Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Vrijstaat Amsterdam

  •  
13-02-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De VVD pleit voor onorthodoxe maatregelen bij de inhuldiging van Willem-Alexander. Niet in onze Vrijstaat!
Midden in de crisis mag Amsterdam op 30 april een extra feestje organiseren. Naast onze gebruikelijke festiviteiten op die dag, is de stad ook gastvrouw van het feest van de monarchie; de inhuldiging van de nieuwe koning. Ondanks een groot aantal steekhoudende argumenten tegen de monarchie, is het gros van de Nederlandse bevolking nog steeds oranjegezind. Er is echter ook een aanmerkelijk deel van de onderdanen van ons aanstaand monarch die daar anders over denkt. Juist op 30 april moeten zij in Amsterdam alle ruimte krijgen om hun mening openlijk te ventileren.
Dat lijkt vanzelfsprekend in de Vrijstaat Amsterdam, maar waakzaamheid is geboden. Nog voordat er in de gemeenteraad iets was besproken over hoe de dag zou worden georganiseerd, roerden onze liberale coalitiepartners zich al. Om situaties als in 1980 te voorkomen pleit de fractievoorzitter van de VVD voor onorthodoxe maatregelen om de veiligheid van edellieden en hoogwaardigheidsbekleders die onze stad die dag zullen aandoen, te garanderen. 
Dan gaat het om gebiedsverboden, de hele omgeving van de Dam onder controle (handig als je Vrankrijk weer eens dwars wil zitten), preventief fouilleren, een verbod op gezichtsbedekkende kleding of instrumenten (dat wordt nog wat als er Oranjeklanten zijn die de feestvreugde extra luid bij willen zetten met een fikse oranje zonnebril dan wel een oversized klomp op hun hoofd), en demonstranten verbannen naar het westelijk havengebied.
Dit laatste is natuurlijk een schamele poging van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie om de verkwanseling van haar liberale gedachtegoed te verhullen door demonstraties niet volledig te verbieden, wat ze het liefst zou willen.  
Nu zijn de eerste tekenen vanuit het gemeentebestuur geruststellend. De burgemeester heeft al op verschillende momenten duidelijk gemaakt dat uiteraard de veiligheid die dag moet worden gegarandeerd, maar dat het vooral een open feest moet zijn. Dus zo min mogelijk afgesloten delen van de stad en de ruimte voor protesten voor tegenstanders van de monarchie. Dat een georganiseerde demonstratie op de Dam niet wordt toegestaan, is wel logisch. Daar is nu juist de georkestreerde demonstratie vóór de monarchie gepland. Maar een enkeling met een protestbord kan daar volgens de burgemeester vrijelijk gaan staan. Dat is mooi en heel wat anders dan vorige week in Utrecht, waar een studente met haar kartonnen bord ‘Weg met de monarchie, het is 2013’ prompt door de overijverige politie werd aangehouden.
De VVD zal haar zin niet krijgen. En toch blijft waakzaamheid geboden. De burgemeester heeft aangegeven dat Amsterdam slechts gastvrouw is van het feestje. En wat gaan we doen als onze gasten straks toch meer repressieve maatregelen gaan vragen? Goed gastvrouwschap vraagt om duidelijke kaders, niet alleen richting Amsterdammers maar vooral ook richting onze gasten. Wat GroenLinks betreft zijn die eenvoudig: Een open stad, geen gebiedsverboden, geen preventief fouilleren en een goede plek waar mensen zichtbaar hun anti-monarchale gevoelens kunnen demonstreren. Het Koningsplein is daarvoor natuurlijk de uitgelezen plaats, zeker als de oranjesloep daar langs komt varen. Ook goed voor ons aanstaand monarch om op de dag van zijn inhuldiging in de Vrijstaat Amsterdam, alle facetten van zijn koninkrijk te mogen aanschouwen.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

boswachter2
boswachter213 feb. 2013 - 10:57

Ja hoor, GroenLinks gaat de boel weer verzieken. Het overgrote deel van de bevolking is voor een mooie inhuldiging, dus doen. Dat is democratie. GL is een partij geworden die naar de uitgang verdwijnt.

Andy40
Andy4013 feb. 2013 - 10:57

En ik zit graag onder een terras verwarmer...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos13 feb. 2013 - 10:57

[Wat GroenLinks betreft zijn die eenvoudig: Een open stad, geen gebiedsverboden, geen preventief fouilleren en een goede plek waar mensen zichtbaar hun anti-monarchale gevoelens kunnen demonstreren.] Groenlinks is weer eens de weg kwijt. Een dergelijk evenement is bij uitstek de plaats voor ongeregeldheden. Blijkbaar zit de auteur nog helemaal glazig te kijken naar 1980 maar inmiddels hebben we tien jaar aanslagen achter de rug (ja ook die in Apeldoorn). Nu hoeft dat niet te betekenen dat je de stad afsluit maar ook voor mijn veiligheid is het voor die ene keer wel prettig als er op een normale fatsoenlijke manier preventieve maatregelen worden getroffen. Het is me nogal een showcase. Als je aandacht wil is dit de dag zal ik maar zeggen. Maar rondlopen met een demonstratiebordje of een anti-tshirt lijkt me niet echt een probleem. Maar dat had Van der Laan ook al aangegeven. Much ado about nothing.

vanessa2
vanessa213 feb. 2013 - 10:57

Ik vind het heel lief dat GL net doet of Amsterdam nog die bruisende eigenwijze, eigengereide en dwarse stad van 50 jaar terug en ook 30 terug is waar de platte reactionaire mentaliteit buiten werd gehouden. Nu is het een verzameling buikige grachtengordelaars die hun eigen belangen verdedigen en in meerderheid tot de rechtse platheid zijn toegetreden en alle creativiteit de kop indrukken. Ik zou er graag mijn mond over houden, als niet juist GL in de verrechtsing het voortouw in genomen had. De tenenkrommende dating-show bij DWDD waarbij de kandidaat voorzitters van GL zich presenteerden was niet dwars, niet eigengereid, niet eigenwijs, maar een egoistisch en zelfzuchtig spel wie die voorzitterskruk kon inpikken. Ikke, ikke, en er kwam geen zinnig argument voorbij. Ik zou dan ook maar consequent zijn en hard voor Willem Alexander mee gaan klappen.

BasVV
BasVV13 feb. 2013 - 10:57

Goh. Zo'n protestbordje zal iedereen een worst wezen. Een verfbommetje kan ook nog wel. Maar wat als het een echte bom zou zijn. Doe maar gewoon wel. Dat preventief fouilleren.

poelly12
poelly1213 feb. 2013 - 10:57

is dit nu iemand die de stad bestuurd ? Wat een belachelijke opmerking : " onze vrijstaat Amsterdam.." Amsterdam is gewoon 1 van de vele Nederlandse gemeentes, en ik verwacht dat bestuurders van die gemeentes zich een beetje volwassen gedragen, niet als overjarige hippies oid.

JongLinks
JongLinks13 feb. 2013 - 10:57

Ik mis elke realiteitszin bij GL de laatste tijd. Natuurlijk moet GL opkomen voor de vrijheid om te demonstreren en in mijn ogen is het voor elke demonstratie goed als die niet wordt verpest door mensen die hun gezicht bedekken en mensen die een gevaar zijn voor de samenleving. Laat de demonstraties niet verpesten door relschoppers en laat de politie ons daarbij helpen. (daarnaast is het zo onzinnig om neerbuigend te spreken over de genodigden, u kunt ook gewoon even respect hebben)

Grootbekje
Grootbekje13 feb. 2013 - 10:57

Geen Koning, Geen Kroning!

Tom Meijer
Tom Meijer13 feb. 2013 - 10:57

Verbijsterend, wat een walgelijke reacties tot nu toe. Althans de meeste. Wat mij betreft heeft van Doorninck 100% gelijk en geven de meeste reaguurders weer eens blijk van een bedenkelijk antidemocratische instelling. Van monarchisten kan je eigenlijk niet anders verwachten. Democratisch besef staat in die regionen per definitie op een laag pitje.

MBosman2
MBosman213 feb. 2013 - 10:57

Vrijstaat Amsterdam? Waar heeft u de afgelopen 40 jaar gezeten?

seniorg
seniorg13 feb. 2013 - 10:57

Ik vind de opmerkingen van mevrouw niet zo vreemd. Het gaat zoals altijd als het het koningshuis betreft om veel geheimzinnigdoenerij, het te soepel omgaan met de wet en de rechten van de burgers en het maken van ongepaste uitzonderingen. Denk ook aan het preventief (en inmiddels dus bijna twee jaar!) laten opsluiten van de waxinelicht gooier. Kortom: democratische spelregels wijken nogal gemakkelijk voor de monarchie -die dan ook ten principale ondemocratisch is- en de VVD loopt curieus genoeg altijd voorop als het gaat om het inperken van de rechten van de burger en diens (grondwettelijke) vrijheden. Iets heel anders is het rare idee van mevrouw dat Amsterdam op zichzelf weer een uitzondering is op wat normaal, gepast en gebruikelijk is in dit land. Een 'vrijstaat' zelfs. Dat is natuurlijk malligheid en gebaseerd op een mythe. Amsterdam valt onder exact dezelfde regels, normen, wetten als Lutjegast. Alleen rijdt in Amsterdam een Metro in plaats van de belbus.

JoopSchouten
JoopSchouten13 feb. 2013 - 10:57

Ik las weer de regel 'de dictatuur van de meerderheid'. Deze uitspraak hanteer ik ook graag, zij het dat ik een andere invalshoek heb. In een 'gezonde maatschappij' (...) worden mensen goed voorgelicht. Als deze 'goed' geïnformeerde burgers direct(er) betrokken worden bij besluitvorming kun je pas spreken van een échte democratie en zou een meerderheidsbesluit niet zo snel als dictatuur worden ervaren is mijn idee. Nu hebben we de dictatuur van partijbelangen.

msj_meijerink
msj_meijerink13 feb. 2013 - 10:57

Wat is dit nu weer voor opruiend gelul? Ooit van 'democratie' gehoord, de dictatuur van de meerderheid? De meerderheid van Nederland wil op die dag een oranje-feest, geen gerotzooi met rookpotten en rondvliegende straatklinkers!

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer13 feb. 2013 - 10:57

"Ooit van 'democratie' gehoord, de dictatuur van de meerderheid?" Tja, dat is inderdaad en helaas de dictatuur van de meerderheid (ik weet geen betere staatsvorm hoor) en dat is per definitie de dictatuur van de middelmaat, de onderbuik zullen we maar zeggen. De meerderheid wil een antidemocratische staatsvorm, dat is hun invulling van 'democratie'. Over onbenullig gesproken.

[verwijderd]
[verwijderd]13 feb. 2013 - 10:57

"Vrijstaat Amsterdam". De arrogante hooghartigheid van menig Amsterdammer samengevat in twee woordjes. Dat doet GroenLinks dan wel weer goed. Nog denken ook dat ze als gemeente de regie ver zoiets hadden. Voor de rest vooral veel tegen het activisme aanhangend geleuter zonder enige realiteitszin. Denken ze nu werkelijk dat de veiligheid van internationale gasten en alle overige bezoekers willen garanderen een slecht idee is? Op naar nul zetels graag!

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer13 feb. 2013 - 10:57

""Vrijstaat Amsterdam". De arrogante hooghartigheid van menig Amsterdammer samengevat in twee woordjes." Ik vind dit allesbehalve hooghartig of arrogant hoor. Ik vind het eerder arrogant van U dit zo te stellen. Ik ben niet van GL en evenmin Amsterdammer maar ik zou het uitstekend vinden als meer steden en regio's zich Vrijstaat zouden noemen en er naar handelen.