Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Vrije Geluiden en de viool van André Rieu

  •  
29-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Andre_Rieu_2010

© cc-foto: Karl-Heinz Meurer

Het is de haan van Jort Kelder die overal victorie kraait. Wat wordt uitgezonden moet vooral risicoloos, voorspelbaar en neuriebaar zijn.
VPRO Boeken en Vrije Geluiden hebben het nieuwe decennium niet mogen halen. Op zondagochtend 28 december stierven zij in schoonheid, slachtoffer van het netmanagement dat het hun toegemeten time slot  op een nieuwe  wijze wenste  in te vullen. Als pleister op de wonde krijgt de VPRO een culturele talkshow op de zaterdagavond. Wat zullen de trouwe kijkers op de loomste ochtend van de week voortaan aantreffen? Op 5 januari is dat André Rieu. Inderdaad een ander geluid.
Dit alles oogt als een nieuwe overwinning van de culturele reactie op de publieke omroep. Aan de rechterflank van het politieke spectrum wordt nog steeds eindeloos gedreind en gedramd over de zogenaamde publieksvijandigheid van de NPO maar daar is weinig van over. Het is de haan van Jort Kelder die overal victorie kraait. Wat wordt uitgezonden moet vooral risicoloos, voorspelbaar en neuriebaar zijn.
Mensen met gevoel voor democratie en kwaliteit, die bovendien enige durf in hun donder hebben en zich willen laten verrassen met het risico dat dit niet altijd aangenaam kan zijn, zulke mensen hopen erop dat bij de NPO de macht van de omroepverenigingen wordt hersteld. Dat zij voortaan kunnen uitmaken wat in de hen toegemeten zendtijd gebeurt en dat de hoeveelheid daarvan wordt bepaald door het ledental. Zo namelijk ontstaat echte diversiteit. Alleen zo.
Maar dat zal niet gebeuren. Daarvoor is de haat tegen een oncontroleerbare omroep in politieke kring te groot. Of er aan het eind van de jaren twintig nog veel meer van de NPO over zal zijn dan twee in hun keuzevrijheid beperkte zendertjes die voor de vorm overeind worden gehouden met minimale budgetten, is nog maar de vraag.
Toch: hoop doet leven. Je hoeft je niet zonder meer neer te leggen bij het onvermijdelijke. In Trouw heeft Adriaan van Dis het over een goede literaire podcast als alternatief voor VPRO Boeken.
Misschien moet de culturele sector gewoon zelf aan het werk gaan om de steken op te halen die de publieke omroep laat vallen. Zou dit bijvoorbeeld een haalbare kaart zijn? De uitgevers van Nederland roepen met elkaar een YouTube-kanaal over boeken in het leven. Dat wordt in de boekhandel en op de sociale media flink gepromoot. Omdat de uitgevers verder kijken dan hun neus lang is, begrijpen zij dat een reclamefolder ook op het internet geen geloofwaardigheid bezit. Daarom laten ze de programmering over aan een onafhankelijke redactie.
De muzieksector zou iets dergelijks kunnen doen. Er lopen tenslotte nu een aantal vakbewame lieden rond op zoek naar nieuwe opdrachten en die hoef je vast niet een half miljoen te betalen. Tegelijk is er vast en zeker voldoende publiek dat niet voor André Rieu zijn viool naar het scherm kijkt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

OlavM
OlavM31 dec. 2019 - 3:27

Het weghakken van de prachtige programma's VPRO Boeken en Vrije Geluiden is cultuurbarbarisme van de ergste soort. Zo wordt alle werkelijke diepgang en culturele kwaliteit die nog over is op TV verder weggemaaid ten gunste van oppervlakkig gewauwel, middle of the road-muziek en muzák. Dit is geen gezeur van oude mensen, zoals sommigen het graag willen neerzetten, maar gewoon het signaleren van culturele verarming. Dat is het minste wat gedaan moet worden. Want later gaan we de wrange vruchten hiervan plukken. ("Pappa, wie was Multatuli? Een goede voetballer?" 'Eh, nee....ik geloof.....eh, een van onze zeehelden vroeger. Vraag me niet in welke eeuw precies.").

1 Reactie
Dehnus
Dehnus19 jan. 2020 - 11:37

Wacht maar Vroege Vogels volgt straks ook en daarvoor in den plaats: Gerard Jodelding zingt met boeren op hun land. Of iets dergelijks. Wat je hier ziet is een jacht op "ontaarde kunst", en ja dat is een "Godwin", maar in dit geval is het gewoon geldig.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 dec. 2019 - 14:56

@Kor Heiden, dat monopolie voor de omroepbladen is al lang opgeheven, ik meen een jaar of twintig terug.

3 Reacties
korheiden2
korheiden230 dec. 2019 - 17:44

@Han : Het ging om de weekprogramma's. Hier heeft de Telegraaf in 2014 actie voor gevoerd. Ze wilden namelijk een weekgids afdrukken. Maar : TMG had afspraken met de grote omroeporganisaties om dagelijks een overzicht van de door hen uitgezonden televisieprogramma’s te publiceren in de Telegraaf (eigendom van TMG). TMG wilde daarnaast een weekoverzicht publiceren, maar de omroeporganisaties hielden dat in gerechtelijke procedures tegen met een beroep op de zogenoemde “onpersoonlijke geschriftbescherming”, afgeleid uit art. 10 lid 1 Auteurswet zoals die tot 1 januari 2015 gold. Deze “onpersoonlijke geschriftenbescherming”, zoals die in de Nederlandse rechtspraak werd erkend, hield in dat ook geschriften zonder oorspronkelijk karakter of persoonlijk stempel van de maker (zoals dienstregelingen, bijsluiters en programmagegevens) op grond van de Auteurswet bescherming genoten. TMG kon daardoor jarenlang geen weekoverzicht met programmagegevens publiceren.'' De Hoge Raad deed hierover in 2018 bovengenoemde uitspraak. Ik weet eigenlijk niet of er kranten zijn met een weekoverzicht, maar Trouw, AD en Volkskrant doen dit volgens mij niet.

Willem D2
Willem D230 dec. 2019 - 17:48

nog maar 7 jaar https://www.villamedia.nl/artikel/einde-monopolie-op-televisiegidsen

korheiden2
korheiden230 dec. 2019 - 20:14

Nee dat is niet zo. Pas vorig jaar heeft de Hoge Raad hierover een uitspraak gedaan ten gunste van de dagbladen. Maar ook nu drukt geen enkele mij bekende krant een weekprogramma af. Het gaat altijd per dag of per weekend.

harmmeijer
harmmeijer30 dec. 2019 - 14:04

Eerste kerstdag was ik blij verrast. Op NPO 2 op eerste kerstdag (Kerstmatinee) om 22.15 uur werd een registratie van ons wereldberoemde Concertgebouworkest met de Negende Symfonie van Beethoven in het Concertgebouw uitgezonden. Fantastische uitzending. Klassieke muziek, in de ware zin van het woord (André Rieus populaire deuntjes horen niet bij) is een zeer ondergeschoven kindje bij de PO. Het was een unicum.

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer30 dec. 2019 - 14:12

Maar gelukkig hebben we ook nog Classica Stingray https://classica.stingray.com/nl/NL/

Geert6
Geert630 dec. 2019 - 12:24

Want hij is best lief

Geert6
Geert630 dec. 2019 - 12:22

Ik begin een zwak te krijgen voor meneer van der Horst

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 dec. 2019 - 12:02

Zo kun je alles wel bagatelliseren en kapot redeneren. Die honderdduizenden leden zijn eigenlijk geen leden. Zo lust ik er nog wel een paar.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 dec. 2019 - 10:36

De basis van het systeem zijn de ledentallen. De omroepen hebben vaak honderdduizenden leden. Ja Powned en WNL niet, die moesten door spelen met de regeltjes in het bestel gehouden worden door de politici, vertegenwoordigers van partijen die duizenden op zijn hoogst enkele tienduizenden leden hebben.

2 Reacties
JasDon
JasDon30 dec. 2019 - 10:50

"De basis van het systeem zijn de ledentallen. De omroepen hebben vaak honderdduizenden leden." Zelfs die ledentallen zijn artefacten uit het verleden en tegenwoordig wordt het lidmaatschap d.m.v. koppelverkoop (specieke bladen, kortingen op evenementen) aantrekkelijk gehouden. Zie bv: https://www.avrotros.nl/word-lid/ De inhoud en visie is helemaal ondergeschikt gemaakt aan het verkoopprincipe. Wat nou maatschappelijke relevantie? Door dit korte onderzoekje realiseer ik me zelfs dat mijn vrouw onbedoeld lid is van de AVROTROS doordat ze Muze ontvangt.

korheiden2
korheiden230 dec. 2019 - 13:49

@Jasdon en @Han : Zeer vele leden van een omroep zijn dat uitsluitend vanwege het omroepblad. Dagbladen mogen niet al een week van tevoren melden wat er op tv komt en daarom hebben mensen een omroepgids. Men heeft dan verschillende beweegredenen voor zo'n blad : goedkoop (Microgids, TROSkompas) of veel glamour en jetset (Veronica). Men is dan op de koop toe nog lid van zo'n omroep. JasDon heeft volkomen gelijk. Omroepen zijn een overblijfsel van de verzuiling.

Joop den Uil
Joop den Uil30 dec. 2019 - 10:22

ook de boeken rubrieken en film recenties worden geregeerd door de zgn ''influencers'' ; puur egocommercie dus. Ik vind het moeilijk om dan een eigen keuze te maken.

JasDon
JasDon30 dec. 2019 - 9:24

"Misschien moet de culturele sector gewoon zelf aan het werk gaan om de steken op te halen die de publieke omroep laat vallen." Wel een vreemd verhaal eigenlijk, feitelijk doet de NPO iets niet waar het idealiter voor bedoeld is. Dus moet de - ook zwaar van publiek geld afhankelijke - culturele sector dit oplossen. Ik bemerk dan dat we twee keer een uitgave moeten doen waar we maar één keer als maatschappij echt van profiteren. Wat vertelt dit over het bestaansrecht van de NPO?

Marin Cielo
Marin Cielo30 dec. 2019 - 8:15

Als het dan zo nodig uitgezonden moet worden dan beginnen ze toch een Youtube kanaaltje. Wat is daar mis mee? Of is het publiek dat naar de vrije geluiden keek zo grijs dat ze niet weten wat een computer is? En soms bijt het monster dat npo heet dus in de eigen voet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 dec. 2019 - 5:03

Tja Quote 500 aan de macht?

Thuiszitter
Thuiszitter29 dec. 2019 - 19:53

Ach Han vrije geluiden beluister je al lang niet meer middels de NPO , je loopt achter , ga mee met de tijd, kies je Podcasts , YouTube kanaal en of andere mogelijkheden. Wat de NPO uitzendingen betreft zal alles te maken hebben met kijkcijfers. En dat de boomers liever naar Rieu kijken dan naar wat zij noemen “ gejengel “ zal jouw verder een worst wezen , toch? Alles is voorhanden middels het net , ik was blij verlost te zijn van de regie van onze overheidszenders .

1 Reactie
hannes59
hannes5930 dec. 2019 - 6:50

Ik ben een , volgens jullie, een zgn. Boomer, maar kom mij niet aanzetten met deze Rieu. AUB, ik zap weg als ik hem al zie en hoor. Muziek keuze: Blues Rock en Reggea de voorkeur. Dank U.

JasDon
JasDon29 dec. 2019 - 19:16

Grappig, waar Han naar de rechtse politiek wijst voor dit soort keuzes neig ik te wijzen naar de omroepbazen die op zoek naar relevantie alleen kiezen voor de kijkcijfers. Daarom heb ik ook liever één omroep met een onafhankelijk bestuur dat inzet op een divers en (op de commerciëlen) aanvullend aanbod. Het kan misschien ook nog wel beter en goedkoper, maar laten we dat even afwachten. Van die paar eurootjes meer of minder per jaar per NL'er hoeven we echt niet wakker te liggen.

korheiden2
korheiden229 dec. 2019 - 18:17

VPRO boeken bediende volgens mij een select publiek. Het is jammer voor de doelgroep (waar ik niet bij hoor) dat het verdwijnt, vooral vanwege de reden. Doordat de kijkcijfers blijkbaar alles betekenen, zullen dergelijke programma's steeds vaker verdwijnen. De Grootste Gemene Deler blijft over. Maar ja, het lineaire kijken is sowieso op zijn retour. De jongeren kijken nauwelijks tv en volgens alles via youtube en Netflix. Welkom in 2020.

2 Reacties
Geert6
Geert630 dec. 2019 - 8:33

Vind U ook niet dat het publiek bij de Top 2000 wel heel erg ondivers is

korheiden2
korheiden230 dec. 2019 - 10:36

@Geert : Ik heb af en toe de bezoekers bij het top 2000 café langs zien komen en inderdaad, het is een blank feestje. Dat is ook zo bij de NK afstanden in Thialf. Is dat erg?

Karia
Karia29 dec. 2019 - 16:09

Sinds het overlijden van Wim Brands geen aflevering VPRO Boeken meer gezien, de nieuwe presentatoren hebben wat mij betreft het programma verpest. VPRO Vrije Geluiden heb ik altijd als vrij ontoegankelijk ervaren, en ik luister graag naar de meest uiteenlopende muziek. Ik had gedacht dat het al veel eerder van de buis zou worden gehaald. Kortom ik maal er niet om. En voor democratie en kwaliteit zet ik de tv niet aan, dat anderen die illusie wel hebben vind ik een stuk vreemder dan dat deze programma's verdwijnen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander29 dec. 2019 - 15:38

Illichmuziek De massa zal eten wat de industriële voedselproductie produceert. De massa zal luisteren naar wat de massaradio zal uitbraken De massa zal zien wat de massa tv zal uitzenden De massa zal leren wat de massa moet leren De massa zal uiteindelijk zichzelf moeten consumeren Zodat de massa de massa blijft Keurig, in het gareel, eenvormig, conservatief, rechts, creatieloos Zodat we 7 x de Aarde kunnen vermorzelen In een wereldwijd ziekenhuis Maar de kleine (kamer)concerten kan je niet opheffen Die maken we zelf Met gitaren,trommels, didgeridoos, boventonen, zang en poëzie. Vrije Geluiden zullen nooit verdwijnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 dec. 2019 - 14:36

Voor een deel hadden ze zichzelf al verkocht. Niet de programma's die je hier noemt maar wel vele programmaleiders. Met geld is nl. alles te koop, helaas. Boeken, het beste programma op de TV, ik kan het maar niet begrijpen.

Check mate
Check mate29 dec. 2019 - 14:09

Inderdaad Han, en zo zal het (moeten) zijn. Geen oncontroleerbare omroep betaald door iedereen die het daarmee eens danwel oneens is. Maar een pluriform aanbod waarin iedereen, inclusief culturele sector, zichzelf aan bod laat komen. Niemand betaalt meer voor omroepen/programmas/presentatoren waarvoor men niet wil betalen. Dat is dan 1 probleem minder om eindeloos over te discussieren. Een vrolijk uitzicht voor 2020 ;-)

1 Reactie
Dehnus
Dehnus19 jan. 2020 - 11:48

Dus hij moet maar ophouden met "discussiëren" want jij ging eindeloos door tot je je zin had? Kijk zo kennen we ze weer, ouwehoeren totdat het zo is zoals je wilt, en dan mag de andere niet doorgaan want "dat is flauw!". Gaat al zo met dat soort types vanaf de kleuterschool.

vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 14:01

Ja. Want alleen hopen dat er weer eens een, niet aan het liberalisme en kapitalisme, verloren kabinet komt dat wél de waarde en het belang van brede cultuur, zelfs voor de democratische gedachte, inziet, is, helaas, te weinig.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 14:04

de komma achter "kapitalisme" moet daar weg naar achter "verloren".

MountEverest
MountEverest29 dec. 2019 - 13:27

Het probleem met de Publieke Omroep is dat deze voor een groot deel uit publieke middelen wordt betaald. Dat leidt er onvermijdelijk toe dat de overheid, die de koorden van de beurs houdt, grip op de PO heeft. Het systeem zoals wij dat nu nog kennen is ontstaan tijdens de verzuiling en heeft daardoor lang goed kunnen functioneren maar door de secularisatie beschikken de omroepen niet meer over een vaste achterban. Dus een vuist maken is veel moeilijker geworden. Wil je echt onafhankelijk zijn dan moet je jezelf kunnen bedruipen. Maar omdat de meeste inkomsten dan uit reclamegelden zullen komen, loop je weer het risico een speelbal van de commercie te worden.

5 Reacties
MountEverest
MountEverest29 dec. 2019 - 14:21

M.a.w. er is geen echt goede oplossing voorhanden dus het zal voorlopig nog wel aanmodderen blijven.

Kniertje2
Kniertje229 dec. 2019 - 15:11

Kletskoek Mounteverest, als een regering echt geïnteresseerd is in een goed werkende democratie dan financieren ze de publieke media voldoende

Karia
Karia29 dec. 2019 - 15:58

"Wil je echt onafhankelijk zijn... dan wordt je een speelbal van commercie". LOL "een goed werkende democratie dan financieren ze de publieke media voldoende" Hé wat toevallig, een goed werkende dictatuur financiert ook de publieke media ruim voldoende.

MountEverest
MountEverest29 dec. 2019 - 18:07

Ik zal proberen nog iets beknopter te zijn: Ons unieke systeem was gebaseerd op de verzuiling, die is verdwenen en daarmee de basis van dit systeem. Mogelijke oplossing: leg in de Grondwet vast hoeveel geld er per inwoner naar de NPO moet (geïndexeerd). Geld en zendtijd worden verdeeld op basis van ledenaantallen.

MountEverest
MountEverest29 dec. 2019 - 18:09

Eigenlijk is de GW niet bedoeld om bedragen vast te leggen, maar enfin.