Joop

Vrijemarktwens Brussel brengt uitbreiding Lelystad Airport in gevaar

  •  
05-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Lelystad_Airport
De uitbreiding van Lelystad Airport is in gevaar nu het kabinet op de vingers is getikt door de Europese Commissie. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat de nieuwe banen in Flevoland alleen worden gebruikt voor vakantievluchten, maar dat druist volgens Brussel in tegen de vrije markt.
Zonvluchten naar bijvoorbeeld Alanya of de Costa del Sol, dát was het plan voor de uitbreiding van het vliegveld bij Lelystad. Door die vluchten over te hevelen van Schiphol naar de Flevopolder, zou er op Schiphol meer ruimte ontstaan voor zakelijk vliegverkeer. Een voorwaarde voor groei voor het vliegveld, voor het netwerk van Schiphol en belangrijk voor het Nederlandse bedrijfsleven. Luchtvaartmaatschappijen die nu geen plek hebben op Schiphol, zouden die ook niet krijgen in Lelystad. En daar wringt het, wat Brussel betreft. De vrije markt dicteert immers dat in principe iedereen in aanmerking moet komen voor een plek, zo lang er wordt betaald.
Het is niet de eerste keer dat de minister vanuit Brussel wordt tegengewerkt bij haar plannen voor Lelystad Airport. Eerder al werd de opening een jaar uitgesteld zodat de Europese Commissie de plannen kon bestuderen en nu lijkt ook de geplande opening van april 2020 in het water te vallen. Coalitiepartners ChristenUnie en D66 hebben een achterban die fel gekant is tegen het gebruik van Lelystad voor iets anders dan vakantievluchten. ‘De afspraak is dat Lelystad als overloophaven voor Schiphol zal dienen en niet leidt tot autonome groei van de luchtvaart,’ zegt ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins nog eens tegen de Volkskrant. En ook Jan Paternotte van D66 laat weten: ‘Het idee van Lelystad Airport is om een overloop van Schiphol te worden, niet een veld voor nieuwe vluchten.’ Hij zegt benieuwd te zijn ‘naar wat de minister hieraan zou willen doen.’
De linkse oppositie ziet de uitbreiding liever helemaal niet doorgaan. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger herinnert de minister er nog eens aan dat het slechts overhevelen van vakantievluchten van Amsterdam naar Lelystad ‘een harde randvoorwaarde’ was. Volgens SP-Kamerlid Cem Laçin moeten coalitiepartners CU en D66 nu ‘hun conclusie trekken en een streep zetten door de uitbreiding van Lelystad Airport’.
Minister Van Nieuwenhuizen is opnieuw in overleg met de Europese Commissie over de door Brussel gewenste aanpassing van het Lelystad-plan. Zelf heeft ze er nog altijd vertrouwen in dat in april 2020 de nieuwe banen in gebruik genomen kunnen worden.
Beeld: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

PetervdB2
PetervdB25 dec. 2018 - 19:01

Ze moeten van Lelystad een vrachtluchthaven maken en Schiphol en Rotterdam Zevenhoven volledig op personenvluchten laten concentreren.Lelystad is net als Charleroi een leuk vliegveld, maar totaal onbereikbaar.

Karingin
Karingin5 dec. 2018 - 13:54

Het zou mooi zijn als er een streep door het hele project gaat. Die obsessie met Schiphol als zogenaamde motor van de economie moet maar eens afgelopen zijn. De luchtvaart moet juist aan banden worden gelegd.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 11:44

En daar wringt het, wat Brussel betreft. De vrije markt dicteert immers dat in principe iedereen in aanmerking moet komen voor een plek, zo lang er wordt betaald. Dit moet de minister toch weten. Waarom initieert zij iets waar van te voren al gezeik over kan komen. Hoe dom zijn die mensen die voor ons het land vernietigen eehhh regeren?

Klaas Punt
Klaas Punt5 dec. 2018 - 10:01

Links? Ik zou zeggen, wij maken hier de dienst uit. Dus beste brusselse lieden, als je zo nodig nog een punt moet maken ga dan iets belangrijks doen zoals voedselhulp naar Jemen sturen.

1 Reactie
Drijfzandkameel
Drijfzandkameel5 dec. 2018 - 14:32

Volledig mee eens! Stoppen met landbouwsubsidies zou ik trouwens als eerste willen initiëren. Dit om de eigen boerenstand te beschermen tegen import uit Afrika. Hierdoor blijft dat continent arm en wat dat voor gevolgen heeft dat weten we nu zo langzamerhand wel.

Me4
Me45 dec. 2018 - 9:24

Wanneer gaat nu links inzien dat Brussel staat voor het grootkapitaal en het grootkapitaal alleen! Het doet me pijn dat links bijna alle agenda's van het grootkapitaal steunt.

2 Reacties
OlavM
OlavM5 dec. 2018 - 10:54

@ Me: In dit geval niet van toepassing. Links wil de uitbreiding van vliegveld Lelystad niet door laten gaan, als die voor meer zal worden gebruikt dan voor overheveling van vakantievluchten. Dat was een "harde randvoorwaarde". Brussel eist daarentegen juist meer dan dat.

Me4
Me46 dec. 2018 - 23:07

Alle linkse partijen muv de sp zijn EU adepten en op lokaal niveau de koene ridder uithangen. Zo lust ik er ook nog wel eentje!