Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenhof: Özdil en Oudenampsen in debat met Cliteur over vrijheid volgens Schippers

  •  
11-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen , columnist en historicus Zihni Özdil en de conservatieve rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur bij Buitenhof in debat over de speech van Edith Schippers waarin ze zei op te komen voor de vrijheid van burgers. Schippers waarschuwde voor het ‘oprukken’ van islamitisch fundamentalisme en riep op daar paal en perk aan te stellen. Merijn Oudenampsen legt uit waar het idee van de ‘paradox van de vrijheid’ op slaat, namelijk dat je intolerantie niet moet tolereren. Daarmee wordt dus de vrijheid beperkt van mensen die niet aan die vrijheid willen. Hij stelt dat die manier van denken terrein wint en dat Nederland een xenofoob land aan het worden is. Zihni Özdil stelt dat er stelling genomen moet worden tegen oliestaten waar innigen banden mee worden onderhouden, landen die hun ideologie over de hele wereld verspreiden. Özdil bekritiseert Schippers dat ze dat aspect geheel onvermeld blijft. Hij stelt dat er verkeerde maatregelen worden genomen.
Oudenampsen verzet zich tegen de bewering van Schippers dat ‘onze’ cultuur superieur zou zijn. Daarmee jaag je de mensen die je wilt veranderen alleen maar tegen je in het harnas. Op de vraag aan Cliteur of cultuur wel de juiste term is als het gaat om universele normen en waarden erkende hij dat er ook een ander woord gekozen kan worden.
Özdil benadrukte dat Schippers een beleid maakt waarin de mogelijkheden tot open debat juist worden wegbezuinigd.
Cliteur stelt dat het wat hem betreft niet is toegestaan om in een democratie anti-democratische ideeën te verkondigen en na te streven. Oudenampsen vindt dat je die ideeën wel moet bestrijden maar niet moet verbieden. Vrijheid verspreid je niet door hem af te pakken. Cliteur kwam daarop met een voorbeeld van de nazi’s.
Oudenampsen wil daarop van Cliteur weten hoe hij dan de PVV ziet die allerlei grondrechten wil afschaffen en maatregelen voorstelt die tegen de Grondwet ingaan. Een reactie van Cliteur bleef uit. Hij wilde ook niet zeggen of hij de PVV een bedreiging voor de democratie vindt. Volgens Cliteur houdt de electorale dreiging van de PVV de VVD ‘op het goede spoor’.
Özdil wierp tegen de kritiek van Oudenampsen op dat de PVV niet oproept tot geweld en ook niet te vergelijken is met terreurgroepen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.