Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Vrije lezing: Het spel in de politiek

  •  
02-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-09-02-om-18.45.07
De zomervakantie is voorbij, en het politieke seizoen is weer begonnen. De verkiezingskoorts is al begonnen en politici bestoken elkaar opnieuw met grote woorden. Maar op een ander moment zijn ze juist weer aardig voor elkaar. Is dat niet raar? In een nieuwe ‘Vrije Lezing’ van Boris van der Ham een historische reflectie aan de hand van Johan Huizinga over het noodzakelijke ‘spel’ in de politiek.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Woeki Hypo
Woeki Hypo3 sep. 2016 - 13:09

Vrije lezing: Het spel in de politiek Met de dominantie tegenwoordig van het neoliberalisme, een ideologie, of de neoliberale economie, een “top” wetenschap en een (wiskundig) spel (speltheorie), is de pauze (de vrede) in het leven, de maatschappij en de wereld “definitief” 1) vertrokken, o.a.: 24 uurs economie, 7 dagen in de week, verslechtering van pensioenen, enzovoort. Een (spel naar een) midden weg (via de politiek), zoals een sociaal democratie, een pauze (een vrede), is niet meer mogelijk (door deze “top” wetenschap, TINA). Gevolg: veel meer stress in het leven, veel meer polarisatie in de maatschappij en in de wereld, zelfs maximaal en voor velen permanent: overal (de potentie van) oorlog. De neoliberale economie, deze wetenschap, is geen midden weg. En geen humanisme. Wel een feodalisme, een fascisme (de stok) en een Restauratie. Een extremisme. Zie ook het lot van de wetenschap onder een neoliberale economie met dank aan hogeropgeleide politici, het volgende artikel op Joop: http://www.joop.nl/nieuws/zo-wordt-wetenschap-door-commercie-veranderd-in-bestelservice De wetenschap, waar de ene hand niet weet wat de andere hand doet. De wetenschap, die zelf ook last heeft van deze “onzichtbare hand”. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Vanwege het einde van de geschiedenis (TINA).

rbakels
rbakels3 sep. 2016 - 12:12

Het ware wenselijk dat politici wat meer ernst aan de dag legden. Ofwel dat ze er helemaal een spel van maken maar dan professioneel - bijv. om Wilders op zijn eigen terrein te verpletteren.