Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Vrijewoord-fundamentalisten' woest over uitgave Abou Jahjah bij Bezige Bij

  •  
09-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1163 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-09-om-14.24.39
De bekendmaking dat Dyab Abou Jahjah, een Belgische schrijver en activist van Libanese afkomst en in Nederland vooral bekend als oprichter van de Arabisch-Europese Liga, een boekdeal heeft getekend bij uitgeverij De Bezige Bij maakt nogal wat los. De vrijheid van meningsuiting is immers een groot goed, behalve als die mening niet gedeeld wordt natuurlijk.
Theodor Holman, die zichzelf nadrukkelijk afficheert als strijder voor het vrije woord , schreef nu over het contract van Abou Jahjah:
"Abou Jahjah ‘de pooier van de profeet’ (Theo van Gogh) tekent een contract bij De Bezige Bij. Zijn ze gek geworden? Theo: ‘Jahjah is de grootste nagel aan de doodskist van de vrije meningsuiting en die moet bestreden worden.’"
Holman is niet de enige. Ook een andere auteur van De Bezige Bij spreekt zijn afkeer uit. Leon de Winter, die eens voorstelde de bevolking van Gaza stiekem te steriliseren , schrijft op Twitter:
Hoofdredacteur van De Bezige Bij in Vlaanderen Katrijn van Hauwermeieren staat pal achter haar beslissing Abou Jahjah vast te leggen. Op Facebook krijgt zij de nodige kritiek, waaronder van collega’s bij andere uitgeverijen. Daarop schrijft Van Hauwermeieren:
"‘Misschien moet je je eens verdiepen in de laatste jaren van de man en zijn columns in De Standaard lezen. Hele belangrijke stem in het actuele debat.’"
Abou Jahjah zelf doet als laatste ook nog een duit in het zakje. Als antwoord op de kritiek van Theodor Holman schrijft hij op Twitter:
Zie ook Tzum: Commotie rond nieuw contract voor Abou Jahjah bij De Bezige Bij 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.