Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrijheidscollege Eric Corton: Waar ligt de grens van vrijheid?

  •  
01-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-05-01 om 19.17.26
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en vinden dit jaar plaats in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in tien provincies in Nederland.
Eric Corton gaf een van zijn Vrijheidscolleges op 5 april in Kytopia, Utrecht. Hij vertelde hoe hij in zijn jeugd in Oosterbeek leerde waar de grens van vrijheid ligt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Kaboel
Kaboel8 mei 2017 - 15:31

Het is nu de vraag of de 2 gradaties betreft 'De rechten van de mens" instaat zijn om in 1 samenleving naast elkaar te kunnen wonen zonder onderhuidse spanningen. Ik zou dus zeggen van niet. Het bewijs wordt dagelijks geleverd. Altijd gelazer tussen Christenen en andersdenkenden. Alleen de atheïsten zijn het het makkelijkst in omgang. Zij stellen immers geen eisen vanuit geloofs wege.

tr311215
tr3112151 mei 2017 - 17:36

Eric had het over "De rechten van de mens". Die zijn er in 2 gradaties. Elk land heeft intertijd deze rechten aanvaard, behalve de islamitische landen. Die gaven via de verklaring van Cairo aan "Ja, mits." Mits het niet in tegenspraak is met de sharia. Waardoor we nu uiteindelijk zitten met landen die zich praktisch alles kunnen permitteren maar letterlijk ook nooit een resolutie aan de broek zullen krijgen, en anderen die gewoon volgens de regels spelen.

2 Reacties
adriek
adriek2 mei 2017 - 5:48

'behalve de islamitische landen' is nogal een vooringenomen reactie. De lijst van ratificeerders/ondertekenaars is een bonte verzameling van landen met allerlei achtergronden en (heel veel) uitzonderingen. Bij de niet ondertekenaars van (deel)verdragen vindt je echt niet alleen 'islamitische landen'. Zelfs Grote Broer Amerika heeft een flink deel van de betreffende verdragen bijvoorbeeld niet getekend noch geratificeerd. http://tbinternet.ohchr.org/_layouts/TreatyBodyExternal/Treaty.aspx https://treaties.un.org/Pages/Treaties.aspx?id=4&subid=A&lang=en

NooT2
NooT22 mei 2017 - 15:51

@ AdrieK: u vindt de stand van de mensenrechten in Saudi-Arabië wel helemaal tof? Of is het vooringenomen als ik u die vraag stel? Ach laat ook maar.