken als vrijwilliger. Daartoe moet je een contract overleggen, omdat de Sociale Dienst weigert de (WA) verzekering te betalen voor de verplichte vrijwilliger. Dat moet de vrijwilligersorganisatie doen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 11:05

Solidariteit kun je de mensen ook niet opleggen. Socialisme is gedoemd om totalitair te worden en hiermee gedwongen 'solidariteit' af te dwingen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 11:05

Gelul. In een gezonde transparante directe democratie krijgt een totalitair systeem geen kans. Wij leven in een particratie i.p.v. een directe democratie. Na te zijn gekozen kunnen regeringspartijen met hun meerderheid doen en laten wat ze willen. Als oplossingen niet blijken te werken kunnen ze tussentijds niet worden teruggefloten. Wij zijn op ondemocratische wijze deze EU ingerommeld. Neoliberalen dachten te ontsnappen aan communistische collectivisme, autoritarisme en fascisme door o.a. de ‘onzichtbare hand’ van Adam Smith het werk te laten doen. Deze neoliberale economie is ons in de jaren-'80 opgelegd op voorspraak van de commissies Wagner. Wat blijkt is dat ook dit een vorm van 'totalitair' staatsdirigisme is. De burgermaatschappij is verpatst aan de zogenaamde Vrije Markt. Zet je blauwe bril af en kijk eens goed om je heen. Dit kaste-systeem is failliet. Vrijheid en emancipatie is alleen mogelijk als alle productiemiddelen 'publiek eigendom' zijn.

neutralist
neutralist24 aug. 2013 - 11:05

Ik vind het een goede ontwikkelin. Als de samenleving 'ieder voor zich' wordt en iedereen wil profiteren ipv meedoen, gaan we 'vrijwilligers' gewoon aanwijzen, "helemaal als het om de zorg voor eigen ouders gaat. Dat daar discussie over kan ontstaan zeg. Het verbaast me dat een socialist daar anders over kan denken. Zo'n Joop Schouten bijvoorbeeld hier op Joop. Typeert hoe solidair hij is. Beetje huilen over de huidige samenleving. Het kabinet moet alles oplossen, ik doe lekker niks. Aanpakken Joop! Jij ook.

2 Reacties
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 11:05

Geef het goede voorbeeld eens dan? Of moet ik jou aanwijzen, om de demente oudjes in hun rolstoel heen en weer te rijden tussen woonkamer en de plek waar de verpleegkundige de oudere kan verschonen.

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 11:05

Ik heb ruim 10 jaar mantelwerk verricht voor mijn nu helaas overleden vriend. Hij had MS. Naast mijn bedrijf houd ik mij bezig met '3xgroenlicht'.; Een handreiking aan gemeentes, particulieren, woningbouwverenigingen en bedrijfsleven om tegen zeer lage kosten mensen in armoede een gratis doos aan te schaffen met energiebesparende middelen en te schenken aan mensen in armoede. Mijn moeder is nu 78, woont 'op afstand'. Als zij hulpbehoevend wordt zal ik samen met mijn zus hulp bieden. ... En verder blijf ik de Nederlandse neoliberale politiek en PVV vervloeken. En jij?

Zjenny
Zjenny24 aug. 2013 - 11:05

Gedwongen vrijwilligers aanwijzen is een methode van het hierarchische patriarchaat waar de aap aan de top de baas is. De rest is onderdaan en horige. Die gehoorzaamt. Ik wijs even naar de film "The Hungergames". Het begint er sluipenderwijs op te lijken met dit soort onmenselijkheden.

2 Reacties
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 11:05

Je zegt het mooier dan ik zou kunnen en ik ben bang dat je gelijk hebt.

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 11:05

Klopt als een zwerende vinger. Hier een onderzoek met andere invalshoek.: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/06/30/feodaliteit-in-het-moderne-bestuur/

Le Chat Botté
Le Chat Botté24 aug. 2013 - 11:05

Laten we beginnen met de raden van bestuur, de toezichthouders, de directies en de managers van alle zorginstellingen in Nederland per direct aan te wijzen als vrijwilligers. Wat een kostenbesparing zou dat zijn! En wie weet gaan die parasieten dan ook nog eens een keer zinvol werk leveren. Een andere wereld is mogelijk!

1 Reactie
hovenees
hovenees24 aug. 2013 - 11:05

Zojuist 'Bullshit management' van Jos Verveen gelezen waarin het afschaffen van compleet onnutte managementlagen centraal staan. Zie verder de experimenten in "Principles by Ray Dalio" en het Nederlandse "Voys Model". Bedrijven (en mensen) die duidelijk op hun netvlies hebben wat ze willen zullen zich per definitie onttrekken aan 'macht' van boven. Moderne experimenten die in de praktijk hun nut al aan het bewijzen zijn. Bij de laatste 2 bedrijven maken mensen voor wat de inhoud hun functie betreft vrijwillige keuzes maar ze verdienen er wel een goed inkomen mee. Vrijwilligerswerk lost, economisch gezien, geen enkel probleem op.