Joop

Vrijheidscollege Jonathan Holslag: 'Strijd voor behoud van vrijheid wordt moeilijk'

  •  
14-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-04-14 om 11.00.57
Op 2 april 2019 was de opening van de Vrijheidscolleges 2019 in TivoliVredenburg met de Vlaamse politicoloog en Chinakenner Jonathan Holslag. Holslag is als hoogleraar internationale politiek verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, hoofd van het Brussels Institute for Contemporary China Studies en diverse prestigieuze denktanks. Holslag wil graag dat wij leren van het verleden en in actie komen.
Over Holslags Vrijheidscollege:
"Vroeger dachten we dat globalisering en wereldwijd kapitalisme autoritaire regimes zouden veranderen. Dat in autoritaire landen het economisch en politieke bestel, door onze manier van handel drijven, vrijer zouden worden. Maar vandaag de dag zien we dat autoritarisme dankzij globalisering juist opnieuw in opmars is; dat in steeds meer landen de Trias Politica onder druk staat en er geen scheiding is tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. De vrije wereld heeft het autoritarisme middels de globalisering sterk gemaakt en vooral zijn eigen Verlichtingswaarden, zoals democratie, persoonlijke vrijheid, en persoonlijke emancipatie, te grabbel gegooid. In het buitenlands beleid was er geen sprake van strijdlustig liberalisme, maar van opportunistische laksheid. Tijdens handelsdelegaties werden bijvoorbeeld mensenrechten schoorvoetend, en pas na veel publiek debat, in een bijzinnetje besproken. In het binnenland werd de periode van voorspoed amper benut om burgers te emanciperen, of om een transparante, vrije en menswaardig markt te realiseren. De strijd voor het behoud van de vrijheid wordt moeilijk. Niet alleen omdat we een aantal generaties nauwelijks hebben uitgelegd waarom die vrijheid zo kostbaar is, maar ook omdat het liberalisme vooral plaats heeft gemaakt voor zielloos materialisme."
Lees ook Jonathan Holslags opinie in De Volkskrant: De elite zou meer moeten doen dan louter praten over vrijheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Woeki Hypo
Woeki Hypo15 apr. 2019 - 18:46

Neoliberalisme is een autoritarisme. Tijdens de opkomst van het neoliberalisme hadden de politieke partijen op een gegeven moment ineens (bijna) allemaal politieke leiders. Waarom heeft een humanistische partij een leider, als de partij een samenwerkingsverband (van gelijken) is? Volgens mij hebben neoliberalen de pest aan het algemeen kiesrecht. Neoliberalisme is geen liberalisme. Neoliberalisme is geen vrijheid, maar druk, drang en dwang. Een feodalisme en een fascisme (de stok), een Restauratie. De term "liberale democratie" vind ik ook geen goed teken van een echte democratie. En al helemaal niet m.b.t. een neoliberale staat (een feodale fascistische staat). Populisme is een reactie op de grote fouten van hoogopgeleide elites (en financiers). Onze vrijheid is volgens mij zeker in verval. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Frits Jansen
Frits Jansen14 apr. 2019 - 17:44

Maar inmiddels neemt het kwaadaardige populisme de overhand, dat de burger uiterst behendig knollen voor citroenen verkoopt, en mogelijk met opzet een rookgordijn vormt voor het het soort vraagstukken dat Holtslag aan de orde stelt. Chinezen lachen zich rot als het VK "democratisch" instort.

1 Reactie
Satya
Satya14 apr. 2019 - 20:42

China lacht zich sowieso rot, de conservatieven zijn voor hen een zegen. Hoe meer natiestaten des te meer polarisatie hoe makkelijker zij hun slag kunnen slaan.

OlavM
OlavM14 apr. 2019 - 12:34

[In het buitenlands beleid was er geen sprake van strijdlustig liberalisme, maar van opportunistische laksheid.] Sterker nog: van alles overheersend eigenbelang! Die rekening krijgen we dubbel en dwars gepresenteerd. Westerse samenlevingen zullen steeds meer in belang gaan inboeten. Niet in de laatste plaats omdat de kapitalistische productiewijze en individualistische cultuur steeds scherper disfunctioneel blijken voor het oplossen van de enorme globale problemen, die visie en een daadwerkelijke, krachtige aanpak vergen om opgelost te kunnen worden.

poeslief
poeslief14 apr. 2019 - 10:04

'Vroeger dachten we dat globalisering en wereldwijd kapitalisme autoritaire regimes zouden veranderen.' - Hoop hebben (op verandering) is een emotionele uiting en niet hetzelfde als goed hebben nagedacht. - Een grenzeloze wereld nastreven inclusief hoop dat in uiterst begrensde landen en vooral bij hun autoritaire regimes plotsklaps een lichtje zou gaan branden 'goh wat zijn wij fout bezig laten we onze (al-)macht bij het grof vuil zetten'.... - Kapitalisme gaat uit van eeuwige groei (op een eindige Aarde) en is in zijn wezen 'eten of gegeten worden' (survival of the fittest); een alles verslindend monster. Ergo: "Er was hoop dat het op de wereld loslaten van een grenzeloos alles verslindend monster autoritaire regimes in zou laten zien dat zij moesten veranderen (zich weg laten concurreren)' En zo'n goedgelovige luchtfietser schopt het tot hoogleraar?!

1 Reactie
Spanveer
Spanveer15 apr. 2019 - 7:41

Hoogleraar in België. Daar zijn benoemingen onderhevig aan mechanismen die in Nederland onbekend zijn.